Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Génterápiás szemkezelések - Dr. Fodor Mariann szemészeti klinikaigazgató, oktató orvossal Rózsa Dezs* beszélget
61
hallgató

Kerekesszékkel az edzőterembe!

- 2016. július 26. 11:36 - 1571 megtekintés

Nem a fogyatékkal élőknek építettünk egy edzőtermet: bárkinek elérhető a hely – szögezte le Gusztos Péter Magyarország első integrált fitnessztermének, a Suhanj! Fitnessnek a megnyitóján.

A kondigép ülése pontosan olyan magasságban van, hogy elférjen fölé egy kerekesszék vagy egy mozdulattal kihajtható, leszerelhető legyen. Fenyvesi Zoltán, Till Atilla Tiszta szívvel című filmjének kerekesszékes főszereplője türelmesen instruálja az újságírókat a Suhanj! fitness fogyatékkal élők számára is átalakítható edzőgépeinél. A látvány később sem lesz szokatlan, a Tátra utcai integrált fitnesszterem lényege épp az, hogy bárki – vagyis nem fogyatékkal élő is – lejöhessen edzeni.

Már az alacsony recepciónál látszik, számítanak rá, hogy a pult mindkét oldalán előfordulhatnak majd kerekesszékesek. Az akadálymentesítés nem áll meg a speciális kondigépeknél vagy a bejárat rámpájánál. A látássérülteknek egy vezetősáv mutatja az utat a terembe belépve a falon található Braille-írásos tábláig, magyarázza a Suhanj! társalapítója, Kovács Patrícia színésznő. Az öltözőkben a padok a falnál vannak, az öltöző kulcsa és a szekrények is kitapinthatók és nincsenek forgóajtók. A testi és szellemi fogyatékkal élőket egyaránt várják, így az információk Braille-írással, illetve könnyen értelmezhető piktogramokkal is szerepelnek a falakon.
A különféle gépek használatában a rájuk ragasztott tájékoztató mellett a QR-kódok is segítenek: ezeket leolvasva a használatukat bemutató videókat, vagy edzésterveket töltenek be.
– A célunk, hogy a mindennapi életben, az életmódváltás szintjén biztosítson sportolási lehetőséget a fogyatékkal élőknek. Integratív körülmények között – emeli ki az alapítvány kuratóriumi elnöke, Gusztos Péter. – Nem a fogyatékkal élőknek építettünk egy edzőtermet: bárki számára elérhető a hely.
A 2010-ben létrehozott Suhanj! Alapítvánnyal eddig elsősorban a futóversenyek és a szombati margitszigeti edzéseik kapcsán találkozhattak. Itt ép és fogyatékkal élő sportolók együtt futnak: a kerekesszékeseket esetenként egy társuk tolja, a látássérültek egy látó kendőjének a végét fogva teljesítik a távot. Emellett szerveznek spinning edzéseket látássérült és értelmi fogyatékos gyerekeknek, vagy úszásoktatást szintén látássérült és végtaghiányos gyerekeknek.
– Nagyon szeretem a szombati edzéseket, mert mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok. Remélem, hogy ha valaki ide bejön, ugyanígy közösségben érezheti majd magát – vallja be Fenyvesi Zoltán, aki egy orvosi műhiba miatt születése óta nem tudja mozgatni a lábát, de 2014-ben kerekesszékkel teljesítette
a New York-i maratont. – Remélem, hogy pár éven belül nem számít már furcsaságnak, hogy az egyik gépen egy mozgássérült, egy látássérült vagy egy ép ember edz.
– Ez egy picike, de nagyon dinamikusan fejlődő alapítvány, ami létre hozott egy társadalmi vállalkozást – magyarázza Gusztos. A Suhanj! nem kér és nem fogad el állami támogatást, így az edzőterem is vállalatok és magánemberek felajánlásából jött létre. Részben a téglajegyekből, amelyekből 212 darabot adtak el összesen 3,6 millió forint értékben. A vásárlók neve felkerült a terem falára.
Az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban színpadra állított Várj, míg sötét lesz című krimi április 26-i előadásának teljes bevételét a teremnek ajánlotta fel. A darabban Kovács Patrícia egy vak lányt alakít. Több adományozó, így például a Budapest Airport is, nem csak a terem létrehozását, de az indulást is támogatja. Az alapítvány tervei szerint azonban 2-3 éven belül már el akarják érni, hogy önfenntartóvá váljon a létesítmény.
Pár éven belül talán már nem számít már furcsaságnak, hogy az egyik gépen egy mozgássérült, egy látássérült vagy egy ép ember edz
Az alapítvány kuratóriumi elnöke saját hobbiját, a maratonfutást gondolta tovább és külföldi példákat vett alapul a megvalósításnál mondta el lapunknak. – Az Egyesült Államokban a nagy számú hadisérült fiatal férfit valahogy vissza kell integrálni a társadalomba és erre a sport adja magát. Ott vannak versenyek is. Egyes amputált sportolókat sportszermárkák reklámarcként használnak. Azt szeretnénk, ha ide nem szánalomból vagy sajnálkozással jönnének be emberek, hanem azért, mert magas színvonalú szolgáltatással találkoznak.
A Suhanj! fitnessben mozgássérült sportolók vezetnek majd edzéseket, lesznek látássérült masszőrök és pilates oktató is. Hétköznap délelőttönként az egyik különteremben integrált gyermekmegőrző lesz, hogy a kisgyerekes szülők is lejöhessenek edzeni. Terveik közt szerepel, hogy gyógypedagógusokkal, gyógytornászokkal mozgás és készségfejlesztő terápiás foglalkozásokat tartsanak sérült gyerekeknek, ezzel a sportból a gyógyítás felé mozdulva.
A belépő kapcsán annyit tudtunk meg, hogy egy középkategóriájú teremnek megfelelőek lesznek az árak. Ugyanakkor a bérletek árának csökkentésével jutalmazzák azokat a sportolókat, akik önkéntes munkát vállalnak és segítenek az alapítványnak, illetve azokat a fogyatékkal élő sportolókat, akik csatlakoznak az alapítványhoz és rendszeresen sportolnak velünk.
Nyitás
A terem a jövő héten próbaüzemet tart. Július utolsó hetében, a nyitóhéten azonban bárki ingyenesen kipróbálhatja a suhanj! Fitness szolgáltatásait. Augusztus 1-től pedig teljes gőzzel üzemel a Budapest 13. kerületében, a Tátra utca 6. szám alatt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 2 = nyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 22. hétfő, Csila, Noémi napja van.
Ma van a(z) Föld napja, Holocaust világnap, Ápolók napja Magyarországon.
Az év 17. hete és 113. napja.
Holnap Béla napja lesz.

1645. I. Rákóczi György a szövetséget a franciákkal és svédekkel megújította Munkácson.


1896. A képviselőház megszavazza a honalapítás ezredik évfordulójának törvénybe iktatását.


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"A Bika hava: szépség és erő.
Mit elrontottál, most halászd elő,
s meglásd meglesz a rend:
Vénusz és Gaia leginkább ilyenkor szeret.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com