Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Pa-dö-d* - Úszkálunk
45
hallgató

Klinikaavatás klinika nélkül: az álmok mögött kétes múltú civil szervezet, gyanús kispárt, meg különös kínai és tanzániai szál sejlik fel

- 2023. május 9. 14:01 - 70 megtekintés

Egyedülálló ellátást ígérnek fogyatékkal élőknek egy Lengyeltótiba tervezett magánkórházban.

Szerzők: Batka Zoltán, Vas András
Publikálva: 2023.05.09. 06:00 (Népszava)

– A fogyatékkal élők számára az állami egészségügyi rendszer sok esetben nem megfelelő, illetve anyagilag is megterhelő. Ezért hozzuk létre ezt a magánklinikát, ahol az országban egyedülálló módon a fogyatékkal élők számára ingyenes egészségügyi ellátást biztosítunk, bárhol élnek is, ugyanis akkreditált szállítócégek és magánszemélyek ingyen szállítják majd őket. Az intézményben 60-70 orvos munkájára számítunk, akik szabadidejük terhére és ingyen vállalják, hogy részt vesznek a betegellátásban – mondta a lengyeltóti magánklinika avatójaként meghirdetett hétfő délelőtti rendezvényen Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő, Magánsegítő Szervezete elnöke.

 

Hogy avatóról szó sincs, az hamar kiderült a helyszínen, hiszen nem volt sehol a meghívóban írt „létrehozott klinika.” Ráadásul a szervezet elnöke már maga is tervezett beruházásról beszélt:

a klinikának kiszemelt, 600 négyzetméteres épület bő kétmilliárd forintosra saccolt felújítását egy hazai cég vállalta, az ingatlan 171 milliós árát, valamint az orvosi berendezések 150 milliós költségét viszont adományokból szeretnék összegyűjteni két hónap alatt.

A finanszírozási megoldásnál is különösebb volt az, amivel indokolták ezt:

– Ne felejtsük, egy fogyatékkal élő írta a Himnuszt is, mely minden magyarban elindít valamit! Arra számítunk, hogy mivel a magyar lakosság 42 százaléka valamilyen fogyatékossággal küzd, azaz tulajdonképpen minden családban akad egy fogyatékkal élő, szinte mindenki érintett ápoltként vagy gondozóként, vagyis az emberek megértik, mekkora szükség van egy ilyen intézményre.

A különös „avatáson” további furcsaságok is akadtak. Mellár Renáta azt állította, hogy tavaly óta az ENSZ fogyatékkal élők nemzetközi nagykövete, az intézmény pedig a magánadományok mellett a kínai hátterű Mei Hua Family tartja majd fenn.

Annak, hogy Mellár Renáta az ENSZ fogyatékkal élők nemzetközi nagykövete lenne, internetes keresésünk során egyetlen honlapon (ined.hu) volt nyoma.

Ezen az oldalon pontatlan angol fordításban az áll: „International Embassy of Disableds, Fogyatékossággal élők Nemzetközi Nagykövetének Tanzániai Nagykövetségének, Magyarországi képviselete.” Ezen az oldalon kívül nem találtuk nyomát pontosan ilyen nevű nagykövetségnek Tanzániában vagy bárhol. A pontosan szót azért kell hangsúlyozni, mivel Tanzániában 1992 óta létezik egy fogyatékossággal élő szervezetek tanzániai szövetsége (Tanzania Federation of Disabled People’s Organizations – shivyawata), amelynek a vakok és a hallássérültek mellett furcsa módon az afrikai albínókat tömörítő szövetség is a tagja,

ellenben nincs nyoma Mellár Renátának.

Az ined.hu állítása szerint a fogyatékkal élők nemzetközi nagykövetének megválasztott Mellár egyben a „Mei Hua Family (United Nations Geneva) vezető karriertisztje”. A honlapon közölt megnevezés pongyola: valójában az ENSZ iroda pontos neve a „The United Office Nations at Geneva” (UNOG), mely egyike az ENSZ négy fő irodájának. Azonban az UNOG website-ján nincs nyoma Mellár Renátának, vagy éppen „Mei Hua Family”-nek. Ezen a néven korábban Hongkongban működött egy cég, ám az 2008-ban megszűnt. Ilyen nevű szervezetnek honlapját sem találtuk, mindössze egy meglehetősen zavaros blogbejegyzést, melyet egy bizonyos Eagle C. Yang írt, és ott említ egy ilyen nevű szervezetet, amely a „háború, a szegénység és a gazdasági veszélyek” ellen küzd.

Mellár Renátáról nem esik szó.

Mellár Renáta személye amúgy idehaza több ügyben is előkerült az elmúlt években. Azóta megszűnt cége, a Test Haus Kft. szűk évtizede érintettje volt a Paulay Alapítványi Középiskola érettségi-botrányának, amikor akár nyolc általánost végzetteknek is egy év alatt letehető matúrát ígértek, persze súlyos százezrekért cserébe. A céget azóta előbb Webassist Oktatási és Szolgáltató Kft.-re nevezték át, jelenleg az Opten adatbázis szerint kényszertörlési eljárás alatt áll, a magát nagykövetnek mondó asszony másik cége, az Oktahaus Kft. ellen pedig felszámolási eljárás zajlik. A cégpapírok sajátossága, hogy 2016 és 2019 között mind a kettőben dr. Mellár Renáta néven jegyezte a cégpapírokat, ám 2019 után eltűnt a kisdoktorátus a neve mellől. Nem így személyes honlapjáról, ami ma is drmellarrenata.hu néven fut, míg az Instagramon nagy Dr.-rel szerepel.

A Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő, Magánsegítő Szervezete (VGYMFSZ) elnökét tíz éve választották meg a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezetének (VGYMFSZ) elnökének. A két rövidítés azonossága nem véletlen: mint azt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől megtudtuk,

a Mellár Renáta vezette szervezetet különféle visszaélések miatt kizárták a MVGYOSZ-ből, ám az elnökasszony az eredeti rövidítéssel megegyező néven új egyesületet alapított, megtartva a régi szervezet honlapját is, s azóta rendszeresen kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket.

– Finoman fogalmazva sem azonosult a szövetség céljaival, s úgy gyűjtötte az adományokat, melyek sértették szervezetünk hírnevét – indokolta a Mellár-féle egyesület kizárást a Népszavának Nagy Sándor, a MVGYOSZ elnöke.

– Már létező dolgokra kért adományokat, ráadásul a gyűjtésekről nem láttunk semmiféle dokumentációt, így azt sem tudtuk, mekkora összeg folyt be, illetve annak mi lett a sorsa.

Mellár a „Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend dámája” is, „iskolai korrepetálási rendszerek közvetítője, „párkapcsolati tanácsadó”, továbbá logopédiával foglalkozik, illetve ő a „Civilek és közélet” magazin igazgatója – utóbbit a VGYFMSZ adja vagy adta ki, mivel a neten csak az első, 2015-ös megjelenésnek van nyoma, amiből kiderül, hogy a lapot Mellár Renáta írta és szerkesztette.

Az elnökasszony a politikában is kipróbálta magát, a Szociáldemokraták Történelmi Pártja (SZTP) miniszterelnök-jelöltjeként indult a 2022-es választásokon, programjában többek között a népbíróság felállítását ígérve, mely kivizsgálná, mi történt 1985-től Magyarországon,

kik voltak, akik rendszerváltás címszóval ellopták a nemzet vagyonát, s miért nem vonták felelősségre a kollaboráns kommunista elitet. A párt végül jelöltet sem tudott állítani a voksolásra, honlapja szerint törlés alatt áll.

Az avatón elhangzottak kapcsán is akadtak fenntartásaink: míg az elnökasszony szerint a hazai társadalom 42 százaléka érintett valamilyen fogyatékosságban, addig a hivatalos adatok szerint valamivel kevesebb, mint másfélmillióan élnek valamilyen korlátozottsággal idehaza. Nekik persze nem egyszer különleges ellátásra lenne szükségük, amit elvben meg is kapnának Lengyeltótiban, ahol szemészeti, belgyógyászati, nőgyógyászati, érsebészeti, fogorvosi és szájsebészeti, pszichológiai és logopédia, valamint kutyaterápiás kezeléseket ígérnek vakok és gyengénlátóknak, mozgáskorlátozottaknak, de akár autistáknak is.

Utóbbiakkal kapcsolatban Mellár Renáta megjegyezte:

a betegségért egy kórokozó felel, ám az általuk majdan alkalmazott nemzetközi módszerekkel gyógyítható.

A lapunk által megkérdezett szakember felháborodott ezen az állításon, kijelentve, az autizmus pontos oka ismeretlen, a legáltalánosabban elfogadott vélemény szerint genetikai, neurobiológiai, pszichológiai és környezeti hatások állnak a hátterében, s az érintettek állapota ugyan jelentősen javítható, ám a betegség nem gyógyítható.

Mellár Renáta hétfőn azt állította, egy éve járja az országot, s egyeztet különféle szakmai szervezetekkel, ám a lapunk által megkérdezett, fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek vezetői közül senki sem hallott a lengyeltóti projektről.

– Nehezen tudom elképzelni, hogy egy fogyatékkal élő az ország másik végéből hajlandó sokszáz kilométert utazni tömegközlekedéssel, ráadásul megannyi átszállással, amikor a lakóhelyéhez legközelebbi kórházban is megkaphatja a szükséges szakorvosi ellátást, sőt, ez még szállítócégekkel sem életszerű

– jegyezte meg Nagy Sándor, aki nem sok reményt fűzött a tóti klinikához, többek között nehézkes megközelítése miatt. – Viszont úgy tűnik, megtalálta a projektet, melyre pénzt tud gyűjteni.

Az adományokra valóban nagy szükség lenne, hiszen a tájékoztatón elhangzott, hogy az épület megvásárlásához, valamint az orvosi eszközökre június elejéig 320 millió forintot kellene összegyűjteni. (Noha minimum kétségeket vet fel a magánklinika megálmodójának előélete, az önkormányzat bízik a sikerben: az ingatlant eladták a szervezetnek.) A hajdan kötödének épült, majd az elmúlt évtizedekben kultúrházként, kisegítő iskolaként, végül alapszolgáltatási központként működő ingatlant a lengyeltóti önkormányzattól vásárolnák meg, emellett a 2008-ban épült, 16 méteres medencével rendelkező uszodát is átvennék használatra.

– Az alapszolgáltatási központot nemrég átköltöztettük a 2008-ig kórházként működő kastély egyik részébe, ennek a régi épületnek pedig mindenképpen ellenőrzött, közhasznú funkciót szánunk – mondta Zsombok Lajos, a somogyi kisváros polgármestere.

– Miután az egyesület megkereste az önkormányzatot, hónapokat gondolkodtunk, végül belementünk az üzletbe, de komoly megkötésekkel.

Ugyanígy az uszodát is egyelőre csak az év végéig adtuk oda azzal a megkötéssel, hogy napi két órára a helyiek is használhatják a létesítményt, emellett az úszásoktatásnak is folyamatosnak kell maradnia.

Forrás: Népszava

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Eddigi hozzászólások

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 6. kedd, Norbert, Cintia napja van.
Az év 23. hete és 157. napja.
Holnap Róbert napja lesz.

1707. Mészárlás Ónódon a gyűlés helyiségében. A nagyságos fejedelem e napon Túróc vármegyének január 1-én kelt körlevelét hozta szőnyegre, melyben a többi közt az is előfordult, hogy a bajokat némely előkelő fölkelők a maguk hasznára zsákmányolták ki. Ezt Rákóczi magára vette, s a gyűlésről távozni akart, de útját állották, erre Károlyi kardjával úgy fején vágta Rakovszky Menyhért turóci alispánt, hogy az rögtön holtan rogyott össze.


1847. A Gazdasági Egyesület középülete alapkövének letétele Pesten. Az ünnepélyre füzet jelent meg ilyen címmel: "A magyar mezőgazdák egyesületének örömnapja, 1847. Szent-Iván hava 6-án.


Szép Ernő: Pitypang

" Nótába nem írnak
gomblyukba nem tűznek
nem tesz kirakatba
a virágos üzlet
mert te nem vagy ritka
mert te nem vagy drága
csak az árokpartról
nézel a világba
mintha kis nap sütne
orcád oly szép sárga
te pitypang,
te pitypang virágja..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com