Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Neoton - Szeretem azt
51
hallgató

Könyvajánló – meNŐ – Önálló életvitel és nőiség értelmi fogyatékossággal élő nők életében

- 2022. augusztus 10. 19:00 - 381 megtekintés

Nőiség, párkapcsolat, szexualitás – többek közt ezekkel a témákkal foglalkozik az ÉFOÉSZ KMRKE új kötete, a meNŐ.

A könnyen érthető kommunikációval készült kiadvány értelmi fogyatékossággal élő nőknek szól és célja, hogy ezeket a sokszor elhanyagolt és tabusított témákat érthetően és igényes formában mutassa be az olvasóknak.

Az értelmi fogyatékossággal élő nők halmozottan hátrányos helyzetben vannak, mivel a fogyatékosságukkal kapcsolatos diszkrimináció mellett a nemi alapú megkülönböztetésnek is fokozottabban ki vannak téve. A női esélyegyenlőségi törekvések eredményeit is kevésbé érzik, mivel a nőjogi mozgalmak sem fordítanak kiemelt figyelmet a célcsoportuk életét jellemző speciális kihívásokra. Emiatt az őket ért visszaélések többnyire láthatatlanok maradnak. Komoly problémát jelent az is, hogy az értelmileg akadályozott személyek jelentős része áll gondnokság alatt és -e gyakorlat közben a párkapcsolatokhoz, házassághoz, szexualitáshoz és a gyermekvállaláshoz való joguk is sérül, mivel

sokszor nem dönthetnek az életüket alapjaiban befolyásoló kérdésekben.

A szervezet már évek óta foglalkozik az értelmi fogyatékossággal élő nőket érintő kirekesztéssel és esetleges jogsérelmekkel, miközben igyekszik megfelelő támogatással és tájékoztatással szolgálni az érintettek számára. A nőiség és nemiség kérdéseivel a Mi, nők című projektjében is foglalkozott már a szervezet 2016-ban. Legújabb, meNŐ elnevezésű kezdeményezésük során a nőiség, az önrendelkezés és a szexualitás szerteágazó témáit járták körbe egy workshop sorozat és egy az alapján készült könnyen érthető kiadvány keretében. Szervezetük Közép-Magyarországi Regionális Közhasznú Egyesülete (KMRKE) a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatát elnyerve, a FOF2020 konstrukción belül valósította meg a projektet.

A projekt két fő részre bontható. Először egy hat alkalmas workhsopot indítottak, melyen hét, értelmileg akadályozott nő vett részt. A személyes részvétellel történő előadásokat a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar két elismert szakembere, dr. Szabó Ákosné és Kármán Bianka koordinálták, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek az értelmileg akadályozott emberek pedagógiai kísérése és szexuális nevelése terén. A „Semmit rólunk, nélkülünk!” elvet követve egy érintett személy, másnéven tapasztalati szakértő is segédkezett a képzések lebonyolításában. Sallai Ilona már több cikket is írt az értelmi fogyatékossággal élő nők helyzetéről. Legutóbbi anyaga itt olvasható. A workshopok során a párkapcsolatokról, szexualitásról, abúzusról, segítségkérésről és az önérvényesítés formáiról beszélgettek a résztvevők.

Ennek a hét alkalomnak a tanulságait is felhasználva született meg a projekt másik fontos eleme, a meNŐ kiadvány, mely a könnyen érthető kommunikáció módszerét felhasználva, kézzel készült illusztrációk segítségével kalauzolja végig az olvasókat a workshopokon feldolgozott kérdéseken. A meNŐ-ben természetesen nem tudtak minden, a nőiséggel kapcsolatos témát maradéktalanul lefedni, de az olvasók így is számos olyan témakörben tájékozódhatnak, melyek korábban nem vagy csak nagyon nehezen voltak hozzáférhetőek a számukra könnyen értelmezhető formában. A kötet bármely, érdeklődő ember számára érdekes lehet, de különösen hasznos az ilyen témák köré épülő csoportos foglalkozások tervezéséhez, megvalósításához.

Mind a KÉK-módszerrel készült szöveg, mind az azt kiegészítő illusztrációk a célcsoport igényeit figyelembe véve készültek.

A tartalmat több érintett személy ellenőrizte, de a Demény Sára által megálmodott rajzok is többlépcsős ellenőrzésen estek át – sziontén Sallai Ilona önérvényesítő, érdekvédelmi tanácsadó részvételével – annak érdekében, hogy világosan, letisztultan és igényesen szemléltessék a leírtakat. A füzetben olyan, sokszor tabusított témák is feldolgozásra kerülnek, mint a fogamzásgátlás, a szexuális aktusok vagy éppen a nemi szerepek kérdése. A jobb megértés érdekében az olvasmány végére értelmező, illetve a – csoportos vagy egyéni – feldolgozást segítő kérdések kerültek. Ezen kívül egy szómagyarázat is segíti az olvasottak befogadását.

A meNŐ projekt mindezzel nem ért véget. Jelenleg is zajlik egy workshop sorozat, 6 fő érintett nő részvételével. A jövőben pedig egy szakembereknek szóló kézikönyvet is kiadnak, mely támogatással és konkrét javaslatokkal szolgál az ilyen jellegű intim és érzékeny témákat feldolgozó csoportok vezetésére, koordinálására.

A kiadvány ingyenesen letölthető az egyesület honlapjáról. Nyomdai példány az efoesz@efoesz.hu címen rendelhető.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ nyolc = 11

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van.
Az év 16. hete és 108. napja.
Holnap Andrea, Ilma napja lesz.

1330. Zach Felicián leányának, Klára udvarhölgynek a királyné testvére, Kázmér herceg által a királyné közreműködésével történt meggyalázását megbosszulandó, Visegrádon a királyi ebédlőbe rohant, Erzsébet királyné négy ujját kardjával leszelte, s a királyt karján megsebesítette.


1721. A protestánsok vallásügye országos bizottságban, mely több hónapos viszálykodás után önmagát föloszlatta.


Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

"...De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok- ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna
ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com