Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Horváth Charlie - Hajnali szél
50
hallgató

Krémes – vakon rémes?

- 2024. május 21. 6:45 - 56 megtekintés

Sok, súlyos fokban látássérült ember számára kihívás – és sokszor meglehetősen frusztráló – kistányérról, süteményes villával cukrászsüteményt enni. Ha a nyilvánosság előtt eszünk, pl. cukrászdában, és úgy gondoljuk, nem tudunk kellően kulturált módon enni egyetlen villával, a sütemény körültekintő kiválasztásával sok kellemetlenséget előzhetünk meg.

Klasszikus vagy francia krémest, mousse tortát például nagyon nehéz enni, mivel a krém nagyon lágy, nehéz a villával érezni, viszont annál könnyebb szétkenni. A francia krémes vagy a dobos torta roppanós tetejét célszerű az evés megkezdése előtt, kézzel leemelni, és külön elfogyasztani, esetleg egy szalvétára helyezni, és a sütemény elfogyasztása közben harapni belőle.
Lássuk, hogyan lehet látás hiányában süteményt enni!
– Evés előtt a villa hegyével, esetleg diszkréten az ujjunkkal győződjünk meg arról, hogy a süteményen van-e fólia vagy papír kapszli. Ha igen, ezt kézzel távolítsuk el, és csomagoljuk szalvétába. A fóliát semmiképpen se hagyjuk a tányéron, mert a levágott falatra vagy a villára ragadhat, és jól összekenhetjük magunkat vele.
– A tortaszeletet fektessük el, és a tányért fordítsuk úgy, hogy a torta lapos vége nézzen hat óra felé (hasunk irányába), vastag, külső része pedig tizenkét óránál legyen. Mindig a hozzánk közelebbi, lapos végénél kezdjük el a vágást. A levágott falatot igyekezzünk azonnal elfogyasztani. Ne vágjunk le egyszerre több falatot, mert azokat nehézkes lehet később megtalálni, és a villára juttatni.

Kép: Eszterházy tortaszeletek villával, tányéron.

– A villát domináns kezünkben tartva eszünk, így – ha szükséges – másik kezünk mutató ujjával diszkréten a villára tolható egy-egy falat. Azt is megtehetjük, hogy kérünk még egy evőeszközt – kiskanalat vagy villát – így két evőeszköz segíti a tányéron való tájékozódást, és a falatok helyzetének nyomon követését. A cél, hogy megtanuljunk egyetlen villával enni. Ám inkább segítsünk magunknak egy ujjal vagy plusz evőeszközzel, minthogy ne tudjuk a falatot a villára juttatni, és esetleg kiessen a tányérból.
– A tányéron szétpotyogott süteménydarabokat úgy gyűjthetjük össze, hogy a villát lefektetjük a tányéron – mintha le akarnánk helyezni. Hátoldalát a darabkákra nyomkodjuk, amik nagy eséllyel ráragadnak.

Vannak sütemények, amelyeket bátran megfoghatunk kézzel, szalvétával – ilyenek a piték, linzerek, muffinok, amiket egyébként egyáltalán nem könnyű villával enni. Egy lekváros linzerkarika vagy ischler kemény, nehéz lehet elvágni, a benne lévő lekvár viszont könnyen kenődik. Hasonló a helyzet a gyümölcsös pitékkel is. Elegánsabb cukrászdában vagy étteremben látó emberek pitét, rétest jellemzően villával fogyasztanak. Vakon ezeket villával enni nehézkes, mivel a vékony tészta könnyen széthullik, a töltelék puha. Érdemes lehet ezért ezeket is szalvétával megfogni, és harapni.

Jóval egyszerűbb a dolgunk a pohárdesszertekkel, viszont a kehelyben felszolgált fagylalt esetében néhány dologra érdemes figyelni: a fagylaltkelyheket gyakorta díszítik rolettivel, ostyával, tejszínhabbal, esetleg nem ehető díszekkel. Evés előtt kanalunkkal óvatosan térképezzük fel a kehely tetejét és tartalmát, és a díszítő elemeket emeljük le róla. Ha nagyon kemény a fagylalt, nehéz lehet kanalazni, ilyenkor érdemes egy kicsit várni, míg puhulnak és kanalazhatóvá válnak a gombócok.

Evés végeztével mindenképpen töröljük meg a kezünket és szánkat szalvétával vagy nedves törlőkendővel – akár rá is kérdezhetünk, nem vagyunk-e maszatosak -, hogy ne sétáljunk egész nap csokis szájjal.

(Dr. Gombás Judit)

A téma iránt érdeklődő látóemberek számára ajánljuk a Vakrepülés Színtársulat Láthatatlan cuki rendezvényeit, ahol kitudják próbálni a sütemény evést látás nélkül :).

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


nyolc - = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 13. csütörtök, Antal, Anett napja van.
Ma van a(z) Szent Antal ünnepe.
Az év 24. hete és 165. napja.
Holnap Vazul napja lesz.

1867. A Magyar Történelmi Társulat megalakulása. E napon tartott közgyűlésen felolvasták az alapszabályt. Elnökké gróf Mikó Imrét, 2-od elnökké Horváth Mihályt, 3-ad elnökké Ipolyi Arnoldot választották.


1969. Százhalombattán (Fejér m.) felavatták a hőerőművet és az olajfinomítót.


Weöres Sándor: Eresz alól

Eresz alól fecskefia ide néz, oda néz:
van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb, mint a méz?
Csőrét nyitja ám,
buzgón, szaporán.
Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com