Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
30
hallgató

“Max a barátom és a lelki társam”

- 2019. július 26. 21:59 - 607 megtekintés

“Szőke angyal, sokszor csak így hívom” – Kopa Marcell és vakvezető kutyája A Pécsi Tudományegyetem idei diplomaosztója elég rendhagyóra sikerült: egy kutya is részt vett rajta. Az eseményről és Marci beszédéről készült videót rengetegen nézték meg. Ha valaki, akkor a látását vesztett fiatalember tudja, miért fontos az önbizalom és a szeretet erejében bízni. Az ünneplőbe […]

“Szőke angyal, sokszor csak így hívom” – Kopa Marcell és vakvezető kutyája

A Pécsi Tudományegyetem idei diplomaosztója elég rendhagyóra sikerült: egy kutya is részt vett rajta. Az eseményről és Marci beszédéről készült videót rengetegen nézték meg. Ha valaki, akkor a látását vesztett fiatalember tudja, miért fontos az önbizalom és a szeretet erejében bízni.

Az ünneplőbe öltözött golden retriever volt a sztár, pedig a hallgatóknak nem volt újdonság a jelenléte: három évig naponta találkozhattak vele, amíg Marci elvégezte a politológia szakot. Sőt négy évig még előfordulhat, hogy összefutnak a folyosón, mert a 24 éves gazdája jogot hallgat. „Hároméves koráig Max csak házi kedvenc volt, aztán elvitték egy kilenc hónapos kiképzésre, amiben egy alapítvány segített nekünk. Akkor lettem 18, ettől az életkortól lehet vakvezető kutyája egy látássérültnek. Az első találkozásunk… Hát arra nincsenek szavak – meséli Marci, aki már a gimnáziumot is Maxszal fejezte be. – Az iskolákban nem volt gond a jelenléte, máshol se nagyon, pár alkalmat leszámítva: egy étterembe és egy patikába nem engedtek be minket. Szőke angyal, sokszor csak így hívom. Barátom, támaszom és lelki társam. Gyakran előfordul, hogy sétálok és eszembe jut, hogy még elmegyek ide vagy oda. Ki sem mondom, de már odavezet. Különleges kapcsolat a miénk. Teljesen természetes volt, hogy a diplomaosztón segít felmenni a pódiumra, ahonnan fontosnak éreztem megosztani a hallgatósággal, hogy soha ne legyünk kishitűek. A hit és a szeretet visz előre minket, amikhez persze magabiztosság és önbizalom is szükséges. Nem könnyű, pláne annak, aki valamilyen fogyatékkal él. Nekik sem szabad bezárkózni, élni kell, néha egyszerre több életet is…”

Hamar észrevették, hogy valami nem stimmel az egészségével. „Stickler-szind-rómám van, Magyarországon huszonöten vagyunk. A kór ízületi gyengeséggel járhat, valamint a hallás és a látás elvesztésével. Az egyik szememre négy-, a másikra nyolcévesen vakultam meg. Utóbbival fényt érzékelek, de csak annyira, mint egy látó nyolcszor összehajtogatott folpackon keresztül. Vak vagyok, és ritkán az ízületeimmel is vannak bajok. Az öcsém, Bence egészséges, de a n éves húgom, Dóri pár éve szintén elvesztette a látását, de ő is boldogan éli az életét, sikeres YouTube-csatornája van, meséket mond rajta.”

A három testvért a vakok rehabilitációját segítő alapítványnál dolgozó szülők nevelték fel Edit nagymama segítségével, aki ma is viszi a háztartást náluk. „Nem mondom, hogy mindig könnyű volt – sóhajt nagyot Marci. – Például amikor egy írást lefényképező és azt beszéddé alakító szerkezetet szerettünk volna venni, ami a húgom és az én tanulmányaimat könnyítette volna meg, de nem volt rá félmillió forintunk, a pályázatainkat pedig rendre visszadobták. Anyu a fogát összeszorítva posztolt a Facebookon, és másfél nap alatt jóravaló emberek összegyűjtötték nekünk a pénzt. Fontos volt, mert imádok olvasni, 672 könyvet olvastam el eddig a gép segítségével is, és a netes kommunikáció is könnyebben megy így.”

A friss diplomás fiatalember soha egy percig sem keseredett el, kivéve egyszer: egy évvel ezelőtt véget ért egy hosszú szerelmi kapcsolata. Azóta már jól van, összejár a barátaival, szórakozik, utazik, a tanulás mellett pedig rengeteget dolgozik is. ,Érzékenynek, azaz elmegyek rendezvényekre, és a fogyatékkal élőkről beszélek az egybegyűlteknek. Egy szabadulószobát működtető cégnél is dolgozom, a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete megyei szervezetében pedig elnökségi tag vagyok. Játszom egy mozgásszínházban és az egyetemi színtársulatban, de szeretnék a szakmámban, politológusként is elhelyezkedni. Az a célom, hogy abból a sok szeretetből, amit kaptam a környezetemtől, a sorstársaimtól, Pécsváradtól – ahol a családom évszázadok óta él – valamit vissza tudjak adni. Erre tanítottak itthon, ezt hallottam a református gyülekezetben. Segíteni szeretnék, hogy az emberek rájöjjenek, minden helyzetből fel lehet állni.”

(megjelent: Best magazin, 2019. 07. 26.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com