Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Britney Spears - Crazy
34
hallgató

Megnehezítette majd kísérőhöz kötötte egy kerekesszékes hölgy utazását a Volánbusz Zrt.

- 2021. június 2. 15:19 - 265 megtekintés

Egy elektromos kerekesszékkel közlekedő hölgy azzal a panasszal kereste meg a MEOSZ-t, hogy 2020 novemberében a Volánbusz alacsonypadlós járatával szeretett volna kijutni a lakóhelyétől távolabb eső munkahelyére, azonban ezt a közlekedési társaság lehetetlenné tette.

A hűvös őszi napokon, a Volánbusz Zrt. autóbuszvezetői a felszálláskor rendszeresen megjegyzéseket tettek a hölgy kerekesszékére és kifogásokat kerestek arra, hogy miért nem veheti igénybe a szolgáltatást. A hölgynek a határozott fellépése miatt ugyan sikerült feljutnia ezekre a járatokra, ugyanakkor a MEOSZ szerint elfogadhatatlan, hogy egy fogyatékos személyt csak külön kérésre engedjenek fel a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataira. Hazánkban ma jogszabályok garantálják a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést, azonban ennek ellenére is rendszeresen kerülnek fogyatékossággal élő személyek megalázó, tisztességtelen helyzetbe.

A MEOSZ a panaszos képviseletében 2021 elején az EBFF-hez fordult, mert határozott álláspontja, hogy a Volánbusz Zrt. a hölgyet hátrányosan megkülönböztette, amikor különböző kifogásokkal (súlyhatár, elektromos kerekesszék szállításának nem létező tilalma) megnehezítette számára a szolgáltatás igénybevételét, majd amikor ezzel nem ért célt, felszólította, hogy a szállításával kapcsolatos kérdéseket a társaság központi ügyfélszolgálatán tisztázza. A hölgy a Volánbusz Zrt. helyi részlegénél – panaszával összefüggésben – azt a tájékoztatást kapta, hogy személyes kísérő nélkül nem szállhat fel a járatokra. Habár a panaszos kapott tájékoztatást, azt nagyon méltánytalannak érezte, korábbi tapasztalatai miatt pedig meg sem kísérelte meggyőzni a Volánbusz Zrt. képviselőit arról, hogy neki nem személyi, hanem technikai segítségre van szüksége az utazáshoz.

Hazai és nemzetközi jogszabályok rendelkeznek az egyenlő esélyű hozzáférés követelményéről. Az ENSZ fogyatékos emberek jogairól szóló egyezménye, a CRPD is előírja, hogy a fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének, és az élet valamennyi területén történő teljes körű részvételének lehetővé tétele érdekében másokkal azonos alapon kell biztosítani a közlekedéshez való hozzáférést. A fogyatékossággal élő embereknek is joguk van ahhoz, hogy a közlekedési szolgáltatást másokkal azonos alapon, önállóan vegyék igénybe akkor is, ha egyedül kívánnak utazni.

A panaszt az EBFF kivizsgálta, és a feleket írásban nyilatkozattételre kötelezte. A nyilatkozatok alapján a hatóság megállapította, hogy a Volánbusz Zrt. a kerekesszékkel közlekedő panaszossal szemben fogyatékosságával összefüggésben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amely megkülönböztetésnek semmilyen észszerű indoka nem volt.

Az EBFF szankcióként megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és elrendelte a jogsértést megállapító jogerős határozat 30 napra történő nyilvános közzétételét a hatóság, valamint a Volánbusz honlapján, a kezdőlapról közvetlenül elérhető módon.

A MEOSZ a jövőben is minden eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott emberek a mindenki számára nyújtott közösségi közlekedési szolgáltatásokban egyenlő eséllyel az őket megillető méltósággal vehessenek részt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


három + 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com