Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A tudás hatalom - Tudományos ismeretek...
54
hallgató

Megtörtént az első emberi szemátültetés

- 2023. november 14. 7:00 - 200 megtekintés

Megtörtént az első emberi szemátültetés SIKER New York-i sebészek részleges arcátültetés során teljes szemtranszplantációt is végeztek, ami hatalmas áttörést jelent még akkor is, ha a beteg nem nyerte vissza a látását. VARGA PÉTER Az első, emberen végzett szemátültetés, amely 21 órán át tartott, hat hónappal ezelőtt történt a New York-i Langone Health egészség-ügyi központban. A […]

Megtörtént az első emberi szemátültetés

SIKER New York-i sebészek részleges arcátültetés során teljes szemtranszplantációt is végeztek, ami hatalmas áttörést jelent még akkor is, ha a beteg nem nyerte vissza a látását.

VARGA PÉTER
Az első, emberen végzett szemátültetés, amely 21 órán át tartott, hat hónappal ezelőtt történt a New York-i Langone Health egészség-ügyi központban. A páciens a 46 éves veterán katona, Aaron James, akit 2021-ben nagyfeszültségű áramütés ért. Egy áramszolgáltatónál dolgozott, amikor májusban egy éjszaka az arcával hozzáért a 7200 voltos vezetékhez. Bal arcának jó része megégett, eltűnt az orra és elvesztette a bal karját, a bal szeme pedig annyira fájt, hogy el kellett távolítani. A látószerv átültetése arctranszplantációjának része volt, így sokkal eredményesebb plasztikai beavatkozást tudtak elvégezni a sebészek. James jobb szeme normálisan működik, az átültetett szemmel nem lát, de annak vérellátása rendben történik, retinája ígéretesen néz ki, szemhéja is van, bár az nem mozog. „Jól érzem magam. Még nem tudok semmilyen mozgást végezni, nem tudok pislogni, de már érzek bizonyos dolgokat. Valahol el kell kezdeni, valakinek elsőnek kell lennie, talán tanulhatnak ebből valamit, ami segít a következő embereken” – mondta James.
„A puszta tény, hogy átültettünk egy szemet, hatalmas áttörés, amiről évszázadok óta gondolkodtak, de még sohasem történt meg. A teljes szemátültetést korábban gyakorlatilag lehetetlennek tartották a látószcrv komplexitása miatt. Nem állítom, hogy helyre fogjuk tudni állítani a látást, de semmi kétség, szerintem egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá. Bármi is történik majd az elkövetkező időkben, már csak annak a figyelemmel kísérése, hogy hogyan fog a szemgolyó az új helyzethez alkalmazkodni, rengeteg tanulsággal szolgál majd az orvosok számára” – mutatott rá Eduardo Rodriguez, az átültetést végző több mint 140 tagú sebészcsapat vezetője. A szaruhártyát – amely a szemgolyó külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része – ma már rutinszerűen ültetik át bizonyos látásromlások esetében, de egy egész szemgolyó átültetése, a vérellátással és a látóideghez való kapcsolással, holdra szállás szintű áttörés. Az operáció két teremben folyt, az egyikben a donor arcát és szemét távolították el, a másikban James arcát készítették elő az átültetésre, ami 12 órán át tartott. A kritikus mozzanat a látóideg összekapcsolása volt, ehhez a donor felnőttőssejtjeit injekciózták az idegbe, ami segí tette a regenerációját. A kutatók most agyanak azokat a rejtélyes jelzéseit vizsgálják, amelyek az új szemből származnak. Amit még meg kell oldani, a látóideg újranövesztése; állatkísérletekben erre márt történtek előrelépések.

A teljes szemátültetést korábban gyakorlatilag lehetetlennek tartották a látó-szerv komplexitása miatt.
A sérülés után James hosszú fizikai terápián esett át, amíg elég erős nem volt ahhoz, hogy elkísérje lányát egy gimnáziumi ünnepségre, arcmaszkot és szemtapaszt viselve. De még szüksége volt lélegeztetésre és táplálócsövekre; legfőbb vágya, hogy újra szilárd ételt szagoljon, ízleljen és egyen.

(megjelent: Népszava, 2023.11.11.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 + = tizrnnégy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com