Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nagy generáció - legnagyobbak a 70-80-as évekből
28
hallgató

Metrófelújítás – Esélyadás helyett extraprofit

- 2017. augusztus 23. 18:17 - 817 megtekintés

Akkor sem jut forrás az akadálymentesítésre, ha Brüsszel többet adna, mert elviszik a pénzt a kormányközeli építőcégek – derül ki a BKK egy leveléből. A cég inkább orosz módszerrel vitte volna le a kerekesszékeseket a mozgólépcsőn.

Javában egyeztet a magyar fél az Európai Unió szaktanácsadói testülete, a Jaspers képviselőivel arról, hogy az eddig becsült 137,5 milliárd forinthoz képest 40 milliárd forinttal több támogatást kapjunk a hármas metró felújítása. Ám cseppet sem azért, hogy az összes hármas metróállomást akadálymentesítsék – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) projektigazgatóságának lapunk birtokába került, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségéhez írt, július 14-i leveléből. Bár a BKK-vezetők szerint 15-20 milliárd is elég lenne ahhoz, hogy a teljes hálózatot akadálymentesítsék, ám a pluszpénzre szerintük inkább azért lenne szükség, hogy kielégítsék a kormányközelinek tudott építőcégek étvágyát, akik a belvárosi metróállomások lifttel történő felszerelése nélkül is csak 170 milliárd fölött vállalnák el a teljes M3-as hálózat felújítását. A levél szerint ugyanis a beérkező ajánlatok mind-mind mintegy 40 milliárd forinttal többel számolnak, mint az eredetileg tervezett költségek.

Mint azt már korábban megírtuk: a metrófelújítás során a húsz metróállomásból csak tízet akadálymentesítenének, míg éppen a legforgalmasabb, belvárosi megállókat továbbra sem fogják tudni megközelíteni a rászoruló mozgássérültek, idősek, kismamák. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Vágó Sebestyén jobbikos képviselő kérdésre napokban adott írásbeli válaszából kiderül: ez azóta sem változott, a kormányt nem hatotta meg a mozgássérült érdekvédelmi szervezetek tiltakozása. Fónagy János mindössze annyit közölt: a fejlesztéssel még nem érintett állomások akadálymentesítését „kiemelt feladatként kezeli a minisztérium”. Míg a tárca lapunknak nem világította meg, hogy konkrétan ez mit akar jelenteni, a BKK írásából kiderül: semmit, jelenleg még csak tervek sincsenek a fejlesztésből most kimaradó állomások akadálymentesítésére.

Mivel a metrófelújításra lehívható forrásokra már jó ideje felsorakoztak a kormányközelbe sorolt építőcégek, a metrófelújítás tervezői egy darabig azzal kísérleteztek, hogyan lehetne a költségigényes lift nélkül megoldani a mozgássérültek közlekedését. Például: 2015-ben a Belügyminisztérium arra kérte fel a Budapesti Műszaki Egyetemet, hogy a hallgatók bevonásával fejlesszenek ki olyan eszközt, ami alkalmassá tenné a mozgólépcsőt a kerekesszékkel történő használatra. Bár a diákoknak voltak ötleteik, hamar kiderült, hogy a megvalósításhoz komoly forrásokra és szaktudásra lenne szükség. Végül a BKK „további kutatás eredményeként” idén májusban mutatta be a mozgássérült érdekvédelmi szervezeteknek azt, az „orosz metrókban széleskörűen használt” megoldást, amivel mozgólépcsőn is lehet kerekes széket szállítani.

Mint azt forrásunk ecsetelte: az orosz módszer úgy nézett volna ki, hogy megállítják a teljes mozgólépcsőt, majd több száz ember szúrós, figyelő tekintete kíséretében két kezelő felszereli a kerekesszéket egy erre szolgáló platformra, ám úgy, hogy a székben ülő erősen megdöntve, gyakorlatilag vízszintesen, háttal fekve került volna fel a szállító felületre. Bár lett volna olyan érdekvédelmi egyesület, amely még erre is rábólintott, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elutasította az ötletet.

A mozgáskorlátozottak szakmai szervezetei érdeklődésünkre nem tudtak arról, hogy valaha is ténylegesen bevonták volna őket a hármas metró felújításának a tervezgetésébe. Ellenkezőleg: hiába írtak többször is nyílt levelet az ügyben, azok legtöbbször megválaszolatlanul maradtak. Válaszolt viszont nekünk nemrégiben Tarlós István főpolgármester, aki a részleges akadálymentesítést firtató kérdésünkre úgy fogalmazott: szíve szerint ő minden állomást elérhetővé tenne, ám csak annyi állomást akadálymentesítenek, amennyire pénz van. Továbbá: neki aközött kellett döntenie, hogy részleges akadálymentesítéssel, de egyáltalán végre elindulhasson az évek óta húzódó metrófelújítás, vagy továbbra is fennmaradjon a súlyosan balesetveszélyes helyzet a mára teljesen lerohadt hármas metróban.

Forrás Batka Zoltán nepszava.hu-n megjelent cikke.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- 4 = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com