Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Tóth Lüszi - Nem jön álom a szememre
65
hallgató

Mi történt az elmúlt egy évben a 2022-es Göllesz Viktor Ösztöndíjasokkal?

- 2023. március 3. 19:41 - 387 megtekintés

Az ÉFOÉSZ 2022. márciusában, a Szövetség 40.-ik születésnapi ünnepségén osztotta ki a Göllesz Viktor Ösztöndíjakat a Szépművészeti Múzeumban. Hat kiváló fiatal öt kategóriában kapott elismerést és egy évig tartó ösztöndíjat.

Az ÉFOÉSZ célja, hogy az ösztöndíjjal elismerje a magyarországi értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességeit és támogatást nyújtson azok továbbfejlesztésében.

Tavaly az ösztöndíjak átadása után már bemutatták a nyerteseket. Most pedig újra felkeresték mind a hat díjazottat és interjút készítettek velük arról, hogyan telt az elmúlt egy évük az Ösztöndíj elnyerését követően.

MŰVÉSZET KATEGÓRIAMÁTÉ BARBARA

Barbi textilművészetet és bőrtárgykészítést tanult az iskolában, és ennek megfelelően az elmúlt egy évben is rengeteget kézműveskedett. Ösztöndíjából különböző kreatív eszközöket vásárolt. Például különféle színű sütőgyurmákat. Az elmúlt évben kitanulta a zsugorfóliázás technikáját is. Leggyakrabban ékszereket készít belőle vagy játéktárgyakat. Ezeket főként ajándékba csinálja. Nagy vágya, hogy egyszer majd ne csak barátainak és családtagjainak készítsen kézműves tárgyakat, hanem ezeket a különleges termékeket el is tudja adni és megélhetést biztosítson magának.

Az elmúlt egy évben az ösztöndíjából nagyon szeretett volna az eszközök vásárlásán túl kézműves tanfolyamokra is eljutni, hogy újabb technikákat sajátíthasson el, de egyelőre ezek még váratnak magára. Idén biztosan elmegy majd valamilyen képzésre, most leginkább a ruhavarrás foglalkoztatja, azt szeretné kitanulni.

Barbi a beszélgetés végén külön kiemelte, hogy hangozzék el, milyen hálás, hogy követjük a történetét.

MŰVÉSZET KATEGÓRIAKURUCZ ANNAMÁRIA

Annamária még ma sem tud szóhoz jutni, hogy tavaly megnyerte a Göllesz Viktor ösztöndíjat. Az ösztöndíj művészet kategóriájának másik győzteseként célja az volt, hogy azt intenzívebb zenei fejlesztésre, tanulásra használja fel.

Az elmúlt egy évben sikerült ezt a célt elérnie, sokkal gyakrabban jutott el a számára akkora örömet és lelkesedést adó zongoraórákra, mint korábban. Jelenleg épp egy menüettet tanul Kageltől. A zongoraórák annyira a mindennapi élet részét képezték az elmúlt egy évben, hogy ha valamiért elmaradtak, nagyon hiányolta azokat.

Több fellépése is volt az elmúlt egy évben. Amikre szívesen emlékszik ezek közül, azok a tavaly karácsonykor a helyi idősek otthonában tartott előadása volt és az ÉFOÉSZ 40 éves fennállásának megünneplésén való fellépése, ami Budapesten a Szépművészeti Múzeumban volt. Fellépései során leggyakrabban tanárával Csupor Balázzsal együtt négykezest adnak elő, de gyakran ad elő egyedül is, ilyenkor is nagyon magabiztos a színpadon. A zongorázás mellett Annamária továbbra is szívesen szaval, az elmúlt egy évben többször lépett fel versmondóként is.

SPORT KATEGÓRIAFLÓRIÁN LAURA

Lauráról pont a vele való beszélgetés napján derült ki, hogy elérte legnagyobb álmát és már biztosan részt vehet az idei nyáron Berlinben megrendezendő Speciális Olimpiai Játékokon. Gyors úszásból 50 méteren fog versenyezni. Fantasztikus eredmény. Annál is inkább, mert a Göllesz Viktor ösztöndíját is ennek a célnak az elérésére szerette volna felhasználni. Ösztöndíjából rengeteg féle eszközt, többek közt csapat hátizsákot, békatalpat, úszódeszkát, úszódresszeket vásárolt magának, amik az edzéseket és a versenyzéseket is támogatják majd. Az elmúlt egy évben is keményen edzett, heti háromszor, három különböző helyen, úszás és erőnléti edzések váltották egymást.

Az elmúlt egy év számos versenye közül kiemelkedik az, amikor a Duna Arénában az Úszó Világbajnokság során, két futam között, több úszó legendával, például Wladár Sándorral és Cseh Lászlóval úszhattak együtt. Nagyon nagy élmény volt számára.

Mindezek mellett a tavalyi évben elnyerte az óbudai “Jó tanuló, jó sportoló” díjat is, mivel iskolájában is kiemelkedő eredményeket ért el.

ÖNÉRVÉNYESÍTÉS KATEGÓRIAPÁL SÁNDOR

Az elmúlt egy évben nagyon sok minden történt Sándorral. Egyik legkedvesebb emléke a már több éve megrendezett Szelidi-tavi tábor, ahol önérvényesítő társaival együtt töltött el egy hetet. A táborba belefért szórakozás, szakma – vagyis az önérvényesítésről való beszélgetés – és hobbyja a fotózás is.

Szakmailag az ÉFOÉSZ Támogatott Döntéshozatal Konferenciáját emelte ki az elmúlt egy év eseményeiből, ahol mint önérvényesítő beszélt arról, hogyan éli mindennapjait. Két társával beszélt a teljes plénum előtt. A konferencia kísérőrendezvényeként nyílt meg az a fotókiállítás, ahol Sándornak is több képe megjelent. Sándor kedvenc saját képét egy kamionról készítette.

Ösztöndíját is hobbyjának, a fotózásnak szentelte. Épp az elmúlt hetekben vásárolta meg azt a „szép, komoly fényképezőgépet” – ahogy ő fogalmazott, amivel egészen új utak nyílnak számára a fotózásban. Eddig mobiltelefonjával fotózott, most pedig megvásárolt egy tükörreflexes, objektívvel, adathordozóval ellátott nagyon komoly fényképezőgépet. Ahogy ő mondja, várhatóan nagyot fog tudni fejlődni a technikája és „szebb, tisztább, élesebb” képeket fog tudni készíteni vele. Nagy vágya, hogy ha elsajátította az új fényképezőgép használatát, akkor kedvenceit, a járműveket fotózza majd vele. Ezen kívül szeretne a természetben fotózni illetve bármit lencsevégre kapni, ahol jár vagy ami történik vele.

MUNKA KATEGÓRIAFÁTH KRISZTOFER

Krisztofer az elmúlt egy évben is hű maradt nyertesi címéhez, továbbra is kiemelkedő teljesítményt nyújt a munka terén. Azon kívül, hogy folyamatosan van munkája, arra is jutott energiája, hogy jövőbeli terveit egyengesse és masszőr karrierje felé tegyen meg lépéseket.

Jelenleg egy varrodában dolgozik, ahol főként bontásokat végez és szivaccsal töm ki dolgokat valamint hamarosan a mecseki kisvonatnál fog kisegítő feladatokat ellátni. Emellett továbbra is részt vesz érzékenyítő programokon is, így támogatva sorstársait.

Mindezek mellett az elmúlt egy évben a svédmasszázs tanfolyam elvégzése után levizsgázott abból így még közelebb jutott álmához, hogy egyszer csak masszázzsal foglalkozhasson. Az ösztöndíját is ennek a célnak az elérésére szentelte. Saját maga felújította szobáját, kifestette, átrendezte és a masszázshoz szükséges eszközöket is beszerezte. Masszázságyat, hősugárzót, speciális fülhallgatót, masszázsolajakat és lepedőket vásárolt. Egyelőre barátokon és ismerősökön gyakorolja masszázstudását, de a későbbiekben szeretné saját vállalkozását is elindítani.

TANULÁS KATEGÓRIAKADLICSKÓ KRISTÓF

Az elmúlt egy évben Kristóf is hű maradt nyertesi címéhez. Továbbra is kimagaslóan teljesít iskolájában, szorgalmas és motivált céljai elérésében. Iskolájában végre elkezdődtek azok a kurzusok, amik igazán érdeklik és amivel később foglalkozni is szeretne: elindultak az udvaros és a palántázási ismeretek tantárgyak. Ezeken a területeken rengeteget tanult mind elméletben, mind gyakorlatban. A palántázás és ültetés mellett a téli időszakban az iskola konyhájában megtanulta a leszedett termések, termények feldolgozását is. Készítettek lekvárt, szörpöt, teákat. Mind nagy élmény és tapasztalat volt Kristóf számára.

Az iskolai életen túl, az elmúlt egy évben nagy esemény volt Kristóf életében az ÉFOÉSZ által Kaposváron szervezett Támogatott Döntéshozatal Konferencia is, ahol önérvényesítőként arról beszélt a teljes közönség előtt, hogy mit jelent és miért is fontos számára az önállóság. Nagyon jelentős dolog, hogy kiállt ennyi ember elé és mesélt magáról, amit többek közt az is segített, hogy a különböző önálló életviteli workshopok során társaival és segítőivel már előtte sokat beszélgettek hasonló témákról, önbizalma megerősödött.

Ösztöndíját egy laptop vásárlására fordította. Ez sokat adott a mindennapi életminőségének javulásához. A laptopot leginkább a barátaival való beszélgetésre, tanulásra, zene hallgatásra és játékra használja. A számítógép használata nagyban megkönnyítette neki a barátkozást is illetve a már említett konferenciára való felkészülést. Önállóságában és önbizalmának megerősítésében is sokat segített az eszköz.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 - = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com