Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
38
hallgató

Miért kéne szoronganod, ha egy Down-szindrómás szolgálja fel a kávét

- 2017. január 19. 8:44 - 1006 megtekintés

Egy éve nyitott meg a Nem Adom Fel Café Bar, ahol majdnem minden dolgozó fogyatékossággal él. Megkérdeztük, mik az eddigi tapasztalataik és mi lesz a szülinapi bulin.

Gyerekkori álmom volt, hogy felszolgálóként dolgozhassak. Ez az első igazi munkahelyem, nemcsak egy nagy csapat, de egy nagy család is vagyunk– meséli a 25 éves Anna, aki tavaly január óta dolgozik a VIII. kerületi Nem Adom Fel kávézóban, 19 másik megváltozott munkaképességű társával együtt. Azt mondja, remek a közösség, egymással és a betérő vendégekkel is könnyedén megtalálják a közös hangot.

Az alkalmazottak között vannak kerekesszékesek, látás-, hallás- és enyhe értelmi sérültek, illetve Down-szindrómások is. Mindenkinek próbálják megkeresni azt a pozíciót, ahol a legkomfortosabban érzi magát, akár a konyhán, akár a felszolgáláson belül, vagy mondjuk a kávéfőzésben.

Nyitás előtt három-hónapos tréningen vettek részt, és azóta is rendszeres időközönként tartanak számukra továbbképzéseket.

A túljelentkezés egyébként hatalmas volt: a 20 helyre összesen 125-en jelentkeztek, és noha jelenleg nem terveznek létszámbővítést, továbbra is folyamatosan kapják az újabb önéletrajzokat. Ezeket egy adatbázisba gyűjtik, és ha úgy alakul, mindenkit megkeresnek majd.

Szerencsére nagyon nyitottak és érdeklődőek az emberek. Aki mégis szorong kicsit, hogy mi fog történni, ha egy fogyatékossággal élő szolgálja ki, az is rögtön feloldódik

– ezt már az üzletvezető, Veres Marianna árulja el, amikor az első év tapasztalatairól kérdezem.

Mint mondja, a dolgozók nagyon igyekeznek, hatalmas szeretettel és odafigyeléssel végzik a munkájukat. Erről árulkodnak a hely Facebook-oldalon elérhető értékelések is: az összesen 222 vélemény között mindössze 3 négycsillagos és egyetlen háromcsillagos akad, ennél gyengébb pontszámot pedig senki nem adott.

“Szuper hely!! Minden alkalmazott és vendég annyira barátságos volt, hogy rögtön otthon éreztük magunkat! 🙂 A kávé is nagyon finom volt, biztosan megyünk máskor is!” – ez csak egy vélemény a sokból, és a többiek sem fukarkodnak a pozitív jelzőkkel: “Imádom! Mindenért :)”, “örök emlék marad”, “csodálatos emberek egy varázslatos, magával ragadó helyen”, és így tovább.

A vendégek között Veres Marianna szerint nem sokkal nagyobb a fogyatékossággal élők aránya, mint más helyeken, de céljuk, hogy minél többekhez eljusson a hírük. Ezért bevezettek egy törzsvásárlói kártyát, amit ők igényelhetnek és 25 százalékos kedvezmény jár érte.

Természetesen a kávézó teljesen akadálymentes: a lépcsőlifttel felszerelt bejáraton kívül a mosdó szintén úgy lett kialakítva, hogy kerekesszékesek is használhassák.

A saját szervezésű kulturális programokra kezdettől fogva nagy hangsúlyt helyeznek:

heti rendszerességgel tartanak beszélgetéssel összekötött filmklubot, irodalmi kávéházat, workshopokat, zenés esteket és még kocsmakvízt is. Kötelező belépő ezekre többnyire nincs, a fogyasztás mellett adományokból tartják fent magukat.

Vendégük volt már Bereményi Géza, Eperjes Károly, Rudolf Péter, Molnár Piroska, Parti Nagy Lajos és még sokan mások, legközelebb pedig Nyáry Krisztián érkezik majd.

A 80-100 fős befogadóképesség ezeken a rendezvényeken többször bizonyult már kevésnek.

A megnyitó után hamar kiderült, hogy sokkal nagyobb az igény melegkonyhára, mint azt előzetesen gondolták, így tavaly nyár óta kibővített kapacitással működnek. Hétköznaponként változatos és olcsó napi menüvel is várják a vendégeket, két fogás ára mindössze 980 forint.

A Nem Adom Fel Cafe & Bar 1 éves születésnapi buliját január 27-én tartják. Az egész nap ünnepi hangulatban fog telni: minden betérőt megkínálnak majd egy szelet tortával, emellett meghívják az összes művészt, aki eddig fellépett náluk, hogy nézze meg, hová jutottak azóta.

Este pedig a Nemadomfel együttes ad majd koncertet, aminek legtöbb tagja szintén fogyatékossággal élő, és Magyarországon kívül Európa-szerte, sőt több másik kontinensen is turnéztak már.

Forrás szeretlekmagyarország.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat - 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com