Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Komár László - Fiam
57
hallgató

Mozgássérült gyerekére várt, rabosítás lett a vége

- 2017. november 10. 19:29 - 1470 megtekintés

Mit gondol a kedves olvasó arról az esetről, amelyben egy apát börtönbe zárnak, rabosítanak, majd priusszal engednek ki, csak azért, mert mozgássérült igazolvánnyal, mozgássérült parkolóhelyen várt hároméves, tartósan fogyatékos, látássérült gyerekére? Mindez ráadásul nem egy brazil favellában, hanem Budán, a második kerület egy bevásárlóközpontjánál történt.

Hiába gyanakodnánk rendőri túlkapásra, a jog alapján úgy tűnik, hogy mindez teljesen szabályosan is történhetett. Mielőtt elmagyaráznánk, miért kerülhet börtönbe egy legális mozgássérült kártya birtokosa, röviden ismertetjük az esetet.

https://kep.cdn.i…677_wm.jpg

Mozgássérült gyerekére várt, közben beugrott a boltba

Zoltán hétfő délután hatkor parkolt le a hűvösvölgyi bevásárlóközpont parkolójában, egy mozgássérült parkolóhelyen. Ide beszélték meg a találkozót feleségével, aki hároméves, tartósan fogyatékos gyermeküket hozta a városból. Mivel volt még negyed órája gyermeke érkezéséig, bement a boltba vásárolni. Tíz perccel később megérkezve már három fiatal, melegítős férfi várta, akik rendőr igazolványt villantva érdeklődtek, hogy milyen jogosultsággal parkolt a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyre.

Zoltán elmondta, hogy a kártya jogosultját, hároméves gyerekét és feleségét várja, amely azonban nem hatotta meg a rendőröket. A huszonéves civilmelegítős rendőrök állították, hogy a férfi el akart hajtani, nem vár senkit, és a kártya használatával közokirat-hamisítást követett el.

A férfit legnagyobb meglepetésére ezek után nem megbüntették, nem az adatait írták fel, hanem előállították. Utasították, hogy zárja be az autóját, mivel azonnali hatállyal beviszik a második kerület kapitányságra.

Zoltánnak még azt sem hagyták, hogy felhívja a közeledő feleségét, elvették a mobilját, és autóba ültették. A helyzet annyira kétségbeejtő volt, hogy az apa a rendőrségre menet kérlelni kezdte fogva tartóit, hogy legalább egyet telefonálhasson. Ebbe végül belementek, és értesíthette feleségét a helyzetéről.

Az apukát a rendőrkapitányságon megmotozták, felvették az adatait, majd három órára egy cellába zárták. Ügyvédet hiába kért, csak annyit közöltek vele, hogy hivatalosan akár 10 órát is fogva tarthatják ügyvéd értesítése nélkül, és ezt indokolt esetben 4 órával meg is hosszabbíthatják.
A férfi szerint a cellában egyébként az ötvenes éveket idéző körülmények közt várta, míg kihallgatásra viszik. A nyomozó megjelenése volt az egyetlen pozitív visszajelzés az ügyben: itt kezdte érezni, hogy nem ő vesztette el a realitásérzékét.
A nyomozó közölte, hogy szerinte sem normális a helyzet, hogy ilyen ügyért zárkában végezze az ember.

Mivel azonban már behozták, nincs más lehetősége, mint végig vinni az ügyet. Kihallgatta, majd mintha nem parkolásról, hanem bankrablásról lenne szó, ujjlenyomatot vett tőle és lefotózta.
Végül Zoltánnak választania kellett: elismeri-e bűnösségét és hamarosan kiszabadul. Vagy kitart amellett, hogy jogszerűen várta gyerekét a mozgássérült parkolóhelyen, amivel viszont hosszú, és fájdalmas procedúra vár rá. Azzal fenyegették, hogy bíróság elé citálják, visszahallgatják a telefonjait, nyomoznak utána.

Mivel ekkor már jó pár órája raboskodott, a férfi természetesen elismerte, hogy bűnös, így éjfél után szabad lábra került. Zoltán egyébként bankban dolgozik, és eddig még sosem volt összetűzése a törvénnyel.

A kártya azért van, hogy A-ból B-be szállítsák a mozgássérültet

A fentiek alapján minden jóérzésű ember túlkapásra gyanakodna. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) jogásza ugyanakkor úgy írta le a helyzetet, hogy abból az Index azt a következtetést vonta le: a fentiek nem hogy jogosak voltak, de ráadásul a mozgássérültek érdekében történtek.

A mozgássérült parkolási kártyát a jogosult, vagy az általa megbízott személy használhatja, annak érdekében, hogy a mozgássérült A-ból B-be jusson el. A parkolás ennek az útnak a része
– ismertette a kártyahasználat lényegét az Indexnek Dr. Pátkai András Gyula.
A jogász hangsúlyozta, hogy a konkrét ügyet nem ismeri, így arról nem mondana véleményt, hanem általános megközelítést vázolna fel.

„A jogszabály azt mondja, hogy a kártyát a jogosult szállítása érdekében lehet használni. Ebben az esetben egy másik gépjármű nem állhat be a mozgássérült parkolóhelyre azon az alapon, hogy hozzá majd átszáll a kártya tulajdonosa, mert egy parkolási kártyát egy időben csak egy gépjárműben lehet jogosan felhasználni. Ha viszont valaki más szállítja a mozgássérültet, akkor ő jogosult arra, hogy a kártyát használja” – írta le az alapesetet Dr. Pátkai.

A mozgássérültre várakozó személy nem állhat be a mozgássérült parkolóhelyre, azon az alapon, hogy hozzá majd beszáll a kártya tulajdonosa.

A szigorú rendőrségi fellépés alapja pedig az, hogy a mozgássérült parkolókártya közokiratnak minősül. „Mivel a mozgássérült kártya közokirat, annak jogosulatlan használata közokirat hamisítás, ami büntetőjogi kategória” – magyarázta Dr. Pátkai, hogy miért lehet jogszerű az illetéktelen kártyahasználó eljárás alá vonása.

Dr. Pátkai a konkrét ügyről nem akart véleményt mondani, de azt megjegyezte: ő maga még nem találkozott ilyen kemény rendőri fellépéssel hasonló esetben. Az ügy mindenesetre fonák, mivel ha a férfit nem a rendőrök, hanem közterületfelügyelők kapják el, pénzbírsággal megúszta volna.

Forrás:index.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 * = húsz(on) nyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 4. vasárnap, Bulcsú napja van.
Az év 22. hete és 155. napja.
Holnap Fatime napja lesz.

1189. III. Béla nagylelkűen látja el I. Fridrik kereszteshadát. A királyné bíborral bevont és gazdagon bútorozott sátort ajándékozott a császárnak. Béla pedig úgy itt, mint az ország déli határánál, nagymennyiségű élelmiszerrel látta el ingyen a hadat.


1508. Az egy éves és tizenegy hónapos II. Lajos koronázása Fehérvárott, Bakacs Tamás bíbornok érsek által. Az ez évi rákosi országgyűlés föltételesen engedte meg a csecsemő Lajos koronáztatását.


Vidor Miklós: Labda

Bokorsövény fölött
a labda átszökött,
a kőrakásra ugrott,
s abban a pillanatban
átrúgtatta a partot,
s a gyors folyóba csattant:
az ár csobogva
továbbsodorta.

Úszott a labda, útra kelt,
a víz alatta
énekelt,
hullám dobálta,
elkapta hab,
forgó lökött rajt
jó nagyokat.

De ő nem bánta.
Hej, bántam én!
A parton állva
sirattam én!
Kértem is volna
békítve már,-
hullámsodorban
rég messze jár!

Még egyre látom:
föl-le bukik,
habtaraj-háton
tengerekig,
úsztatja tőlem
a gyors folyó,
tűnő időben
kalandozó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com