Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter m*sora
56
hallgató

MVGYOSZ: A tagegyesületeknél hiánycikk a pénzügyi fegyelem?

- 2011. augusztus 23. 20:37 - 1080 megtekintés

Az MVGYOSZ tagegyesületei számára a központ által leosztott, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától származó pénzek visszafizetésének valóságos özönére kerülne sor hamarosan, ha a Szövetség elnöksége nem adott volna menetrendszerű haladékot a hibázó tagegyesületeknek augusztus 17-i ülésén.

„Olyan hógolyó került a hegy tetejére, amiről nem tudjuk, mekkora lavinát zúdíthat a szövetségre” – érzékeltette a helyzetet Dr. Micserics József hivatalvezető. A külső megfigyelő számára nem egykönnyen követhető könyvelési problémák úgy foglalhatóak össze, hogy az MVGYOSZ tagegyesületeinek augusztus 10-ig el kellett számolniuk a május-június hónapokra eső állami támogatással. A lefektetett követelményeknek azonban csupán néhány tagegyesület tudott megfelelni.

A legnagyobb gond ismét a Venczel Ferenc által vezetett Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Egyesületével van, tudniillik ők egyáltalán nem számoltak el. Az elnökség úgy döntött, hogy az egyesületnek ezért a teljes összeget vissza kell fizetnie, a továbbiakban pedig nem részesül támogatásban az MVGYOSZ részéről. Venczeléknek egy utolsó utáni szalmaszál, hogy ha valamilyen formában csatlakoznak a szintén székesfehérvári illetőségű, Szokó Zsolt által vezetett Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületéhez (LÁRKE), a most még önálló egyesületre jutó támogatást a befogadó szervezet megkapja úgy, hogy azt csak Venczelékre költheti. Szakály Melinda egy korábbi kezdeményezését követően egyébként a LÁRKE már megkereste Venczel Ferencéket a csatlakozás felvetésével, válasz azonban nem érkezett. „Nagy Sanyi most azt mondaná, Melinda, hogy lehettél ilyen naiv?! És igaza lenne” – idézte fel a jelen nem lévő kollégája szellemét Szakály Melinda elnök. „Nálam most szakadt el a cérna” – summázta véleményét a Venczel Ferenc által vezetett, évek óta folyamatos problémát jelentő egyesületről.

A Vas megyei egyesület az inkasszóra vonatkozó kötelezettséget nem írta alá a támogatásokkal kapcsolatban – derült ki az augusztus 17-i tanácskozáson. Tudniillik, hogy ha nem tud elszámolni és nem fizeti vissza a pénzt magától, az MVGYOSZ leemelheti az egyesület számlájáról a visszajáró összeget. Az elnökség külön levélben szólítja fel a vasiakat az „inkasszólevél” aláírására, ám – vetődött fel -, ha ezt az egyesület nem teszi meg, a Szövetség túl sokat nem tehet. Ugyanis a pénzt már leutalták.

Baranyának 50, Bács-Kiskunnak 260, Borsodnak 276, Csongrádnak 471, a debrecenieknek 491, Venczel Ferencéknek 390, a győrieknek 288, Hevesnek 101, Jász-Nagykun-Szolnoknak 143, Komárom-Esztergomnak 227, Nógrádnak 36, Vasnak443, Tolnának 333, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének pedig 438 ezer forintot kellene visszafizetnie a támogatásokkal való hibás elszámolás miatt – összesíthető Kutor Sándorné pénzügyi vezető az ülésen felolvasott kimutatásából.

Somogy megye (776 ezer forint) és a Nagy Tünde által vezetett Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének (633 ezer forint) elszámolása teljesen hibás. Igaz – derült ki Kutor Sándorné beszámolójából – a somogyiak esetén sziszifuszi munkával 419 ezer forintos kifizetést be lehet azonosítani.

Volt olyan egyesületi elnök, aki egyszerűen kijelentette, ő nem olvas el egy nyolcoldalas szerződést – adott hangot helytelenítőleg észrevételeinek Kutor Sándorné. A pénzügyi vezető úgy látja, a tagegyesületek valami módon különbözőnek tekintik az általuk elnyert támogatásokkal való elszámolás kötelezettségét úgy általában, és az MVGYOSZ-felé. Utóbbi esetben például kifogásolják a feltételeket, „verik az asztalt” egyesek.

A tagegyesületek egy részénél nem értették meg – mondta Kutor Sándorné -, mit jelent az, hogy „pénzügyileg teljesült” számla. Általános problémának bizonyult a júniusra járó munkabérekkel történő elszámolás. Konkrétan: ha ezeket az egyesületek már júliusban utalják, azt nem lehetett volna elszámolni. Csakhogy a munka törvénykönyvében az van, a munkabért utólag, legfeljebb a következő hónap 10-ig kell kifizetni – vetette fel Dr. Tóka László. Igen – válaszolt Kutorné -, ám ez nem azt jelenti, hogy kötelező is lenne a következő hónapban utalni a fizetést. Erre sor kerülhet már a tárgyhó utolsó napján is. A szövetség vezetői egyébként hangsúlyozták, az elszámolást nem ők találták ki, a követelmények a Szövetség számára állami támogatást nyújtó minisztériumtól származnak.

Mintegy 5,9 millió forinttal nem tud elszámolni a tagegyesületek miatt az MVGYOSZ – összegezte Dr. Micserics József hivatalvezető a nehézségeket. Helyesebben a szervezet megteheti, hogy a tagegyesületekre jutó pénzzel nagyjából 60%-ban számol el, ám ekkor előfordulhat, hogy a minisztériumban valakinek szöget üt a fejébe, ha ezzel a pénzzel sem tudnak elszámolni, miért akarnak több forrást – vetette fel a hivatalvezető. Egy másik lehetőség, hogy ezt az 5,9 millió forintot a szervezet „lefedi” a központ által valóban kifizetett számlákkal, így viszont a summa hiányként jelentkezik a Hermina úti hivatal számára. A hivatalvezető elmondta, ha a központ helyt állna a minisztérium felé a tagegyesületek helyett az 5,9 millió forint erejéig, az megint a tartalékokat emésztené és a működést veszélyeztetné. Ugyanakkor beázik a Hermina terem, a födém javítása 5-5,5 millió forintot igényelne. Innen is hiányozna a központnál veszteségként elkönyvelt összeg. Dr. Micserics József általában nem híve a hiánypótlásoknak, mert az mindenkinek többszörös túlmunkát jelent. Kutorné úgy véli, ha most is megkegyelmeznek a tagegyesületeknek, az ismét azt az üzenetet közvetíti majd, hogy nem kell annyira szigorúan venni a követelményeket.

Szakály Melinda egy felmerült ötlettel kapcsolatban kijelentette, nem rendeznek most külön pénzügyi képzést a tagegyesületek munkatársainak. Nem rég jártak Gyulán, a program egyik legfontosabb része éppen a pénzügyi, számviteli oktatás lett volna. Ez azonban ott csak igen keveseket érdekelt. Ugyanakkor – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – az elszámolás elkészítésekor akadályba ütköző tagegyesületeknek bármikor segítenek a központ munkatársai – hangsúlyozta Dr. Micserics József és Szakály Melinda.

Az elnökség azt a döntést hozta, hogy a tagegyesületeknek októberben el kell számolniuk a szeptember 30-val záruló időszakról úgy, hogy a május-júniusi ciklusra vonatkozó hibákat az érintettek kijavítják. Amennyiben erre akkor sem kerül sor, az utolsó negyedévben már annyival kevesebb pénzt utal a központ, amennyivel nem tudtak elszámolni a tagegyesületek. Ha ez a pénz több, mint a leutalandó támogatás, a központ kérni fogja a különbség visszafizetését, illetve szükség esetén élni fog inkasszó jogával.

Dr. Tóka László számára erkölcsileg nem elfogadható egy olyan rendszer, mely tömegével hozza ennyire nehéz helyzetbe a tagegyesületeket. Az alelnök arra kérte a hivatal munkatársait, dolgozzanak ki olyan mechanizmust, melynek követelményeit a tagegyesületek könnyebben tudják teljesíteni.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + = 5

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 4. vasárnap, Bulcsú napja van.
Az év 22. hete és 155. napja.
Holnap Fatime napja lesz.

1189. III. Béla nagylelkűen látja el I. Fridrik kereszteshadát. A királyné bíborral bevont és gazdagon bútorozott sátort ajándékozott a császárnak. Béla pedig úgy itt, mint az ország déli határánál, nagymennyiségű élelmiszerrel látta el ingyen a hadat.


1508. Az egy éves és tizenegy hónapos II. Lajos koronázása Fehérvárott, Bakacs Tamás bíbornok érsek által. Az ez évi rákosi országgyűlés föltételesen engedte meg a csecsemő Lajos koronáztatását.


Vidor Miklós: Labda

Bokorsövény fölött
a labda átszökött,
a kőrakásra ugrott,
s abban a pillanatban
átrúgtatta a partot,
s a gyors folyóba csattant:
az ár csobogva
továbbsodorta.

Úszott a labda, útra kelt,
a víz alatta
énekelt,
hullám dobálta,
elkapta hab,
forgó lökött rajt
jó nagyokat.

De ő nem bánta.
Hej, bántam én!
A parton állva
sirattam én!
Kértem is volna
békítve már,-
hullámsodorban
rég messze jár!

Még egyre látom:
föl-le bukik,
habtaraj-háton
tengerekig,
úsztatja tőlem
a gyors folyó,
tűnő időben
kalandozó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com