Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


N*k az anya mögött - Vincze Judittal és Marosi-Pózmány Andreával Pille beszélget
63
hallgató

MVGYOSZ: A tagegyesületeknél hiánycikk a pénzügyi fegyelem?

- 2011. augusztus 23. 20:37 - 1306 megtekintés

Az MVGYOSZ tagegyesületei számára a központ által leosztott, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától származó pénzek visszafizetésének valóságos özönére kerülne sor hamarosan, ha a Szövetség elnöksége nem adott volna menetrendszerű haladékot a hibázó tagegyesületeknek augusztus 17-i ülésén.

„Olyan hógolyó került a hegy tetejére, amiről nem tudjuk, mekkora lavinát zúdíthat a szövetségre” – érzékeltette a helyzetet Dr. Micserics József hivatalvezető. A külső megfigyelő számára nem egykönnyen követhető könyvelési problémák úgy foglalhatóak össze, hogy az MVGYOSZ tagegyesületeinek augusztus 10-ig el kellett számolniuk a május-június hónapokra eső állami támogatással. A lefektetett követelményeknek azonban csupán néhány tagegyesület tudott megfelelni.

A legnagyobb gond ismét a Venczel Ferenc által vezetett Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Egyesületével van, tudniillik ők egyáltalán nem számoltak el. Az elnökség úgy döntött, hogy az egyesületnek ezért a teljes összeget vissza kell fizetnie, a továbbiakban pedig nem részesül támogatásban az MVGYOSZ részéről. Venczeléknek egy utolsó utáni szalmaszál, hogy ha valamilyen formában csatlakoznak a szintén székesfehérvári illetőségű, Szokó Zsolt által vezetett Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületéhez (LÁRKE), a most még önálló egyesületre jutó támogatást a befogadó szervezet megkapja úgy, hogy azt csak Venczelékre költheti. Szakály Melinda egy korábbi kezdeményezését követően egyébként a LÁRKE már megkereste Venczel Ferencéket a csatlakozás felvetésével, válasz azonban nem érkezett. „Nagy Sanyi most azt mondaná, Melinda, hogy lehettél ilyen naiv?! És igaza lenne” – idézte fel a jelen nem lévő kollégája szellemét Szakály Melinda elnök. „Nálam most szakadt el a cérna” – summázta véleményét a Venczel Ferenc által vezetett, évek óta folyamatos problémát jelentő egyesületről.

A Vas megyei egyesület az inkasszóra vonatkozó kötelezettséget nem írta alá a támogatásokkal kapcsolatban – derült ki az augusztus 17-i tanácskozáson. Tudniillik, hogy ha nem tud elszámolni és nem fizeti vissza a pénzt magától, az MVGYOSZ leemelheti az egyesület számlájáról a visszajáró összeget. Az elnökség külön levélben szólítja fel a vasiakat az „inkasszólevél” aláírására, ám – vetődött fel -, ha ezt az egyesület nem teszi meg, a Szövetség túl sokat nem tehet. Ugyanis a pénzt már leutalták.

Baranyának 50, Bács-Kiskunnak 260, Borsodnak 276, Csongrádnak 471, a debrecenieknek 491, Venczel Ferencéknek 390, a győrieknek 288, Hevesnek 101, Jász-Nagykun-Szolnoknak 143, Komárom-Esztergomnak 227, Nógrádnak 36, Vasnak443, Tolnának 333, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének pedig 438 ezer forintot kellene visszafizetnie a támogatásokkal való hibás elszámolás miatt – összesíthető Kutor Sándorné pénzügyi vezető az ülésen felolvasott kimutatásából.

Somogy megye (776 ezer forint) és a Nagy Tünde által vezetett Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének (633 ezer forint) elszámolása teljesen hibás. Igaz – derült ki Kutor Sándorné beszámolójából – a somogyiak esetén sziszifuszi munkával 419 ezer forintos kifizetést be lehet azonosítani.

Volt olyan egyesületi elnök, aki egyszerűen kijelentette, ő nem olvas el egy nyolcoldalas szerződést – adott hangot helytelenítőleg észrevételeinek Kutor Sándorné. A pénzügyi vezető úgy látja, a tagegyesületek valami módon különbözőnek tekintik az általuk elnyert támogatásokkal való elszámolás kötelezettségét úgy általában, és az MVGYOSZ-felé. Utóbbi esetben például kifogásolják a feltételeket, „verik az asztalt” egyesek.

A tagegyesületek egy részénél nem értették meg – mondta Kutor Sándorné -, mit jelent az, hogy „pénzügyileg teljesült” számla. Általános problémának bizonyult a júniusra járó munkabérekkel történő elszámolás. Konkrétan: ha ezeket az egyesületek már júliusban utalják, azt nem lehetett volna elszámolni. Csakhogy a munka törvénykönyvében az van, a munkabért utólag, legfeljebb a következő hónap 10-ig kell kifizetni – vetette fel Dr. Tóka László. Igen – válaszolt Kutorné -, ám ez nem azt jelenti, hogy kötelező is lenne a következő hónapban utalni a fizetést. Erre sor kerülhet már a tárgyhó utolsó napján is. A szövetség vezetői egyébként hangsúlyozták, az elszámolást nem ők találták ki, a követelmények a Szövetség számára állami támogatást nyújtó minisztériumtól származnak.

Mintegy 5,9 millió forinttal nem tud elszámolni a tagegyesületek miatt az MVGYOSZ – összegezte Dr. Micserics József hivatalvezető a nehézségeket. Helyesebben a szervezet megteheti, hogy a tagegyesületekre jutó pénzzel nagyjából 60%-ban számol el, ám ekkor előfordulhat, hogy a minisztériumban valakinek szöget üt a fejébe, ha ezzel a pénzzel sem tudnak elszámolni, miért akarnak több forrást – vetette fel a hivatalvezető. Egy másik lehetőség, hogy ezt az 5,9 millió forintot a szervezet „lefedi” a központ által valóban kifizetett számlákkal, így viszont a summa hiányként jelentkezik a Hermina úti hivatal számára. A hivatalvezető elmondta, ha a központ helyt állna a minisztérium felé a tagegyesületek helyett az 5,9 millió forint erejéig, az megint a tartalékokat emésztené és a működést veszélyeztetné. Ugyanakkor beázik a Hermina terem, a födém javítása 5-5,5 millió forintot igényelne. Innen is hiányozna a központnál veszteségként elkönyvelt összeg. Dr. Micserics József általában nem híve a hiánypótlásoknak, mert az mindenkinek többszörös túlmunkát jelent. Kutorné úgy véli, ha most is megkegyelmeznek a tagegyesületeknek, az ismét azt az üzenetet közvetíti majd, hogy nem kell annyira szigorúan venni a követelményeket.

Szakály Melinda egy felmerült ötlettel kapcsolatban kijelentette, nem rendeznek most külön pénzügyi képzést a tagegyesületek munkatársainak. Nem rég jártak Gyulán, a program egyik legfontosabb része éppen a pénzügyi, számviteli oktatás lett volna. Ez azonban ott csak igen keveseket érdekelt. Ugyanakkor – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – az elszámolás elkészítésekor akadályba ütköző tagegyesületeknek bármikor segítenek a központ munkatársai – hangsúlyozta Dr. Micserics József és Szakály Melinda.

Az elnökség azt a döntést hozta, hogy a tagegyesületeknek októberben el kell számolniuk a szeptember 30-val záruló időszakról úgy, hogy a május-júniusi ciklusra vonatkozó hibákat az érintettek kijavítják. Amennyiben erre akkor sem kerül sor, az utolsó negyedévben már annyival kevesebb pénzt utal a központ, amennyivel nem tudtak elszámolni a tagegyesületek. Ha ez a pénz több, mint a leutalandó támogatás, a központ kérni fogja a különbség visszafizetését, illetve szükség esetén élni fog inkasszó jogával.

Dr. Tóka László számára erkölcsileg nem elfogadható egy olyan rendszer, mely tömegével hozza ennyire nehéz helyzetbe a tagegyesületeket. Az alelnök arra kérte a hivatal munkatársait, dolgozzanak ki olyan mechanizmust, melynek követelményeit a tagegyesületek könnyebben tudják teljesíteni.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét * 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 23. kedd, Lenke napja van.
Az év 30. hete és 205. napja.
Holnap Kinga, Kincső napja lesz.

1664. A török veresége Szentbenedeknél.


1874. Megindul Budapesten a svábhegyi fogaskerekű vasút.


Héra Zoltán: Ó kalendárium költőknek

Oroszlán havában súgód maga a Nap.
Ilyenkor mindenek Midásza vagy.
Használd az áldást, hintsd az aranyat.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com