Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nickelback - Far Away
40
hallgató

MVGYOSZ: A tagegyesületeknél hiánycikk a pénzügyi fegyelem?

- 2011. augusztus 23. 20:37 - 818 megtekintés

Az MVGYOSZ tagegyesületei számára a központ által leosztott, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától származó pénzek visszafizetésének valóságos özönére kerülne sor hamarosan, ha a Szövetség elnöksége nem adott volna menetrendszerű haladékot a hibázó tagegyesületeknek augusztus 17-i ülésén.

“Olyan hógolyó került a hegy tetejére, amiről nem tudjuk, mekkora lavinát zúdíthat a szövetségre” – érzékeltette a helyzetet Dr. Micserics József hivatalvezető. A külső megfigyelő számára nem egykönnyen követhető könyvelési problémák úgy foglalhatóak össze, hogy az MVGYOSZ tagegyesületeinek augusztus 10-ig el kellett számolniuk a május-június hónapokra eső állami támogatással. A lefektetett követelményeknek azonban csupán néhány tagegyesület tudott megfelelni.

A legnagyobb gond ismét a Venczel Ferenc által vezetett Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Egyesületével van, tudniillik ők egyáltalán nem számoltak el. Az elnökség úgy döntött, hogy az egyesületnek ezért a teljes összeget vissza kell fizetnie, a továbbiakban pedig nem részesül támogatásban az MVGYOSZ részéről. Venczeléknek egy utolsó utáni szalmaszál, hogy ha valamilyen formában csatlakoznak a szintén székesfehérvári illetőségű, Szokó Zsolt által vezetett Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületéhez (LÁRKE), a most még önálló egyesületre jutó támogatást a befogadó szervezet megkapja úgy, hogy azt csak Venczelékre költheti. Szakály Melinda egy korábbi kezdeményezését követően egyébként a LÁRKE már megkereste Venczel Ferencéket a csatlakozás felvetésével, válasz azonban nem érkezett. “Nagy Sanyi most azt mondaná, Melinda, hogy lehettél ilyen naiv?! És igaza lenne” – idézte fel a jelen nem lévő kollégája szellemét Szakály Melinda elnök. “Nálam most szakadt el a cérna” – summázta véleményét a Venczel Ferenc által vezetett, évek óta folyamatos problémát jelentő egyesületről.

A Vas megyei egyesület az inkasszóra vonatkozó kötelezettséget nem írta alá a támogatásokkal kapcsolatban – derült ki az augusztus 17-i tanácskozáson. Tudniillik, hogy ha nem tud elszámolni és nem fizeti vissza a pénzt magától, az MVGYOSZ leemelheti az egyesület számlájáról a visszajáró összeget. Az elnökség külön levélben szólítja fel a vasiakat az “inkasszólevél” aláírására, ám – vetődött fel -, ha ezt az egyesület nem teszi meg, a Szövetség túl sokat nem tehet. Ugyanis a pénzt már leutalták.

Baranyának 50, Bács-Kiskunnak 260, Borsodnak 276, Csongrádnak 471, a debrecenieknek 491, Venczel Ferencéknek 390, a győrieknek 288, Hevesnek 101, Jász-Nagykun-Szolnoknak 143, Komárom-Esztergomnak 227, Nógrádnak 36, Vasnak443, Tolnának 333, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének pedig 438 ezer forintot kellene visszafizetnie a támogatásokkal való hibás elszámolás miatt – összesíthető Kutor Sándorné pénzügyi vezető az ülésen felolvasott kimutatásából.

Somogy megye (776 ezer forint) és a Nagy Tünde által vezetett Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének (633 ezer forint) elszámolása teljesen hibás. Igaz – derült ki Kutor Sándorné beszámolójából – a somogyiak esetén sziszifuszi munkával 419 ezer forintos kifizetést be lehet azonosítani.

Volt olyan egyesületi elnök, aki egyszerűen kijelentette, ő nem olvas el egy nyolcoldalas szerződést – adott hangot helytelenítőleg észrevételeinek Kutor Sándorné. A pénzügyi vezető úgy látja, a tagegyesületek valami módon különbözőnek tekintik az általuk elnyert támogatásokkal való elszámolás kötelezettségét úgy általában, és az MVGYOSZ-felé. Utóbbi esetben például kifogásolják a feltételeket, “verik az asztalt” egyesek.

A tagegyesületek egy részénél nem értették meg – mondta Kutor Sándorné -, mit jelent az, hogy “pénzügyileg teljesült” számla. Általános problémának bizonyult a júniusra járó munkabérekkel történő elszámolás. Konkrétan: ha ezeket az egyesületek már júliusban utalják, azt nem lehetett volna elszámolni. Csakhogy a munka törvénykönyvében az van, a munkabért utólag, legfeljebb a következő hónap 10-ig kell kifizetni – vetette fel Dr. Tóka László. Igen – válaszolt Kutorné -, ám ez nem azt jelenti, hogy kötelező is lenne a következő hónapban utalni a fizetést. Erre sor kerülhet már a tárgyhó utolsó napján is. A szövetség vezetői egyébként hangsúlyozták, az elszámolást nem ők találták ki, a követelmények a Szövetség számára állami támogatást nyújtó minisztériumtól származnak.

Mintegy 5,9 millió forinttal nem tud elszámolni a tagegyesületek miatt az MVGYOSZ – összegezte Dr. Micserics József hivatalvezető a nehézségeket. Helyesebben a szervezet megteheti, hogy a tagegyesületekre jutó pénzzel nagyjából 60%-ban számol el, ám ekkor előfordulhat, hogy a minisztériumban valakinek szöget üt a fejébe, ha ezzel a pénzzel sem tudnak elszámolni, miért akarnak több forrást – vetette fel a hivatalvezető. Egy másik lehetőség, hogy ezt az 5,9 millió forintot a szervezet “lefedi” a központ által valóban kifizetett számlákkal, így viszont a summa hiányként jelentkezik a Hermina úti hivatal számára. A hivatalvezető elmondta, ha a központ helyt állna a minisztérium felé a tagegyesületek helyett az 5,9 millió forint erejéig, az megint a tartalékokat emésztené és a működést veszélyeztetné. Ugyanakkor beázik a Hermina terem, a födém javítása 5-5,5 millió forintot igényelne. Innen is hiányozna a központnál veszteségként elkönyvelt összeg. Dr. Micserics József általában nem híve a hiánypótlásoknak, mert az mindenkinek többszörös túlmunkát jelent. Kutorné úgy véli, ha most is megkegyelmeznek a tagegyesületeknek, az ismét azt az üzenetet közvetíti majd, hogy nem kell annyira szigorúan venni a követelményeket.

Szakály Melinda egy felmerült ötlettel kapcsolatban kijelentette, nem rendeznek most külön pénzügyi képzést a tagegyesületek munkatársainak. Nem rég jártak Gyulán, a program egyik legfontosabb része éppen a pénzügyi, számviteli oktatás lett volna. Ez azonban ott csak igen keveseket érdekelt. Ugyanakkor – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – az elszámolás elkészítésekor akadályba ütköző tagegyesületeknek bármikor segítenek a központ munkatársai – hangsúlyozta Dr. Micserics József és Szakály Melinda.

Az elnökség azt a döntést hozta, hogy a tagegyesületeknek októberben el kell számolniuk a szeptember 30-val záruló időszakról úgy, hogy a május-júniusi ciklusra vonatkozó hibákat az érintettek kijavítják. Amennyiben erre akkor sem kerül sor, az utolsó negyedévben már annyival kevesebb pénzt utal a központ, amennyivel nem tudtak elszámolni a tagegyesületek. Ha ez a pénz több, mint a leutalandó támogatás, a központ kérni fogja a különbség visszafizetését, illetve szükség esetén élni fog inkasszó jogával.

Dr. Tóka László számára erkölcsileg nem elfogadható egy olyan rendszer, mely tömegével hozza ennyire nehéz helyzetbe a tagegyesületeket. Az alelnök arra kérte a hivatal munkatársait, dolgozzanak ki olyan mechanizmust, melynek követelményeit a tagegyesületek könnyebben tudják teljesíteni.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* három = 21

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com