Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Destiny's Child - Hey ladies
38
hallgató

Nem a mopedet használók kitiltása a megoldás

- 2016. január 12. 8:04 - 1617 megtekintés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége nem ért egyet a bíróságok és az Egyenlő Bánásmód Hatóság csütörtökön ismertetett érvelésével http://www.egyenlobanasmod.hu/article/view/elektromos-mopeddel-a-tömegközlekedés-használata-megtagadható/mid, miszerint az elektromos mopeddel közlekedő mozgássérült emberek szállításának megtagadása nem hátrányos megkülönböztetés, és nem zárja ki az érintetteket a közösségi közlekedésből.

A bíróságok azzal érvelnek, hogy a moped nem szállítható biztonságosan, helyette viszont elektromos kerekesszékkel bárki utazhat. Ez azonban nem így van. Magyarországon jelenleg egy súlyosan mozgássérült embernek vagy mopedet, vagy elektromos utcai kerekesszéket írnak fel, a kettőt együtt nem támogatja az egészségbiztosító, csak méltányossági alapon, kivételes esetekben. Az eszközök sok százezer forintba kerülnek, azokat önerőből az érintettek szociális helyzetük miatt nem tudják megvenni. Így jelenleg nem megvalósítható az, hogy az utazás idejére átüljenek egy elektromos kerekesszékbe. A mopedet ráadásul azért használják, mert az felel meg leginkább az igényeiknek, az állapotuknak, az életvitelüknek, az útviszonyoknak stb. Ha a közlekedési társaságok nem szállítják őket ahogy ez Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten teszik – nem fognak tudni önállóan bejutni a városokba, önállóan munkába, orvoshoz, iskolába, járni, ügyeket intézni, tovább nő e társadalmi csoport elszigeteltsége. A mostani döntésnek káros hatása lehet, mert azt üzeni a szolgáltatóknak, hogy a jármű-közbeszerzéseknél nem kell figyelembe venniük a mozgáskorlátozott emberek igényeit, elég kizárni őket a szolgáltatásból. Márpedig elöregedő társadalmunkban egyre többen fognak mopedet használni.

A MEOSZ szerint a biztonsági aggályokra; amelyeket statisztikai adatok nem támasztanak alá, a társaságok ugyanis évek óta gond nélkül szállítják a mopedes utasokat nem a mopedek kitiltása a megoldás, hanem meg kell teremteni a biztonságos közösségi közlekedés feltételeit. Emellett felül kell vizsgálni a súlyosan mozgássérült személyek gyógyászati segédeszköz-ellátását, és a szükségleteiknek megfelelő eszközökkel kell ellátni őket. Ha az önálló életvitelükhöz az szükséges, akkor több típusú kerekesszékkel együttesen: aktív- és elektromos székkel, mopeddel.

Magyarország az elsők között ratifikálta a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, vállalva, hogy hatékony intézkedésekkel biztosítja a fogyatékos emberek személyes mobilitását. A Szövetség arra kéri a kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket, biztosítsa a mopedek közösségi közlekedésben történő részvételét, valamint a mozgássérült emberek megfelelő segédeszköz- ellátását. A MEOSZ arra kéri továbbá a közösségi közlekedési szolgáltatókat, hogy ne tiltsák le a mopedet használó mozgássérült embereket a járműveikről. Jó gyakorlat is létezik, több társaság is példaértékű módon szállítja a mopedes utasokat, inkább őket kövessék. Mindnyájunk közös felelőssége, hogy a mozgássérült emberek akadálytalanul, biztonságosan és szabadon közlekedhessenek.

A problémát egyébként jól érzékelteti a MEOSZ által készített videó is. A történet Csomai Zsoltról szól, aki egyedül él Kecskemét mellett egy tanyán, és csak mopeddel tudna bejutni a városba, de a helyi busztársaság biztonsági okokra hivatkozva tavaly ősz óta nem szállítja őt.

https://www.youtube.com/watch?v=-_YPmbOrvBY

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ négy = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com