Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Charlie - Az légy aki vagy
39
hallgató

Nem adom fel, hogy szeretet a válasz

- 2012. június 18. 13:50 - 876 megtekintés

Az önsegítés képességének elsajátítása, a közösségi felelősségérzet erősítése és az integráció a célja annak a programnak, amelyet a Nem Adom Fel Alapítvány és a Szeretet a Válasz Egyesület közösen valósít meg az ország talán legelmaradottabb és leghátrányosabb helyzetű Edelényi kistérség hat településén.

A kistérségben a munkaügyi központ adatai alapján minden ötödik ember munkanélküli, a projektbe bevont településeken több mint 60 százalék a roma lakosság aránya.

Falunapok, jövőkép kialakítására, családi életre való nevelésre, álláskeresésére és önfoglalkoztatásra irányuló képzések és tréningek, közösségi motivációk elősegítését fejlesztő programok, gyermekmegőrző szolgáltatás – csak pár elem abból, amit a Nem Adom Fel Alapítvány és a Szeretet a Válasz Egyesület közösen valósít meg az Edelényi kistérség hat településének bevonásával – Martonyi, Szalonna, Szín, Bódvaszilas, Rakacaszend és Tornanádaska – európai uniós támogatással. A településeken szembetűnően magas a roma népesség aránya, így cél a társadalmi integráció is.

A kistérségben élő roma népesség helyzetének legszembetűnőbb mutatói a lakhatási viszonyok. Rossz állapotú, komfort nélküli vagy félkomfortos kis lakásokban élnek, gyakran zsúfoltan több család is él egy ingatlanban. A villamos energiával a lakások többsége ellátott, de a háztartások 5-10 százalékából hiányzik a villany. A vezetékes víz a roma lakások csak 40-50 százalékában van bevezetve, noha a települések jelentős részén megoldott a vezetékes vízszolgáltatás. A térségben és így a településeken is jelentős problémát jelent a generációkon átívelő munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy a legfiatalabb generációnak már a szülője, de a nagyszülője sem dolgozott, így nem a munkára szocializálódik. Az itt élő hátrányos helyzetű emberek nagy része funkcionális analfabéta, akik az átképzési programok jelentős részébe nem tudnak, vagy nem is akarnak bekapcsolódni. Jelenleg a kistérség munkanélküliségi rátája 22,4 százalék, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint minden ötödik munkaképes ember munkanélküli. A regisztrált munkanélküliek között a tartós munkanélküliek aránya 38,1 százalék.

A projekt elindítását az adott régióban és ezen belül is az Edelényi kistérségben élő emberek többszörösen hátrányos helyzete indokolja: a nagyfokú munkanélküliség, alacsony iskolázottság, képzettség hiánya, a roma lakosság magas aránya a népességen belül, a szegénység, az átlagosnál rosszabb fizikai és mentális állapot. Mindez természetesen kihat az itt élők mindennapjaira, a családok életére, a gyerekek nevelésére. „Véleményünk szerint a projekt elindítása kiindulópontja lehet a pozitív irányba történő változásoknak, egy olyan folyamat beindulásának, amelyben a közösségek, a családok, az egyének, eleinte külső segítséggel, mozgósítani tudják meglévő erőforrásaikat, majd mindjobban saját erejükre támaszkodva tudnak helyzetükön javítani” – mondta el Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány vezetője.

A programba hat falu lakosságát vonják be a szervezők. A projekt keretein belül, napi rendszerességgel gyermekmegőrzőt működtetnek, ahol naponta 10-12 gyermeket fogadnak. „Erre azért van szükség, hogy a szülőknek lehetősége legyen részt venni a programjainkon, lehetőség legyen az álláskeresésre – és ismerve a térség adottságait, ahol nagyon kevés a munkalehetőség –, az önfoglalkoztatásra való felkészülésre. Természetesen szem előtt tartjuk, hogy ne csak egyszerű megőrzésről legyen szó, hanem fejlesszük is a gyerekeket, pótolva azokat a hiányosságokat, amelyek a hátrányos helyzetükből adódnak” – tette hozzá az alapítvány vezetője.

Míg a legkisebbek a gyermekmegőrzőben vannak, a fiataloknak és a felnőtteknek heti, kétheti rendszerességgel tartanak csoportfoglalkozásokat minden településen, 4-10 fő részvételével hat témakörben. „A kamaszok és fiatalok számára a pályaválasztással, jövőkép kialakításával, a családi életre neveléssel foglalkozó kiscsoportos programot, a gyakorló szülőknek Szülőakadémiát indítunk, ahol pótoljuk azokat a hiányzó ismereteket, amelyek egyrészt iskolázatlanságukból, másrészt a hazulról hozott rossz mintákból, vagy abból is adódnak, hogy túl fiatalon, éretlenül válnak szülővé. A projekt része továbbá egy foglalkoztatási program is, amely nemcsak az álláskeresést foglalja magába, hanem az önfoglalkoztatásra felkészítő ismereteket is, pl. zöldségeskertek kialakítása, befőzés, állattartás, gazdálkodással kapcsolatos ismeretek. Erre különösen szükség van ebben a térségben a munkahelyek hiánya miatt” – magyarázta Dely Géza. Mindezek mellett a tematikák közül egy foglalkozik életstratégia, életmód-tanácsadással is, mely arra hivatott, hogy a résztvevők lássák, hogy a jövőjüket hogyan kell tervezni, ha változtatni akarnak, és egyáltalán hogyan tudnak változtatni. Minden korosztály számára sportprogramok is indulnak, amely a szervezők szerint nemcsak az egészségre van jó hatással, hanem közösséget teremt, sikerélményt nyújt, rendszerességre és kitartásra nevel.

Az uniós finanszírozással megvalósuló program egyik legfőbb célja, hogy az új impulzusok hatására olyan önszerveződő, önsegítő közösségek alakuljanak ki az érintett településeken, amelyek állandó felügyelet nélkül is működnek. „Cél, hogy a hátrányos helyzetben élők megtanulják, hogy leginkább saját magukon hogyan tudnak segíteni, vagy akár közösségbe szerveződve, hogy lehet tartalmasabb, hasznosabb és jobb életet élni” – tette hozzá Dely Géza. „Úgy gondoljuk, hogy a projekt hatására beindulhatnak családi napközik – akárcsak Szendrőládon –, megvalósulhatnak az önfoglalkoztatás különböző formái. A jó példát látva beindulhatnak klubok (pl. tánc, ének), sporttevékenységek, most már olyan emberek vezetésével, akik a helyi közösségből kerülnek ki” – mondta el a vezető.

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Szeretet a Válasz Egyesület már nem az első ilyen típusú programját valósítja meg a térségben. 2010-ben nyitotta meg kapuit a Nemadomfel-Ház Szendrőládon, mely roma gyerekek felzárkózását segítő, családi nevelést kiegészítő otthonként sikeresen működik azóta is. A fogyatékos fiatalok együttműködésével létrejött Nemadomfel-Ház mellett a helyiek bevonására, motiválására, látókörük szélesítésére az alapítvány és az egyesület közösen számos programot valósított meg, így idén immár második alkalommal szervezik meg a „C faktor” tehetségkutató napot is a településen. „A szendrőládi program során rájöttünk arra, hogy a roma lakosságot nagyon jól lehet motiválni más hátrányos helyzetben élő emberek, így fogyatékos fiatalok bevonásával. Fontosnak tartjuk, hogy azt az életszemléletet, amelyet a Nem Adom Fel Alapítvány sérült fiataljai is vallanak, amely az önsegítést helyezi előtérbe, a „nemadomfel lelkületet”, át tudjuk adni más hátrányos helyzetben élő csoportoknak, így a programba bevont településeken élőknek is. Reméljük, hogy a hat településen kamatoztatni tudjuk mindazon ismereteinket, tapasztalatainkat, amelyet a szendrőládi fejlesztőprogramunkban szereztünk” – mondta el Dely Géza.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Azonosítószám: TAMOP-5.5.1-11/2-2011-0286

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com