Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ágnes Vanilla - Most jó
68
hallgató

„Nem meggyógyulni szeretnék, nem is tudnék már!” – Egy izomsorvadásban szenvedő férfi megrendítő vallomása

- 2021. május 26. 8:01 - 745 megtekintés

Legnagyobb vágya, hogy legyen egy barátja és egy lelki társa. Szeretne újra párt is találni magának. Felesége ugyanis úgy döntött, hogy máshoz szeretné kötni az életét. Gergő pedig nem tudja egyszerre fizetni a hitelt és a gondozását is, ezért, mint mondja, csak idő kérdése, hogy mikor fogják kilakoltatni. Otthonba pedig elmondása szerint az állapota miatt nem vennék fel. 47800 tábla csokoládé ára. Ekkora összegre lenne szüksége a 36 éves Gergőnek, akinek születése után mindössze 2 évet jósoltak az orvosok. Májusban lehetősége lesz megkapni egy olyan kezelést, ami megállítja, sőt, akár javíthatja is az állapotát. Helyzete most mégis kilátástalan.

Fotó:csaladinet.hu

Halkan, nehezen artikulálva szól bele a telefonba Gergő. Azon viccelődik, hogy bár szinte semmilyen mozgásra nem képes, a nyelve azért még pörög. Amikor leveleztem vele, nem is gondoltam volna, hogy úgy ír, hogy az egeret mozgatja és a képernyőn választja ki a betűket vele. Ezen kívül az egyetlen olyan dolog amire még egyedül képes, az elektromos kocsijának a vezérlése. Éjjel légzéstámogató készülékkel alszik, napközben többször kell használnia köhögtető gépet is, ami a nehézlégzés miatt felgyülemlett váladékot kiszívja.

”9 éve ezeken kívül már semmi nem megy. Mivel én ebbe születtem bele, igazából valahogy úgy természetes is volt, hogy egyik nap még megy valami, a következő napon pedig már nem.” – kezd mesélni a 36 éves férfi.

Gergő azt mondja, mindössze 2 évet jósoltak neki az orvosok.

”Czeizel Endre professzor mondta az édesanyámnak. És tessék, 37 éves leszek augusztusban.”

Vagyis Gergő az egyik kivétel, aki rácáfolt a statisztikákra. Mint mondja, hamarosan megkaphat egy olyan államilag támogatott kezelést, amely megállítja az izmok sorvadását, sőt, minimális javulást is elérhet majd vele.

”Ez az én állapotomban nem jelenti azt, hogy meggyógyulok teljesen, de javíthat az állapotomon. Május végén fog elkezdődni ez a kezelés, ami abból fog állni, hogy a gerincembe szúrnak.”

Gergő mégsem tud felhőtlenül örülni. Válása óta ugyanis nehéz élethelyzetbe került. Volt felesége a gyógytornásza volt a kollégiumban. Ott ismerkedtek meg. A szerelemből házasság lett, a házasságból pedig egy gyerek is született, kislányuk már 10 éves.

”A nejem egyszerűen elfáradt. Amikor megismerkedtünk, akkor is kerekesszékes voltam, de jobban voltam fizikálisan. Már sok volt neki. Dolgozott látástól-vakulásig, közben gyereket nevelt, engem pesztrált. Az elején nehéz volt felfognom, hogy vége.”

2018-ban váltak el. Lányát a bírósági végzés szerint kéthetente hétvégén 3-3 órára láthatja, de mivel messze laknak tőle, ezért ritkábban találkoznak. Gergő azt mondja, nagyon hiányzik neki, de próbálnak sokat beszélni az interneten.

”Ő maximálisan elfogad engem, és ahogy nő, úgy egyre többet segít. Nem ápol, mert nem az ő dolga, de segít sok mindenben. Arra vágytam mindig, hogy benne legyek a mindennapjaiban.”

Gergő egyébként 2005 óta szinte folyamatosan dolgozik. Előző munkahelye egy utazási iroda volt, ahol távmunkában 9,5 évig dolgozott. A járvány miatt azonban megszűnt az állása, így közel 1 évig munkanélküli volt, nemrég talált állást, szintén távmunkában, adminisztrátorként. Emlékeznek még, amit az elején mondtam Gergőről? Neki nem olyan egyszerű leütni egy billentyűt, mint nekünk. Ő minden egyes mozdulatért küzd, és mint mondja, estére nagyon el is fárad a gépelésben. Mégsem hagyja el magát.

Ennek ellenére azonban súlyos anyagi problémákkal küzd.

”Annyira a minimumon élek, hogy az már szinte szégyen. Sajnos. Naponta egyszer eszek, reggel. De nem is hiányzik, szóval nem zavar.”

Hangjából nem lehet nem észrevenni, hogy mennyire erős ember. Gergővel 1,5 éve együtt lakik az a 44 éves nő, aki a gondozásáért felel. Ha gondozójának pihenésre van szüksége, akkor váltótársak segítenek Gergőnek. Akinek nemcsak a gondozóit és a mindennapjait kell finanszíroznia, hanem a hitelét is törlesztenie kell.

”A törlesztési moratórium 1 hónap múlva lejár és a feleségem egyedül már nem tudja majd fizetni és ennyi kiadás mellett sajnos én sem. Nehezen élem meg ezeket a napokat. Otthonom megléte és emberi méltóságom került vészhelyzetbe. Nem tudom, hogy mi lesz velem ezután. Nagy eséllyel kilakoltatnak a banki hitel- törlesztési moratórium lejártával.”

Gergő azt mondja, 2007-ben vettek fel 13 milliót, amit már kamatmentesen visszafizettek, mégis még 18 évig fizetnie kéne a törlesztőrészleteket. Ha kilakoltatják, nem lesz hova mennie.

”Sokan emiatt intézetben akarnak tudni engem, ami egy magamfajta fiatalembernek lehetetlen élethelyzet. Most, hogy megvan betegségem felnőtt áldozatainak a gyógymód és egy bő hónap múlva elkezdődik a kezelésem; nem hagyhatom el az otthonom. A lakás a kerekesszékes életemhez lett kialakítva, kifejezetten arra, hogy számomra élhető legyen. Ráadásul szerintem annál nem lehet jobb érzés, hogy a reggeli kávédat a saját teraszodon ihatod meg. Hálás vagyok mindenkinek, akik segítettek abban, hogy a lehetőségekhez mérten emberi életet élhessek. Ezt csak devizás hitel felvételével tudtuk megvásárolni.”

Gergő még 2020 nyarán indított el egy adománygyűjtő bejegyzést a Facebookon, ami mint mondja, mostanra sajnos teljesen megállt. Arra kéri ott az embereket, hogy támogassák őt 47800 tábla csokoládé árával.

”Ahhoz, hogy ilyen fiatalon ne kerüljek méltatlan helyzetbe, ha sikerülne befizetni a bank által követelt összeget és rendezni az ügyet, akkor ezzel az életemet mentik meg. Ebben szeretném az Önök és mindenki segítségét kérni, aki együtt érez, és szívesen támogat abban, hogy ne kerüljek nyomorúságos, kilátástalan helyzetbe.”

Szavakkal nem lehet kifejezni azt az elkeseredett hangot, amit az egész beszélgetés alatt éreztem a telefonban. Amikor arról kérdeztem, hogy tulajdonképpen mi hiányzik neki a legjobban az életében, meglepő választ adott.

”Nagyon magányosnak érzem magam, nagyon. Nincsen barátom. Meg lelki társam. Szeretnék egy új párt. Ez volt mindig is az álmom. És sikerült. Aztán megszűnt. És most újra nagyon vágyom rá.”

Gergőt az alábbi elérhetőségeken lehet támogatni:

Erste Bank Hungary Zrt.

Számlaszám :11600006-00000000-94033496

IBAN : HU15116000060000000094033496

SWIFT KÓD : GIBAHUHB

Név : Magyarországi Nélkülözőkért Alapítvány

Közlemény : Szőcs Gergely adomány

PAYPAL: PAYPAL.ME/GERISMA4

https://gogetfunding.com/help-szocs-gergely-sma4/

(Forrás:csaladinet.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét + = 9

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com