Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


R-Port - Akarom, hogy rám találj
65
hallgató

Nemzetközi cél lett a hangoskönyvek formátumának egységesítése

- 2020. december 11. 8:04 - 596 megtekintés

A World Wide Web Consortium (W3C) a web alapú digitális kiadványok – köztük a hangoskönyvek – közzétételi formátumára vonatkozó új ajánlást adott ki novemberben.

A W3C ezzel kívánja előmozdítani a digitális kiadványok és hangoskönyvek egységes szabványokon alapuló webes továbbíthatóságát a cégek és a felhasználók között, és ösztönözni az ugyanezen szabványokon alapuló olvasó- és lejátszószoftverek fejlesztését.

Az ajánlás egyrészt biztosítja a digitális kiadványok (elektronikus könyvek, hangoskönyvek) egyben való letöltését és offline használatát, másrészt figyelembe veszi azok igényeit, akik utazás közben okostelefonon vagy táblagépen, mobilinternettel férnek hozzá a kiadványokhoz. Az ajánlás biztosítja számukra a folyamatos könyvolvasás, lapozgatás és hangoskönyvhallgatás élményét.

A W3c évtizedek óta következetesen végzi a webes kommunikációt és tartalomkezelést minden tekintetben meghatározó szabványok, köztük a webes akadálymentességre vonatkozó követelmények  kidolgozását. Az elkészült tervezeteket ajánlások formájában adják közre, majd további egyeztetések és finomítások után az ajánlások idővel világszabványokká válhatnak.

A most napvilágot látott ajánlást a digitális kiadványok (pl. elektronikus könyvek, cikkek, tananyagok) minél egységesebb, de egyben rugalmas formátumleírásának céljával dolgozták ki. Az ajánlásban szereplő formátum biztosítja a különféle kiadványformátumok közti átjárhatóságot, az egyedi jellegzetességek megőrzése mellett, egyúttal igazodik a legújabb technológiai igényekhez.

Számos akadálymentességi tulajdonság is szerepel az ajánlásban. Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a kiadó könnyen kinyerhető, különböző részletességű szöveges információkat helyezzen el a kiadványban, melyek segítségével a leendő vásárló vagy olvasó előzetesen tájékozódhat a kiadvány akadálymentességéről. A további akadálymentességi tulajdonságokat a megjelenítő/ lejátszórendszerek, ill. az internetes könyváruházak keresőalgoritmusai tudják értelmezni. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes fogyatékosságokkal rendelkező felhasználók pl. célzottan a számukra is megfelelő elérési módot biztosító elektronikus könyvekre kereshessenek egy webáruház kínálatában.

A W3C másik ajánlása a digitális hangoskönyvek közzétételi formátumát határozza meg. Ebben az Audiobooks nevű formátumprofil került kidolgozásra, amely a fenti formátum egyfajta alváltozata. A különbség leginkább az, hogy ebben a kiadványtípusban a hanganyagok kapnak központi szerepet a szöveges és vizuális tartalommal szemben. Külön hangsúlyozzák, hogy mivel a hangoskönyv formátum története elválaszthatatlan a látássérült emberektől, különösen ügyelni kell arra, hogy a digitális hangoskönyvek kezelőszervei és megjelenített tartalmai a WCAG szabvány szerint maradéktalanul akadálymentesek legyenek.

Az ajánlás szerint minden hangoskönyvhöz biztosítani kell egy HTML-formátumú kezdőlapot, amit az erre alkalmas lejátszók induláskor megjelenítenek, és ahonnan a felhasználó eljuthat a tartalomjegyzékhez vagy elindíthatja a lejátszást a könyv elejétől. Az ajánlás ugyanakkor gondoskodik arról is, hogy a kezdőlap és a tartalomjegyzék megjelenítésére képtelen, ún. egyszerűbb hangoskönyvlejátszók is biztosítani tudják a tartalomban való megfelelő tájékozódást.

A specifikáció lehetővé teszi a könyv szöveges formában való biztosítását is, valamint a hangzó és írott változat bizonyos szintű összehangolását.

Az ajánlás nem definiálja a kiadványok létrehozásához használandó fájltípusokat, és nem határozza meg azt sem, hogy miként jelenítse meg az olvasó, ill. lejátszó környezet a kiadvány tartalmát. Ez utóbbihoz a W3C a legjobb gyakorlatokat bemutató, ettől az ajánlástól független példatárat kínál áttekintésre.

Forrás: a W3C Magyar Iroda honlapja (http://www.w3c.hu/)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 28. csütörtök, Vencel napja van.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Mihály napja lesz.

1213. Gertrúdnak, II. Endre hitvesének szerencsétlen halála. A gyilkolásnak az szolgált okul, hogy a királyné tudtával sőt segélyével és termében egyik testvére Bánk nádor nejét buja vágyának áldozatává tette. A vérengzéskor a királyi pecsétnyomó több államirattal együtt elveszett.


1971. Mindszenty bíboros elhagyja Magyarországot.


Tompa Mihály

A madár, fiaihoz

"Száraz ágon, hallgató ajakkal
Meddig ültök, csüggedt madarak?
Nincs talán még elfeledve a dal,
Melyre egykor tanítottalak?!
Vagy ha elmúlt, s többé vissza nem jő
A víg ének s régi kedvetek:
Legyen a dal fájdalmas, merengő,
Fiaim, csak énekeljetek!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com