Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Műsorajánlat -
34
hallgató

Nemzetközi cél lett a hangoskönyvek formátumának egységesítése

- 2020. december 11. 8:04 - 308 megtekintés

A World Wide Web Consortium (W3C) a web alapú digitális kiadványok – köztük a hangoskönyvek – közzétételi formátumára vonatkozó új ajánlást adott ki novemberben.

A W3C ezzel kívánja előmozdítani a digitális kiadványok és hangoskönyvek egységes szabványokon alapuló webes továbbíthatóságát a cégek és a felhasználók között, és ösztönözni az ugyanezen szabványokon alapuló olvasó- és lejátszószoftverek fejlesztését.

Az ajánlás egyrészt biztosítja a digitális kiadványok (elektronikus könyvek, hangoskönyvek) egyben való letöltését és offline használatát, másrészt figyelembe veszi azok igényeit, akik utazás közben okostelefonon vagy táblagépen, mobilinternettel férnek hozzá a kiadványokhoz. Az ajánlás biztosítja számukra a folyamatos könyvolvasás, lapozgatás és hangoskönyvhallgatás élményét.

A W3c évtizedek óta következetesen végzi a webes kommunikációt és tartalomkezelést minden tekintetben meghatározó szabványok, köztük a webes akadálymentességre vonatkozó követelmények  kidolgozását. Az elkészült tervezeteket ajánlások formájában adják közre, majd további egyeztetések és finomítások után az ajánlások idővel világszabványokká válhatnak.

A most napvilágot látott ajánlást a digitális kiadványok (pl. elektronikus könyvek, cikkek, tananyagok) minél egységesebb, de egyben rugalmas formátumleírásának céljával dolgozták ki. Az ajánlásban szereplő formátum biztosítja a különféle kiadványformátumok közti átjárhatóságot, az egyedi jellegzetességek megőrzése mellett, egyúttal igazodik a legújabb technológiai igényekhez.

Számos akadálymentességi tulajdonság is szerepel az ajánlásban. Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a kiadó könnyen kinyerhető, különböző részletességű szöveges információkat helyezzen el a kiadványban, melyek segítségével a leendő vásárló vagy olvasó előzetesen tájékozódhat a kiadvány akadálymentességéről. A további akadálymentességi tulajdonságokat a megjelenítő/ lejátszórendszerek, ill. az internetes könyváruházak keresőalgoritmusai tudják értelmezni. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes fogyatékosságokkal rendelkező felhasználók pl. célzottan a számukra is megfelelő elérési módot biztosító elektronikus könyvekre kereshessenek egy webáruház kínálatában.

A W3C másik ajánlása a digitális hangoskönyvek közzétételi formátumát határozza meg. Ebben az Audiobooks nevű formátumprofil került kidolgozásra, amely a fenti formátum egyfajta alváltozata. A különbség leginkább az, hogy ebben a kiadványtípusban a hanganyagok kapnak központi szerepet a szöveges és vizuális tartalommal szemben. Külön hangsúlyozzák, hogy mivel a hangoskönyv formátum története elválaszthatatlan a látássérült emberektől, különösen ügyelni kell arra, hogy a digitális hangoskönyvek kezelőszervei és megjelenített tartalmai a WCAG szabvány szerint maradéktalanul akadálymentesek legyenek.

Az ajánlás szerint minden hangoskönyvhöz biztosítani kell egy HTML-formátumú kezdőlapot, amit az erre alkalmas lejátszók induláskor megjelenítenek, és ahonnan a felhasználó eljuthat a tartalomjegyzékhez vagy elindíthatja a lejátszást a könyv elejétől. Az ajánlás ugyanakkor gondoskodik arról is, hogy a kezdőlap és a tartalomjegyzék megjelenítésére képtelen, ún. egyszerűbb hangoskönyvlejátszók is biztosítani tudják a tartalomban való megfelelő tájékozódást.

A specifikáció lehetővé teszi a könyv szöveges formában való biztosítását is, valamint a hangzó és írott változat bizonyos szintű összehangolását.

Az ajánlás nem definiálja a kiadványok létrehozásához használandó fájltípusokat, és nem határozza meg azt sem, hogy miként jelenítse meg az olvasó, ill. lejátszó környezet a kiadvány tartalmát. Ez utóbbihoz a W3C a legjobb gyakorlatokat bemutató, ettől az ajánlástól független példatárat kínál áttekintésre.

Forrás: a W3C Magyar Iroda honlapja (http://www.w3c.hu/)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com