Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
53
hallgató

Önfeledt kikapcsolódás a Vakok Kertjében

- 2021. március 25. 11:06 - 729 megtekintés

A megújult Vakok Kertje 2019-ben nyitotta meg kapuit a látássérült személyek előtt. A kert április elsejétől ismét várja látogatóit. De milyen lehetőségek várják az érdeklődőket a kertben?

 

A kerthez vezető út

A vak és gyengénlátó gyermekek és felnőttek oktatásával és rehabilitációjával foglalkozó intézmények szomszédságában, Zuglóban, a Városliget Ajtósi Dürer sor és Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található a Vakok Kertje. A nagyjából 1 hektár alapterületű, körbekerített parkrész a 70-es évek óta szolgálja a látássérült emberek nyugodt, gondtalan kikapcsolódását.

Vakok Kertje – bejárat

Közösségi közlekedéssel az 1-es villamossal, a 72-es, a 74-es, illetve a 75-ös trolibusszal tudjuk legegyszerűbben megközelíteni a kertet.

Az 1-es villamosról az Ajtósi Dürer sor megállónál kell leszállni. A megállóból észak-nyugati irányba elindulva az Ajtósi Dürer sor felé, egy akadálymentes, azaz taktilis burkolati jelzésekkel kijelölt, illetve távirányítóval aktiválható, hangjelzést adó jelzőlámpával ellátott zebrán is átkelhetünk. Jó alternatíva lehet ez az útvonal azoknak, akik nem szívesen választják az aluljárót és az oda levezető lépcsősort. A Vakok Iskolája kerítése mentén haladva, a Hungária körutat elhagyva balra kanyarodunk, és rátérünk az Ajtósi Dürer sorra. Itt az iskola főbejárata előtt, majd a Teleki Blanka Gimnázium kerítése mellett folytatjuk utunkat, amíg a Hermina útra érünk. Itt egy újabb, szintén teljeskörüen akadálymentes zebrán átkelve, és jobbra fordulva, majd még egy gyalogátkelőn áthaladva, érkezünk meg a Városligetbe. Az itt induló taktilis vezetősávot követve lehet eljutni egészen a kert bejáratáig. Közeledve a kerthez, a vezetősávot egyszer megszakítja egy keskeny úttest, ahol többnyire kerékpárosokkal és futókkal találkozhatunk.

A kert bejárata előtt jobb kéz felől, egy kb. 2m x 1m-es tábla van elhelyezve. Ezen síkírásban egy tájékoztató olvasható arról, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni a kert szolgáltatásait és kik azok, akik jogosultak a használatára. A tábla főként az ép látású érdeklődők tájékoztatására szolgál.

A Házirend táblája a Vakok Kertje bejáratánál

A Házirend táblája a Vakok Kertje bejárata előtt

Belépés előtt érdemes megismerni a kert házirendjét, melyről szóban a gondnok is tájékoztatja az újonnan belépni vágyó látássérült személyeket. A házirend letölthető a következő linken:

https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2021/03/Vakok-Kertje-Házirend.doc

Mivel a kert kifejezetten látássérült személyek számára készült, oda az léphet be, aki igazolni tudja látássérültségét. Emellett bemehetnek és használhatják a kert szolgáltatásait a látássérült személy kísérői is, így akár több ismerős, barát is használhatja a kertet az ő társaságában.

Bátran ajánljuk a Vakok Kertjét például osztálykirándulások helyszíneként, még azon osztályok számára is, ahol csak egyetlen látássérült diák tanul. A kert lehetőséget teremt arra, hogy a látássérült tanuló is akadálymentesen kikapcsolódhasson. Azonban nem csak szórakozáshoz ideális a kert, hanem több tantárgy oktatása során felhasználható ismereteket is szerezhetünk benne.

Fedezzük fel a kertet!

A kert olyan, mintha több apró mozaikból tevődne össze, kialakítása révén sokféle szabadidős tevékenységet kínál az érdeklődőknek. Ezek a funkciók a kert különböző részében találhatóak, ezért fontos lehet a kert előzetes megismerése, feltérképezése.  Ebben segít a bejáraton belépés után szinte rögtön, jobb oldalon elhelyezett, Braille-írással ellátott, tapintható térkép. A kerten belüli tájékozódásban segítenek a különböző anyagból (kockakő, fakocka, aszfalt, tégla, stb.) készült útburkolatok, melyek dinamikusan váltakozva tagolják a területet. Ezek által a Vakok Kertje egy gyorsan feltérképezhető, biztonságos hely a látássérült személyek számára.

Tapintható térkép

Tapintható térkép

Tapintható, hallható, szagolható a kert szépsége

A már említett tájékozódást segítő megoldások, mint a tapintható térkép vagy az orientációt segítő burkolatok mellett, van egy másfajta kiépített akusztikus támpont is a kertben. A kert közepén egy szökőkút, a végében pedig egy díszmedence található. A tervezők gondot fordítottak arra, hogy a két csobogó eltérő erősségű és magasságú hangot bocsásson ki, ezzel is segítve a látássérült személyek tájékozódását a kertben.

Szökőkút

Szökőkút

A díszmedence körül napágyakat helyeztek el, így ez a terület biztosít nyugodt és kényelmes környezetet relaxálásra, kikapcsolódásra.

A hely egyik kiemelt érdekessége a virágos- és fűszerkert, ahol többféle illatos, különleges tapintású növényt ismerhetnek meg a kertbe látogatók. A Vakok Kertjét még a 70-es években megtervező Csorba Veronika tájépítész megemelt ágyásokat készíttetett, melyekbe a mai napig különleges, tapintás útján is jól megkülönböztethető, illatos növényeket ültetnek. Az egykori kerttervező intenzív illatú fűszernövényekkel dolgozott, az ágyásokat pedig a későbbiekben sík és Braille-írásos névtáblával látták el. A kertben burjánzik a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű sok más növényfaj mellett. Az intenzív illatok élvezetesebbé teszik a kertben eltöltött időt.

Fűszernövény kert - illatos rozmaring

Fűszernövénykert – illatos rozmaring

A növényvilágot tekintve a kert remek helyszín lehet egy tanulmányi kiránduláshoz. Több érzékszerv bevonásával (tapintás, szaglás által) is bemutatható a növényzet, amely nagy segítséget nyújthat egy látássérült tanulónak, hogy megfelelőképpen elsajátíthassa a biológiai tananyag erre vonatkozó részét.

Közösségi élet – játék és sport

A kert keleti oldalán egy, a látássérült személyek igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben a rendezvények szervezéséhez szükséges terek és a mellékhelyiségek is helyet kaptak. A kertben normál és akadálymentes mosdó is van, melyek nyitva tartási időben használhatók.

Az épület mellett három hosszabb asztal helyezkedik el, két-két paddal, így ezen a területen kisebb összejövetelek szervezésére is van lehetőség. Az asztalok mellett egy kisebb színpadi rész is van, amely a közösségi összejövetelek központi helyszínéül szolgálhat. Áramforrás itt rendelkezésre áll, viszont hosszabbítót érdemes hozni.

Közösségi ház

Közösségi ház

A kert nyugati oldalán egy akadálymentes játszóteret alakítottak ki. Itt várja a gyerekeket egy színes libikóka és egy többszemélyes fészekhinta. A játszótér színes gumiburkolattal elkülönített részén egy méretes homokozó is helyet kapott. A játszótér szórakoztató és biztonságos a súlyos fokban látássérült, valamint a halmozottan sérült kisgyermekek számára is.

fészekhinta a Vakok Kertje játszóterén

Fészekhinta a Vakok Kertje játszóterén

Ezen felül lehetőség van a kert nyugati részében lengőtekézni, és pingpongozni. Egy speciálisan vak személyek számára adaptált pingpong-játékhoz – az adaptált játékot hivatalosan showdown-nak nevezik – szükséges asztal (ütő szettel és csörgőlabdával) található a kertben. A vakpingpong-asztalnak mind a négy oldalát kb. 10 cm magas szegély veszi körül, megakadályozva a csörgőlabda leesését. Az asztal közepén egy függőleges plexi fal – amit a játék során „háló”-nak neveznek – található, ez alatt kell átjuttatni az ellenfél térfelére a labdát. A játékosok az ütéseket kb. 30 cm hosszú és kb. 10 cm széles ütőkkel végzik. Az asztal két végében 1-1 hálóval ellátott lyuk van, abba kell beleütnie az ellenfélnek a csörgőlabdát. Ha egy játékos a labdával a plexit találja el, az ellenfél kap pontot.

Azzal, hogy a játszó- és sportolásra kialakított tér a kert nyugati oldalára került, az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb telepítették a zajosabb kerti funkciókat, így a pihenő és a játszó társaságok kevésbé zavarják egymást.

Hangoskodjunk!

A kert nyugati oldalán, a játszótér mellett két hangszerrel találkozhatunk.

Nyelvdob

Nyelvdob

Az első hangszer a gyártó által előállított legkisebb, és legkompaktabb rozsdamentes acélból készült Babel féle nyelvdob (angol megnevezése Babel Drum). Ez a verzió hat gyönyörű hanggal rendelkezik, nagyon könnyű rajta játszani, és csak a kezeinkre van szükség a megszólaltatásához. A nyelvdob a C-dúr pentaton skálára van hangolva, meleg hangot ad, és letisztult a hangzása. Ezeket a gyönyörű dobokat állandó kültéri használatra tervezték. Lehetőleg kézzel, csak az ujjak használatával szólaltassuk meg. Tökéletes zeneterápiához és relaxációhoz. A nyelvdob hangzása a következő videóban meghallgatható:

A nyelvdob hangzása

A Vakok Kertjében a nyelvdob mellett található egy másik zenélő játék is, a 2,5 méter (8 láb) magasságban álló acél hangcső sor. A hangcsöveket a használója a tenyerével vagy az ujjbegyével bárhol eltalálja, lágy, bársonyosan gazdag hangzást kaphat, amelyet nemcsak hallani, de érezni is lehet. Minél erősebben ütik meg a csövet, annál jobban rezeg, és olyan rezonanciával bíró hangot hoz létre, hogy a megszólaltatójának egész testét átjárja a rezgés. Elképesztő élmény, olyan érzés mintha hangokban fürödnénk. A hangcsövek hangzását a következő videóban hallgathatjuk meg:

Hangcsövek hangzása

Négylábú segítők a kertben

A Vakok Kertjébe a látássérült személlyel nem csak a kísérője sétálhat be, hanem négylábú segítője is. A kert házirendje kimondja, hogy a parkrész területére a segítőkutyák bemehetnek. Természetesen a gazdiknak figyelniük kell, hogy a kutya ürülékét a megfelelő gyűjtőládába tegyék. A kutya itatására is gondoltak a kert tervezői: az épület előtt egy kinti csapot helyeztek el, amit egy hozzárögzített tállal is elláttak. A földtől pár centivel rögzítették a tálkát, így a kutyák kényelmesen lefetyelhetik a friss vizet. A csodaszép gyepre rá lehet lépni, így a kutyáknak is elég nagy mozgásterük van, bár a kert természetesen nem helyettesíti a szintén a közelben található, elkerített, modern és biztonságos kutyafuttatót. A vakvezetőkutyával közlekedő látássérült személyek számára is adott minden lehetőség, hogy pihenjenek és szórakozzanak a kertben.

Nyitva tartás

A Vakok Kertje minden évben április 1-jével nyitja meg kapuit és egészen október végéig várja látogatóit. Teljes nyitvatartási rend:

Április 1-től 30-ig és Szeptember 1-től Október 31-ig: 12:00 – 18:00

Május 1-től Augusztus 31-ig: 12:00 – 20:00

November 1-től Március 31-ig: zárva

Szünnap: Hétfő

A Vakok Kertje munkaszüneti és ünnepnapokon is a fentiek szerint tart nyitva.

A kertbe a vak és gyengénlátó személyek intézményei és civil szervezetei számára az MVGYOSZ-nél igényelhető beléptető kártyával nyitva tartási időn kívül is lehetséges a belépés, ekkor azonban a kertben található kiszolgálóépület zárva van. Ebben az esetben a kerten kívül, de ahhoz közel található nyilvános mosdóhelyiségeket használhatják a látogatók. (Moni Imola gyógypedagógus – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 27. szerda, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 270. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com