Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Program ajánló -
38
hallgató

Önfeledt kikapcsolódás a Vakok Kertjében

- 2021. március 25. 11:06 - 532 megtekintés

A megújult Vakok Kertje 2019-ben nyitotta meg kapuit a látássérült személyek előtt. A kert április elsejétől ismét várja látogatóit. De milyen lehetőségek várják az érdeklődőket a kertben?

 

A kerthez vezető út

A vak és gyengénlátó gyermekek és felnőttek oktatásával és rehabilitációjával foglalkozó intézmények szomszédságában, Zuglóban, a Városliget Ajtósi Dürer sor és Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található a Vakok Kertje. A nagyjából 1 hektár alapterületű, körbekerített parkrész a 70-es évek óta szolgálja a látássérült emberek nyugodt, gondtalan kikapcsolódását.

Vakok Kertje – bejárat

Közösségi közlekedéssel az 1-es villamossal, a 72-es, a 74-es, illetve a 75-ös trolibusszal tudjuk legegyszerűbben megközelíteni a kertet.

Az 1-es villamosról az Ajtósi Dürer sor megállónál kell leszállni. A megállóból észak-nyugati irányba elindulva az Ajtósi Dürer sor felé, egy akadálymentes, azaz taktilis burkolati jelzésekkel kijelölt, illetve távirányítóval aktiválható, hangjelzést adó jelzőlámpával ellátott zebrán is átkelhetünk. Jó alternatíva lehet ez az útvonal azoknak, akik nem szívesen választják az aluljárót és az oda levezető lépcsősort. A Vakok Iskolája kerítése mentén haladva, a Hungária körutat elhagyva balra kanyarodunk, és rátérünk az Ajtósi Dürer sorra. Itt az iskola főbejárata előtt, majd a Teleki Blanka Gimnázium kerítése mellett folytatjuk utunkat, amíg a Hermina útra érünk. Itt egy újabb, szintén teljeskörüen akadálymentes zebrán átkelve, és jobbra fordulva, majd még egy gyalogátkelőn áthaladva, érkezünk meg a Városligetbe. Az itt induló taktilis vezetősávot követve lehet eljutni egészen a kert bejáratáig. Közeledve a kerthez, a vezetősávot egyszer megszakítja egy keskeny úttest, ahol többnyire kerékpárosokkal és futókkal találkozhatunk.

A kert bejárata előtt jobb kéz felől, egy kb. 2m x 1m-es tábla van elhelyezve. Ezen síkírásban egy tájékoztató olvasható arról, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni a kert szolgáltatásait és kik azok, akik jogosultak a használatára. A tábla főként az ép látású érdeklődők tájékoztatására szolgál.

A Házirend táblája a Vakok Kertje bejáratánál

A Házirend táblája a Vakok Kertje bejárata előtt

Belépés előtt érdemes megismerni a kert házirendjét, melyről szóban a gondnok is tájékoztatja az újonnan belépni vágyó látássérült személyeket. A házirend letölthető a következő linken:

https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2021/03/Vakok-Kertje-Házirend.doc

Mivel a kert kifejezetten látássérült személyek számára készült, oda az léphet be, aki igazolni tudja látássérültségét. Emellett bemehetnek és használhatják a kert szolgáltatásait a látássérült személy kísérői is, így akár több ismerős, barát is használhatja a kertet az ő társaságában.

Bátran ajánljuk a Vakok Kertjét például osztálykirándulások helyszíneként, még azon osztályok számára is, ahol csak egyetlen látássérült diák tanul. A kert lehetőséget teremt arra, hogy a látássérült tanuló is akadálymentesen kikapcsolódhasson. Azonban nem csak szórakozáshoz ideális a kert, hanem több tantárgy oktatása során felhasználható ismereteket is szerezhetünk benne.

Fedezzük fel a kertet!

A kert olyan, mintha több apró mozaikból tevődne össze, kialakítása révén sokféle szabadidős tevékenységet kínál az érdeklődőknek. Ezek a funkciók a kert különböző részében találhatóak, ezért fontos lehet a kert előzetes megismerése, feltérképezése.  Ebben segít a bejáraton belépés után szinte rögtön, jobb oldalon elhelyezett, Braille-írással ellátott, tapintható térkép. A kerten belüli tájékozódásban segítenek a különböző anyagból (kockakő, fakocka, aszfalt, tégla, stb.) készült útburkolatok, melyek dinamikusan váltakozva tagolják a területet. Ezek által a Vakok Kertje egy gyorsan feltérképezhető, biztonságos hely a látássérült személyek számára.

Tapintható térkép

Tapintható térkép

Tapintható, hallható, szagolható a kert szépsége

A már említett tájékozódást segítő megoldások, mint a tapintható térkép vagy az orientációt segítő burkolatok mellett, van egy másfajta kiépített akusztikus támpont is a kertben. A kert közepén egy szökőkút, a végében pedig egy díszmedence található. A tervezők gondot fordítottak arra, hogy a két csobogó eltérő erősségű és magasságú hangot bocsásson ki, ezzel is segítve a látássérült személyek tájékozódását a kertben.

Szökőkút

Szökőkút

A díszmedence körül napágyakat helyeztek el, így ez a terület biztosít nyugodt és kényelmes környezetet relaxálásra, kikapcsolódásra.

A hely egyik kiemelt érdekessége a virágos- és fűszerkert, ahol többféle illatos, különleges tapintású növényt ismerhetnek meg a kertbe látogatók. A Vakok Kertjét még a 70-es években megtervező Csorba Veronika tájépítész megemelt ágyásokat készíttetett, melyekbe a mai napig különleges, tapintás útján is jól megkülönböztethető, illatos növényeket ültetnek. Az egykori kerttervező intenzív illatú fűszernövényekkel dolgozott, az ágyásokat pedig a későbbiekben sík és Braille-írásos névtáblával látták el. A kertben burjánzik a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű sok más növényfaj mellett. Az intenzív illatok élvezetesebbé teszik a kertben eltöltött időt.

Fűszernövény kert - illatos rozmaring

Fűszernövénykert – illatos rozmaring

A növényvilágot tekintve a kert remek helyszín lehet egy tanulmányi kiránduláshoz. Több érzékszerv bevonásával (tapintás, szaglás által) is bemutatható a növényzet, amely nagy segítséget nyújthat egy látássérült tanulónak, hogy megfelelőképpen elsajátíthassa a biológiai tananyag erre vonatkozó részét.

Közösségi élet – játék és sport

A kert keleti oldalán egy, a látássérült személyek igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben a rendezvények szervezéséhez szükséges terek és a mellékhelyiségek is helyet kaptak. A kertben normál és akadálymentes mosdó is van, melyek nyitva tartási időben használhatók.

Az épület mellett három hosszabb asztal helyezkedik el, két-két paddal, így ezen a területen kisebb összejövetelek szervezésére is van lehetőség. Az asztalok mellett egy kisebb színpadi rész is van, amely a közösségi összejövetelek központi helyszínéül szolgálhat. Áramforrás itt rendelkezésre áll, viszont hosszabbítót érdemes hozni.

Közösségi ház

Közösségi ház

A kert nyugati oldalán egy akadálymentes játszóteret alakítottak ki. Itt várja a gyerekeket egy színes libikóka és egy többszemélyes fészekhinta. A játszótér színes gumiburkolattal elkülönített részén egy méretes homokozó is helyet kapott. A játszótér szórakoztató és biztonságos a súlyos fokban látássérült, valamint a halmozottan sérült kisgyermekek számára is.

fészekhinta a Vakok Kertje játszóterén

Fészekhinta a Vakok Kertje játszóterén

Ezen felül lehetőség van a kert nyugati részében lengőtekézni, és pingpongozni. Egy speciálisan vak személyek számára adaptált pingpong-játékhoz – az adaptált játékot hivatalosan showdown-nak nevezik – szükséges asztal (ütő szettel és csörgőlabdával) található a kertben. A vakpingpong-asztalnak mind a négy oldalát kb. 10 cm magas szegély veszi körül, megakadályozva a csörgőlabda leesését. Az asztal közepén egy függőleges plexi fal – amit a játék során „háló”-nak neveznek – található, ez alatt kell átjuttatni az ellenfél térfelére a labdát. A játékosok az ütéseket kb. 30 cm hosszú és kb. 10 cm széles ütőkkel végzik. Az asztal két végében 1-1 hálóval ellátott lyuk van, abba kell beleütnie az ellenfélnek a csörgőlabdát. Ha egy játékos a labdával a plexit találja el, az ellenfél kap pontot.

Azzal, hogy a játszó- és sportolásra kialakított tér a kert nyugati oldalára került, az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb telepítették a zajosabb kerti funkciókat, így a pihenő és a játszó társaságok kevésbé zavarják egymást.

Hangoskodjunk!

A kert nyugati oldalán, a játszótér mellett két hangszerrel találkozhatunk.

Nyelvdob

Nyelvdob

Az első hangszer a gyártó által előállított legkisebb, és legkompaktabb rozsdamentes acélból készült Babel féle nyelvdob (angol megnevezése Babel Drum). Ez a verzió hat gyönyörű hanggal rendelkezik, nagyon könnyű rajta játszani, és csak a kezeinkre van szükség a megszólaltatásához. A nyelvdob a C-dúr pentaton skálára van hangolva, meleg hangot ad, és letisztult a hangzása. Ezeket a gyönyörű dobokat állandó kültéri használatra tervezték. Lehetőleg kézzel, csak az ujjak használatával szólaltassuk meg. Tökéletes zeneterápiához és relaxációhoz. A nyelvdob hangzása a következő videóban meghallgatható:

A nyelvdob hangzása

A Vakok Kertjében a nyelvdob mellett található egy másik zenélő játék is, a 2,5 méter (8 láb) magasságban álló acél hangcső sor. A hangcsöveket a használója a tenyerével vagy az ujjbegyével bárhol eltalálja, lágy, bársonyosan gazdag hangzást kaphat, amelyet nemcsak hallani, de érezni is lehet. Minél erősebben ütik meg a csövet, annál jobban rezeg, és olyan rezonanciával bíró hangot hoz létre, hogy a megszólaltatójának egész testét átjárja a rezgés. Elképesztő élmény, olyan érzés mintha hangokban fürödnénk. A hangcsövek hangzását a következő videóban hallgathatjuk meg:

Hangcsövek hangzása

Négylábú segítők a kertben

A Vakok Kertjébe a látássérült személlyel nem csak a kísérője sétálhat be, hanem négylábú segítője is. A kert házirendje kimondja, hogy a parkrész területére a segítőkutyák bemehetnek. Természetesen a gazdiknak figyelniük kell, hogy a kutya ürülékét a megfelelő gyűjtőládába tegyék. A kutya itatására is gondoltak a kert tervezői: az épület előtt egy kinti csapot helyeztek el, amit egy hozzárögzített tállal is elláttak. A földtől pár centivel rögzítették a tálkát, így a kutyák kényelmesen lefetyelhetik a friss vizet. A csodaszép gyepre rá lehet lépni, így a kutyáknak is elég nagy mozgásterük van, bár a kert természetesen nem helyettesíti a szintén a közelben található, elkerített, modern és biztonságos kutyafuttatót. A vakvezetőkutyával közlekedő látássérült személyek számára is adott minden lehetőség, hogy pihenjenek és szórakozzanak a kertben.

Nyitva tartás

A Vakok Kertje minden évben április 1-jével nyitja meg kapuit és egészen október végéig várja látogatóit. Teljes nyitvatartási rend:

Április 1-től 30-ig és Szeptember 1-től Október 31-ig: 12:00 – 18:00

Május 1-től Augusztus 31-ig: 12:00 – 20:00

November 1-től Március 31-ig: zárva

Szünnap: Hétfő

A Vakok Kertje munkaszüneti és ünnepnapokon is a fentiek szerint tart nyitva.

A kertbe a vak és gyengénlátó személyek intézményei és civil szervezetei számára az MVGYOSZ-nél igényelhető beléptető kártyával nyitva tartási időn kívül is lehetséges a belépés, ekkor azonban a kertben található kiszolgálóépület zárva van. Ebben az esetben a kerten kívül, de ahhoz közel található nyilvános mosdóhelyiségeket használhatják a látogatók. (Moni Imola gyógypedagógus – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. február 7. kedd, Tódor, Rómeó napja van.
Az év 06. hete és 38. napja.
Holnap Aranka napja lesz.

1643. I. Rákóczi György azt írta Esterházy Miklósnak: "Hazánkat és nemzetünket bizony szeretjük. Ha szabadságunkért fáradnunk kelletik, mi azt kívánjuk, hogy annak minden statusok egyaránt érezhessék hasznát."


1850. Lenkey János honvédtábornok halála Aradon. Síremlékén, mely szürke márványból való obeliszk, ily felirat: "Lenkey N. János honvéd-tábornok, szül. 1807. szept. 7-én Egerben. Meghalt az aradi vár börtönében 1850. február 7-én. Béke hamvaira."


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"... A Vízöntő havában minden a képzelet,
a végletes és végtelen: a lenni képes képtelen.
Hárfás Dávid és papírtrombitás Harlekin,
dionüzoszi öröm és prométheuszi kin
ilyenkor egyformán megkeresnek.
Fogadd pompával őket.

BKK Információk

05:56Február 7. KEDDszerkeszti: Schilling Zsolt
RENDKÍVÜLI HÍREK  A 2B és az 52-es villamos helyett a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között pótlóbusz közlekedik járműhiba miatt.  
 
FRISS HÍREK  Ma 9 és 13 óra között nem működnek a jelzőlámpák az Alkotás utca–Krisztina körút csomópontban, a Krisztina körúton a Maros utcánál, illetve a Kék Golyó utcában a Városmajor utcánál áramszünet miatt.   Ma 16 órától 22 óráig lezárják a XIII., Fáy utcát a Béke utca és a Röppentyű utca között, valamint a Csizma utcát is labdarúgó-mérkőzés miatt.   A II., Bimbó úton a Gábor Áron utca és a Tüske utca között egy rövid szakaszon lezárták a fél útpályát, mert javítják a vízvezetéket.   A XVI., Georgina utcában a Lassú utcánál útszűkületen kell áthajtani burkolatjavítás miatt.   A XIX., Jahn Ferenc utcában a Tartsay Vilmos utcánál útszűkületre számítsanak csatornajavítás miatt.   Lezárták a buszsávot a Váci úton befelé a Katona József utcánál, mert tart a közműjavítás.   Tart az V., Arany János utcában a felújítás: lezárták azt az Október 6. utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között. Az Október 6. utca és a Nádor utca között ideiglenesen megváltozott a forgalmi rend: ez a szakasz a Széchenyi rakpart felé egyirányú lett. A Sas utca a Szabadság tér felől zsákutca. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik ezen a szakaszon: nem érinti a Hercegprímás utca megállót.   Az V., Magyar utcában a Ferenczy István utca és a Reáltanoda utca között, valamint a VI., Zichy Jenő utcában a Nagymező utca közelében útszűkületre számítsanak gázvezeték javítása miatt.   A VIII., Orczy úton a Kőbányai út felé a Nagyvárad térnél lezárták a külső sávot távhővezeték-javítás miatt.   A VIII., Kálvária téren a Diószeghy Sámuel utcánál útszűkület nehezíti a közlekedést csatornajavítás miatt.   Lezárták a IX., Viola utcát a Balázs Béla utca után, mert vízvezetéket javítanak.   Szakaszos sávlezárásra kell készülni a XIV., Szugló utcában a Lőcsei út és a Miskolci utca között mindkét irányban vízvezeték-építés miatt.   A XVIII., Batthyány Lajos utcát lezárták a Baross utca közelében, mert csatornát javítanak.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com