Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Sera - More Of This Less Of That
29
hallgató

Önfeledt kikapcsolódás a Vakok Kertjében

- 2021. március 25. 11:06 - 355 megtekintés

A megújult Vakok Kertje 2019-ben nyitotta meg kapuit a látássérült személyek előtt. A kert április elsejétől ismét várja látogatóit. De milyen lehetőségek várják az érdeklődőket a kertben?

 

A kerthez vezető út

A vak és gyengénlátó gyermekek és felnőttek oktatásával és rehabilitációjával foglalkozó intézmények szomszédságában, Zuglóban, a Városliget Ajtósi Dürer sor és Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található a Vakok Kertje. A nagyjából 1 hektár alapterületű, körbekerített parkrész a 70-es évek óta szolgálja a látássérült emberek nyugodt, gondtalan kikapcsolódását.

Vakok Kertje – bejárat

Közösségi közlekedéssel az 1-es villamossal, a 72-es, a 74-es, illetve a 75-ös trolibusszal tudjuk legegyszerűbben megközelíteni a kertet.

Az 1-es villamosról az Ajtósi Dürer sor megállónál kell leszállni. A megállóból észak-nyugati irányba elindulva az Ajtósi Dürer sor felé, egy akadálymentes, azaz taktilis burkolati jelzésekkel kijelölt, illetve távirányítóval aktiválható, hangjelzést adó jelzőlámpával ellátott zebrán is átkelhetünk. Jó alternatíva lehet ez az útvonal azoknak, akik nem szívesen választják az aluljárót és az oda levezető lépcsősort. A Vakok Iskolája kerítése mentén haladva, a Hungária körutat elhagyva balra kanyarodunk, és rátérünk az Ajtósi Dürer sorra. Itt az iskola főbejárata előtt, majd a Teleki Blanka Gimnázium kerítése mellett folytatjuk utunkat, amíg a Hermina útra érünk. Itt egy újabb, szintén teljeskörüen akadálymentes zebrán átkelve, és jobbra fordulva, majd még egy gyalogátkelőn áthaladva, érkezünk meg a Városligetbe. Az itt induló taktilis vezetősávot követve lehet eljutni egészen a kert bejáratáig. Közeledve a kerthez, a vezetősávot egyszer megszakítja egy keskeny úttest, ahol többnyire kerékpárosokkal és futókkal találkozhatunk.

A kert bejárata előtt jobb kéz felől, egy kb. 2m x 1m-es tábla van elhelyezve. Ezen síkírásban egy tájékoztató olvasható arról, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni a kert szolgáltatásait és kik azok, akik jogosultak a használatára. A tábla főként az ép látású érdeklődők tájékoztatására szolgál.

A Házirend táblája a Vakok Kertje bejáratánál

A Házirend táblája a Vakok Kertje bejárata előtt

Belépés előtt érdemes megismerni a kert házirendjét, melyről szóban a gondnok is tájékoztatja az újonnan belépni vágyó látássérült személyeket. A házirend letölthető a következő linken:

https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2021/03/Vakok-Kertje-Házirend.doc

Mivel a kert kifejezetten látássérült személyek számára készült, oda az léphet be, aki igazolni tudja látássérültségét. Emellett bemehetnek és használhatják a kert szolgáltatásait a látássérült személy kísérői is, így akár több ismerős, barát is használhatja a kertet az ő társaságában.

Bátran ajánljuk a Vakok Kertjét például osztálykirándulások helyszíneként, még azon osztályok számára is, ahol csak egyetlen látássérült diák tanul. A kert lehetőséget teremt arra, hogy a látássérült tanuló is akadálymentesen kikapcsolódhasson. Azonban nem csak szórakozáshoz ideális a kert, hanem több tantárgy oktatása során felhasználható ismereteket is szerezhetünk benne.

Fedezzük fel a kertet!

A kert olyan, mintha több apró mozaikból tevődne össze, kialakítása révén sokféle szabadidős tevékenységet kínál az érdeklődőknek. Ezek a funkciók a kert különböző részében találhatóak, ezért fontos lehet a kert előzetes megismerése, feltérképezése.  Ebben segít a bejáraton belépés után szinte rögtön, jobb oldalon elhelyezett, Braille-írással ellátott, tapintható térkép. A kerten belüli tájékozódásban segítenek a különböző anyagból (kockakő, fakocka, aszfalt, tégla, stb.) készült útburkolatok, melyek dinamikusan váltakozva tagolják a területet. Ezek által a Vakok Kertje egy gyorsan feltérképezhető, biztonságos hely a látássérült személyek számára.

Tapintható térkép

Tapintható térkép

Tapintható, hallható, szagolható a kert szépsége

A már említett tájékozódást segítő megoldások, mint a tapintható térkép vagy az orientációt segítő burkolatok mellett, van egy másfajta kiépített akusztikus támpont is a kertben. A kert közepén egy szökőkút, a végében pedig egy díszmedence található. A tervezők gondot fordítottak arra, hogy a két csobogó eltérő erősségű és magasságú hangot bocsásson ki, ezzel is segítve a látássérült személyek tájékozódását a kertben.

Szökőkút

Szökőkút

A díszmedence körül napágyakat helyeztek el, így ez a terület biztosít nyugodt és kényelmes környezetet relaxálásra, kikapcsolódásra.

A hely egyik kiemelt érdekessége a virágos- és fűszerkert, ahol többféle illatos, különleges tapintású növényt ismerhetnek meg a kertbe látogatók. A Vakok Kertjét még a 70-es években megtervező Csorba Veronika tájépítész megemelt ágyásokat készíttetett, melyekbe a mai napig különleges, tapintás útján is jól megkülönböztethető, illatos növényeket ültetnek. Az egykori kerttervező intenzív illatú fűszernövényekkel dolgozott, az ágyásokat pedig a későbbiekben sík és Braille-írásos névtáblával látták el. A kertben burjánzik a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű sok más növényfaj mellett. Az intenzív illatok élvezetesebbé teszik a kertben eltöltött időt.

Fűszernövény kert - illatos rozmaring

Fűszernövénykert – illatos rozmaring

A növényvilágot tekintve a kert remek helyszín lehet egy tanulmányi kiránduláshoz. Több érzékszerv bevonásával (tapintás, szaglás által) is bemutatható a növényzet, amely nagy segítséget nyújthat egy látássérült tanulónak, hogy megfelelőképpen elsajátíthassa a biológiai tananyag erre vonatkozó részét.

Közösségi élet – játék és sport

A kert keleti oldalán egy, a látássérült személyek igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben a rendezvények szervezéséhez szükséges terek és a mellékhelyiségek is helyet kaptak. A kertben normál és akadálymentes mosdó is van, melyek nyitva tartási időben használhatók.

Az épület mellett három hosszabb asztal helyezkedik el, két-két paddal, így ezen a területen kisebb összejövetelek szervezésére is van lehetőség. Az asztalok mellett egy kisebb színpadi rész is van, amely a közösségi összejövetelek központi helyszínéül szolgálhat. Áramforrás itt rendelkezésre áll, viszont hosszabbítót érdemes hozni.

Közösségi ház

Közösségi ház

A kert nyugati oldalán egy akadálymentes játszóteret alakítottak ki. Itt várja a gyerekeket egy színes libikóka és egy többszemélyes fészekhinta. A játszótér színes gumiburkolattal elkülönített részén egy méretes homokozó is helyet kapott. A játszótér szórakoztató és biztonságos a súlyos fokban látássérült, valamint a halmozottan sérült kisgyermekek számára is.

fészekhinta a Vakok Kertje játszóterén

Fészekhinta a Vakok Kertje játszóterén

Ezen felül lehetőség van a kert nyugati részében lengőtekézni, és pingpongozni. Egy speciálisan vak személyek számára adaptált pingpong-játékhoz – az adaptált játékot hivatalosan showdown-nak nevezik – szükséges asztal (ütő szettel és csörgőlabdával) található a kertben. A vakpingpong-asztalnak mind a négy oldalát kb. 10 cm magas szegély veszi körül, megakadályozva a csörgőlabda leesését. Az asztal közepén egy függőleges plexi fal – amit a játék során „háló”-nak neveznek – található, ez alatt kell átjuttatni az ellenfél térfelére a labdát. A játékosok az ütéseket kb. 30 cm hosszú és kb. 10 cm széles ütőkkel végzik. Az asztal két végében 1-1 hálóval ellátott lyuk van, abba kell beleütnie az ellenfélnek a csörgőlabdát. Ha egy játékos a labdával a plexit találja el, az ellenfél kap pontot.

Azzal, hogy a játszó- és sportolásra kialakított tér a kert nyugati oldalára került, az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb telepítették a zajosabb kerti funkciókat, így a pihenő és a játszó társaságok kevésbé zavarják egymást.

Hangoskodjunk!

A kert nyugati oldalán, a játszótér mellett két hangszerrel találkozhatunk.

Nyelvdob

Nyelvdob

Az első hangszer a gyártó által előállított legkisebb, és legkompaktabb rozsdamentes acélból készült Babel féle nyelvdob (angol megnevezése Babel Drum). Ez a verzió hat gyönyörű hanggal rendelkezik, nagyon könnyű rajta játszani, és csak a kezeinkre van szükség a megszólaltatásához. A nyelvdob a C-dúr pentaton skálára van hangolva, meleg hangot ad, és letisztult a hangzása. Ezeket a gyönyörű dobokat állandó kültéri használatra tervezték. Lehetőleg kézzel, csak az ujjak használatával szólaltassuk meg. Tökéletes zeneterápiához és relaxációhoz. A nyelvdob hangzása a következő videóban meghallgatható:

A nyelvdob hangzása

A Vakok Kertjében a nyelvdob mellett található egy másik zenélő játék is, a 2,5 méter (8 láb) magasságban álló acél hangcső sor. A hangcsöveket a használója a tenyerével vagy az ujjbegyével bárhol eltalálja, lágy, bársonyosan gazdag hangzást kaphat, amelyet nemcsak hallani, de érezni is lehet. Minél erősebben ütik meg a csövet, annál jobban rezeg, és olyan rezonanciával bíró hangot hoz létre, hogy a megszólaltatójának egész testét átjárja a rezgés. Elképesztő élmény, olyan érzés mintha hangokban fürödnénk. A hangcsövek hangzását a következő videóban hallgathatjuk meg:

Hangcsövek hangzása

Négylábú segítők a kertben

A Vakok Kertjébe a látássérült személlyel nem csak a kísérője sétálhat be, hanem négylábú segítője is. A kert házirendje kimondja, hogy a parkrész területére a segítőkutyák bemehetnek. Természetesen a gazdiknak figyelniük kell, hogy a kutya ürülékét a megfelelő gyűjtőládába tegyék. A kutya itatására is gondoltak a kert tervezői: az épület előtt egy kinti csapot helyeztek el, amit egy hozzárögzített tállal is elláttak. A földtől pár centivel rögzítették a tálkát, így a kutyák kényelmesen lefetyelhetik a friss vizet. A csodaszép gyepre rá lehet lépni, így a kutyáknak is elég nagy mozgásterük van, bár a kert természetesen nem helyettesíti a szintén a közelben található, elkerített, modern és biztonságos kutyafuttatót. A vakvezetőkutyával közlekedő látássérült személyek számára is adott minden lehetőség, hogy pihenjenek és szórakozzanak a kertben.

Nyitva tartás

A Vakok Kertje minden évben április 1-jével nyitja meg kapuit és egészen október végéig várja látogatóit. Teljes nyitvatartási rend:

Április 1-től 30-ig és Szeptember 1-től Október 31-ig: 12:00 – 18:00

Május 1-től Augusztus 31-ig: 12:00 – 20:00

November 1-től Március 31-ig: zárva

Szünnap: Hétfő

A Vakok Kertje munkaszüneti és ünnepnapokon is a fentiek szerint tart nyitva.

A kertbe a vak és gyengénlátó személyek intézményei és civil szervezetei számára az MVGYOSZ-nél igényelhető beléptető kártyával nyitva tartási időn kívül is lehetséges a belépés, ekkor azonban a kertben található kiszolgálóépület zárva van. Ebben az esetben a kerten kívül, de ahhoz közel található nyilvános mosdóhelyiségeket használhatják a látogatók. (Moni Imola gyógypedagógus – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 25. szombat, Vilmos napja van.
Ma van a(z) Barlangok napja.
Az év 25. hete és 176. napja.
Holnap János, Pál napja lesz.

1311. Csák Máté annyira elbízottá lett, hogy e napon Budát, hol I. Károly király feleségével, Katalinnal időzött, hadaival háborgatta.


1741. Mária Terézia királynő koronáztatása Pozsonyban nagy ünnepéllyel és a szokott szertartástól csak annyiban különbözve tarttatott meg, hogy őfelsége az eskütérre és a királydombig nem lovagolt, hanem kocsizott, a 4 kardvágást azonban lóháton tette.


Gyóni Géza / 1884. jún. 25. - 1917. jún.25. /

Sírvers

Hazai domb lesz vagy idegen árok,
Bús sírom füve amelyen kihajt,
Kopott fejfámon elmosódó írás
Bolygó vándornak ezt hirdesse majd:

Boldog, ki itt jársz, teéretted is
Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt;
Véres harcok verték fel hírét,
De csak a béke katonája volt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com