Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Mujahid - T*z és vágy
59
hallgató

Önkéntes felolvasók, Az olvasás hangos öröme

- 2022. december 13. 9:55 - 423 megtekintés

Az olvasás mindenkié. Azé is, aki nem látja a betűket. Több száz önkéntes dolgozik azért, hogy vak és látássérült társaikhoz hangoskönyv formájában eljussanak a klasszikus és a kortárs regények, útleírások, életrajzok, szakkönyvek és tankönyvek. Ők a felolvasók. Az utcán befejezték a kalapálást a garázsfelújítók. Még világos van, Sára odaül az íróasztalához, a klaviatúratámasztó helyére könyvet […]

Az olvasás mindenkié. Azé is, aki nem látja a betűket. Több száz önkéntes dolgozik azért, hogy vak és látássérült társaikhoz hangoskönyv formájában eljussanak a klasszikus és a kortárs regények, útleírások, életrajzok, szakkönyvek és tankönyvek. Ők a felolvasók.

Az utcán befejezték a kalapálást a garázsfelújítók. Még világos van, Sára odaül az íróasztalához, a klaviatúratámasztó helyére könyvet fektet. Kitölt egy pohárka Salvus vizet, ráhúzza a zajszűrőt a diktafonra, de mielőtt bekapcsolná, nyelvtörőkkel melegít. A pici pocákon pöckölt pockot mondja el, meg azt, hogy rájár a rájára a rúd, és azt is, hogy luxus Moszkvics kisbusz slusszkulcs. Ezután kapcsolja be a diktafont, és…
Anyja mindig úgy óvta a fiúktól, mint a tűztől… Annié Ernaux Lánytörténet című regényét olvassa fel éppen. Az írónőnek ítélték idén az irodalmi Nobel-díjat, nem csoda, hogy a vak és látássérült emberek is szeretnék megismerni a regényeit. Sára a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntese, könyvekkel bélelt szobája polcán ott a mikrofont formázó A Hangomat Adom-díj, melyet azért kapott, mert ötszáz órányi felolvasás van mögötte. Bereményi Géza, Szabó Magda, Moldova György, Sárközi Mátyás és még sok-sok szerző műve, eddig összesen száz könyv, az ő szépen modulált hangján jut el a vakokhoz.

Hét éve mentem nyugdíjba, akkor született az első unokám. De tudtam, hogy nekem kell még cél, feladat, meglehetősen aktív vagyok.

Helle Maxi a stúdióban

Egészségügyi szakközépiskola után tanárképzőt végzett, teológiát, művészeti menedzsmentet, még festménybecsüs- tanfolyamot is. Harminc évig dolgozott a Magyar Rádió hangarchívumában. Járt énekelni, ötvenkilenc évesen filmfesztivált szervezett, most éppen furulyázni tanul.
A neten láttam egy vak fiatalember felhívását, aki felolvasókat keresett. így ismertem meg Maxit, az egyesületünk ötletadóját. Heti két-három könyvet olvastam fel akkor, de még „fésületlenül”, nem úgy, ahogy ma: gondosan megvágva. Ez itt a képernyőn a hangsáv képe. Amikor hibázom, kopogok hármat, az jól kirajzolódik, így utólag vágom ki a hibákat és a szüneteket is.
Az ember eljátszik a gondolattal, hogy ezt ő is szívesen csinálná, ha már szereti a könyveket… Ez az önkéntes munka szolgálat, nem a saját kedvtelés a lényege. A vak emberek is sokfélék, olvasnának lektűrtől a magas szépirodalomig mindent, és persze tankönyvet, szakirodalmat, ismeretterjesztő anyagokat. Valakinek most éppen rákkal kapcsolatos könyvek kellenek…
Szerveztünk egy karácsonyi akciót, többen vállaltuk, hogy a táblázatban szereplő régóta várt könyvek közül egyet felolvasunk az ünnepekig.
A táblázatot is Sára kezeli, így napi hat-nyolc órát tölt az egyesület ügyeivel. Megnyitja a sűrűn rovatolt oldalt, ott vannak a várt és a felajánlott művek, és az, melyikkel hol tartanak. Könyvtárat építenek, a gyűjtemény jelenleg úgy hatezer hangoskönyvből áll.

„AZ UNOKÁJA VAGYOK”
1961-ben kezdődtek a felolvasások szalagos magnóval, a rádióból selejtezett szalagokkal. Később jöttek a kazetták, a cédék, ma pedig az önkéntesek zöme már otthon olvas fel, telefont, diktafont vagy a laptopot használva. Az a fontos, hogy a felolvasásnak mindig ugyanaz legyen a helye, ne változzék az akusztikus környezet.
Nem véletlenül viseli a felolvasókat tömörítő kulturális egyesület és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) hangoskönyvtára a színész Bodor Tibor nevét. O 1961-ben kezdte a felolvasást, és halála előtt két évvel, 1998-ban hagyott csak fel vele. Akár hetente többször kora reggel bement Budáról a zuglói stúdióba, és a mikrofon elé ült. Victor Hugótól kezdve Gárdonyin át Rejtőig sok-sok könyvet felolvasott.
Közel kilencezer órányi felvételt készített, és ez már a nettó anyag – mondja a színész unokája, Puskás Kata Szidónia. — Ez ötszáznál is több könyv… Mi sem tudtuk, csak a szövetség munkatársainak árulta el, hogy az a célja, legyen egy egész évnyi felolvasott anyaga. Gyerekként a vak nagypapájának olvasta fel az újságokat, talán könyveket is, biztosan ez volt rá hatással. Megértette, mit jelent egy nem látó embernek, ha valaki eljuttatja hozzá az információt, az értéket, az élményt.
Ha az olvasó meghallaná Bodor Tibor hangját, azonnal ráismerne. Szép és jellegzetes orgánum, az egyik nekrológban azt írták róla, elhallgatott a humánus orgona. Aki látta a Szomszédokat, abban Bodor Tibor Nemcsák Károly kollégáját, Kenéz elvtársat alakította. Színpadi szerepek, szinkron, sok versmondás jellemezte a pályáját, beszédtechnikát is tanított. Nyolcezer kötetes könyvtára volt, két gyereke, tizenegy unokája. És remek humora! Szerette a bélyegeket, a kártyapartikat, a halászlét, és szerette maga köré gyűjteni az unokákat, vonatra, buszra, akár hajóra ülni velük, és irány Petőfi szülőháza vagy az egri vár.
Ezekre az alkalmakra is készült, lételeme volt a tanítás, az átadás. Itt ez a könyvecske, a fogolytársai készítették, akikkel és akiknek a hadifogságban is színházat csinált.
Fogolytársak köszönő sorai Győrtől Kézdivásárhelyig. Tibornak, kedves Tiborkámnak, Tibikének, aki emlékezetből írta, rendezte, játszotta a darabokat, mellette kulisszagyáros és függönyhúzó volt. Mert tudta, hogy a kultúra őriz, táplál és erősít. Négy évig volt orosz fogságban, 1949-ben tért haza.
Egy barátnőm szólt, hogy felolvasókat keresnek a vakok könyvtárába — idézi fel Kata a nagypapájától örökölt hintaszékben ülve. — Már csak az ő emléke miatt is jelentkeztem. Beleírtam a levélbe, hogy a gyakorlatom van a szervezésben, és önkéntes csapatot is fogtam már össze, én lettem az egyesület vezetője. Amikor eldördítettük a startpisztolyt, úgy gondoltam, a jó vezető elöl megy, így én is felolvasással kezdtem. Most tartok a nyolcadik könyvnél, ez Náray Tamás új regénye. Lassan haladok, de igyekszem.

MILYEN LEHET ANNA KARENINA?
Milyen a jó felolvasó? Először is aktív! Fontos, hogy tisztán, érthetően beszéljen, ne játssza túl a szöveget, és ne legyen idegesítő a hangja. Az olyat nehéz órákon át hallgatni. Éppen ezek miatt a jelentkezőktől először próbaolvasást kérnek.
Sok a budapesti önkéntes, de Veszprémben, Nyíregyházán, Jászapátiban, de akár Németországban, Erdélyben is ülnek le a könyv és a mikrofon elé. Egy fiatal lány a Covid alatt egy kaszinóhajón ragadt Amerika partjainál, és felolvasással ütötte el az időt. Az egyik vak férfi kilencéves kislánya is jelentkezett, most tart a tizenharmadik köteténél. Van, aki amputálás után, a rehabilitáció alatt is felolvasott, és olyan is, aki a kerekesszékbe kerülve kezdett bele.
Az önkéntesség szolgálat, másokért, jó ügyekért tesszük, mégis legalább annyit lehet kapni is tőle. Tartást, értelmet, célt, önbecsülést. Közösséget! A felolvasók néha kérdezgetik egymástól egy francia vagy spanyol név helyes kiejtését, és beszédórákat vesznek Jancsó Sarolta színésznőtől.
A Bodor Tibor Hangoskönyvtár könyveit csak azok hallgathatják, akik rendelkeznek kellő jogosultsággal. Ezt az MVGYOSZ-nek garantálnia kell, cserébe egy EU-
határozat alapján nem kell jogdíjat fizetni a felolvasott művek után. Felmerül a kérdés, nem kaphatna-e a könyvtár köteles példányt minden megjelenő magyar hangoskönyvből. Szép gesztus lenne a kiadóktól.

Az egyesület ügyeit Kata mellett Helle Maximilian viszi. Huszonnyolc éve koraszülöttként jött a világra, az inkubátorban veszítette cl a látását. Hangoskönyvből ismerte meg a Micimackót, az Egri csillagokat. Már csak ezért is szorgalmazta, hogy néhány évnyi szünet után kezdődjön újra a könyvek rögzítése, és felhívásban keresett önkénteseket.
Olyan sokan jelentkeztek, hogy nem győztem válaszolni. Amikor Kata is írt, és kiderült, hogy ő Bodor Tibor unokája, elkezdtünk együtt gondolkodni.
Maxi az MVGYOSZ alkalmazottja, mindennel foglalkozik, ami hang. Zenél, vág, szerkeszt, és szakértőnek kérik fel színházi előadások és filmek narrációjához. Engem mégis leginkább az érdekel, hogyan olvas ő, mit jelentenek neki a történetek. Ha én beteszem a lejátszóba a Téli bereket, ahogy ma reggel is történt, képek jelennek meg előttem. Tudom, milyen a köd, a róka, egy disznótoros vacsora.
A sok látott arcból elképzelem a magam Anna Karenináját. Olvasáskor folyamatosan pereg bennem egy film. De hogyan jut el egy vak fiúhoz Füles vagy Tigris a Micimackóból? És mi történik benne, ha azt hallja: piros?
– A vak emberek alapvetően két dolgot látnak: amit odavisznek hozzájuk, és amihez őket odaviszik. Ha odavittek már egy szamárhoz, akkor az az
élmény jut eszembe Füles hallatán. Ha nem, akkor érzéseket társítok hozzá. De sárkányhoz például esélyem sincs közel kerülni, viszont filmen hallottam a hangját, ismerem a Süsüt. Ezekből rakom össze. A színekhez ugyanígy érzéseket társítok, és tárgyakat.
Maxi érdeklődési köre sajátos, például rajong a húszas-harmincas évek világáért. Színészéletrajzokat olvas, és kávéházakról, pesti bohémekről szóló köteteket. Nem is kérdeztem, van-e ilyen témájú könyv a most felvettek között, mert azért stúdióban is zajlik felolvasás, és olyankor ő ül a technikusi pult mögött. Hallgat, jelez és vág.

HANGOK HANGJA
Vass Istvánt először telefonon hívtam, amikor meghallottam a hangját, az enyém egy pillanatra elakadt. Bársonyos, mély és meleg orgánum.
A feleségem is a hangomba szeretett bele – mondja nevetve, amikor találkozunk. – Yvette-nek abban is nagy része van, hogy rátaláltam az egyesületre. Tíz évig tartott önkéntesként kreatív foglalkozásokat a rehabilitációs intézetben. Büszkén támogattam ebben, és én is szerettem volna valami hasznos feladatot magamnak. Egész életünkben felkészültünk az új életszakaszokra, a nyugdíjjal is így voltunk. Az önkéntesség ennek az új életnek a része lett. Yvette találta az egyesület felhívását, de már előtte is mondogatta: a hangoddal kellene kezdeni valamit…. így kezdődött. Most tartok hatvan könyvnél és több mint ötszáz óránál.
István tizenkét évig tanított magyart és angolt, már akkor szerette felolvasni a szemelvényeket, örült, hogy hatni tudott a gyerekekre. Majd elvégezte a Külkereskedelmi Főiskolát, és több mint húsz éven át nemzetközi bankkapcsolatokkal foglalkozott. A szépen berendezett budai otthonban szépen berendezett életet élnek. Kicsi székek jelzik, hogy a három unoka is gyakran vendégeskedik itt, és van színház, koncert, múzeum, séta. És sok-sok olvasás.
Nyugdíjba menvén elhatároztam, hogy csak értékes dolgokkal töltöm az időmet. Azóta is ehhez tartom magam. A felolvasás is ilyen. Délelőtt a napi teendők, ebéd után egy kis ejtőzés, majd bezárkózom a titkos kamrámba, és másfél-két órán át felolvasok.
A titkos kamra István szobája, ahol a széke elé gördített állványra fekteti az aktuális könyvet. O nem diktafonnal, hanem a telefonjával rögzít. Vállalja, hogy emlékezzünk a fogadalmára — csak értékes munkákat olvas fel. Hessét, Dragomán Györgyöt, Tompa Andreát, García Márquezt, kultúrtörténeti munkákat. Most éppen Visky András Kitelepítés című regényét.

Csodálatos!
a Google fordítójába írom be, ott meg tudom hallgatni a kiejtést. Olyan is előfordult, hogy egy barátomat kértem meg, segítsen helyesen kiejteni a szöveget.
A felolvasók zárt csoportjában van bakiparádé, de fontosabb a sok köszönet a vak és gyengénlátó olvasóktól. Az ó hálájuk a kenőanyag a gépezetben. Mindenki ad, mindenki kap, ilyen az önkéntesség perpetuum mobiléja.
Azért akadnak nehézségek… – neveti el magát István. – Az elmúlt időszakban két lakást újítottak fel felettünk, aztán javították a homlokzatot. Most a csatorna van soron.
Már kabátban állunk és búcsúzkodunk, amikor István előáll az aduval: két és fél éven át olvasta fel a Nők Lapját egy látássérült hölgynek. Mi is köszönjük…
(megjelent: Nők Lapja, 2022. 12. 13.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 + egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 24. hétfő, Iván napja van.
Az év 26. hete és 176. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com