Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Első emelet - Táncosnő
20
hallgató

Parancsszóra hozza a kosarat, és a kasszánál is fizet, ha kell: ő Hanu, a mozgássérült-segítő terrier.

- 2018. július 30. 19:37 - 1098 megtekintés

Mit kezd egymással egy lány, aki gyerekkorában még a hangyáktól is rettegett, és egy született vadászkutya, akiről kölyökként az derült ki, hogy tökéletes segítőkutya lehet belőle? Hát persze, hogy legjobb barátok lesznek! Íme, a történetük.

A résnyire nyitott ajtó mögül mély, öblös és – most mit tagadja – igencsak félelmetes kutyaugatás érkezik. Egészen eddig biztos volt benne, hogy nincs az a kutya, aki képes rá ijeszteni, most viszont mégis azon kapta magát az NLCAFÉ munkatársa, hogy önkéntelenül hátrál, a háziak kedves invitálása ellenére is. Amikor viszont néhány perccel később, az előszobában meglátja Hanut, a lelkesen csóváló airedale terriert, már csak mosolyog magán, meg az iménti pánikján is, és közben azon gondolkozik, vajon előfordult-e már a világtörténelemben olyan, hogy valakire éppen egy segítőkutya hozta rá a frászt.

Mentségére szóljon, hogy Hanu tényleg nem egy átlagos segítő, már ha ez a fogalom létezik egyáltalán. Merthogy hatalmas, nem sárga, nem fekete, és még csak véletlenül sem labrador. Igaz, ami igaz, ő is pont olyan jámbor, mint a kollégái – amíg a gazdival beszélgetett, jobbára a helyén héderel, amikor pedig nem, akkor a napon elnyúlva sütteti magát –, és ugyanolyan okos is. Azt mondta már, hogy parancsszóra hozza a pórázt, és még a kosarat is cipeli, ha arról van szó? Hogy akkor mégis miért más, mint a többiek? Mert Hanu terrier. A fajta összes előnyével és hátrányával együtt.

Vidéki kislány a nagyvárosban

„Ha otthon vagyunk, akkor persze nem produkálja így magát; csak csendben bemegy a helyére, és figyel” – utal a hangos fogadtatásra Hanu gazdája, Hévei Krisztina, majd gyorsan hozzáteszi, segítője még terriernek se akármilyen. Vezérszuka ugyanis, ami Krisztinek egyet jelentett azzal, hogy villámgyorsan meg kell tanulnia sokkal határozottabbnak és következetesebbnek lennie a többi gazdinál. „A terrierek általában intelligens, energikus, de fölöttébb makacs jószágok, akiket elsősorban kotorékozásra és nyájak terelésére használnak. Eredetileg Hanut sem segítőkutyának szánták, csak menet közben derült ki, hogy jóval szociálisabb a testvéreinél, és hogy nem mellesleg mindene az ember” – meséli a gazdi.

A növendék airedale alig egyéves volt, mikor egy szerencsés véletlennek és egy megüresedett helynek köszönhetően bekerült a Kutyával az Emberért Alapítvány mozgássérültsegítő-képzési programjába, és a fővárosba költözött. „Alig érkezett meg, már elő is adta a »vidéki kislány Budapesten« című magánszámát. A kiképzője később elmesélte nekem, hogy ezekben az első hetekben kész katasztrófa volt a leányzó: nem lehetett vele buszra szállni, és rosszul viselte még a forgalmas út melletti egyszerű sétát is.”

Hanu a kezdeti nehézségek ellenére végül csak megszerette a városi létet, ráadásul tehetséges mozgássérült-segítőnek bizonyult. Már csak az a bizonyos erős kezű, határozott és aktív gazdi hiányzott az életéből. De nem sokáig.

„Mindig is akartam saját kutyát”

A kislányként a hangyáktól is rettegő Krisztiből édesapja segítségével cseperedett igazi állatbolond felnőtt. „Nem túlzás, gyerekkoromban egy komplett kis állatkert megfordult nálunk, pedig akkor még lakótelepen laktunk, 49 négyzetméteren: voltak halaink, csirkéink, kacsáink, gyíkjaink, sőt még békáink is otthon. Nagy bánatomra koalamackónk sosem lett, de ha rajtam múlik, tuti lett volna az is” – mondja nevetve Kriszti, majd rögtön ezután csendesen megjegyzi azt is, mindig nagy vágya volt, hogy legyen egy saját kutyája.

Kriszti a tekintetével gyorsan végigsimít Hanun, aki, mintha csak megérezné, felemeli a fejét, és hegyezni kezdi a füleit. „Pupika, lazítsál, minden oké – mondja a gazdi. Hanu erre egy hatalmas nyújtózás kíséretében visszafekszik, Kriszti pedig rám néz, és folytatja: – A szüleim nem rajongtak kifejezetten a saját kutya ötletéért, én viszont tudtam, hogy ha valamit a fejembe veszek, azt meg is fogom valósítani.”

Kriszti nyitott gerinccel született, így nehezebben és lassabban jár, mint a gazdik többsége, ezért egyáltalán nem volt mindegy, hogy leendő négylábú barátja mennyire engedelmes. Hogy őt magát idézzem, nem akart olyan fajtát, ami mellett „vízisíelnie kellett volna a szárazon”.

A mozgássérült-segítő kutya magától eszébe se jutott; azt hitte, azt csak kerekesszékkel közlekedők igényelhetik. „Egy kutyakiképző hívta fel a figyelmemet a lehetőségre egy közös ismerősünkön keresztül, aki azért kereste meg telefonon, hogy megtudjon nekem néhány hasznos kiképzési praktikát. A következő hívás ezután már közvetlenül Hanu kiképzőjének ment.” Innen pedig már tényleg csak egy lépés volt, hogy Kriszti és Hanu egymásra is találjanak.

„Az első találkozástól rendesen be voltam ijedve”

„Vajon szimpatikus leszek neki? Elég vezér leszek ahhoz, hogy hallgasson is rám? Egyáltalán, jó ötlet ez az egész?” – sorolja Kriszti a kínzó gondolatokat, amik a nagy találkozás előtt kavarogtak a fejében. Persze végül – mint megtudom – az égvilágon semmi gond nem volt. Sőt! „Minden a lehető legjobban alakult, igazán megnyugodni viszont csak a harmadik vagy negyedik találkozó után tudtam, amikor Hanu sutba dobta az addigi tartózkodását, és a semmiből, csak úgy odabújt hozzám.” Kriszti kezdettől erre várt, el is érzékenyül egy pillanatra, mikor felidézi. „Számomra ez a gesztus jelentette egyértelműen azt, hogy Hanu is benne van a buliban.”

A várva várt közös élettől innentől kezdve már csak egy fránya vizsga választotta el őket, ahol a párosnak egymással tökéletes összhangban számot kellett adnia az addig megszerzett tudásról: így például arról, hogy Hanu hozza a pórázt, belebújik a hámba, felkapcsolja a villanyt, és fizet a kasszánál, ha épp arra kérik. „Többet tud, mint amennyi segítségre a mindennapokban szükségem van” – vallja be Kriszti, aki a sikeres vizsga óta legtöbbször a napi közlekedésben veszi Hanu legnagyobb hasznát.

Azt pedig, hogy milyen karakter Hanu, tökéletesen leírja Kriszti kedvenc vizsgás története. „Egy másik párossal együtt vizsgáztunk, és az egyik feladat az volt, hogy szabadjára kell engednünk a kutyát, hogy aztán néhány perccel később magunkhoz hívjuk. A másik kutyust úgy kellett elhívni a gazdija mellől, ehhez képest az én Hanum az első perc végén már a harmadik kört futotta a téren, és ha nem hívom magamhoz időről-időre, már hét határon túl lett volna.”

Segítőkutyának születni kell

Czigány Katalin, a Kutyával az Emberért Alapítvány önkéntes kiképzője szerint a mozgássérült-segítő kutyákban, csakúgy, mint a többi négylábú segítőben, az a nagyszerű, hogy nemcsak a mindennapokat teszik könnyebbé, de érzelmileg is támogatják a gazdáikat. „Azon túl, hogy a nap 24 órájában a gazdi rendelkezésére állnak, és elhárítják az akadályokat, vagyis például ajtót nyitnak, villanyt kapcsolnak, leejtett tárgyakat vesznek fel a földről, feltétel nélküli szeretetükkel és odaadó hűségükkel is sokat tesznek gazdáikért.”

És ez még nem is minden. „Egy kutyáért felelősséget kell vállalni. A négylábú társról való gondoskodás pedig növeli a sérült ember önbizalmát, erősíti az önbecsülését” – teszi hozzá a szakértő. Való igaz, hogy erre a különleges és összetett feladatra nem minden kutya alkalmas. Elég, ha végiggondoljuk, saját kedvencünk képes lenne-e több órát teljes nyugalomban végigfeküdni egy helyen, első hívásra a lábunknál teremni, vagy séta közben figyelmen kívül hagyni egy másik, acsarkodó kutyát.

„Vannak fajták, amelyek genetikailag alkalmasabbak az ilyen jellegű kihívásokra, mint a többiek: a golden retriever, az uszkár ilyen, vagy a labrador, hogy egy másik példát mondjak.” Ám Kata szerint még a fajtánál is fontosabb a leendő segítő személyisége. „Elengedhetetlen, hogy rajongjon az emberért, hogy alázatos, kíváncsi és könnyen motiválható legyen.”

„A kutya mindig olyan, mint a gazdája. Annyi a különbség, hogy én nem horkolok”

Miután elunja a fekvést, Hanu tesz egy kört a birodalmában. A hosszas, minden részletre kiterjedő szimatolást követően végül visszaül gazdája mellé, és az ölébe teszi a fejét. Kriszti válaszul két kézbe veszi a hatalmas kutyafejet, belenéz azokba az okos szemekbe, és úgy mondja: „Négy éve van mellettem, és most már nehezen tudom elképzelni az életemet nélküle. Rettenetesen hiányoznának a közös kalandjaink, a hülyeségei, igen, még a hisztik is” – mondja.

Hanu és Kriszti mostanra pont olyan szuper páros lettek, amilyet a kiképzőjük a kezdet kezdetétől látott bennük. Sőt, annál talán még egy kicsit többek is, és nem csak azért, mert elválaszthatatlanok, vagy mert, mint megtudom, a zenei ízlésük is majdnem teljesen egyforma. „Lássuk be, Hanu nem az a kifejezett lelkitárs-alkat, aki azonnal megérzi, ha rossz napom van. Ő inkább afféle tanítómester, aki valahogy elérte, hogy az egyébként halk szavú, félszeg és visszahúzódó énem határozott, következetes és magáért kiállni képes legyen. Nem akármilyen teljesítmény ez.”

Forrás:NLCAFÉ

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


négy - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com