Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Névnap köszönt*
65
hallgató

Perek indulhatnak a rokkantsági ellátás mellett munkát végzők jogellenes felmondásai miatt

- 2023. július 5. 6:42 - 687 megtekintés

A munka törvénykönyve módosítása következtében – ahogy arról korábban beszámoltunk – 2023. január 1-jétől a rokkantsági ellátás mellett munkát végzők már nem minősülnek nyugdíjas munkavállalónak, ezért rájuk is a többi munkavállalóra irányadó felmondási, végkielégítési szabályok vonatkoznak.

Az említett rendelkezések felülvizsgálatára azt követően került sor, hogy az elmúlt évben az alapvető jogok biztosa egy konkrét ügyben folytatott vizsgálata során úgy ítélte meg: sérti az egyenlő bánásmód követelményét az a szabályozás, miszerint az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött rokkantsági ellátásban részesülő munkavállalók nyugdíjas munkavállalónak minősülnek, ezért rájuk a nem nyugdíjasokhoz képest kedvezőtlenebb szabályok vonatkoznak. Az ombudsman ezért a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterhez fordult és kérte, hogy készítse elő és kezdeményezze a munka törvénykönyve vonatkozó szabályainak felülvizsgálatát. Ez idén január elsejétől a fentiek szerint meg is történt.

Mindeközben a sérelmezett rendelkezés az Alkotmánybíróság elé is került, ugyanis egy olyan közalkalmazott fordult a testülethez, aki rokkantsági ellátása mellett folytatott kereső tevékenységet. Jogviszonyát a munkáltatója indokolás nélkül szüntette meg, ráadásul úgy, hogy – bár már 5 évnél kevesebb ideje volt hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig – a védett korra vonatkozó kedvezőbb szabályokat is figyelmen kívül hagyta. Döntését, melyet utóbb a munkaügyi perben eljárt bíróságok is helyben hagytak, azzal indokolta, hogy munkavállalója a rokkantsági ellátása miatt nyugdíjasnak minősül, ezért jogviszonya bármikor indokolás nélkül megszüntethető.

Az Alkotmánybíróság a 8/2023. (VI. 20.) Ab határozatában megállapította, hogy a munka törvénykönyvének 2022. december végéig hatályban volt azon rendelkezése, mely szerint a rokkantsági ellátásban részesülők nyugdíjasnak minősültek sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát valamint az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség követelményét. Az Alkotmánybíróság szerint a szabályozással a törvényalkotó különböző helyzetű csoportokat, azaz a nyugdíjkorhatárt már betöltött, nyugdíjra jogosult, valamint a fiatalabb korú, egészségkárosodásuk miatt rokkantsági ellátásban részesülő munkavállalókat azonos módon kezelte, jelentős hátrányt okozva ezzel az utóbbi csoport számára a munkaerőpiacon.

Miután az Alkotmánybíróság a sérelmezett rendelkezést Alaptörvény-ellenesnek minősítette, így azokat a bíróságok az előttük folyamatban lévő hasonló ügyekben nem alkalmazhatják. Ez azt jelenti, hogy azokban a folyamatban lévő munkaügyi perekben, ahol az érintettek munkaviszonyát 2023. január elseje előtt a rokkantsági ellátására figyelemmel indokolás nélkül szüntették meg, esetleg épp emiatt végkielégítésre sem tarthattak igényt, a munkáltatók már nem hivatkozhatnak arra, hogy jogszerű volt a döntésük mert volt munkavállalójuk nyugdíjasnak minősül.

Akit ilyen sérelem ért, akkor fordulhat eredményesen bírósághoz, ha munkajogi igénye nem évült el, azaz ha a munkáltató jogellenes intézkedésétől számítva három év még nem telt el.  A munkaviszony mellett ugyanilyen elévülési idő vonatkozik a munkaviszony jellegű egyéb jogviszonyokra, így a közalkalmazottakra, közszolgálati jogviszonyban állókra stb. is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 27. szerda, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 270. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com