Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
31
hallgató

Robotika – Áttörés a gyermek rehabilitációban?

- 2020. február 29. 22:03 - 398 megtekintés

A veleszületett, vagy szerzett gyermekkori idegrendszeri sérülések hatalmas kihívás elé állítják a gyermekeket, illetve a szülőket. Az ilyen jellegű idegrendszeri érintettség során a gyermekek mozgása, illetve kognitív készsége is sérülhet. Ezek a visszamaradások ma már jól fejleszthetők, ebben nyújt új lehetőségeket a robotikával megtámogatott rehabilitáció. A robotikus eszközök nem a kezelő személyzetet hivatottak helyettesíteni, hanem a terápiát segítik hatékonyabbá, precízebbé és nyomon követhetőbbé, illetve jobban személyre szabhatóbbá tenni. Mint már az egészségügy számos területén új lehetőségeket nyitott a technológia ezen formája, most már úgy a rehabilitációban is új kapukat nyit meg.

A robotikus technológia eddig nem látott precízióval segíti az idegrendszer tanulását, illetve használja ki annak formálhatóságát. Az agynak, illetve az idegrendszernek a formálhatóságát neuroplaszticitásnak nevezzük. A neuroplaszticitás kiaknázásához például nagyon fontos az élettani mozgásmintához legközelebb eső mozgást magas ismétlésszámban végezni, változó környezeti hatásokat implementálni, illetve célorientált feladatokra bontani a rehabilitációt. Az intenzív robotikával megtámogatott neurorehabilitációs módszer döntő szerepet játszik az idegrendszer átszervezésének kedvező befolyásolásában, ezzel a betegek számára lehetőséget nyújtva a lehető legtöbb mozgásfunkció elsajátítására. Ilyen az egyik legfontosabb mozgásfunkció, a járás képessége, amely minden gyermek fejlődésében kritikus pont. Mind egy gyermeknek, aki veleszületett, vagy szerzett idegrendszeri sérülésből fakadóan fejlődésében visszamaradott, mind a pácienst rehabilitáló szakembereknek rendkívüli kihívást jelent egy ilyen irányú terápia. A technológia lehetővé teszi a fokozatosan felépített és biztonságos mozgásfejlesztést.  A számítógépes vezérlés lehetővé teszi, hogy a gyermekeket játékos feladatokon, kihívásokon keresztül hosszútávon motiválja és feladathelyzetben tartsa, míg a terapeutának folyamatos visszacsatolást ad a terápiával kapcsolatban. A gyermekek már 2 éves kortól kezelhetők, és egész életük során fejleszthetők a terápiával. A kritikus fejlődési fázisoknak megfelelően nemcsak a járás rehabilitációja lehetséges a technológia által, hanem a finommotorikus képességek és a felső végtagok működésének javítása, továbbá a törzskontroll fejlesztése is elérhető a sérült gyermekeknél. A mozgás fejlődésével egyidejűleg a terápia pozitív hatással van az érintettek kognitív fejlődésére is. A mozgásalapú, játékosított visszacsatolás elősegíti a gyermekek önálló döntéshozatalát, mindezt a lehető legnagyobb biztonság mellett. A kezelési terv összeállítását megelőzi egy orvosi vizsgálat, illetve egy speciális gyógytornász vizsgálat. A terv összeállítását követően, kutatásokra alapozott ajánlások szerint folyik a kezelés. A robotikus terápia és általános gyógytorna, valamint a konduktív nevelés kombinációja vezet az elérhető legnagyobb mértékű javuláshoz. A kezelések hatására a beteg mozgásfunkciói, állóképessége, ezáltal életminősége egyértelműen javul. A technológia által megtámogatott terápiával a beteg saját maximális fejlődési kapacitását tudja elérni. A szolgáltatás magánfinanszírozásban idéntől már Budapesten is elérhető. (Forrás: napidoktor.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét + = 14

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja van.
Ma van a(z) Drog ellenes nap, Közalkalmazottak napja.
Az év 25. hete és 177. napja.
Holnap László napja lesz.

1092. Külföldi krónikák nagy földrengésről emlékeznek. Az egyik szerint e napon nagy földrengés volt Magyarországon hol városok dőltek romba. A másik így ír: "Nagy földrengés pusztított, hegy omlott a Dunába, s a medrét megváltoztatta, más felé új hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."


1848. A király alteregójává István főherceget nevezi és a lázadást kárhoztatja. V. Ferdinánd király betegeskedésének időtartamára István főherceg királyi helytartót bízta meg az országgyűlés megnyitásával, a törvények megerősítésével, és annak kijelentésével, hogy Ő a törvényekkel ellenkező lázításokat és háborgatásokat kárhoztatja.


Heltai Jenő: Nyári éjszaka

"...Emlékszem egy édes, nyári éjszakára
Ezüstösen tűzött le a hold sugára.
A legszebb asszonnyal sétálgattam együtt,
Akácfa virágát együtt tépegettük.
Fülébe susogtam balgán udvarolva,
Pedig ölelhettem, csókolhattam volna!
Meg sem is öleltem, meg sem is csókoltam,
Istenem, istenem, de húszéves voltam!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com