Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nagy generáció - legnagyobbak a 70-80-as évekből
31
hallgató

Stephen Hawking 75 éves

- 2017. január 10. 6:59 - 953 megtekintés

Galilei halálának 300. évfordulóján, 1942. január 8-án született a világ talán legnagyobb ma élő koponyája, Stephen Hawking. A híres elméleti fizikus vasárnap töltötte be a 75. életévét.

Pedig 21 évesen mindössze két évet jósoltak neki az orvosok, miután motoneuron-betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal, azaz ALS-sel diagnosztizálták. Ő az egyébként, aki jelenlegi ismereteink szerint a világon legtöbb ideje él együtt ezzel a kórral. 1985-től speciális számítógépes beszédprogrammal képes csak kommunikálni. Legutóbb Rómában lett rosszul, miután Ferenc pápával találkozott. Szerencsére felépült, nemrég az új Star Wars-film, a Zsivány Egyes egyik vetítésén látták otthona közelében.

Hawkingnak több meghatározó tudományos elméletet is köszönhetünk. Mindössze 20 éves volt, amikor Roger Penrose-zal közösen dolgozva kezdték el vizsgálni a térben lévő szingularitások, későbbi nevükön a “fekete lyukak” lehetőségét. 1970 és 1974 között már aktívan foglalkozott ezekkel a lyukakkal, miután rájött, hogy a “mindenség elméletének”, vagyis az einsteini és a részecskefizika egyesítésének kulcsa ezekben rejlik.

Többi közt úgy találta, hogy részecske-antirészecske párok közül a negatívat elnyeli a fekete lyuk, de a pozitív kisugárzódik. Ezt korábban senki sem feltételezte, így ezt Hawking-sugárzásnak nevezték el. Egyik legújabb elmélete szerint elképzelhető, hogy a fekete lyukak egyirányú átjárók egy másik univerzumba.

A tudós meg van győződve arról, hogy az emberiség túlélésének egyik elengedhetetlen feltétele az űrben történő terjeszkedés. Számtalan világvége jóslata közül az egyik szerint az emberek legfeljebb 1000 évet élhetnek még a Földön. Addig atomháború, a felmelegedés vagy valamilyen halálos vírus fog globális katasztrófát okozni, hacsak utódaink nem kezdik meg a világűr gyarmatosítását.

Hawking az elmúlt több mint 50 évben a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb tudósa lett. Nemcsak tudományos berkekben világsztár, de a popkultúra szerves része. Életéről egész estés mozifilm készült, több televíziós sorozatban is feltűnt, például az Agymenők visszatérő vendége.

Szereti a humort és képes iróniával tekinteni állapotára, talán ennek is köszönhető, hogy nem süllyedt mély depresszióba. Kétszer házasodott, három gyermeke született. Egyszer így üzent a kilátástalan helyzetben lévőknek:

A dolgok képesek távozni a fekete lyuk külső oldalán és valószínűleg a másikon is egy másik univerzumba. Ezért ha egyszer egy fekete lyukban érzed magad, ne add fel – van kiút.

Még sok boldog születésnapot kívánunk neki!

Forrás: 24.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat + = 12

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com