Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bon Bon - Legyen a mi napunk
36
hallgató

Szexmunka – Vesztesek és nyertesek a porondon

- 2020. május 8. 8:36 - 554 megtekintés

Képmutatás A vendégek azonnal eltűntek, a lányok munka nélkül maradtak. Áruházi feltöltők lesznek-e a szexmunkásokból, vagy idővel, ahogy a piac újraindul, visszatérnek a szakmájukhoz? Le lehet-e mondani a szolgáltatásaikról? A pék kenyeret árul, én a testemet, fogalmazta meg szemléletesen a szakma definícióját a szexmunkás lány. Vagyis ez is üzlet, meg az is. Csakhogy a pékek […]

Képmutatás
A vendégek azonnal eltűntek, a lányok munka nélkül maradtak. Áruházi feltöltők lesznek-e a szexmunkásokból, vagy idővel, ahogy a piac újraindul, visszatérnek a szakmájukhoz? Le lehet-e mondani a szolgáltatásaikról?

A pék kenyeret árul, én a testemet, fogalmazta meg szemléletesen a szakma definícióját a szexmunkás lány. Vagyis ez is üzlet, meg az is. Csakhogy a pékek megbecsülésben élik az életüket, a prostituáltakat visSzexmunkásokzont mindig és minden korban lenézték. De nem nélkülözhették. A koronavírus egyik napról a másikra befagyasztotta a szexuális szolgáltató piacot is, pontosabban annak az élő kapcsolaton alapuló szegmensét. És csak lassan fog itt is visszatérni a járvány után a forgalom.
– Hazajöttek a kint dolgozó lányok is, mert bezártak a házak, mindenki nagy bajban van. Miközben nincs munka, fenn kell tartani a két lakást, és enni kell adni a gyereknek, mert sok közöttük az egyedülálló anya – sorolja a bajokat Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (Szexe) elnöke.

Ki a prostituált?
Magyarországon a szocializmus éveiből ismert üzletszerű kéjelgés bűncselekménytől 1999-re eljutottunk oda, hogy a szexmunka bizonyos feltételek betartásával legális és adóköteles tevékenységként űzhető. A máshova nem sorolható személyi szolgáltatások közé tartozik, ahogy a jósnők és a dúlák. Háromhavonta kötelező az orvosi szűrővizsgálat, továbbá szolgáltatni csak saját lakásban vagy bérleményben és csak egyedül lehet. Futtatásnak minősül, ha egy lakást bejelentkezés nélkül több lány is használ. Ha valaki olyan lakásban dolgozik, ahol a gyermekével is él, a gyámügy hamar megjelenik. Hát ezért van a szexmunkásnak két bérlakása is.
– Naponta érkeznek az elkeseredett telefonok, kérdezik, mi lesz velünk, hogyan vészeljük át ezt az időt – mondja Földi, aki húsz éve állt a szexmunkások egyesületének élére. – Mivel az élő piac teljesen bedőlt, többen webkamerás szolgáltatással próbálkoznak, csakhogy míg egy élő szolgáltatásért el lehet kérni 15-20 ezer forintot, online szexért ennyit nem. Akiknek nincsenek tartalékaik, bizonyosan kénytelenek lesznek más munka után nézni, elmennek árufeltöltőnek, zöldséget szednek, de tízezer embernek nem lehet elmagyarázni, hogy álljon be a munkások sorába, mert azt felelik rá: tisztességes munkából nem lehet megélni.

A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete húsz éve azzal a céllal alakult meg, hogy kiálljanak a prostituáltak emberi jogaiért, javítsák szociális és egészségügyi helyzetüket, felvilágosítást adjanak a jogokról és kötelezettségekről. Az 1999-es törvény megszületése után pedig azért tevékenykedtek, hogy a szex munkások adózó vállalkozókká váljanak. így van munkaviszonyuk, lesz nyugdíjjogosultságuk, továbbá, ha megtanultak a vállalkozók világában is boldogulni, később akár profilt válthatnak. A többség persze feketén dolgozik, amivel Magyarországon nincsenek egyedül.
A 2009-es év azért említésre méltó dátum az egyesület életében, mert az Új Magyarország fejlesztési terv keretéből közel 48 millió forint pályázati pénzt nyertek el, amiből ügyvédhálózatot építettek ki, honlapot fejlesztettek, és szórólapoztak, hogy minél több szexmunkást meggyőzzenek a vállalkozói lét előnyeiről. A pénz másik felét arra költötték, hogy megváltoztassák a média hozzáállását. Ekkor javasolták a prostituált helyett a szexmunkás szó bevezetését is, és attól kezdve lett az egyesület neve Szexmunkások Érdek védelmi Egyesülete.

Miközben az emberi jogok védelmére szakosodott civil szervezetek jogi és szakmai segítséget nyújtanak az egyesületnek, látványos, ám meddő vitákat is folytatnak a prostitúció mibenlétéről: ki prostituált és ki szexmunkás? Ki az áldozat, illetve kit kellene megbüntetni: az eladót vagy a vevőt? A legszélsőségesebb a prostitúció hosszú távú teljes felszámolását célul tűző svéd modell: az 1998-ban elfogadott törvényük azon alapszik, hogy a nők és a férfiak az élet minden területén egyenlőek, ami nem egyeztethető össze a fizetett aktus gyakorlatával. A pénz kényszert visz a kapcsolatba; a szexuális szolgáltatásért fizető fogyasztók – akik leggyakrabban a férfiak – alávetik az eladókat – akik legtöbbször a nők. Tehát aki pénzért szexuális szolgáltatást vásárol, bűncselekményt követ el. Vajon mennyire életszerű, hogy a szexmunkás feljelenti a vendégét? – teszi fel Földi Ágnes a kérdést.
A svéd modell az 1950-es New York-i egyezményen alapul, amelyet a világ 82 országával együtt 1955-ben Magyarország is aláírt. (Nem írta alá az Egyesült Államok, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Svájc és Hollandia.) Ebben deklarálták, hogy a prostituáltat áldozatnak tekintik, ezért bűncselekményt követ el ellene, aki a szolgáltatásait megvásárolja, még akkor is, ha az aktus a prostituált beleegyezésével történik. Mint áldozat tehát nemhogy büntethető, kimondottan védendő. Az egyezmény hívei máig elutasítják a szexmunka támogatását, szemben például a Szexével, amelyik szabályozott vigalmi negyedeket szeretne. A feminista Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva állítja: a piroslámpás házak terjedése felvirágoztatja a nőkereskedelmet, és mivel még adót is szednek tőlük, az állam lesz a legnagyobb strici.
Hiányzó zónák

Az 1999-ben megszületett magyar törvény rögzítette a szexmunkára vonatkozó működési feltételeket, továbbá kimondta, hogy az önkormányzatoknak úgynevezett türelmi zónákat kell kijelölniük. Ezt azonban 21 éve egyetlen önkormányzat sem teljesítette. Türelmi zónák hiányában a szexmunka a védett övezeten kívül – közintézménytől háromszáz méterre, országúttól száz méterre, főúttól ötven méterre, valamint lakásban – folytatható. Tény viszont, hogy a településekről és az utak mellől eltűntek az integető, kuncsaftra vadászó örömlányok. Visszaszorultak a nyilván jóval kulturáltabb és higiénikusabb körülményeket nyújtó lakásokba. Csakhogy milyen lehet élni abban a társasházban, ahol öthat szexmunkás dolgozik, ahol éjjelente a vendégek végignyomkodják a kapucsengőket, vagy a lépcsőházban hangoskodnak? – veti fel Földi.

Pornóból főiskola
Jelenleg nyolc-tízezerre tehető nálunk a szexmunkások száma, a Szexe négy éve készített felmérése szerint az átlagéletkoruk 32 év. Tizenöt százalékuk férfi. Sokan dolgoznak-dolgoztak külföldön, ahol viszont jóval kiszolgáltatottabbak, mivel nem beszélik a nyelvet, minden ügyükben tolmácsra szorulnak. A kilencvenes években még leginkább a főváros VIII. kerületében lehetett lányokat látni az utcán, kétszázan-kétszázötvenen lehettek. Nem voltak lakások, az utcán zajlott az üzlet, ami fizetéskor ment a legjobban. A gyári munkásnak havi egy alkalomra futotta, a tarifa ezer-ezerötszáz forint volt, ami ma már tizenöthúszezer. Földi szerint állíthat bárki bármit, mutogathat másfelé, de aki havi kétszer harminc-negyvenezer forintot ki tud venni, akár észrevétlenül is, a családi kasszából, az biztosan nem százezerből él. Vagyis nem a legszegényebbek ennek a szolgáltatásnak a használói. Semmivel sem erkölcstelenebb a pénzért nyújtott szexuális szolgáltatás, mint fizetésemelésért lefeküdni a főnökkel, vagy egy házibuliban akármely ismeretlennel.

Bár most a személyes találkozásra nincs lehetőség, az üzlet tovább pörög, kicsit más formában, másik platformon, mert az igény rá örök. Gattyán Györgynek, a harmadik leggazdagabb magyarnak sem a félelmén, hanem a társadalmi képmutatáson kellett túllépnie, amikor elindította a Jasmin. com webkamerás felnőtt-tartalom-szolgáltatását, amelyből az első és azóta már a sokadik milliárd-ja származik (és amely vagyon egy részéből most megvásárolta a Kodolányi János Főiskolát, hiába, business is business). Virágoznak tehát az online felnőtt-tartalom-szolgáltatók, a járvány veszély kihirdetése után látványosan megugrott a felnőtttartalmat kínáló internetes oldalak forgalma. Közülük a legnagyobb, a Pornhub arról számolt be, hogy kiugró a kereslet a koronavírussal kapcsolatos felnőttfilmek iránt. A piac alkalmazkodik, követi az igényeket. Vesztesek és nyertesek láthatók tehát a porondon, de előbb-utóbb biztosan helyreáll a rend. Az igényt és a kínálatot a járvány nem pusztítja el. Ahogy a képmutatást sem.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 04. 24.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 8 = ötven hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com