Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Scanpolo - Maradj egy percig
62
hallgató

Szoba kiadó – Az albérletkeresés buktatói

- 2019. szeptember 4. 10:48 - 1189 megtekintés

A lakásbérlés olyan, mint a párkapcsolat. A nagy versenyben előbb-utóbb mindenki megtalálhatja az igazit, csak néha kacskaringós az út, és kell egy nagy adag szerencse. De addig is, ameddig eljutunk hozzá, sokat tanulhatunk az emberi természetről. A belvárosi háztól néhány méterre folyik a Duna, a kapuból látni a Gellért-hegyet. Elsőnek az ingatlanos és a tulajdonos […]

A lakásbérlés olyan, mint a párkapcsolat.

A nagy versenyben előbb-utóbb mindenki megtalálhatja az igazit, csak néha kacskaringós az út, és kell egy nagy adag szerencse. De addig is, ameddig eljutunk hozzá, sokat tanulhatunk az emberi természetről.

A belvárosi háztól néhány méterre folyik a Duna, a kapuból látni a Gellért-hegyet. Elsőnek az ingatlanos és a tulajdonos érkezik, majd betoppan az ázsiai fiatalember is. Az egyik földszinti lakásba jöttek: a fiatalember egyetemista, és albérletet keres. A rácsos ajtó kétszintes otthonra nyílik, az emeletre hófehér lépcső vezet.

Bejárják a lakást. Az Albérlet.hu ingatlanreferense, Tóth Rebeka sorolja az előnyöket (például, hogy közel vagyunk a centrumhoz), a tulajdonos, Felházi Szilárd pedig azt mondja, az üzlettársa felújításokkal foglalkozik, szóval ha van rá igény, szívesen átfestik a falat. Az érdeklődő rákérdez a légkondira, Szilárd válaszol: nem szerelhették be, mert ez műemlékvédelmi épület a tizenkilencedik századból. Utána a bérleti díjat és a rezsit beszélik át. A közös költségben benne van a korlátlan vízfogyasztás, az internethez tartoznak angol és német nyelvű csatornák is. A jelentkező azzal búcsúzik, hogy még megnéz más lakásokat is, és visszajelez, a tulajdonos pedig azzal, hogy ha jó szerződést kötnek, adhat némi engedményt.

KIS PÉNZ, KIS FOCI

– Az érdeklődők legfontosabb szempontja nyilván a költség meg az elhelyezkedés, de sokszor kérdezik azt is, milyen a lakóközösség, illetve, hogy mennyi időre kellene aláírniuk a szerződést. A többi már szinte részletkérdés – mondja később az ingatlanreferens. – De azért akadnak fura igények, például van, aki nem költözik kádas lakásba.

Szerinte az albérletkeresők egyik leggyakoribb hibája, hogy amikor a hirdetésre jelentkeznek, nem jelzik előre a legfontosabb elvárásaikat (például, hogy legyen klíma), így előfordulhat, hogy feleslegesen nézik meg az ingatlant. A szeptemberi rohamot Rebeka is érzi, úgy látja, főleg a két-három hálós lakásokra csapnak le hamar.

– A rutinosabb érdeklődők próbálják átérezni, milyen lehet a lakásban élni, lelülnek a kanapéra, kipróbálják a matracot – mondja a jó ingatlanos pedig nyíltan felvállalja a lakás kevésbé előnyös tulajdonságait, mert hosszú távú együttműködést és elégedett bérlőt szeretne.

A tulajdonos eddig megúszta a nagyobb kárt: amikor még rövid távra adta ki a lakást, a brit bérlők törtek össze egy vasalódeszkát. Szilárd tizennyolc évesen költözött Budapestre, az elején ő is albérletben lakott, a nyolcadik kerület szélén. – Annyira nem volt vidám hely, de kis pénz, kis foci – foglalja össze az emlékeit. – Százezer forintért már akkor sem várhatott sokat az ember.

MINTHA ÁLLÁSINTERJÚRA MENNE

Álom, a spániel-goldi keverék végtelen türelemmel tűri a fotózást. A „tiszta, okos kutyus” – gazdája, Bosnyák Mercédesz így írt róla, amikor lakást keresett az interneten – szeptemberben költözik a harmadik albérletébe. Következő, tizenegyedik kerületi otthonukat néhány nap alatt megtalálta, ameddig odamehetnek, a lány édesanyjánál élnek.

– Szerencsém volt, mert én hívtam fel elsőnek a hirdetőt. Ma mondta, hogy azóta rengetegen keresték őket. Nagyon jó környéken, egy háromszintes családi ház aljában lakunk majd. Legutóbb egy újépítésű, kis lakásban éltem öt évig, úgyhogy hozzá vagyok szokva a rendezett körülményekhez. Megnéztem legalább tíz lakást, de vagy a konyha nem volt az igényeimnek megfelelő, vagy a fürdőszoba nem tetszett, vagy nagyon rossz környéken lett volna az ingatlan -mondja Mercédesz. – A kutya miatt még fontos számomra, hogy legyen a közelben olyan zöld terület, ahová reggelente elvihetem futni.

Korábban beszélt olyan bérbeadóval, aki a túljelentkezés miatt megtehette, hogy jól kifaggatta az érdeklődőket.

(A lakások átlagos bérleti díja:

• Budapest: 160 000 Ft

• Győr: 110 000 Ft

• Debrecen: 100 000 Ft

• Szeged: 95 000 Ft

• Miskolc: 80 000 Ft

• Békéscsaba: 70 000 Ft

Forrás: lngatlan.com)

– Kifejezetten rosszul éreztem magam, olyan volt, mintha állásinterjúra mennék. Már a telefonban kikérdezett, hogy pontosan mivel foglalkozom, hol lakom, mit csinálok és miért. Volt olyan is, akit felhívtam, hogy kiadó-e még a lakás, rám förmedt a kérdéseivel, és megvetően megjegyezte, hogy ezeket magamtól kellene mondanom, nem harapófogóval kellene neki kihúznia, és egyáltalán, hogy is gondolom, hogy ő a hosszú hétvégén megmutatja a lakást. Letettem a telefont.

Azt már megtanulta, hogy a rezsit fontos alaposan átbeszélni, mert van, ahol a közös költségben benne van a korlátlan vízfogyasztás, valahol azért csak a kukát ürítik ki, és a lépcsőházat tartják rendben. Szerinte, ha a bérlőnek van autója, érdemes azt is tisztáznia, hogy bejelentheti-e magát az ingatlanba, különben egy vagyont fizethet a parkolásra, ha nincs a környéken ingyenes parkoló.

„JÓ LENNE EGY ÁLLAMI SZABÁLYOZÁS”

Az egyik Facebook-csoportban a szemtelenül drága albérletek hirdetéseit gyűjtik. Alapítója, Angéla hatéves koráig albérletben lakott a családjával Tatán, és lakást béreltek később, a szülők válása után is.

– A tulajok jellemzően nem szeretnének sokat foglalkozni a kiadott lakással, csak jöjjön belőle a pénz, aztán csókolom.

Éppen ezért minden olyan rizikófaktort kerülnek, amitől megnőne az amortizáció vagy a károsodás esélye. Hátrányban van, aki gyermekkel vagy kisállattal költözne, hátrányban vannak a minimálbérből élők, de gyakran hallok panaszt homofóbiára vagy rasszizmusra is.

Úgy érzi, az albérlők ki vannak szolgáltatva a tulajdonosoknak.

– Nagy félelmem, hogy egyszer az utcára kerülök, vagy megint rossz körülmények között kell laknom, ha egyszer elvesztem az állásom, vagy, a fizetésünkkel ellentétben, tovább emelkednek a bérleti díjak – árulja el. Szerinte az átlagfizetések alapján egy átlagos, fővárosi, másfél szobás lakás bérleti díja nem lehetne több százharmincezer forintnál, szobánál pedig rezsivel negyven-hatvan-ezer forint lenne a reális. Ehhez képest a lakások bérleti díja százhatvanezertől indul, a szobáké hetvenezertől. Angéla hiányolja az állami szabályozást, ami védi a bérlőt, a lakástulajt, és meghúzza a határt a túlárazás ellen.

MIÓTA PENÉSZES AZ ABLAKKERET?

Szinte minden lakáskeresőnek van valami tanulságos története.

– Megbeszéled a tulajjal, hogy megnézed az albérletet, ő pedig küldi a képeket, azzal a szöveggel, hogy ez lesz a szobád, ilyen lesz a kilátásod. Aztán két órát utazol Pestre, ahol kiderül, hogy több jelentkező van. A tulaj majd értesít… – mondja Orsolya. Ő az egyik szobát csak azért vette ki ötvenezer forintért, mert sürgette az idő. – Olyan kicsi volt, hogy az ágyam az ablaktól az ajtóig ért. Takarítás közben vettem észre, hogy az ablakkeret korhadt és penészes. Szóltam a tulajnak, először kizártnak tartotta a penészedést, majd azt mondta, hagyjam nyitva az ablakot. Januárban!

– A tulajdonosok hibája az, hogy a tökéletes embert keresik, a magas elvárásokkal viszont hazugságra kényszerítik a jelentkezőket – mutat rá az a fiatal nő, aki most lakást ad ki Óbudán, de a korábbi évekből még bérlőként is megismerhette a piacot.

Kezdetben mindenki csendes, jó gyerek, akit csak a tanulás vagy a munka világa köt le. Helyes lányok, szolid sminkkel, a szüleik is orvosok vagy ügyvédek. Na, köztük találod a legveszélyesebbeket is, a partihuligánokat, akik a hajnali buli után csapatostul hordják fel az embereket – mondja. – Laktam két ilyen lánnyal. A művészet jegyében vastag alkoholos filccel firkálták össze az antik bútorokat, aztán amikor a főbérlő kiakadt, egyszerűen leléptek. Én sem kaptam vissza a kauciót.

A JÓ SZERZŐDÉS LÉTFONTOSSÁGÚ

A vitás esetekkel foglalkozó Albérletfelügyelet vezetője, Dajka Zoltán úgy látja, a legtöbb probléma abból ered, hogy egyik fél sem ismeri a jogait és a kötelezettségeit.

– A tulajdonosnak karban kell tartania az ingatlant, a beépített eszközöket, a fűtést, a vizet, a villanyt, a bérlő feladata pedig az, hogy rendesen fizessen, és megőrizze a lakás állapotát – magyarázza. – A legtöbbször az a gond, hogy valami tönkremegy, a tulajdonos nem tudja, hogy neki kellene megcsináltatnia, erre a bérlő nem fizet, elkezdenek konfrontálódni, és megindul a lavina.

A bérbeadók egyik félelme az, hogy ha a bérlő nem fizet, a felszólítás után felmondhat neki, de ha az illető nem hajlandó távozni, az ingatlanból fizikailag nem teheti ki. Azt a végrehajtóra kell bíznia. A gyakorlatban viszont akár három évig is pereskedhet, mire megszerzi hozzá a végrehajtói okiratot. Ezt megelőzheti azzal, hogy ha szerződéskötéskor közjegyző előtt kiürítési nyilatkozatot tesz a bérlő. Azzal kihagyhatja a bíróságot, elég, ha a közjegyző megállapítja a felmondást, már jöhet is a végrehajtó.

Olyan internetről letölthető, hivatalos bérleti szerződés, formanyomtatvány, amely garantáltan megvédi a feleket a kockázatokról, nem létezik.

– A netes kereső biztosan nagyon sok különböző bérleti szerződést kidob, de ez olyan, mintha az interneten keresnénk orvosságot. Biztosan van, ami használ, de fennáll az esélye, félrekezeljük magunkat – magyarázza Dr. Mihalics Krisztián ügyvéd. – Ehhez képest a profi ügyvédi segítséget már félhavi bérleti díjból meg lehet úszni.

Hangsúlyozza, hogy az alaposan átgondolt, a legapróbb részletekre is kiterjedő szerződés számtalan bosszúságtól megkíméli a tulajdonost és a bérlőt. A birtokbaadási jegyzőkönyvnek például érdemes tartalmaznia a bútorokat, ingóságokat; ha videófelvételt készítünk róluk, azzal később igazolhatjuk, hogy milyen volt az állapotuk, amikor átvettük őket. Sőt, aki igazán előrelátó, a szerződésbe beleírja azt is, hogy vitás esetben milyen plusz adminisztrációs költségek terhelik a bérlőt. Hiszen hiába hajtja be a tulajdonos egy tizennégyezer forintos tartozást, ha például az ügyvédi felszólító levélért többet fizet. Célszerű azt is előre meghatározni, hogy ha az eredeti állapot visszaállításához egy-két helyen például tapétázni, csempézni vagy parkettázni kell, annak négyzetméterenként mennyi a munkadíja, mert ilyen kis tételeknél a bírósági kárszakértő díja jóval magasabb.

(megjelent: Nők Lapja, 2019.09.04.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kettő * = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com