Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Esti mese -
34
hallgató

Tájékoztató kiadvány szociális ellátásokról és a speciális jogokról

- 2014. szeptember 24. 16:42 - 777 megtekintés

Ebben a füzetben olvashatunk a falugondnok feladatairól, a családsegítésről, vagy a fogyatékosok és a hajléktalanok támogatásáról is.

A szociális szolgáltatásokról és a szakosodott ellátásokról szóló füzetet adott ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. A kiadvány ismerteti a szociális intézmények feladatait, az általános és speciális ellátotti jogokat, s hogy mikor érdemes az ellátottjogi képviselőhöz fordulni.

Az ellátottjogi képviselő segít abban, hogy érvényesüljenek az ellátottak jogosultságai és alapvető emberi jogai, kivizsgálja, és segít megoldani a szolgáltató és az ellátott közti konfliktusokat – olvasható az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) közelmúltban megjelent tájékoztató füzetében. A füzet vázolja a települési önkormányzatok által kötelezően ellátandó alapszolgáltatások lényegét. Ilyen a kistelepüléseken működő falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás, a szociálisan rászorultaknak naponta legalább egyszer meleg ételt biztosító étkeztetés, az önálló életvitelhez hozzásegítő házi segítségnyújtás, a nehéz helyzetben lévőket különféle szolgáltatásokkal támogató családsegítés, a szociális helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt rászorulók számára működtetett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

A kiadvány ismerteti a nem veszélyeztető pszichiátriai betegeknek, illetve szenvedélybetegeknek szóló közösségi ellátásokat, a fogyatékos emberek saját lakókörnyezetükben való ellátását támogató szolgáltatást, a hajléktalanokat segítő utcai szociális munkát, a társas kapcsolatok iránti vágy- és a higiéniai szükségletek kielégítését szolgáló nappali ellátást.

A másik kategória a szakosodott ellátásoké. Ezekre azok jogosultak, akiket életkoruk, egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt az alapszolgáltatások keretében nem lehet ellátni, és bentlakásos intézményi gondoskodásra szorulnak. Idősek otthonába a gondozást, de nem kórházi ellátást igénylő öregségi nyugdíjasokat fogadják, ugyanitt 18. évüket betöltött, de betegségük vagy fogyatékosságuk miatt napi négy óránál hosszabb gondoskodásra szoruló embereket is elláthatnak. A fogyatékosok otthonába olyan emberek helyezhetők el, akiket csak intézményi keretek között lehet oktatni, foglalkoztatni és ellátni. A pszichiátriai betegek otthonában azokat a krónikus pszichiátriai betegeket helyezhetik el, akik önmaguk ellátására nem képesek, állapotuk nem veszélyeztető, és akut gyógyintézeti kezelést nem igényelnek. A szenvedélybetegek otthonában azokat fogadják, akik állapotukat stabilizáló, javító kezelésekre szorulnak, a hajléktalanok otthonában pedig azokat a hajléktalanokat, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt állandó gondozásra szorulnak, és átmeneti szálláshelyen vagy rehabilitációs intézményben nem lehet megoldani az ellátásukat.

Az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények – kivéve a hajléktalanok átmeneti szállását és éjszakai menedékhelyét – azokat fogadják, akiknek az átmeneti ellátása nem oldható meg otthonukban vagy más intézményben. A teljes ellátás időtartama legfeljebb egy év, ami indokolt esetben további egy évvel meghosszabbítható.

A rehabilitációs intézményekben a bentlakók életvezetési képességének kialakításával, illetve helyreállításával foglalkoznak. Az intézmények pszichiátriai és szenvedélybetegek, hajléktalan, valamint fogyatékos emberek ellátására szakosodtak. Utóbbi intézményekben olyan fogyatékos, valamint látás- vagy mozgássérült embereket helyeznek el, akik oktatása, átképzése, képzése és rehabilitációs foglalkoztatása csak így oldható meg, és felkészítik őket arra, hogy visszatérjenek családi környezetükbe. A lakóotthonok nyolc-tizenkét, valamint tizennégy beteg vagy fogyatékos embert fogadnak és gondoznak egészségüknek, illetve önellátó képességüknek megfelelően. A támogatott lakhatás a fogyatékos, pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek és hajléktalan emberek számára nyújt segítséget abban, hogy fenntartsák, elősegítsék önálló életvitelüket.

Az OBDK kiadványa ismerteti a szociális szolgáltatások igénybevételének főbb szabályait, a kérelmezés módját, a csatolandó iratokat, a soron kívüli ellátás feltételeit. Felsorolja, hogy az intézménynek miről kell tájékoztatnia az ellátottat és hozzátartozóját, és azt, hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak az intézmény felé.

Panasz esetén az ellátott az intézmény vezetőjéhez vagy fenntartójához fordulhat, s kérheti az ellátott jogi képviselő segítségét.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


1 + = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com