Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Balázs Fecó - El*hang
59
hallgató

Telefonon is felírathatók az eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszközök

- 2020. szeptember 23. 20:39 - 727 megtekintés

Az emberi erőforrások minisztere a napokban hozott rendeletével megerősítette, hogy a járványtól függetlenül nem csak konzultációra van lehetőség telefonon vagy e-mailen, hanem az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is megállapíthatja a diagnózist, terápiát javasolhat, beutalót adhat, gondozást és rehabilitációs tevékenységet is végezhet. A mozgáskorlátozott emberek életét leginkább megkönnyítő intézkedés pedig az, hogy már nem csak gyógyszert, hanem – a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége javaslata nyomán – az eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszközök is felírhatóak anélkül, hogy a receptért el kellene menni az orvosi rendelőbe.

A koronavírus okozta veszélyhelyzet kezdetén intézkedett a kormány, hogy telefonon is fel lehessen íratni gyógyszert és az eReceptet is bárki kiválthassa a patikában. A fogyatékossággal élő emberek számára nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés könnyítésére a járványhelyzet ellenére is csak a MEOSZ határozott fellépését követően, 2020 májusában került sor.

2020 május 1-jétől néhány gyógyászati segédeszköz rendelhetővé vált elektronikus vényen, de a jogszabály az orvos-beteg találkozó nélküli pl. telefonos rendelésről mélyen hallgatott, ezért a gyakorlatban az orvos vagy az asszisztens jóindulatára volt bízva, hogy az eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszközök felíratásáért be kellett-e menni a rendelőbe.

A helyzet tisztázása érdekében a MEOSZ több alkalommal kormányzati szervekhez fordult, hogy jogszabályban egyértelműen rögzítsék a személyes orvos-beteg találkozó nélküli rendelés lehetőségét a gyógyászatai segédeszközökre is.

Az eReceptet a járványhelyzet miatt továbbra is kiválthatja bárki a beteg TAJ száma és a kiváltó személy személyazonossága igazolása mellett, de fontos tudni, hogy a kiváltási könnyítés csak átmeneti kedvezmény. Az átmeneti idő lejártával csak felírási igazolás bemutatásával vagy az EESZT-ben előre rögzített meghatalmazással válthatjuk ki más eReceptjét.

Képviselő bejegyzése az EESZT-ben

Képviselő rögzítését, illetve annak visszavonását a kormányablakokban lehet kérelmezni, vagy elektronikus úton az EESZT-ben lehet megjelölni.

Ügyfélkapu hiányában a kormányablakokban illetékmentesen lehet kérni az eRecept kiváltására jogosult személy EESZT-ben való rögzítését vagy törlését. Ehhez nem szükséges személyesen megjelenni a kormányablakban, ezért akinek nincs ügyfélkapuja és mozgásában akadályozott vagy pl. járványügyi okból nem tud személyesen elmenni a kormányablakba, adhat másnak a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu oldalról letölthető meghatalmazást erre.

A kormányhivatali ügyintézéshez az alábbi nyomtatványok szükségesek

Vény kiváltásra adott meghatalmazás rögzítéséhez:

  • „Kérelem meghatalmazás EESZT-ben rögzítésére elektronikus recept kiváltására” és
  • „Meghatalmazás elektronikus recept kiváltására”
Leletek, adatok megismeréséhez adott meghatalmazás rögzítéséhez:
  • „Kérelem meghatalmazás EESZT-ben rögzítésére EESZT Lakossági Portál funkciók elérésére” és
  • „Meghatalmazás EESZT Lakossági Portál funkciók elérésére”
Szülő, gyám rögzítéséhez:
  • „Kérelem törvényes képviseleti jogosultság EESZT-ben rögzítésére elektronikus recept kiváltására és EESZT Lakossági Portál funkciók elérésére”
  • Aki nem személyesen jár el a kormányablakban, annak előzetesen a „Meghatalmazás képviseleti jogosultság EESZT-ben való rögzítése ügyében történő eljárásra” elnevezésű nyomtatványon adott, két tanúval igazolt meghatalmazást is ki kell tölteni a segítsége számára.
  • A nyomtatványok a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu oldalról letölthetőek.
  • Célszerű a nyomtatványokat előre kitöltve vinni, mert a meghatalmazáshoz két tanú aláírása szükséges akkor is, ha a kormányablakban kitöltött nyomtatványt szeretnék benyújtani.
Törvényes képviselő csak kormányablakban rögzíthető
A szülő az EESZT felületén nem kap automatikusan hozzáférést gyermeke adataihoz, illetve az átmeneti időszak után felírási igazolás nélkül még a szülő sem válthatja ki gyermeke eReceptjét, ezért a szülő, vagy pl. gyám törvényes képviseleti jogát is rögzíteni kell a rendszerben. Törvényes képviselő rögzítését a kormányablakban kell kérelmezni, elektronikus úton nem lehet.
A törvényes képviseleti jog rögzítéséhez nem muszáj személyesen megjelenni, adható erre a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu oldalról letölthető meghatalmazás másnak, akár a szülők egymásnak is.

Meghatalmazás rögzítése az EESZT felületén

Az eeszt.gov.hu oldalon a Lakossági Portál „önrendelkezés” / „új meghatalmazás” pontban külön nyomtatványok, iratok kitöltése nélkül, könnyedén lehet rögzíteni a meghatalmazást. A meghatalmazott személy adatainak kitöltésénél figyelni kell, hogy azt a meghatalmazott igazolványában szereplő pontos adatok szerint adják meg, mert a patikában az igazolvány és a rendszer adatait összehasonlítják.

A meghatalmazás automatikusan visszavonásig érvényes, de a „meghatalmazás érvényessége” pontnál konkrét időpontot lehet megjelölni a kiváltás/hozzáférés engedélyezésére. A képviseleti jog minimum 1 napra szól, tehát nem adható meghatalmazás csak egyetlen receptre vagy csak pár órahosszára, de bármikor visszavonható a „Képviseletre jogosultak” fülnél.

Az adatok mentését követően a meghatalmazás azonnal bekerül a rendszerbe, így akár a patikába indulás előtt is feltölthető.

Gyógyszer és eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszköz tehát felíratható telefonon a járványt követően is, de a járványügyi intézkedések visszavonása esetén az eReceptet felírási igazolás nélkül csak az EESZT-ben rögzített meghatalmazott válthatja ki, ezért célszerű időben képviselőt megjelölni a rendszerben.

(Forrás: MEOSZ)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com