Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
38
hallgató

Teljesen megújul a fekvőbeteg-ellátás

- 2014. szeptember 3. 13:34 - 1558 megtekintés

Szeptember végén kerül átadásra az új Sürgősségi Osztály az átépítés alatt álló 400 ágyas klinikán, és ez csak az első a pécsi és egyben a régió egészségügyét megújító változásokból. A 400 ágyas 2015 közepére várható teljes átadása révén lényegében minden területen hatékonyabb, gazdaságosabb, és ami a legfontosabb, betegbarátabb ellátást fog eredményezni.

Izgalmas fázisába érkezett a 400 ágyas klinika több éve folyó átépítése.

Fontosabb dátumok.

* Szeptember 8.: kkkor kerülnek át az első osztályok a felújított épületszárnyakba.
* Néhány héttel később: a Sürgősségi Osztály költözik át mostani Rákóczi utcai telephelyéről több belgyógyászati profilú osztály kíséretében.
* 2015 nyara: a többi klinika és osztály beköltözésével párhuzamosan éri el teljes kapacitásá. A teljesen átalakított 400 ágyas ekkorra a nyugati mintáknak megfelelő, korszerű magkórházként fog működni.

Izgalmas fázisába érkezett a 400 ágyas klinika több éve folyó átépítése.

Fontosabb dátumok.

* Szeptember 8.: kkkor kerülnek át az első osztályok a felújított épületszárnyakba.
* Néhány héttel később: a Sürgősségi Osztály költözik át mostani Rákóczi utcai telephelyéről több belgyógyászati profilú osztály kíséretében.
* 2015 nyara: a többi klinika és osztály beköltözésével párhuzamosan éri el teljes kapacitásá. A teljesen átalakított 400 ágyas ekkorra a nyugati mintáknak megfelelő, korszerű magkórházként fog működni.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Izgalmas fázisába érkezett a 400 ágyas klinika több éve folyó átépítése, hiszen heteken belül megindul a gyógyító munka a felújított épületszárnyakban, szeptember végén pedig megnyílik az új, a korszerű európai egészségügyi követelményeknek minden szempontból megfelelő Sürgősségi Osztály. Mindez azt jelenti, hogy bár még sok munka van hátra, a hosszú éveken át előkészített, majd kivitelezett óriási beruházás a végéhez közeledik, ennek révén pedig az egész egészségügyi ellátást új alapokra lehet helyezni a régióban.

Pécsett is le lehetne forgatni a Vészhelyzetet

Az első fontos dátum szeptember 8., mondja Dr. Tóth Kálmán, a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, egyben az átépítés orvos-szakmai vezetője. Ekkor kerülnek át az első osztályok a felújított épületszárnyakba, igaz, ekkor még csak az eddig érintetlen B szárnyból, ahol ezután indulnak meg a munkálatok. Néhány héttel később viszont már a Sürgősségi Osztály költözik át mostani Rákóczi úti telephelyéről több belgyógyászati profilú osztály kíséretében, ami a betegek számára is látványos javulást jelent. A jelenlegi és az egy hónap múlva várható körülményeket összevetni is nehéz, hangsúlyozza Tóth Kálmán, hiszen a sürgősségi Rákóczi úti elhelyezése csupán időleges megoldás volt, míg a 400 ágyasban kialakított új osztály a legkorszerűbb követelményeknek is megfelel mind műszerezettségében, mind építészetileg.

Az osztály 2015 nyarán, a többi klinika és osztály beköltözésével párhuzamosan éri el teljes kapacitását, teszi hozzá a nagyberuházás orvos-szakmai vezetője, hiszen ekkor valósul meg az az úgynevezett egykapus betegellátási rendszer, ami azt jelenti, hogy az összes sürgősségi esetet (leszámítva a gyermekellátást és természetesen a szülészetet) felkészült orvoscsapatok fogadnak itt, azaz nem fordulhat elő, hogy egy-egy beteget tovább kelljen küldeni. A teljesen átalakított 400 ágyas ekkorra a nyugati mintáknak megfelelő, korszerű magkórházként fog működni, amely Magyarországon még nem elterjedt megoldás, de ha máshol nem is, a tévében láthattunk ilyet: egy ehhez hasonló kórházban játszódnak a nagy sikerű Vészhelyzet mindennapjai, húz jól ismert párhuzamot Tóth Kálmán.

Hosszú út vezetett idáig, és rengeteg áldozattételre volt szükség, főleg a 400 ágyas dolgozói és az itt lévő betegek részéről, akik hősiesen tűrték a zajjal terhelt mindennapokat, miközben mellettük gőzerővel zajlott a munka, mondja Tóth Kálmán, így őket óriási köszönet illeti. A rektorhelyettes abban bízik, hogy egy éven belül mindenki látja majd, hogy a rengeteg munkának és a kellemetlenségeknek volt értelme.

A 400 ágyas megújulása csak az első lépés

A 400 ágyas jövő évi átadása révén megnyílik az út a Klinikai Központ szétszórt telephelyeinek egységesítése előtt is, amely eredményeképpen pár éven belül az egész pécsi egészségügyi ellátórendszer megújul, vázolja fel a belátható jövőt Dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója. A valószínűleg új nevet kapó, a kisebb, kizárólag egy- és kétágyas kórtermek létrehozása miatt immár csak 355 ágyat magában foglaló „400 ágyas” átadása után arra is lehetőség nyílik, hogy a Rákóczi úti tömbben kapjanak helyet olyan klinikák és osztályok, amelyek jelen pillanatban elszigetelten működnek a városban. Első lépésként a száj- és nyaksebészet költözik át a Fogászati Klinikáról a Rákóczi útra, ezzel párhuzamosan pedig a Fül-Orr-Gégészeti Klinika, illetve az Urológiai Klinika is ide kerül a jelenlegi Munkácsy utcai telephelyről. A költözésnek minden esetben nyomós szakmai érvei vannak: a helyhiánnyal küzdő Fogászati Klinika így plusz területhez jut, a szájsebészeten fekvő betegek számára pedig a Rákóczi úton rendelkezésre áll majd szükség esetén az itt található intenzív osztály, ahogyan a fül-orr-gégészet, illetve urológia számára is. Az összeköltözésnek az a további előnye is meglesz, hogy a Rákóczi út közvetlen szomszédságában található, a neurológiai eredetű betegségeket kezelő Rét utcai tömbbel együtt lényegében erre a területre koncentrálódik az összes fejjel foglalkozó orvosszakma – az átalakítás következő üteme a Szemészeti Klinika ide költözése lesz majd.

A kirakós utolsó darabja a gyermekklinika lesz

Az átalakítás lényege, hogy két nagy centrumban, a Rákóczi útiban, illetve a 400 ágyasban és környékén koncentrálódjon a fekvőbeteg-ellátás túlnyomó része, mondja Decsi Tamás, és mindezt a Klinikai Központ, illetve a Pécsi Tudományegyetem saját és pályázati erőforrásokból szándékozik megoldani. Ennek része a jelenleg az Akác utcában található egységek áthelyezése is: az itteni intenzív osztály a megújult 400 ágyasba kerül, ahogy az Ortopédia és a Traumatológia is. A költözések révén felszabaduló épületek hasznosítására is léteznek már tervek. A pécsi önkormányzattal jelenleg egyeztetés alatt álló koncepció szerint a fül-orr-gégészet, illetve urológia belvárosi épülete az idegen nyelvű hallgatók számára kerülne kialakításra egy szolgáltató centrum formájában, ami, tekintve, hogy immár több ezer idegen nyelvű hallgató tanul Pécsett, egyre égetőbb fontosságú. Az Akác utcai tömb kapcsán még nem ennyire körvonalazottak az elképzelések, annyi biztos Decsi Tamás szerint, hogy egészségügyi célra kifejezetten alkalmas ez a komplexum. A kirakós utolsó darabja a Gyermekgyógyászati Klinika, amely jelen pillanatban egyáltalán nincs ideális helyen a várost átszelő 6-os főút mentén. A klinika logikus helye a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika mellett lenne az Édesanyák útján, illetve a Nyár utcai komplexumban, ahol egy anya-, csecsemő- és gyerekvédelmi központ kerülne kialakításra, ehhez azonban igen jelentős külső forrásokra is szükség van, teszi hozzá a főigazgató.

Ezen felül is akadnak olyan kihívások, amelyeket az egyetem nem képes saját erejéből megoldani, ilyen például a parkolás problémája a 400 ágyas környékén, amely akkor válik valóban égetővé, amikor teljes egészében megindul a gyógyító munka itt, és a pécsi, baranyai, illetve bizonyos esetekben az egész régióból ide érkező betegek ellepik az épületet. A PTE készül már erre, mondja Tóth Kálmán, előkészítés alatt áll egy közbeszerzés kiírása egy könnyűszerkezetű parkolóház létrehozására, amely felhúzásához azonban befektetőkre lesz szükség, s ebben a pécsi önkormányzat nyújt segítsége.

Forrás a bama.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- 4 = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com