Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szulák Andrea - Xénia Láz
66
hallgató

TÉVEDÉS, VAGY SZÁNDÉKOSSÁG TÖRTÉNT?

- 2013. november 25. 16:12 - 1916 megtekintés

Lassan, már félidőhöz érünk a 2011.évi CXCI.(XII.29.) törvény 2012.01.01. hatályba lépése óta. A számtalan betegeset feldolgozása kapcsán megismerhette a közvélemény is, hogy a döntéshozókból és a végrehajtókból mennyire hiányzik az empátia. A súlyos betegek, a mai napig értetlenül figyelik a ?Mengele törvény? néven elhíresült új rokkant-törvényt és a hozzákapcsolt új komplex minősítő rendszert.

A megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvény megalkotói elfelejtettek rendelkezni 25.394 fő sorsáról! Ezt a számot olvashatjuk ki a 2011.évi ONYF Statisztikai Évkönyvből, hogy ezek a betegek rehabilitációs járadékban részesültek az új rokkant-törvény 2012.01.01. hatályba lépése előtt. A 2011.12.31. állapotnak megfelelő hivatalos statisztikai adat szerint, ez a 25.394 fő rehabilitációs járadékban részesülő beteg az új komplex felülvizsgálata után, teljesen új belépőnek számít az ellátórendszerben. Érthetetlen a betegek számára az, hogy egy kifutó ellátási forma miatt ők, miért is új belépők, ha többségük régóta folyamatos rokkant? A 2012.évi ONYF Statisztikai Évkönyv adatai szerint már, csak 14.212 fő maradt rehabilitációs járadékos az elmúlt évben. Az elmúlt hetekben a sajtóhírekben olvashattuk, hogy a 2013.év első 9 hónapjáig feldolgozott adatok alapján már, csak kb. 7 ezer fő rehabilitációs járadékos maradt meg a 2014.évig kifutó ellátásban részesülő betegek közül. Tudjuk, hogy 2014. évben megszűnik végleg a 2008. 01.01.-től bevezetésre került rehabilitációs járadék ellátási forma, melyet maximum 3 évig kaphat a beteg. Ez egy felbruttósított rokkantsági nyugdíj, melyből járulékot vonnak, és szolgálati időnek minősül a folyósítás időtartama. Az 1-3 éves rehabilitációs időszak alatt pedig kiderülhet, hogy az ilyen beteg visszavezethető lesz-e a munka világába, vagy sem? Amennyiben a beteg nem lesz képes dolgozni, akkor visszakapja majd a rokkantsági nyugdíját, ez volt az ígérvény.

Igen ám, de jött az új kormány, és vele együtt jött egy új rokkant-törvény is, mely egész egyszerűen elfelejtett rendelkezni ezekről a betegekről! Azt nem fogjuk sosem megtudni, hogy tévedésből, vagy szándékosan nem rendelkeztek a döntéshozók erről a kb. 25 ezer emberről? Ennek a kb. 25 ezer embernek az útját figyelve, rengeteg panaszos megkeresést kaptunk, és közben számos furcsaságra lettünk figyelmesek, amit folyamatosan szóvá is tettünk. Már kezdtünk reménykedni, hogy valamilyen megoldás talán születhet, amikor a leköszönő ombudsman is visszásnak találta ezt a problémát. A legutolsó, 2013. május hóban megtartott Országgyűlés Rehabilitációs – Albizottsági ülésén civil rokkant érdekvédők is részt vettek, ahol a szaktárca államtitkárságának a képviselője ígérvényt tett arra, hogy ennek a kb. 25 ezer betegnek a sorsára odafigyelve, majd valamiféle kompenzációs pénzeknek a lehetőségét szorgalmazzák a részükre. Most, amikor a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló T/12971. számú törvény-módosítót olvasták a rokkantak, erre a problémára, még csak utalást sem véltek felfedezni benne.

A betegek a NRSZH komplex minősítése során, ha egy magasabb kategóriás, pl. C2-es besorolás alapján rokkantsági ellátást kapnak, akkor átlagkeresetük hiányában, a minimálbérnek bizonyos százalékát kapják csak. Igen ám, de melyik évi minimálbérnek? A határozatok alapján a 2012.évi 93 ezer Ft/hó minimálbér 60%-át = 55.800,- Ft/hó összeget kapja a 2012.évben felülvizsgált beteg is, meg a 2013.októberben felülvizsgált beteg is, miközben folyamatos, 10-20 éve rokkant betegről van szó.

Nézzünk olyan példákat, akik, még a ?felfelé minősítések ellenére? is rosszul jártak:

1./beteg:

Ez a beteg, kormánytisztviselői jogállású alkalmazott volt középvezetői beosztással. Az ő 1996 óta folyamatosan fennálló rokkantsági állapota szerint rokkantsági nyugdíjas volt. Azonban, 2010.évben a NRSZH felülvizsgálat szerint rehabilitációs járadékos lett. Ekkor 174 ezer Ft/hó pénzellátást állapítottak meg a panaszos számára. Először, 2012. év tavaszán az új komplex felülvizsgálaton rehabilitálhatóvá nyilvánították, és 27 ezer Ft/hó összegre csökkentették le a pénzellátását. Így, azonnal havi 150 ezer Ft/hó vesztesége lett, amit megfellebbezett. A munkaügyi bírósági per erkölcsi győzelmet hozott csak számára. Ugyanis, megállapítást nyert több szakértő egybehangzó véleménye szerint, hogy súlyos szív érrendszeri beteg, aki több trombózison, tüdőembólián is átesett, és az autoimmun betegségtől kezdve a súlyos mozgásszervi betegségeken át, a napi 5-szöri inzulinfüggő terápiát is alkalmazva, esetében súlyos betegségekről van szó. A munkaügyi pernyertes beteg végül rokkantsági ellátással C2-es kategóriát kapott. Ehhez a besoroláshoz átlagkereset hiányában, a 2012. évi 93 ezer Ft/hó összegű minimálbérnek a 60 %-a = 55.800,- Ft/hó összegű pénzellátás jár az NRSZH határozata szerint. Annyira méltánytalannak találta a helyzetét, hogy sok hivatalhoz írt panaszlevelet, sőt a bírói tanácsot is megkereste panaszával, és még a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz is jogorvoslattal fordult.

2./beteg:

Az előző beteghez hasonlóan járt egy másik panaszos is, aki a 124 ezer Ft/hó ellátása helyett, ő is mindössze 55.800,- Ft/hó ellátást kap. Ennek a betegnek az esettörténete is megér egy ?misét?. Ő egy 60.éves rokkant, aki folyamatos rokkant már 12 éve, szintén rengeteg súlyos betegséggel. 2013.év február hóban lejárt a régi típusú rehabilitációs járadéka. Ő, még időben beadta a folyamatosan egyre rosszabbodó állapotára hivatkozással a felülvizsgálathoz szükséges kérelmét. Azonban, a panaszos beteget ennek ellenére sem hívták be a felülvizsgálatra csak akkor, amikor a méltánytalan eljárásra hivatkozással, újabb panasszal élt az ellen, hogy már fél éve, egyetlen fillér nélkül, teljesen ellátatlan maradt! Munkatorlódásra hivatkozással nem hívják be az ilyen betegeket felülvizsgálatra akár egy évig sem, ami gyalázatos tett, hiszen egyetlen fillér pénzellátás nélkül maradnak a betegek, akár egy évig is, ha nem reklamálnak? Ugyanis, olyan panaszokat kapunk a betegektől, hogy nekik kell a rehabilitációs járadék ellátásának a megszűnését követően valamilyen formában kezdeményezni egy újabb felülvizsgálatot, mert a hatóság be sem hívja őket, ha a rehabilitációs járadék ellátásuk lejár.

Eddig, a régi rendszerben, mindig a soros felülvizsgálathoz igazodóan, a beteget a NRSZH kereste meg levélben. Az általuk kijelölt időpontban köteles volt megjelenni a beteg a felülvizsgálaton. Most, ha nem hívják be a lejáró ellátások utáni hónapokban a beteget, akkor a betegnek kell kérdezősködve kilincselni, hogy mi lesz már? A panaszos ledöbbent, amikor a határozattal szembesülve látta, hogy a 124 ezer Ft/hó pénzellátását 55.800,- Ft/hó összegűre csökkentették le, miközben, a rosszabb állapota után, még kevesebb pénzt kapott az új komplex minősítésű C2-es kategóriára! Ezt a beteget 2013. októberben vizsgálták felül, és nem érti, hogy miért 2012.07. 01.-től vélelmezték nála ezt az egészségi állapotot, amikor ő már 12 éve beteg folyamatosan? Ráadásul, ha 2013. októberben vizsgálták felül, és a határozatában azt írták le, hogy a 2012.évi 93 ezer Ft/hó összegű minimálbér 60%-a=55.800,- Ft/hó jár neki pénzellátásként. Miért nem a 2013.évi minimálbérrel számolnak, ha csak 2013. év októberében vizsgálták őt felül?

3./beteg:

Ezt a beteget is 2013.októberben vizsgálták felül. A 95 ezer Ft/hó összegű rehabilitációs járadékát elvették, és a C2-es rokkantellátásos kategóriát kapott, mert az állapota neki is rosszabbodott. Ő sem érti, miért a 2012. évi minimálbér, a 93 ezer/Ft/hó összegnek a 60%-át = 55.800,- Ft/hó összeget kapja? Miért új belépőként veszik figyelembe a pénzellátását, amikor már ő is kb.10 éve folyamatos rokkant? Ennek, a kb. 10 éve folyamatos betegnek is, csak ?hasra ütés szerint? 2013.márciustól vélelmezik a fennálló állapotát, mintha csak az óta lenne beteg? Ennyire spórolni akar a betegeken a kormány? Mindegy, hogy kinek a határozatára milyen dátum kerül az állapot vélelmezéshez? A lényeg, hogy a 2012.évi minimálbérhez kapcsolva számoljanak? A betegek pénzét pedig minél jobban levegyék?

Mit is mondhatnánk még az említett 25 ezer ember sorsáról, illetve általában a rokkantak ellen meghozott törvényekről?

Amennyiben tévedés történt a törvényalkotás közben, azt törvény-módosítóval korrigálni lehetett volna az elmúlt 2 év során bármikor. A problémákat a rokkant-törvénnyel kapcsolatban számtalanszor jelezték ellenzéki szakpolitikusok, érdekvédő szervezetek, magánszemélyek, sőt az ombudsman is megkifogásolta, többször is. Így, csak arra gondolhatunk, hogy a szándékosság által vezérelve születhetett meg ez a súlyos betegeket ellehetetlenítő törvény? Valószínű, hogy nincs itt szó semmi másról, csak a betegek megkopasztásáról? Nem érdekel senkit az ő egészségi állapotuk, hogy az valójában milyen? Az sem érdekel senkit, hogy gyógyíthatók-e vagy sem, hogy bírnak-e dolgozni, vagy sem?

A társadalom felé olyan kormány-kommunikációt eresztenek szélnek, hogy a rokkantak 97%-a továbbra is megkapja a pénzellátását? Mint, ahogyan nemrég a M 1-en, a Kossuth Rádióban elhangzó nyilatkozatuk ezzel a fals információval szerette volna eltussolni a valóságot? Dicshimnuszokat zengnek a rokkantak sikeres foglalkoztatási rehabilitációjáról, miközben, kevés embernek, rövid időre, és csak álcázott munkát adnak éhbérért? Ez is, csupán egy csapda, semmi másról nem szól, mint hogy a betegek pénzellátását elvegyék? A rehabilitációs munka után, további munka nem lesz a nyílt munkaerőpiacon, se az ellátórendszerbe nem juthat vissza többé a beteg. Be kellene vallani inkább végre őszintén, hogy a kormány szerint nincs helye a társadalomban a rokkantaknak. Nem kellene össze-vissza hazudozni a rokkantakról, és azoknak a ?rózsás? helyzetéről sem. Nem kellene még tovább alázni őket ezekkel a semmitmondó, és álságosnak tűnő, hangzatos szlogenekkel, hogy: ?Senkit sem hagyunk az út szélén?!

Segélyekből nem lehet súlyos betegeket életben tartani, amikor annyi pénzt sem kapnak egy élet munkájában megrokkanva, hogy a havi gyógyszereiket kiválthassák. Ki kell mondani a kormány kommunikációnak azt is, hogy nem oldott meg semmit a kormány. Nincs 97% arányban a pénzellátását változatlanul megkapó rokkant, se egészségügyi rehabilitált, se foglalkoztatási rehabilitált. Ki kell mondania, hogy szemfényvesztés az egész kormányprogram rokkantügyben is. Ráadásul annyira átgondolatlanul hozták meg a ?csak azért is? csökönyös döntéseket, hogy többe került a rendszer eddigi átalakítása és fenntartása a Széll Kálmán terv ?újítása? szerint, mintha hozzá se nyúltak volna a rendszerhez! Ismerjék már el végre, hogy teljes kudarc a kormány rokkant programja. Mindez, tovább nyomorított életekkel megspékelve.

Forrás: mszfszk.hu/

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 5 = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Szilágyi János és Frenkl András szórakoztató műsora két órán keresztül
  Sorozatok, technika, tudományok, közlekedés, zene, bulvár, informatika, egészség, közösségi média, rövid interjúk TV-s celebekkel, énekesekkel, zenészekkel. www.intimreszek.hu
  Keresd Facebook-on is
 • 15:00: Club chart - Frenkl András slágerlistája két órán keresztül
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 9. szombat, Natália napja van.
Ma van a(z) Labdarúgás világnapja.
Az év 49. hete és 343. napja.
Holnap Judit napja lesz.

1437. Zsigmond király halála Znaimban december 9.-ére virradóan. A király 50 évig volt az ország uralkodója. Országlása összes fejedelmeink közül a leghosszabb tartalmú volt.


1894. A király szentesítette a kötelező polgári házasságról, az állami anyakönyv-vezetésről és vegyes házasság esetében a átkeresztelkedés elfogadásáról szóló rendeletet.


Weöres Sándor: Tél

Hó a mező takarója,
hűvös a nap, fogy a láng.

Délen a fecske, a gólya
gondol-e ránk?

Nincs dal az ég hidegében,
károg a varjúsereg.

Mégis a szán fut a jégen,
gyerekek!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com