Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ossian - Csendesen
40
hallgató

Több parkolóhelyet szeretnének a mozgássérültek

- 2017. szeptember 15. 21:58 - 895 megtekintés

Megkezdte a szabályozás felülvizsgálatát a mozgáskorlátozottak szövetsége. A hipermarketek nem mérik a parkolók kihasználtságát, és retorziót sem alkalmaznak a jogtalan használók ellen. Az áruházak melletti családi parkolókat még szabályok sem védik.

„A MEOSZ elnöksége mindenképpen tervezi az OTÉK felülvizsgálatát, a munkák megkezdődtek” – válaszolta a Vezess kérdésére a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Két ok miatt látják indokoltnak a „szabályozás újragondolását”. Állításuk szerint a mozgássérültek körében is növekszik idehaza a személyautót használók aránya, másrészt a kedvezményeket biztosító, sokak által ismert kék kártyával a szélvédő alatt a mozgássérülteken felül sokan mások is beállhatnak a kijelölt parkolókba.

Kevesen tudják, pedig 2012 óta az értelmi fogyatékosok, az autisták, a látási fogyatékosok, és a vakok is jogosultak a táblával és felfestett kerekesszékkel jelölt, az átlagosnál nagyobb méretű parkolóhelyek használatára. A jogszabály engedi a családtagok, vagy más segítők kártyahasználatát, de kizárólag egy szigorú korláttal: „a jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet”.

Mi az az OTÉK, és mit ír elő?
——————————————

Nem kérdés, hogy Budapest zsúfolt belvárosi utcáiban sima parkolóból és mozgáskorlátozottak részére fenntartott helyből egyaránt alig találni szabadot. A személyautósok, vagy éppen a fuvarozók szerint mindkettőből több kellene, kérdéseket inkább a nagy áruházláncok melletti hatalmas parkolóplaccok felosztása vet fel.

Az Országos Településrendezési és Építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) ezeket a bevásárlóközpontokat különleges területnek nevezi, és előírja: „minden megkezdett 50 db várakozóhelyből legalább egyet a mozgásukban korlátozottak részére kell kialakítani, amelyekből legfeljebb négy helyezhető közvetlenül egymás mellé”. Erre mondja a mozgássérültek országos szövetsége, hogy „az OTÉK-ben megállapított parkolóhelyek minimális száma kevésnek bizonyul”.

Azt már a kereskedelmi törvény szabályozza, hogy összesen mennyi parkolót kell kialakítani a hipermarketeknek. Napi fogyasztási cikket értékesítő, 300 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű üzlet esetében „az árusítótér minden megkezdett 10 négyzetméter nettó alapterülete után egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani”.

Mit mond erre a Tesco, az Auchan, a Lidl és az IKEA?
——————–

Állításuk szerint mindannyian betartják az OTÉK előírásait. Sőt, a Tesco sajtóosztálya szerint egyes áruházaiknál az előírás másfélszeresét is kialakították a parkolóknak. Tapasztalataik szerint általában nem a forgalom, hanem az áruház mérete határozza meg a szükséges helyek számát.

Miközben a mozgáskorlátozottak helyeit előírás szabályozza, a tőlük talán többek által igénybe veendő úgynevezett családi parkolókra nincs semmiféle kötelező szabályozás. Az Auchan áruházainál még vállalati előírás sincs, ezeket az egyes hipermarketek önkéntes alapon létesítik. Tőzsér Judit Lidl-szóvivő többször a kényelem kifejezést használta a kialakítás vezérlőelveként, viszont náluk – egyedüliként az általunk megkérdezettek közül – a családi helyek nem nagyobbak a normál parkolóknál.

Az IKEA melletti családi parkolók kialakításakor a cég munkatársai szerint fontos volt, hogy ezek lehetőleg közel legyenek a játszótérhez, és járdához kerüljenek.

Vajon az Auchan vagy a Tesco parkolóhelyei nagyobbak?
————————————-

Jogszabály határozza meg a minimális méretet, és ahogy írtuk, a minimális darabszámot is, ám arra nincs tiltás, hogy valaki az áruháza melletti brutális betonplaccon az elvártnál kényelmesebb kiszállást biztosító, nagyobb helyeket fessen fel. Kíváncsiak voltunk rá, ezért megkértük a legnagyobb hazai áruházláncokat, árulják el a parkolóik méretét.

A normál helyek a Tescók és Auchanok mellett 2,5 x 5 méteresek, a Lidl nem küldött konkrét számot.

A mozgáskorlátozottak helyeivel kapcsolatban feltételes módban válaszolt a Tesco: “a 2,5 méter széles parkoló-álláshoz 1,1 méter széles kiszállási sáv tartozik, tehát összesen 3,6 x 5 méteresnek kellene lennie”. Az Auchan válasza: „méretük változó, legalább 3,25 x 5 méter”. A Lidl nem küldött konkrét számot.

Végül nézzük meg az áruházak számára legnagyobb szabadságot adó területet, a családi parkolóhelyekét. Tesco: „mérete általában megegyezik a mozgássérült parkolóval, így 3,6 x 5 méteresnek kellene lennie”. Auchan: „ezek mérete változó, legalább 3,25 x 5 méter”. Lidl: „a családos parkolók mérete megegyezik a normál parkolók esetében előírt méretekkel”.

Ezek a hivatalos adatok, de azért mi egy mérőszalaggal lemértük 4 különböző áruház mellett a parkolókat – videó [url]Jogszabály határozza meg a minimális méretet, és ahogy írtuk, a minimális darabszámot is, ám arra nincs tiltás, hogy valaki az áruháza melletti brutális betonplaccon az elvártnál kényelmesebb kiszállást biztosító, nagyobb helyeket fessen fel. Kíváncsiak voltunk rá, ezért megkértük a legnagyobb hazai áruházláncokat, árulják el a parkolóik méretét.

A normál helyek a Tescók és Auchanok mellett 2,5 x 5 méteresek, a Lidl nem küldött konkrét számot.

A mozgáskorlátozottak helyeivel kapcsolatban feltételes módban válaszolt a Tesco: “a 2,5 méter széles parkoló-álláshoz 1,1 méter széles kiszállási sáv tartozik, tehát összesen 3,6 x 5 méteresnek kellene lennie”. Az Auchan válasza: „méretük változó, legalább 3,25 x 5 méter”. A Lidl nem küldött konkrét számot.

Végül nézzük meg az áruházak számára legnagyobb szabadságot adó területet, a családi parkolóhelyekét. Tesco: „mérete általában megegyezik a mozgássérült parkolóval, így 3,6 x 5 méteresnek kellene lennie”. Auchan: „ezek mérete változó, legalább 3,25 x 5 méter”. Lidl: „a családos parkolók mérete megegyezik a normál parkolók esetében előírt méretekkel”.

Ezek a hivatalos adatok, de azért mi egy mérőszalaggal lemértük 4 különböző áruház mellett a parkolókat – videó.https://youtu.be/….

Mit ér a darabszám és a méret, ha jogtalan használók foglalják a parkolókat?
————————————-

Körülbelül 170 ezer mozgássérültes parkolási igazolvány lehet érvényben ma Magyarországon a MEOSZ szerint, de hogy ebből mennyit loptak el, és ezen felül mennyi hamisítottat használnak egyesek, nem tudni. Ahogyan arra sincs adat, a különböző áruházak mellett kijelölt parkolókba mennyien állnak be a kék papír nélkül, jogtalanul.

A hipermarketektől kapott válaszok szerint a biztonsági őreik nem ellenőrzik a helyeket, az áruházak részéről senki nem szól rá sem a fogyatékkal élők, sem a családosok parkolóit elfoglaló lustákra, akik nem tudnak 20 méterrel többet gyalogolni. Jellemzően azt mondták a sajtóosztályok, hogy ezekre a területekre is a KRESZ iránymutatásai vonatkoznak, a szabályszegők ellen az illetékes hatóságoknak kell fellépni. Aki ilyen helyekre jár vásárolni, az túl sok rendőri intézkedést nem képes felidézni, de az sem igaz, hogy soha nem büntetnek áruházak parkolóiban. Szerkesztőségünkben két kolléga is fel tudott idézni egy-egy esetet rendőrökkel, igaz, mindkettő évekkel ezelőtt történt.

Egyedül az IKEA közölte szerkesztőségünkkel, hogy a mozgássérültek helyére jogtalanul beállókat a hangosbemondón figyelmeztetik, álljanak máshová autójukkal.

Sajnos a különféle típusú parkolóhelyek kihasználtságáról sincs senkinek mérése, de még csak körülbelüli adata sem. Se a MEOSZ-nak, se az általunk megkérdezett áruházaknak, márpedig a jogszabály megváltoztatása előtt nyilván ez az információ segítene a legtöbbet.

A legismertebb lebukást közel egymilliós bírság követte
——————————————————

2013 novemberében hagyta helyben a Fővárosi Törvényszék a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, amelyben bűnösnek találta Liptai Claudiát, és 150 napi tételnyi, naponként 7 ezer forintos pénzbüntetést rótt ki rá. A celeb 2011 áprilisában használta a 2010 augusztusában elhunyt édesanyja nevére kiállított kék igazolványt Budapest VI. kerületében. Az esetről a bulvármédiában megjelenő cikkek után Liptai akkori jogi képviselője közleményt juttatott el a nyilvánossághoz, mely szerint védence elnézést kér a történtekért.

Forrás: vezess.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


9 * = nyolcvan egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 28. kedd, Levente, Irén napja van.
Az év 26. hete és 179. napja.
Holnap Péter, Pál napja lesz.

1366. Nagy Lajos Erdélyben rendeletében biztosította úgy a nemesek, mint a jobbágyok személyes szabadságát, továbbá az úriszéket.


1763. Nagy földrengés volt a Duna mentén, főleg Komáromban és Budán. Budán megsérült a Mátyás-templom, a ferencrendiek várbeli és vízivárosi temploma és az újlaki templom.


Tóth Bálint: Nyárra forduló

"...Esztendő legszebb szaka,

nyár is, tavasz is,
bodzavirág koronázta első teli fészkek,
még szól a kakukk, s hallgatnak a tücskök,
rigók hangolnak fémfeketében,
narancsszín pikulán a lucfenyők tetején,
s rá sárgadolmányos aranymálinkók népi danája:
Kell-e dió, fiú?"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com