Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


36
hallgató

ÚJ VEZETÉS ÉS ÚJ TERVEK A VIKTÓRIA REHABILITÁCIÓS KÖZPONTBAN

- 2020. december 9. 21:31 - 587 megtekintés

Új vezetéssel és rengeteg tervvel vág neki a következő évnek a Viktória Rehabilitációs Központ, a fő cél az intézményben rejlő lehetőségek feltárása, hasznosítása. Az újdonságokról Takács Ildikó Krisztina igazgatót és az intézményt fenntartó Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének újonnan megválasztott elnökét, Kiss Józsefnét kérdezte a Székesfehérvár.hu munkatársa.

Fotó: Székesfehérvár.hu

Takács Ildikó Krisztina már több mint egy éve vezeti az intézményt, két hónapja pedig a központ fenntartója, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete is új elnököt választott Kiss Józsefné személyében, aki 23 éve tagja az egyesületnek és 8 éve vezetőségi tag.

A két agilis hölgy nagy tervekkel vág neki a következő időszaknak, hogy még több segítséget kaphassanak a megyében és Székesfehérváron élő mozgássérültek.

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének új elnöke, Kiss Józsefné elmondta, hogy az egyesületnek komoly felelőssége van a megyében élő mozgáskorlátozottak felé. Fejér megye egész területén kell összefognia, koordinálnia a mozgássérültek segítését. Fontos feladatnak tartja, hogy megállítsák a taglétszám csökkenését, és nagyobb aktivitásra ösztönözzék a tagokat. A megye mozgássérültjeinek összefogása mellett tanácsadásokat, mentorprogramokat is indít az egyesület.

Sorstársi tanácsadás és ügyintézés mozgássérülteknek

A sorstársi tanácsadás keretében gyakorlatilag mindenféle papírmunkában, hivatalos ügyintézésben segítenek a mozgássérülteknek a támogatások igényléséhez, jövő évtől vissza szeretnék hozni a Viktória Központba az orvosi rendelést, valamint jogi tanácsadást is indítanak. Ezek ingyenes szolgáltatások lesznek, amiket az egyesület biztosít.

„Milyen ügyekben fordulhatnak az egyesülethez a megyében élő mozgáskorlátozottak? Amikor valakit baleset ér, vagy rokkant lesz, nem tudja merre induljon el, hol kaphat segítséget, milyen jogai vannak és milyen járadékra jogosult? Számos speciális támogatás létezik, például gépkocsi vásárlásra, lakás átalakításra, akadálymentesítésre. A fogyatékossági támogatással rendelkezők szinte automatikusan, határozat alapján kapják meg a mozgássérült parkolási igazolványt, de kevesen tudják, hogy a közlekedésében nehezített ember is megkaphatja a parkolási igazolványt, ha nem tud önállóan felszállni tömegközlekedési eszközökre. Erről és még sok minden másról is tájékoztatjuk az embereket.” – mondta el a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének új elnöke, aki szólt a Viktória Központ előtt álló feladatokról is. 

Fejlesztik a Viktória Központ nappali ellátó részlegét

Az egyik legfontosabb cél a nappali ellátó részleg fejlesztése, ahol akár néhány órára is biztosítani tudják a mozgássérültek felügyeletét, gondozását. Jelenleg átlagban 15 fő veszi igénybe naponta ezt a szolgáltatást, szeretnék, ha ennek a létszámnak a dupláját tudnák ellátni naponta. A nappali ellátás fontos szolgáltatás például azoknak a családoknak is, akik sérült gyermeket nevelnek, itt szakképzett gondozók foglalkoznak a gyerekekkel, amíg a szülők elintézhetik ügyes-bajos dolgaikat. Sokan nem tudják azt sem, hogy a központból gyógyászati segédeszközöket is lehet kölcsönözni: amikor valaki balesetet szenved, nem kell mankót vagy tolószéket vennie, elég kikölcsönözni a Viktória Központból arra az időszakra, amíg ez szükséges.

Takarékosabb működés és fejlődő közösségi terek

Takács Ildikó Krisztina, a Viktória Rehabilitációs Központ igazgatója elmondta, hogy rengeteg tervük van a jövőre nézve, fő céljuk a központban rejlő lehetőségek hasznosítása. Számos lépés történt annak érdekében is, hogy takarékosabban működtessék az intézményt, ennek kapcsán fűtéskorszerűsítés történt és távhővel fűtik az intézményt. Hasznosítják a helyiségeket is, állandó bérlőik lettek, a Viktória Központban talált új otthonra a CICE, a Civil Centrum Alapítvány is, amely értékközpontú szolgáltatásfejlesztést végez a központ számára.

Takács Ildikó elmondta, hogy szeretnének egy közösségi teret, az első lépések már meg is történtek egy olyan terem kialakításával kapcsolatban, ahol a test és a lélek kaphat nagy szerepet. Itt tervezik nyáron a gyermekfelügyeletek megszervezését és a táboroztatást is. Szintén a kisiskolás korosztályt érinti, hogy 2021-ben szeretnének egy szűrőprogramot is elindítani a székesfehérvári általános iskolák 3-4 osztályos tanulói részére, akik a legveszélyeztetettebb korosztály a lúdtalp és a gerincferdülés kialakulásának tekintetében. Erre már ki is dolgozták a programot az intézmény gyógytornászai. Terveik megvalósításában nagy szerepet szánnak az önkénteseknek, akiket a 14-18 év közötti korosztályból várnak.

Az igazgató beszélt arról is, hogy nagyon sok segítséget kapnak a cégektől is, legutóbb például a Deponia segített azzal, hogy ingyen szállította el a lomokat az intézményből, de kaptak festéket is, amivel elkezdhették az irodák és folyosók mázolását.

Gyógytorna, masszázs és fizioterápia elérhető árakon

Készül az új honlap is, ami a viktoriakozpont.hu címen lesz elérhető új design-al és sok információval. „Az a célunk, hogy hírt kapjanak rólunk és minél több emberhez jusson el, hogy milyen segítséget tud nyújtani a Viktória Központ. Sokszor szembesülök azzal, hogy a mai napig nem tudják az emberek, hogy létezik ez a központ, ahol például sokkal olcsóbban vehetnek igénybe egy sor szolgáltatást a gyógytornától a masszázson át a fizioterápiáig”  hangsúlyozta az igazgató.

A támogatásokat, felajánlásokat az következő számlaszámra várja a civil fenntartású intézmény: Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete, bankszámlaszám: 11736116-20027801 (Viktória Központ javára)

(Forrás: Székesfehérvár.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy + = 9

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 20. hétfő, Klaudia napja van.
Az év 12. hete és 79. napja.
Holnap Benedek napja lesz.

1688. Zrínyi Ilona, Thököly Imre hitvese, gyermekeivel Júliával és Ferenccel Munkács várából Bécsbe kísértetett.


1824. Özvegy gróf Széchényi Ferencné, szül. gróf Festetich Juliána halála.


A tavaszi szép időnek ,
Lám, hogy mindenek örülnek:
Erdők, mezők megzöldülnek,
A madarak zengedeznek.

Kisütött a nap sugára
Az én rózsám ablakára:
Tündöklik gyémánt orcája:
Ragyog szép csillag módjára.

Repülj fecském ablakára!
Kérjed, nyissa meg szavadra!
Mondd: ezüstös laput vevék,
Rá arannyal írom nevét.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com