Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kerozin - Mieét vagy hülye
23
hallgató

Vak jótevő a büditelepen

- 2020. április 17. 11:06 - 531 megtekintés

Vészjósló dolgokat hallottam a tiszavasvári cigánytelepről, de a hosz-szú utcában csönd van, kóbor kutyák sincsenek, rendezettek a házak. – Igen, mert ez már a magyarsor – mondja nem titkolt büszkeséggel vendéglátónk. Hogy megvilágítsa a helyi viszonyokat, rövid szociológiai elemzéssel szolgál: Tiszavasváriban három szegregátum létezik, a józsefházi, a büdi, ahol semmit nem lehet kint hagyni, mert […]

Vészjósló dolgokat hallottam a tiszavasvári cigánytelepről, de a hosz-szú utcában csönd van, kóbor kutyák sincsenek, rendezettek a házak.
– Igen, mert ez már a magyarsor – mondja nem titkolt büszkeséggel vendéglátónk.
Hogy megvilágítsa a helyi viszonyokat, rövid szociológiai elemzéssel szolgál: Tiszavasváriban három szegregátum létezik, a józsefházi, a büdi, ahol semmit nem lehet kint hagyni, mert minden mozdíthatót ellopnak, és a Széles- és Keskenyút, ahová roma kísérő nélkül nem ajánlatos bemerészkedni. A családok gyakran hurcolkodnak, és az, hogy valaki hol él, rangot jelent. Ő maga hosszú évek alatt, több költözéssel verekedte fel magát a magyarsorra, teszi hozzá. Ezután belém karol, így araszolunk föl a házba vezető öt lépcsőfokon. Odabent már könnyedén mozog, ásványvizet tölt a kikészített poharakba, közben tréfásan megjegyzi, hogy egy vakot azzal lehet a pokolba kergetni, ha elveszik a nyugdíját, vagy átrendezik körülötte a lakást. Az előbbit már megtapasztalta, amikor megszűnt a vakok személyi járadéka, most fogyatékossági támogatást kap, havi 46 ezer forintot.

Kiss Zsolt látónak született, gyerekkorában szemüveget hordott, és az egyik szemével már akkor tompán látott. Telefonműszerésznek tanult, ebben a szVak jótevő kiss zsolt tiszavasváriakmában dolgozott néhány évig. A baleset, amely egy csapásra megváltoztatta életét, húszévesen érte. Egy barátja megkérte, hogy tegyenek fel egy gázolajos hordót az utánfutóra. A hordó 250 kiló volt, de fiatalon az ember azt hiszi magáról, hogy mindenre képes. Megemelte, bevérzett a szeme, a barátja pedig elesett, de olyan rosszul, hogy tolókocsis lett. Zsoltot először a nyíregyházi kórházba szállították, két hét múlva átvitték a pesti szemklinikára, ahol megállapították a retinaleválást, de akkor már nem lehetett műteni. Perelhetett volna orvosi műhiba miatt, nem tette. Állt a klinika ablakában, s azon gondolkozott, kiugorjon-e. „Nincs vége az életednek, neked még dolgod van”, mondta neki egy nővérke – ez billentette át a holtponton.
A baleset után egy szociális alapítványnál kezdett dolgozni, ahol állami gondozásból kikerült fiatalokat oktattak a civil élethez szükséges alapvető ismeretekre. Egy ismerőse hívta meg Tiszavasváriba, itt, a büdi cigánytelepen talált rá a szerelem.

– Egy vak nem a látványba szeret bele, hanem a hangba, mert a hangsúlyokban, a beszéd dallamában benne van az ember egész lénye – feleli, amikor azt firtatom, mi fogta meg Erikában. Alig egy év múlva feleségül vette a törekvő, értelmes roma lányt, aki akkor bolti eladóként dolgozott. Erika később továbbtanult, szociális munkás, illetve ápolási asszisztens lett, húsz éve a helyi családsegítő szolgálat alkalmazza házi gondozónak. Közös életüket a büditelepen kezdték, egy komfort nélküli szoba-konyhában, ide hívta meg Zsolt az édesanyját látogatóba. Az asszony utóbb azt mondta, kellemesen csalódott, nincs cigányszag, de többet nem jön. Mert jó partit képzelt el a fiának, egy magyar asszonyt, akit ő is elfogad, Zsolt azonban nem kérte ki a véleményét, nélküle döntött, ezért a továbbiakban nem érdekli, élnek-e vagy halnak. Azóta nincs kapcsolat a családdal, Zsoltot gyakorlatilag kitagadták – ez ma is fáj neki.

A büditelep ismeretlen világot nyitott meg számára, eleinte kicsit úgy érezte magát, mint egy földre csöppent ufó. Megviselték a telepen uralkodó viszonyok: a tanulatlanság, a tudatlanság és az, hogy a fiatal szülők nem tudják beosztani a pénzt, a mának élnek, ezt a szemléletet adják tovább a gyerekeiknek, generációk nőnek fel így. Segíteni szeretett volna – nem ment könnyen. Fehér hollónak, idegennek tekintették, aki dirigálni akar. A róla alkotott képet egy tizenöt évvel ezelőtti esemény írta át. Egy anyától elvették a hét gyermekét, mert a nő az utcán dolgozott. Amúgy kiváló anya volt, jó életkörülményeket teremtett, 8-tól 4-ig pénzt keresett, utána kizárólag a gyerekeivel foglalkozott. Meleg családi fészekben éltek, kiegyensúlyozottan, boldogan. A hivatal sem tudott semmit felhozni az anya ellen, csak azt, hogy prosti. De Zsolt addig járt a nyakukra, addig győzködte őket, míg végül a kicsik visszakerültek az anyjukhoz. A sikeres akció híre futótűzként terjedt, s a közösség bizalmába fogadta az önkéntes segítőt. Szép lassan megtanulták, hogy ha támogatásra szorulnak, van valaki, akinél kopogtathatnak.

Zsolt alapos és óvatos. Nem ugrik fejest az ügyekbe, előbb tájékozódik, nyomoz, mérlegel. Tudja, hogy a hozzá fordulók nem mindig mondanak igazat, tudja, hogy vannak felelőtlen szülők és jogos gyámhatósági döntések. A jó ügyért kitartóan harcol, de tudomásul veszi, hogy nem győzhet mindig, nem lehet mindenkit megmenteni. A segítségnyújtást tágan értelmezi: segélyért kilincsel, időpontot egyeztet, bonyolult űrlapokat tölt ki, és ha egy nő a negyedik gyerek után szeretné elköttetni a petevezetékét, Zsolt próbálja meggyőzni a makacskodó férjet. Gyakorta kíséri el az állapotos anyukákat Nyíregyházára nőgyógyászati vizsgálatra, mert az ő rokkantigazolványával egy kísérő is utazhat, így csak 220 forint az út oda-vissza, ami teljes áron 2400 lenne. Nem vár hálát, sem köszönetét. Neki elég annyi, hogy a körülötte élők már tudják, számíthatnak rá, diszkrécióban is. Már nem szégyellnek segítséget kérni, és ha elmennek egy hivatalba vagy az orvoshoz, másként kezelik pártfogoltjait, amikor ő is ott van.

– Elhiszem, hogy a Zsolt nevű mankó megkönnyíti az itteniek életét, de így sosem fognak felnőni – vetem közbe.
– Lehet, de azért én szívósan próbálom őket önállóságra is nevelni – feleli.

Persze rosszakarói mindenkinek akadnak, Zsoltot érik támadások szóban és máshogy is. Egyszer, szilveszter éjjelén két szomszéd zörgetett az ajtaján. Részegek voltak, szórakozni akartak, fellökték, összerugdosták, majd inzultálták a kiérkező rendőröket. Zsolt a bíróságon nem kért rájuk büntetést. Azt mondta, veri őket amúgy is az élet, és nem venné a lelkére, ha a gyerekeik miatta nélkülöznék az apjukat.
Kislányuk három hónapos volt a támadáskor. Jázmin talált gyerek, Zsolt szerint a kicsi lányt az ég küldte nekik. Kezdettől vágyakoztak gyerekre, évekbe telt, mire kiderült, hogy Erika természetes úton nem eshet teherbe. Ekkor belevágtak a lombikprogramba, sok pénzt felemésztett, el is adósodtak rendesen, ám eredményt nem hozott. Aztán egy szép napon azzal állított be hozzájuk egy fiatal telepi nő, hogy már van két gyerekük, a harmadikat nem akarják, de ha Zsolték becsülettel fölnevelnék, megszülné. Aggályosán lepapírozták a nyílt örökbefogadást, végigkísérték a terhességet, segítettek, amiben tudtak.
– A szülésre, amíg élek, emlékezni fogok. Egyik délelőtt átjött az anyuka, hogy úgy érzi, itt az idő, megfürödne, és hívhatom a mentőt. Abban a pillanatban elfolyt a magzatvíz. Kutyául be-pánikoltam, riasztottam Erikát, aki éppen vásárolni ment. Mire a mentő megérkezett Tiszalökről, a baba már félig kibújt, itt született meg a házunkban – idézi fel a rendkívüli napot Zsolt.
Jázmin a hatodik évét töltötte be tavaly ősszel, idén lesz elsős. Tudja, hogy örökbe fogadták, kétéves korától mondogatják neki a tanfolyamon elsajátított rigmust: „Kaptunk téged örökbe. Maradsz velünk örökre?”
– Ha jönne a jó tündér, aki teljesíti három kívánságát, mit kérne? – kérdem tőle.
– Azt, hogy a kislány mindig a mi lányunk legyen. Akkor is, ha nagykorúvá válik, és megkeresi az igazi szüleit – vágja rá habozás nélkül. Az, hogy újra lásson, nem szerepel a kívánságok közt – szóvá is teszem. Azt válaszolja: elfogadta az állapotát, mert muszáj volt. Persze álmodni olykor ő is szokott. Például arról, hogy előbb-utóbb biztonságos anyagi forráshoz jut, amellyel – megfelelő kontroll mellett – többet tudna segíteni. Hogy mögé áll egy szervezet, amelyik értékeli a munkáját, mert akinek nincs hivatalos státusza, azt nem mindig veszik komolyan.

Összegzésül még annyit mond: a baleset után tanácstalan volt, nem tudta, mihez kezdjen magával, s talán azért kezdett segíteni másoknak, mert ő is segítségre szorult. Nem akart otthon ülni, önsajnálatba burkolózni, szeretett volna fontos, hasznos lenni, tehát számára a segítségnyújtás egyfajta öngyógyítás, és idővel ráébredt, hogy ha a nála gyengébbeknek segít, azzal ő válik erősebbé. Azt suttogják róla a háta mögött, hogy túl optimista, és tényleg, hiszen mindenben, mindenkiben a jót keresi. Érték veszteségek, érik csalódások, néha padlóra kerül, de föláll és megy tovább. A telepen töltött húsz év során nagyjából tíz család mindennapjait egyengette, megmutatva nekik a helyes utat. Nem sok, de az a tíz család dolgozik, nem a kocsmába hordják a pénzt, van vizük, villanyuk, és a gyerekeik rendesen járnak iskolába. Elismeri, hogy segítőként csak részsikerei vannak, de egyedül nehéz megváltani a világot. És ha végigtekint az elmúlt éveken, úgy érzi, teljes életet él, nincs oka panaszra.
(Riportunkat még a koronavírus-járvány kitörése és a kijárási korlátozások bevezetése előtt készítettük.)

(megjelent: Magyar Hang, 2020. 04. 17.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc - 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com