Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ráhel klub - a mikrofonnál Móni Robi és Sanyi
39
hallgató

Vakoknak tanít önvédelmet a harcművész

- 2015. április 17. 8:01 - 1949 megtekintés

Kátay-Németh Vilmos vak harcművész személyében magyar résztvevője is lesz a májusi belgiumi Inkluzív Karate Európa Bajnokságnak, amelyen tíz ország százhatvan fogyatékkal élő versenyzője áll rajthoz. Kátay-Németh Vilmos Magyarországon három éve oktatja a vak és gyengén látó emberek számára kifejlesztett speciális önvédelmi módszerét, amely iránt most a belga szervezők is érdeklődnek.

Dr. Kátay-Németh Vilmos öröklött szembetegsége következtében 1989-ben veszítette el látását. Vakon kezdett önvédelmet tanulni, 2005-ben fekete öves aikido mester lett, majd 2014-ben thai boksz edzői képesítést szerzett. Miután kétszer próbálták meg – sikertelenül – kifosztani az utcán, vak emberek számára is elsajátítható önvédelmi módszert fejlesztett, melyet Fehér kardnak nevezett el, és már évek óta oktat látó és nem látó tanítványainak. “A harcművészetekkel én még látó gyerekként kezdtem foglalkozni különböző harcművészeti filmek hatására” – meséli Kátay-Németh Vilmos. Tizenhat éves korában vesztette el a látását, és akkor úgy hitte: a harcművészettől is örökre búcsút vett. “Egyik éjszaka éppen hazafelé tartottam egy barátom születésnapi bulijáról, amikor megtámadtak, ám egy régről ismert karate rúgással sikerült hatástalanítanom a támadót. Ekkor ébredtem rá, hogy vakon is meg kell védenem magam.” Ettől kezdve tudatosan kereste a lehetőséget, először az aikidóval foglalkozott. “Ez látássérültek számára is elsajátítható harcművészet, mivel a gyakorlást mindig csukló-, könyök-, vagy vállfogásból kezdjük.” Hamar kiderült azonban, hogy ez nem elegendő, hiszen a hétköznapi helyzetekben ritkán biztosított az ilyen tiszta kontaktus, ekkor kezdett el más harcművészetekkel is aktívan foglalkozni. Azóta kifejlesztett egy speciális módszert vak és gyengén látó emberek számára, amelyet Fehér kardnak nevezett el. “Ez a technika abszolút specifikus, a különböző általam ismert, tanult harcművészeti ágak azon elemeit ötvözi, amelyekről úgy gondoltam, hogy vak emberek is meg tudják csinálni, ez többnyire közelharc technikákat jelent. A lényeg, hogyha megtámadnak valakit, akkor hatástalanítani tudja az ellenfelét, és miután a földre terítette, elővehesse a telefonját, és képes legyen segítséget hívni.” “A vakok szövetségében napi 3-4 esetről számolnak be, mely során látássérülteket támadnak meg az utcán, és próbálnak meg kifosztani. Így sokan a bevett útvonalaikon már mellőzik a fehér botot, hogy ne váljanak könnyű prédává” – meséli. Ezért is tartja fontosnak az önvédelmi technikák elsajátítását. “Én az utcára nevelem őket, tanítom őket esni, kelni, megfogni a másikat, védeni önmagukat.” Az edzések ugyanakkor integráltak, látók is részt vesznek rajta. Most azonban ismét teremgonddal küzdenek, eddigi gyakorlóhelyükről kirakták őket, így most átmenetileg szünetelnek az edzések. “Nehéz megfelelő helyet találnunk, hiszen én az edzéseket ingyen tartom, nem tudunk terembért fizetni, ugyanakkor speciális szükségleteink vannak: tatami, biztonsági felszerelés” – sorolja a nehézségeket. Nemrég úgy döntött: indul a belgiumi Lommel-ben május 3-án rendezett Inkluzív Karate Európa Bajnokságon, amelyen tíz ország százhatvan fogyatékkal élő versenyzője áll rajthoz. Célja, hogy formagyakorlatával felhívja a figyelmet a vak és gyengén látó emberek számára kifejlesztett speciális önvédelmi módszerére. Forrás: Infó Rádió – Seres Gerda

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 * = harminc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com