Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Stereo 2.0 feat. Players - Hey Dj
53
hallgató

Vakvezető robotkutyát fejlesztenek

- 2021. május 7. 5:53 - 827 megtekintés

Bár egy valódi kutya egyben igazi hű társ is, a robotkutyáknak számos, más előnye van, emiatt is fejlesztik vakvezetésre a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i kutatói.

Fotó: Index

A vakvezető kutyák, vagyis az emberek környezetükben való közlekedését segítő, kiképzett kutyák már hosszú évtizedek óta fontos szerepet játszanak a társadalomban. Ezek a magasan képzett állatok ugyanis értékes segítőtársaknak bizonyultak a látássérült személyek számára, lehetővé téve számukra a biztonságos navigációt a beltéri és kültéri környezetben egyaránt.

Miért jobb a roboteb?

A Kaliforniai Egyetem Berkeley-i Hibrid Robotikai Csoportjának kutatói nemrégiben egy pórázzal ellátott négylábú robotot hoztak létre, amely  ÁTVEHETI A VAKVEZETŐ KUTYÁK SZEREPÉT.

Ez a robot, amelyet az arXiv-on előzetesen közzétett tanulmányban mutattak be, segíthet az embereknek biztonságosan navigálni a beltéri környezetben anélkül, hogy tárgyaknak, falaknak és egyéb akadályoknak ütközne.

Egy jól viselkedő vakvezető kutyát általában egyedileg kell kiválasztani és kiképezni. – mondta a TechXplore-nak Zhongyu Li, a UC Berkeley hibrid robotikai csoportjának kutatója, aki a tanulmányt készítette.

Ráadásul az egyik kutyától kapott készségeket nem lehet átvinni egy másikra. Emiatt a vakvezető kutyák kiképzése idő- és munkaigényes, a folyamat pedig nem könnyen skálázható. Ezzel szemben az egy robotvezető kutyán kifejlesztett algoritmusok könnyen átültethetők egy másik robotra.– hangsúlyozta még Li.

Egyre olcsóbb a robotkutya

A négylábú robotok az elmúlt években egyre kifinomultabbá váltak. Számos ilyen robot egyre megfizethetőbb és nagy mennyiségben egyre könnyebben gyártható. Mivel a négylábú robotok mind alakjukban, mind méretükben hasonlítanak a kutyákra, ideális helyettesítői lehetnek a vakvezető kutyáknak, és talán az emberek számára is könnyebben befogadhatók a társadalomba, mint más robotrendszerek.

Úgy döntöttünk, hogy a négylábú robotokat látássérült embereket segítő vakvezető kutyaként használjuk. A kutyánk alapja egy Mini Cheetah nevű kisméretű négylábú robot, amely 2D LiDAR-ral van ellátva a környezet érzékelésére, egy forgó alapon elhelyezett kamerával a vezetett ember helyzetének követésére, egy pórázzal az emberek vezetésére, valamint egy erőérzékelővel a pórázon, amely méri az ember által/az emberre kifejtett erőt.

A vak emberek vezetésére korábban kifejlesztett rendszerek többsége merev robotkarokon alapul, amelyek felismerik az akadályokat, és segítenek az embernek megkerülni azokat. A Li és kollégái által létrehozott robot vezetőkutya ezzel szemben egy rugalmas pórázra van erősítve, amely lehet feszes (azaz kifeszített vagy meghúzott) vagy laza. A merev szerkezet helyett a póráz használata nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a robot-ember csapat kombinált mozgásában és pozíciójában, miközben egy adott környezetben navigál.

Pórázt használ ez is

Az új kibernetikus vezetőkutya megalkotása mellett Li és munkatársai egy hibrid fizikai ember-robot interakciós modellt is kidolgoztak, amely a robotkutya és az emberi felhasználó közötti dinamikus kapcsolatokat írja le működés közben. Ezt a modellt felhasználva a kutatók ezután kifejlesztettek egy reaktív tervezőszoftvert, amely képes váltani a megfeszített és a laza póráz üzemmódok között, hogy a leghatékonyabban vezesse az emberi felhasználót szűk helyeken.

Például amikor a robotvezető-ember rendszer egy szűk helyre kerül, mondjuk egy folyosó sarkába, a robot először lazára engedheti a pórázt. Ez lehetővé teszi a robot számára, hogy átpozícionálja és átirányítsa magát anélkül, hogy közvetlenül befolyásolná az ember pózát. Ezt követően a robot a pórázt megfeszítheti, hogy átvezesse az embert ezen a szűk területen.– magyarázta Li.

Már tesztelték is

Li és kollégái az általuk kifejlesztett rendszert egy sor valós kísérletben értékelték, amelyekben a robotvezető kutyának egy bekötött szemű embert kellett egy meghatározott helyre vezetnie, miközben el kellett kerülnie a baleseteket és a közeli akadályokkal való ütközéseket. A tesztek eredményei rendkívül ígéretesek voltak, mivel a robot sikeresen, ütközések nélkül vezette a résztvevőket a kívánt helyre.

Nemrég saját szemünkkel is megnézhettük itt, Magyarországon a Boston Dynamics saját robotkutyáját, Spotot, akinek ugyan konkrét feladatot még nem jelöltek ki, de nagyon sok mindenre hasznos lehet – nagyjából tízmillió forintos árért.

A videó alábbi linken tekinthető meg:

https://youtu.be/FySXRzmji8Y

(Forrás: Index)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com