Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


36
hallgató

Vakvezető robotkutyát fejlesztenek

- 2021. május 7. 5:53 - 578 megtekintés

Bár egy valódi kutya egyben igazi hű társ is, a robotkutyáknak számos, más előnye van, emiatt is fejlesztik vakvezetésre a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i kutatói.

Fotó: Index

A vakvezető kutyák, vagyis az emberek környezetükben való közlekedését segítő, kiképzett kutyák már hosszú évtizedek óta fontos szerepet játszanak a társadalomban. Ezek a magasan képzett állatok ugyanis értékes segítőtársaknak bizonyultak a látássérült személyek számára, lehetővé téve számukra a biztonságos navigációt a beltéri és kültéri környezetben egyaránt.

Miért jobb a roboteb?

A Kaliforniai Egyetem Berkeley-i Hibrid Robotikai Csoportjának kutatói nemrégiben egy pórázzal ellátott négylábú robotot hoztak létre, amely  ÁTVEHETI A VAKVEZETŐ KUTYÁK SZEREPÉT.

Ez a robot, amelyet az arXiv-on előzetesen közzétett tanulmányban mutattak be, segíthet az embereknek biztonságosan navigálni a beltéri környezetben anélkül, hogy tárgyaknak, falaknak és egyéb akadályoknak ütközne.

Egy jól viselkedő vakvezető kutyát általában egyedileg kell kiválasztani és kiképezni. – mondta a TechXplore-nak Zhongyu Li, a UC Berkeley hibrid robotikai csoportjának kutatója, aki a tanulmányt készítette.

Ráadásul az egyik kutyától kapott készségeket nem lehet átvinni egy másikra. Emiatt a vakvezető kutyák kiképzése idő- és munkaigényes, a folyamat pedig nem könnyen skálázható. Ezzel szemben az egy robotvezető kutyán kifejlesztett algoritmusok könnyen átültethetők egy másik robotra.– hangsúlyozta még Li.

Egyre olcsóbb a robotkutya

A négylábú robotok az elmúlt években egyre kifinomultabbá váltak. Számos ilyen robot egyre megfizethetőbb és nagy mennyiségben egyre könnyebben gyártható. Mivel a négylábú robotok mind alakjukban, mind méretükben hasonlítanak a kutyákra, ideális helyettesítői lehetnek a vakvezető kutyáknak, és talán az emberek számára is könnyebben befogadhatók a társadalomba, mint más robotrendszerek.

Úgy döntöttünk, hogy a négylábú robotokat látássérült embereket segítő vakvezető kutyaként használjuk. A kutyánk alapja egy Mini Cheetah nevű kisméretű négylábú robot, amely 2D LiDAR-ral van ellátva a környezet érzékelésére, egy forgó alapon elhelyezett kamerával a vezetett ember helyzetének követésére, egy pórázzal az emberek vezetésére, valamint egy erőérzékelővel a pórázon, amely méri az ember által/az emberre kifejtett erőt.

A vak emberek vezetésére korábban kifejlesztett rendszerek többsége merev robotkarokon alapul, amelyek felismerik az akadályokat, és segítenek az embernek megkerülni azokat. A Li és kollégái által létrehozott robot vezetőkutya ezzel szemben egy rugalmas pórázra van erősítve, amely lehet feszes (azaz kifeszített vagy meghúzott) vagy laza. A merev szerkezet helyett a póráz használata nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a robot-ember csapat kombinált mozgásában és pozíciójában, miközben egy adott környezetben navigál.

Pórázt használ ez is

Az új kibernetikus vezetőkutya megalkotása mellett Li és munkatársai egy hibrid fizikai ember-robot interakciós modellt is kidolgoztak, amely a robotkutya és az emberi felhasználó közötti dinamikus kapcsolatokat írja le működés közben. Ezt a modellt felhasználva a kutatók ezután kifejlesztettek egy reaktív tervezőszoftvert, amely képes váltani a megfeszített és a laza póráz üzemmódok között, hogy a leghatékonyabban vezesse az emberi felhasználót szűk helyeken.

Például amikor a robotvezető-ember rendszer egy szűk helyre kerül, mondjuk egy folyosó sarkába, a robot először lazára engedheti a pórázt. Ez lehetővé teszi a robot számára, hogy átpozícionálja és átirányítsa magát anélkül, hogy közvetlenül befolyásolná az ember pózát. Ezt követően a robot a pórázt megfeszítheti, hogy átvezesse az embert ezen a szűk területen.– magyarázta Li.

Már tesztelték is

Li és kollégái az általuk kifejlesztett rendszert egy sor valós kísérletben értékelték, amelyekben a robotvezető kutyának egy bekötött szemű embert kellett egy meghatározott helyre vezetnie, miközben el kellett kerülnie a baleseteket és a közeli akadályokkal való ütközéseket. A tesztek eredményei rendkívül ígéretesek voltak, mivel a robot sikeresen, ütközések nélkül vezette a résztvevőket a kívánt helyre.

Nemrég saját szemünkkel is megnézhettük itt, Magyarországon a Boston Dynamics saját robotkutyáját, Spotot, akinek ugyan konkrét feladatot még nem jelöltek ki, de nagyon sok mindenre hasznos lehet – nagyjából tízmillió forintos árért.

A videó alábbi linken tekinthető meg:

https://youtu.be/FySXRzmji8Y

(Forrás: Index)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 1 = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 20. hétfő, Klaudia napja van.
Az év 12. hete és 79. napja.
Holnap Benedek napja lesz.

1688. Zrínyi Ilona, Thököly Imre hitvese, gyermekeivel Júliával és Ferenccel Munkács várából Bécsbe kísértetett.


1824. Özvegy gróf Széchényi Ferencné, szül. gróf Festetich Juliána halála.


A tavaszi szép időnek ,
Lám, hogy mindenek örülnek:
Erdők, mezők megzöldülnek,
A madarak zengedeznek.

Kisütött a nap sugára
Az én rózsám ablakára:
Tündöklik gyémánt orcája:
Ragyog szép csillag módjára.

Repülj fecském ablakára!
Kérjed, nyissa meg szavadra!
Mondd: ezüstös laput vevék,
Rá arannyal írom nevét.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com