Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
48
hallgató

Vaksághoz vezethet a rövidlátás

- 2020. október 13. 19:40 - 725 megtekintés

Egyre gyakoribb, hogy egy családi fotón nem a nagymama, hanem az unoka szemüveges. A látás világnapját 2000 óta október második csütörtökjén tartják.

Ami megvan, aminek az elvesztésének fenyegető voltát nem érezzük, azt hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni. Különösen igaz ez az érzékelésünkre, a látásunkra vagy a hallásunkra, amit a legtermészetesebb dolgok közé sorolunk egészen addig, amíg minden rendben van velük. A statisztikák szerint Magyarországon évente minimum több száz, egyes becslések szerint azonban akár 6000 alkalommal következik be látásvesztés vagy súlyos látásromlás – olvasható a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) közleményében.

Több krónikus betegség előbb-utóbb a látást is befolyásolja. Legismertebb ezek közül a cukorbetegség (diabetes), amely akár teljes vakságot is okozhat. Az érrendszer károsodása, a keringés megbetegedései is súlyos látássérültséghez vezethetnek, ahogy a dohányzás és a nagymértékű alkoholfogyasztás is. Számos szembetegség következménye is lehet súlyos látásvesztés vagy teljes vakság. Bár ezek többsége idős korban jelentkezik, fiatalként is érdemes odafigyelni szemünk egészségére.

„Ha pedig már nem javítható a látás, akkor sem csupán a beletörődés a megoldás. A látássérült emberek mindennapjait számos szolgáltatás, korszerű technológia és praktikus megoldás könnyíti meg. Az informatika kinyitja a világot, sokszor pótolva az elvesztett vizualitást” – írták. Hozzátették, az MVGYOSZ online hangoskönyvtára a látássérült emberek számára is hozzáférhetővé teszi az olvasás élményét, a Távszem szolgáltatás pedig a fizikai távolságokat áthidalva nyújt segítséget bárhol, bármikor.

A BlindShell magyarul beszélő, nyomógombos okostelefon azok számára is kényelmes megoldást jelent az infokommunikációs technológiák előnyeinek kiaknázására, akik koruknál vagy mozgáskoordinációs problémáiknál fogva idegenkednek az érintőképernyős eszközöktől. A segédeszközboltban speciális felszerelésekhez lehet hozzájutni, amelyek használatát az MVGYOSZ megyei és regionális tagegyesületeinél, illetve a látássérült személyek elemi rehabilitációját biztosító szervezeteknél ingyenesen lehet elsajátítani – olvasható a közleményben.

 

A látás világnapja (World Sight Day), amelyet 2000 óta október második csütörtökjén tartanak, és az egész októberben, sőt, mint megírta a NÉPSZAVA , a koronavírus-járvány miatt idén év végéig tartó látás hónapja kampány ingyenes szemészeti szűrővizsgálatokon való részvételre ad lehetőséget, ami a tüneteket még nem okozó, korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében segíthet. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányok és különböző szervezetek fordítsanak nagyobb figyelmet a megelőzésre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezést indított az elkerülhető vakság megelőzésére, amihez számos ország – a Magyar Szemorvostársaság 2001-ben – csatlakozott. Az idei világnap szlogenje: Remény a Láthatáron (Hope in Sight).

2020-ban világszerte 

 

  • legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Ezek közül legalább 1 milliárd esetében ez megelőzhető lett volna.
  • 2,6 milliárd ember rövidlátó, ebből 312 millió 19 év alatti gyermek.
  • emberek milliói élnek olyan szemproblémákkal, amelyek növelik a látásvesztés kockázatát.
  • 196 millió ember él életkorral összefüggő makuladegenerációval.
  • 146 millió ember él cukorbeteg retinopatiával.
  • 76 millió ember él zöldhályoggal (glaukómával).
  • 2,5 millió ember él trachoma fertőzés miatti szemfelszín hegesedéssel.
  • 277 millió ember él magas fokú rövidlátással.

 

Napjainkban ugyan még a szürkehályog a látásvesztés fő oka, de alig húsz év múlva a cukorbetegek közül kerül majd ki a legtöbb vak ember. Világszerte drámaian nő ugyanis a diabéteszesek száma, hazánkban már most is nagyjából nyolcszázezer-egymillió diagnosztizált és ugyanennyi fel nem ismert cukorbeteg él, a vak vagy súlyos látássérült cukorbetegek száma pedig meghaladja a 32 ezret.

Egyre gyorsabban terjed a rövidlátás

Napjaink egyik leggyakoribb és egyben az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti problémája a rövidlátás (myopia), ami súlyos formájában látásromláshoz, vaksághoz vezethet – figyelmeztetett a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért.

2017-ben a Földön élő emberek 23 százaléka volt rövidlátó, de a jelenlegi növekedési tendenciák alapján 2050-re az előfordulás már 50 százalékra növekedhet. A Távol-Keleten jelenleg a fiatalok 90-95 százaléka rövidlátó, és ezen belül a látásvesztéssel fenyegető nagyfokú rövidlátóság előfordulása is 1-2 százalékról 20-ra nőtt.

Ezek a tendenciák már Európában is megfigyelhetők, a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” keretében a 2014-2019 között vizsgált több mint 80 ezer személy 51 százaléka volt rövidlátó. Az adatok szerint a fiatalabb korosztályokban (23-40 évesek között) a rövidlátóság 3,3-szor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbek között. Ez azt jelenti, hogy nemsokára a családi fényképen jellemzően már nem a nagymama, hanem az unoka lesz szemüveges.

Megelőzhető

A rövidlátás kialakulása megelőzhető, illetve a betegség romlása is lassítható. Ehhez a szakemberek több szabadidős programot ajánlanak, mert ha túl sokat vagyunk zárt térben, a szemnek nincs lehetősége „messzire tekinteni” és természetes fényben lennie. Érdemes csökkenteni a monitor, tablet, telefon előtt töltött időt, a jelenleg érvényes szakmai ajánlás alapján 30 percenként meg kell szakítani a közelre nézést.

A Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért egész napos szűrővizsgálatot szervez Kecskeméten.

Forrás:a NÉPSZAVA/MTI)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 3. vasárnap, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com