Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat -
36
hallgató

Vaksághoz vezethet a rövidlátás

- 2020. október 13. 19:40 - 591 megtekintés

Egyre gyakoribb, hogy egy családi fotón nem a nagymama, hanem az unoka szemüveges. A látás világnapját 2000 óta október második csütörtökjén tartják.

Ami megvan, aminek az elvesztésének fenyegető voltát nem érezzük, azt hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni. Különösen igaz ez az érzékelésünkre, a látásunkra vagy a hallásunkra, amit a legtermészetesebb dolgok közé sorolunk egészen addig, amíg minden rendben van velük. A statisztikák szerint Magyarországon évente minimum több száz, egyes becslések szerint azonban akár 6000 alkalommal következik be látásvesztés vagy súlyos látásromlás – olvasható a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) közleményében.

Több krónikus betegség előbb-utóbb a látást is befolyásolja. Legismertebb ezek közül a cukorbetegség (diabetes), amely akár teljes vakságot is okozhat. Az érrendszer károsodása, a keringés megbetegedései is súlyos látássérültséghez vezethetnek, ahogy a dohányzás és a nagymértékű alkoholfogyasztás is. Számos szembetegség következménye is lehet súlyos látásvesztés vagy teljes vakság. Bár ezek többsége idős korban jelentkezik, fiatalként is érdemes odafigyelni szemünk egészségére.

„Ha pedig már nem javítható a látás, akkor sem csupán a beletörődés a megoldás. A látássérült emberek mindennapjait számos szolgáltatás, korszerű technológia és praktikus megoldás könnyíti meg. Az informatika kinyitja a világot, sokszor pótolva az elvesztett vizualitást” – írták. Hozzátették, az MVGYOSZ online hangoskönyvtára a látássérült emberek számára is hozzáférhetővé teszi az olvasás élményét, a Távszem szolgáltatás pedig a fizikai távolságokat áthidalva nyújt segítséget bárhol, bármikor.

A BlindShell magyarul beszélő, nyomógombos okostelefon azok számára is kényelmes megoldást jelent az infokommunikációs technológiák előnyeinek kiaknázására, akik koruknál vagy mozgáskoordinációs problémáiknál fogva idegenkednek az érintőképernyős eszközöktől. A segédeszközboltban speciális felszerelésekhez lehet hozzájutni, amelyek használatát az MVGYOSZ megyei és regionális tagegyesületeinél, illetve a látássérült személyek elemi rehabilitációját biztosító szervezeteknél ingyenesen lehet elsajátítani – olvasható a közleményben.

 

A látás világnapja (World Sight Day), amelyet 2000 óta október második csütörtökjén tartanak, és az egész októberben, sőt, mint megírta a NÉPSZAVA , a koronavírus-járvány miatt idén év végéig tartó látás hónapja kampány ingyenes szemészeti szűrővizsgálatokon való részvételre ad lehetőséget, ami a tüneteket még nem okozó, korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében segíthet. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányok és különböző szervezetek fordítsanak nagyobb figyelmet a megelőzésre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezést indított az elkerülhető vakság megelőzésére, amihez számos ország – a Magyar Szemorvostársaság 2001-ben – csatlakozott. Az idei világnap szlogenje: Remény a Láthatáron (Hope in Sight).

2020-ban világszerte 

 

  • legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Ezek közül legalább 1 milliárd esetében ez megelőzhető lett volna.
  • 2,6 milliárd ember rövidlátó, ebből 312 millió 19 év alatti gyermek.
  • emberek milliói élnek olyan szemproblémákkal, amelyek növelik a látásvesztés kockázatát.
  • 196 millió ember él életkorral összefüggő makuladegenerációval.
  • 146 millió ember él cukorbeteg retinopatiával.
  • 76 millió ember él zöldhályoggal (glaukómával).
  • 2,5 millió ember él trachoma fertőzés miatti szemfelszín hegesedéssel.
  • 277 millió ember él magas fokú rövidlátással.

 

Napjainkban ugyan még a szürkehályog a látásvesztés fő oka, de alig húsz év múlva a cukorbetegek közül kerül majd ki a legtöbb vak ember. Világszerte drámaian nő ugyanis a diabéteszesek száma, hazánkban már most is nagyjából nyolcszázezer-egymillió diagnosztizált és ugyanennyi fel nem ismert cukorbeteg él, a vak vagy súlyos látássérült cukorbetegek száma pedig meghaladja a 32 ezret.

Egyre gyorsabban terjed a rövidlátás

Napjaink egyik leggyakoribb és egyben az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti problémája a rövidlátás (myopia), ami súlyos formájában látásromláshoz, vaksághoz vezethet – figyelmeztetett a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért.

2017-ben a Földön élő emberek 23 százaléka volt rövidlátó, de a jelenlegi növekedési tendenciák alapján 2050-re az előfordulás már 50 százalékra növekedhet. A Távol-Keleten jelenleg a fiatalok 90-95 százaléka rövidlátó, és ezen belül a látásvesztéssel fenyegető nagyfokú rövidlátóság előfordulása is 1-2 százalékról 20-ra nőtt.

Ezek a tendenciák már Európában is megfigyelhetők, a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” keretében a 2014-2019 között vizsgált több mint 80 ezer személy 51 százaléka volt rövidlátó. Az adatok szerint a fiatalabb korosztályokban (23-40 évesek között) a rövidlátóság 3,3-szor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbek között. Ez azt jelenti, hogy nemsokára a családi fényképen jellemzően már nem a nagymama, hanem az unoka lesz szemüveges.

Megelőzhető

A rövidlátás kialakulása megelőzhető, illetve a betegség romlása is lassítható. Ehhez a szakemberek több szabadidős programot ajánlanak, mert ha túl sokat vagyunk zárt térben, a szemnek nincs lehetősége „messzire tekinteni” és természetes fényben lennie. Érdemes csökkenteni a monitor, tablet, telefon előtt töltött időt, a jelenleg érvényes szakmai ajánlás alapján 30 percenként meg kell szakítani a közelre nézést.

A Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért egész napos szűrővizsgálatot szervez Kecskeméten.

Forrás:a NÉPSZAVA/MTI)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 * hat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van.
Az év 13. hete és 90. napja.
Holnap Hugó napja lesz.

1625. Bethlen Gábor követeket küld Berlinbe, hogy megkérjék a brandenburgi választófejedelem húgának, Katalinnak kezét.


1849. A magyar hadsereg felállítása.


Szabó Lőrinc
/ 1900. márc. 31. - 1957. okt.3. /

Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőkből kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
-megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com