Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ráhel klub - a mikrofonnál Móni Robi és Sanyi
39
hallgató

Valódi segítség a leszakadó fiataloknak

- 2010. október 22. 11:27 - 1016 megtekintés

A problémás fiatalok társadalomba történő visszavezetésének legnagyobb problémája, hogy a reintegrációs programokban részt vevők kétharmada lemorzsolódik. Az FSZK Dobbantó programja első tanévének statisztikái azonban bebizonyították: van megoldás a problémára!

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) Dobbantó programja olyan előkészítő szakiskolai (kilencedik évfolyami) fejlesztés tartalmának kidolgozását és megvalósítását jelenti, amely egyéni ütemterv mentén, személyre szabott foglalkozások megszervezésével segíti a 15-24 éves, az oktatási rendszert képzettség nélkül elhagyó fiatalokat. Bár sok hasonló célt szolgáló kezdeményezés működik Magyarországon, komoly problémát jelent, hogy az e felzárkóztató és reintegrációs programokban részt vevő tanulók lemorzsolódása jelentős, akár 60%-os is lehet. Márpedig ezeknek a fiataloknak érdemi segítséget csak azzal nyújthatunk, ha visszavezetjük őket a tanulás, ezt követően pedig a tudatos pályaválasztás útjára. A Dobbantó program első lezárt tanévének statisztikái szerint a lemorzsolódás nálunk kevesebb, mint 3 százalék, ami jobb eredmény, mint amire bárki is számított volna – mondta el Szauer Csilla, az FSZK ügyvezető igazgatója. A Munkaerőpiaci Alap Képzési alaprészének 850 millió forintos támogatásából öt fővárosi és tíz vidéki szakiskolában megindult Dobbantó program számítógépekkel felszerelt osztálytermeiben a megszokott padsorok helyett körben ülnek a diákok. A tantermekhez az iskolák konyhát, a csoportkohézió elősegítése érdekében pedig beszélgető sarkot, csocsót, pingpongasztalt és szobabiciklit biztosítanak. A Dobbantós osztályokkal egész éven át ugyanaz a maximum négy tanár foglalkozik, a tananyagot modulokban tanulják tantárgyak helyett. A programban nagy hangsúlyt fektetnek a szakmacsoportok bemutatására annak érdekében, hogy elősegítsék a megalapozott, tudatos szakmaválasztási döntést, hiszen a szakiskolai lemorzsolódás egyik legfőbb oka a nem megfelelő szakmaválasztás. A Dobbantó évfolyamok talán legfontosabb célja, hogy az érintett fiatalok a későbbiekben szakképzettség birtokában hagyják el az iskolát, aminek birtokában lehetőségük nyílik a hosszú távú foglalkoztatásra. Ezért a programban részt vevő szakemberek tervezési szempontjai között elsődleges volt, hogy a tanév végén egyénre szabott kimeneti lehetőségeket kínáljon a program, aminek birtokában a diákok új esélyt kapnak egy sikeres életre.

A Dobbantó program elindítását és megvalósítását a Munkaerőpiaci Alap Képzési alaprésze 850 millió forintos támogatása tette lehetővé. A projekt működési időszaka 2008-2011, megvalósító szervezete a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány. A program kapcsán az FSZK szakmai fejlesztése két feladatra koncentrál. Az első a szakiskolai képzést (a képzés világához visszavezető) előkészítő 9. évfolyam szakmai kereteinek és tartalmának elkészítése. A második szakiskolák pedagógusainak és vezetőinek felkészítése és folyamatos szakmai támogatása. E támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy saját intézményi kereteikhez igazítva, magas szakmai színvonalon valósíthassák meg a (korai iskolaelhagyó) fiatalok visszavezetését az oktatás és képzés világába. Az egyéni ütemterven alapuló oktatás, illetve a kiemelt egyéni támogatás lehetőséget nyújt a korábban gyakran tanulási kudarcokat elszenvedett fiatalok pozitív énképének kialakításához, ami feltétele a sikeres szakmatanulásnak és a későbbi munkahelyi sikernek. Az első igazi “dobbantós” tanév a 2009/10-es volt. Ekkorra készültek el a tanulásszervezést támogató modulok, alakultak ki az iskolákban az ún. “dobbantó-termek”, és felkészültek a pedagógusok a diákok fogadására. A tanév statisztikája a diáklétszámok szempontjából példa nélkülien kiemelkedő, mert más hasonló felzárkóztató és reintegrációs programokban részt vevő tanulók lemorzsolódása jelentős, akár 60%-os is lehet.

Létszámadatok, a dobbantós diákok évközi mozgása a 2009/10-es tanévben Diákok száma Induló létszám %-ában Dobbantót befejezők %-ában Induló létszám 174 100,00 91,10 A létszám nőtt 47 27,01 24,61 tanév közben kapcsolódott a Dobbantóba 47 27,01 24,61 A létszám csökkent 30 17,24 15,71 más képzésbe ment át 11 6,32 5,76 munkába állt 9 5,17 4,71 ismert indok miatt szakította meg a Dobbantót 5 2,87 2,62 lemorzsolódott 5 2,87 2,62 A Dobbantót befejezte 191 109,77 100,00

A kerettanterv akkreditációt nyert a közoktatás rendszerében. A program a hosszú távú foglalkoztathatóság megalapozásához nélkülözhetetlen területek fejlesztése mellett (pl. önismeret, a tanulás fontosságának felismerése és technikáinak fejlesztése, kommunikáció, együttműködés, felelősségvállalás) az életpálya-építési és munkavégzéshez kapcsolódó kompetenciák fejlesztését is hatékonyan támogatja. A program hazai viszonylatban egyedülálló elemei, mint például a munkahelyi megfigyelés (job shadowing), és hozzá kapcsolódóan a valódi munkahelyeken szerzett tapasztalatok tudatos, tervszerű feldolgozása a tanulók érdeklődésének felkeltését, illetve fenntartását szolgálják, közvetlen kapcsolatot jelentve az iskolai tanulás és a későbbi életpálya között. Ezáltal gyakorol ösztönző hatást a tanulás és/vagy képzés folytatására, szakképesítés megszerzésére.

A 2009/10-es tanévet befejező dobbantós diákok továbbhaladása Diákok száma Végzettek %-ában Végzettek összesen 191 100 Iskolarendszerű nappali tagozatos képzésben maradt 164 85,86 9. szakiskolai osztályban 60 31,41 10. szakiskolai osztályban 19 9,95 felzárkóztató 10 hónapos képzésben 10 5,24 felzárkóztató 20 hónapos képzésben 2 1,05 megismétli a Dobbantót* 8 4,19 előre hozott szakképzésben 29 15,18 8. osztályra épülő szakképzésben 21 10,99 érettségit adó középiskola 9. osztályában 15 7,85 Felnőttképzésben vesz részt 6 3,14 OKJ-s szakmát tanul 5 2,62 érettségit adó középiskola 9. osztályában 1 0,52 Nem tanul tovább 21 10,99 munkába állt 13 6,81 nincs munkája 8 4,19 *A tanév utolsó hónapjaiban kapcsolódtak be, a programban eltöltött idő esetükben még kevés volt a megkapaszkodáshoz. A Dobbantó program a diákok személyre szabott, egyéni fejlesztésének intézményi kereteit teremti meg, lehetőséget adva az oktatást korán elhagyó fiataloknak tanulmányaik befejezésére és a munkaerő-piaci kompetenciák megszerzésére. A már nem tanköteles korú fiatalokra is tekintettel a kizárólag hazai forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott program eddigi eredményei más területeken is hasznosíthatóak, elősegítik a felnőttképzésbe és munkába való átlépés lehetőségeit.

A résztvevő diákok is értékelték tavalyi első tanévüket, véleményük itt olvasható: PDF letöltése
Hogyan is néz ki egy Dobbantós tanterem? Megtekintés
A program bemutatása: Videó megtekintése

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét - 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com