Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
56
hallgató

Változik az ellátások összege 2024-ben

- 2024. január 5. 8:57 - 171 megtekintés

Sor kerül az idén is a nyugellátások évenkénti rendszeres emelésére.

2024. január 1-jétől a nyugellátások és bizonyos szociális ellátások növekednek. Az 524/2023. (XII.1) kormányrendeletben felsorolásában található többek között az öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátás,rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, baleseti járadék, fogyatékossági támogatás és vakok személyi járadéka. Teljes lista megtalálható itt.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján kell minden évben megemelni az ellátás mértékét a fogyasztói árnövekedésnek megfelelően. Az évi fogyasztói árnövekedést a központi költségvetési törvényben találjuk, ami idén 6%.  Az emelés január elsejétől lép hatályba automatikusan. Az ellátottaknak nem kell kérelmeznie külön az emelést.

A továbbiakban a fogyatékossági támogatás, az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díjában konkrét számokra lebontva megnézzük mit jelent a januári emelés.

A fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére havonta járó pénzbeli juttatás célja, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá az esélyegyenlőség elősegítéséhez. Fogyatékossági támogatásra a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy jogosult, aki a törvényben meghatározott fogyatékossággal rendelkezik, és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.

Az ellátás összege eddig 32 200 forint volt havonta, januártól 39 660 forintra emelkedik.

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Az ápolási díj havi alapösszege 48 405 forintra nőtt 45 655 forintról. Az emelt összegű ápolási díj 72.608 forint, a kiemelt ápolási díj összege pedig 87.129 forint lesz.

Ha Ön más rendszeres pénzellátásban is részesül, az ápolási díj eredeti összegéből ki kell vonni a más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegét, és az így kapott összeg lesz az ápolási díj összege. Ha az ápolási díj és a más ellátás különbözete az ezer forintot nem éri el, a akkor ezer forint összegű ellátást kell megállapítani.

A gyermekek otthongondozási díjat (GYOD) az a szülő (és meghatározott esetekben más hozzátartozó) veheti igénybe, aki súlyos fogyatékossággal élő vagy tartós betegség miatt önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik. Az ellátás a gyermek életkorára tekintet nélkül nyújtható. A GYOD-ot akkor lehet igénybe venni, ha a gyermekről való gondoskodás indoka az, hogy a gyermek súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen, vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen.

A GYOD bruttó összege 232 000 forint helyett, januártól 266.800 forint lesz. Ez az évre megállapított legkisebb havi munkabér összege(minimálbér) összegével egyenlő mértékű. A nyugdíjjárulékot ebből is levonják.

Ha még nem részesül szociális ellátásban, azonban Önnek járna, kérelmet forma-nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon lehet benyújtani, a lakcím szerinti kormány-hivatalnál vagy a kormányablaknál.

Jogszabályok:

A fogyatékossági támogatásról szóló jogszabályok

  • évi XXVI. törvény – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról 22-23/F. §
  • 141/2000. (VIII. 9) Korm. rendelet – a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól

Az ápolási díjról szóló jogszabályok

  • 1933. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 40-44. §
  • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet – a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 25-30. §

A GYOD-ról szóló jogszabályok

  • évi III. törvény – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 38-39/C. §
  • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet – a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 20-24. §

A Változik az ellátások összege 2024-ben bejegyzés először ÉFOÉSZ-én jelent meg.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + kilenc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com