Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Robyn - Show me love
25
hallgató

Van igény a kultúra akadálymentesítésére

- 2015. november 16. 7:22 - 1666 megtekintés

Nagy érdeklődés kísérte az audionarrált mozi bemutatkozását. A Vidanet és az AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület pénteken tartott vetítésének célja az volt, hogy segítse egy új műfaj, az audionarráció magyarországi megszületését és terjedését, ezáltal a látássérültek számára is befogadhatóvá tegye a mozi élményét. A több mint 100 fő részvételével zajló vetítés egyértelműen igazolta, hogy a kultúra akadálymentesítésére széles igény mutatkozik.

Jelenleg Magyarországon több mint 80 ezer látássérült él, akiknek nemcsak a mindennapi nehézségekkel kell szembenézniük, de sajnos egyelőre a kultúrafogyasztásra is korlátozott lehetőségeik vannak. Ugyan a hangoskönyvek és a képernyőolvasó programok terjedése segíti a korlátok lebontását, de az idősebb korosztály számára továbbra is a televízió és a rádió jelentik a kultúrafogyasztás elsődleges csatornáit. Szerencsére mára egyre több szervezet fordít figyelmet erre: jó néhányan foglalkoznak például színházak látássérülteknek szóló akadálymentesítésével, valamint narrált kiállítások is vannak. A legnagyobb nehézséget ezeknek a szolgáltatásoknak a bevezetése, illetve a célcsoporthoz való eljuttatása jelenti – mondta el Pethes Ágnes az AKKU képviseletében. A mi célunk ezzel a vetítéssel az volt, hogy segítsük egy új műfaj, az audionarráció magyarországi megszületését, és minél szélesebb körben való hazai terjedését. Ennek érdekében közel 100 látássérültekkel foglalkozó szervezettel vettük fel a kapcsolatot.

Egy film, egy hét
Az eddig legismertebb hazai narrált mozi a Vakvagányok volt, amely Tímár Péter nevéhez fűződik. A nagy siker ellenére nem terjedt el a műfaj, mindössze két film, a Zimmer Feri 2, valamint a Legyetek jók, ha tudtok érhető el itthon audionarrációval DVD-n, illetve online. Ennek egyik oka, hogy az audionarráció elkészítése komoly technikai hátteret, valamint idő- és energiaráfordítást igényel: a narráció hangsávjának rögzítésekor, a vágáskor és az utómunkák során is profi stúdióra van szükség, egy film narrációja pedig legalább egy hét megfeszített munkával készül el.

A tanú újra bizonyított
Bacsó Péter filmklasszikusának narrációja az AKKU és a Vidanet együttműködésének köszönhetően született meg. A november 6-án a győri Gyermekek Házában tartott bemutató különlegessége, hogy a látássérültek számára akadálymentesített vetítés nyilvános volt, párbeszédre hívva az érintett célközönséget. „Nem titkolt célunk volt, hogy széles körű, szakmai hatástanulmány készüljön az itthon még gyerekcipőben járó audionarrációval kapcsolatban – emelte ki Pethes Ágnes. A kezdeményezés visszhangja nagyon pozitív volt, több szervezet jelezte, hogy örömmel együttműködne. A vetítés közel teltházzal zajlott: több mint százan jöttek el, a nézők fele látássérült volt, Budapestről és Székesfehérvárról is érkeztek érdeklődők, ami azt mutatja, hogy nagy igény mutatkozik a kultúra akadálymentesítése iránt.

Ezt nem csak a számok mutatják. Németh Kinga, aki maga is látássérült, így mesélt a vetítésről: Pár éve segítek egy fiatalembert, aki baleset következtében csőlátással és memóriazavarral küzd. Moziba, színházba, hangversenyekre kísérem el. Mindez élmény neki, ugyanakkor sokszor előfordul, hogy az előadás közben megbök, az óráját nézi. A tanú bemutatóján azonban csoda történt! A másfél órás filmet úgy nézte végig, hogy egyszer sem nézett az órájára. Véleményem szerint, ha ilyen hatást érünk el egy-egy embernél, már megérte.

Ezúttal ugyan az akadálymentesítés részlegesen, látássérültek számára valósult meg, a kezdeményezés hosszú távú célja, hogy mindenki számára megteremtse a kultúra korlátlan fogyasztásának lehetőségét.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* kilenc = 63

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Eddigi hozzászólások

 • 778 szerint:

  Jó lenne, ha mégis elterjedne az "akadálymentesített" film.
  Nekem a Vakvagányok hatalmas élmény. Egy hónapja láttam először, de azóta már nyolcszor néztem meg.
  Egyszerűen zseniális. Fent van a teljes film a YouTube-n: https://www.youtube.com/watch?v=fVDd5epEtKk
  Tudtátok ezt? Láttátok?
  Érdemes megnézni! Vajon mi lehet a szereplőkkel?

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com