Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Auth Csilla - Maradj velem
32
hallgató

Visszanyerte a hallását – Juhász Viki, aki nem adja fel

- 2019. szeptember 4. 10:40 - 587 megtekintés

A maga csendes, derűs módján Viki egy igazi hős. Siketvakként szerzett diplomát, lett kétgyerekes anya, megbízható munkatárs. Eltökélten küzdött egész életében, így nyerte vissza a hallását az egyik fülére. Most azt próbálja felderíteni, hogyan nyerhetné vissza a látását, legalább az egyik szemére. Akkor láthatná a színeket, a fákat, önmagát és a gyerekeit. Amikor Vikit megismertem, […]

A maga csendes, derűs módján Viki egy igazi hős. Siketvakként szerzett diplomát, lett kétgyerekes anya, megbízható munkatárs. Eltökélten küzdött egész életében, így nyerte vissza a hallását az egyik fülére. Most azt próbálja felderíteni, hogyan nyerhetné vissza a látását, legalább az egyik szemére. Akkor láthatná a színeket, a fákat, önmagát és a gyerekeit.

Amikor Vikit megismertem, az édesapja már nem élt, hármasban beszélgettünk az édesanyjával. Ha Vikihez szóltam, kis adóvevőt kellett használnom, hogy értsen. Látni nem látott, mert ez a szép fiatal nő egyike a körülbelül ezer siketvak honfitársunknak. Első találkozásunkkor már férjnél volt, készült az anyaságra, és úgy tudta, Usher-szindrómája van, ami ritka betegség. Később néha beszéltünk telefonon, általában valamiféle szakmai információra volt szüksége. Ugyanis csatlakozott a Nem Adom Fel Alapítvány csapatához, ahol sok sérült, fogyatékkal élő emberrel együtt ő is igazi feladatot talált magának.

Most újra leültünk, hogy végigbeszéljük az életét.

És már nem kell hozzá az adóvevő…! De erről majd később.

– Sokáig nem gondolták a szüleim, hogy bármi bajom lenne, egészséges, nagy baba voltam, szépen fejlődtem. Amikor észrevették, hogy valami baj lehet, orvoshoz vittek, ott derült ki, hogy alig látok. Mivel kilenc-tízéves koromig láttam, emlékszem a színekre, tudom, milyen a pohár, a ház, az erdő, a fa, az állatok.

A kislányt a szülei hagyományos óvodába járatták, és inkább felköltözött a család Budapestre, csak ne legyen bennlakó a Vakok Általános Iskolájában.

– A szüleim azt akarták, hogy felemelt fejjel járjak, szó szerint és átvitt értelemben is. Hogy a lehetőségig úgy éljek, mint a többi gyerek. Ezért látók közé írattak, egy budapesti gimnáziumba. Édesapám délutánonként matekot, fizikát, kémiát tanult velem. Elmondhatatlanul hálás vagyok mindkettőjüknek mindazért, amit értem tettek. Otthon sokat beszélgettünk, közel álltunk egymáshoz, de a gimnáziumban visszahúzódtam, nem volt semmi önbizalmam. Visszanézve nem látom magam valami vonzó személyiségnek. Akkor már erősen romlott a hallásom is, ez borzasztóan zavart. A többiek nem tudtak közeledni hozzám, mert inkább elfordultam, csak ne kelljen válaszolni a kérdéseikre.

MIKOR REZEG A BÉBIŐR?

A dolgozatok egy részét pontírással készítette el, és sokszor felelt szóban. Tovább akart tanulni, gondolkodott pszichológián, gyógypedagógián, végül szociális munkás szakon diplomázott. Az édesapja azt még megérte, abban az évben lett rákbeteg, majd meghalt. A lányának akkor már voltak barátnői, olyanok, akik ma is mellette állnak. Diploma után Viki a Siketvakok Országos Egyesületénél kezdett dolgozni, ahol pályázatokat írt, felméréseken dolgozott, adatbázist állított össze, majd megkapta az egyesületi újság szerkesztését is. Új rovatokat talált ki, bemutatta a gyógynövényeket, utazási ajánlatokat adott, riportokat írt. A számítógépe felolvassa a szöveget, így tud keresgélni az interneten. A telefonja is ilyen. Ha bekapcsolja, a pontos időt hallja, majd amit megérint: fájlok, zenék, képek és így tovább. Bal fülére éppen a legnehezebb időszakban, a diploma megszerzésekor veszítette el a hallását. Jobb fülére pedig aznap, amikor megszületett a kisfia, Bendegúz.

– Császármetszéssel szültem a szemem miatt, meg azért is, mert Bende nagy baba volt. Bevittek az intenzív osztályra, és már nem hallottam. Borzalmas volt. Pár nap után otthon maradtam egyedül a babával. Úgy, hogy nem láttam és nem hallottam. A férjem dolgozott, az anyukám is. Tatabányán laktunk, édesanyám Budapesten tanított. Hétvégenként jött, de nem akartam, hogy minden hétvégéjét ránk áldozza. Szoptatni nem tudtam, kevertem a tápot, figyeltem a rezgő bébiőrt. Ma már nem is tudom, hogy voltam képes rá… Pelenkáztam, főztem, takarítottam, közben majd leszakadt a hátam, és a fejem is fájt az érzéstelenítés utóhatásaként. Volt egy hét, amikor magamba roskadtam, de csak úgy lelkileg. Az rángatott ki, hogy ha feladom, mi lesz Bendegúzzal? Neki és a férjemnek szüksége van rám. Próbáltam kideríteni, miért süketültem meg, de az orvosok nem tudták.

A férj egészséges férfi, és bár mindent megtettek, ami csak tőlük telt, nem működött a házasságuk. Ám most itt ül vele Áron, egy kedves arcú, okos és érzékeny fiatalember, aki gyerekkorában egy borzalmas autóbalesetben fél oldalára súlyosan megsérült, és elveszítette az édesanyját is. Nagyon szeretik egymást, és együtt is dolgoznak a Nem Adom Fel Alapítványnál. Most sátorozásból, hatalmas hátizsákkal érkeznek a cukrászdába. Később Viki külön felhív, hogy elmesélje, nemcsak a Rómaiig merészkednek ám, de voltak nemrég Pécs közelében, egy tóparton, és ott olyan csodálatosan szerenádoztak a békák…!

Merthogy Viki ezt már hallja!

MIRE A FIAM MEGSZÓLAL…

– Kiderült, hogy beültethető egy implantátum, amivel van esély, hogy hallani fogok. De nem biztos… Sokáig gondolkodtam, végül döntöttem. Hallani akartam Bendegúzt beszélni. Nagyon akartam! Az első műtéttel beforrasztották a dobhártyámat, aztán jött a beültetés. Ehhez jó darabon, itt a fülem mögött leborotválták a hajamat. Majdnem ez volt a legrosszabb az egészben. Sírtam, hogy fogok én kinézni. Aztán ide, a fülem mögé és fölé beültettek tizenkét elektródát, amelyek a hangot egyenesen az agyba vezetik. Közben végig imádkoztam, hogy Bendegúz, addig ne beszélj, várd meg, míg meghallom, és válaszolok rá. Amikor először feltették ezt a kis készüléket, amely mágnessel tapad az elektródasorhoz, mondták, hogy türelem, egy évbe is telhet, míg megtanulok vele hallani, míg kiépül az új kapcsolat. De nekem nem volt egy évem. Emlékszem, először egy robbanást hallottam, mintha ágyút sütöttek volna el, utána robotcincogást. De mire kiértem a kórházból a barátnőmmel, ha nagyon halkan is, de már hallottam. És beszélgettünk! Másnap reggel pedig az én Bendegúzom megszólalt. Azt mondta, banán…

Sor került egy harmadik műtétre is, mert az elektródák kitüremkedtek a bőr alól, ezért csontokat kellett faragni a koponyán. Most viszont Viki jól hall a jobb fülére, és a mágneses kis készüléket már wellnessezés közben is tesztelte. Időközben megszületett Dóri is, aki bátyjához hasonlóan áldott jó gyerek.

– Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy mindketten teljesen rám hangolódtak, így segítettek. Ettek, aludtak, nem volt velük semmi nevelési problémám. Kicsinek is jó gyerekek voltak, ma is azok. Kitűnően tanulnak, Bendegúz dzsúdózik, átúszta a Balatont, Dórika egy cserfes tündér. Ők az életem kincsei. Egyébként Dórival is volt nagy ijedelem… Észrevettem, hogy nem reagál a hangokra, nem fordítja a fejét. Bendével csörgőztünk neki, énekeltünk, hangokat adtunk egyfolytában, de nem. A barátaink böjt-imaláncot alakítottak érte, napokon át váltották egymást nyolcóránként. Nem sokkal később Dóri egyik pillanatról a másikra reagált a hangokra, majd felállt, és ezután rohamléptekkel fejlődött. Később kiderült, hogy folyadék volt a fülében.

Viki közben eljött az egyesülettől, és mivel megtanulta a svédmasszázst, egy évig egy szépségszalonban dolgozott. Végzett szappanfőző és sajtkészítő tanfolyamot, ért a wellnessmasszázshoz, talpreflexológiához, Áronnal most új vállalkozásban gondolkodnak, ahol ezek a tudások hasznosulnának.

– Imádok sütni, főzni, finom a házi kenyerem -mondja büszkén. Az ember nem tud másra gondolni, csak arra, hogy Viki történetét sokaknak ismerni kellene, hogy elgondolkodjanak a saját problémáikon. Mert ez a fiatal nő ennyi megpróbáltatás dacára tele van bizalommal, lelkesedéssel, derűvel, és akiről csak lehet, jót mond. Nem panaszkodik, mindig azt nézi, mit tudna még megtenni. Nagyon fontos neki, hogy csinos és harmonikus legyen a megjelenése, még a körme is gyönyörűen ki van lakkozva.

A napokban készült el Pécsett a genetikai térképe, ez végre választ adott arra a kérdésre, mi is a betegsége. Kiderült, hogy Leber-féle veleszületett vakságban szenved, amely egy rendkívül ritka örökletes betegség. Kérdés, hogy a hallásproblémája is ennek a kórnak a része-e, vagy szerencsétlen véletlen.

– Ez a lelet segít, hogy közelebb jussak a vágyamhoz. Szeretném visszakapni a látásomat, erre génterápiával vagy retinaimplantátummal van lehetőség, írtunk már Párizsba, Tokióba, Amerikába több helyre és több orvosnak, nagyon remélem, hogy valaki tud segíteni. Igaz, rengetegbe kerül majd, de nagyon bízom benne, hogy sikerül támogatókat találni. Olyan jó lenne, ha legalább egy szemmel láthatnék.

Mióta Viki a Nem Adom Fel Alapítványnál dolgozik, rengeteg embernek segített. Engem a Böjté Csaba intézményeiben nevelt gyerekek javára rendezett segélykoncert ügyében hívott. Hivatalosan ő és Áron tapasztalati szakértők, valójában amolyan jokerek, bármire megkérhetőek. Most például szereztek egy új, nagyobb irodát és raktárt az alapítványnak. Nagyon úgy tűnik, Viki egyszerűen nem ismer lehetetlent. Ha ez igaz, akkor hamarosan látni fog.

(megjelent: Nők Lapja, 2019.09.04.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 6 = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com