Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bryan Adams - Inside out
56
hallgató

„Volt, hogy hátat fordított az eladó” – maszkban siketként és nagyothallóként

- 2020. december 11. 19:16 - 715 megtekintés

Bele sem gondolunk, milyen akadályokba ütközhetünk, ha a kommunikáció egyetlen útja a szájról olvasás. A Metropol arra volt kíváncsi: hogyan boldogulnak a siket és nagyothalló társaink, illetve hogyan tudjunk mi magunk is segíteni őket.

A bevezetett korlátozások már nem csak a zárt terekben írják elő a maszk használatot, hanem a köztereken is, vagyis szinte állandóan hordjuk a járvány terjedését megelőzendő. Sokan bele sem gondolunk egy beszélgetés során – mert természetes -, hogy így is értünk, visszakérdezünk, főleg fontos helyzetekben, mint amikor az egészségünkről van szó. Képzeljük csak el, hogy covid-helyzetben kórházba kerülünk, és nem értjük, amit az orvos mond például arról, hogy milyen kivizsgálások szükségesek.

„Zavar ez a maszkos helyzet”

„Siketen születtem, de integráltan, halló személyek között nőttem fel, ezért a beszéd és a szájról olvasás útján szoktam kommunikálni. Az évek során kialakult az a rutin, hogy általában gond nélkül, önállóan tudok kommunikálni. Zavarnak ezek a „maszkos helyzetek„, ezért inkább kerülöm a személyes találkozásokat. Ugyanis kellemetlenül érzem magam, amikor a legegyszerűbb szituációkban sem értem, hogy mit szeretnének mondani nekem az utcán vagy a boltban” -osztja meg gondolatait dr. Loványi Eszter a Metropollal.

„Nem bocsátanám meg magamnak, ha bárki miattam fertőződne meg”

A másik oldalon, azt sem bocsátanám meg magamnak, hogy valaki (pl. ügyintéző vagy nekem „tolmácsoló” családtag) azért fertőződne meg, mert miattam lehúzza a maszkját. Próbálom a lehető legpozitívabban megélni és felfogni ezt az időszakot: napról napra tudatosítom magamban, hogy annak kell örülnöm, hogy egyelőre mindenki egészséges a családban és a modern technikának köszönhetően már videoprogramokon keresztül beszélgethetek ismerősökkel, részt vehetek értekezleteken – folytatja.

dr. Loványi Eszter az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán dolgozik, emellett a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület tagja (Fotó: Járdány Bence/ Metropol)

Ha nagy a baj és nincs tolmács, a maszkot pedig tilos levenni, akkor segítenünk kell a kommunikációt!

Hogyan segítsünk?

 • Ne ijedünk meg, attól, hogy valaki nehezen kommunikál, figyeljünk, és kérdezzünk, ha nem értjük.
 • Olyan átlátszó maszk használata, ami nem párásodik szintén nagyon nagy segítség lenne a beszédértésben.
 • Néha egy darab papír és egy ceruza a legjobb eszköz arra, hogy megértsük egymást.

Egy kis odafigyeléssel már meg is tettük az első lépést, hiszen a pozitív hozzáállás a legnagyobb segítség:

„Empatikus hozzáállás nélkül nehéz boldogulni, pláné olyan – a járványhoz hasonló – ismeretlen helyzetben, amiben mi, hallássérült emberek sem vagyunk rutinosak, hiszen nem volt elég időnk felkészülni és „kidolgozni” hatékony megoldási stratégiákat. Azonban, ha nyitottan közelítenek hozzánk, együtt biztosan ki tudunk találni megoldást (pl. leírjuk papírra, amit mondani szeretnénk egymásnak)”-ismerteti tapasztalatait Eszter.

Sajnos vannak negatív tapasztalatok is

„Előfordult egy boltban, hogy maszkban kérdeztem valamit az eladótól, és annyira váratlanul érte a szokatlan kiejtésem, hogy inkább megfordult és két polccal arrébb ment…”– meséli negatív benyomását Eszter.

Eszter és hűséges társa Mák (Fotó: Járdány Bence/ Metropol)

A kutya a legnagyobb segítség, és egyben közeledési lehetőség az emberekhez

„Felbecsülhetetlen számomra az, hogy Kuku és Mák, a vizsgázott hallássérült-segítő kutyáim a hangok jelzésén túl, a kommunikációs akadályok leküzdésében is tudnak segíteni. Ugyanis elterelik a figyelmet a szokatlan kiejtésemről, pozitív légkört teremtenek akkor is, ha valakit esetleg váratlanul ér a beszédem. Amikor a kutyáim velem vannak, sosem vagyok magányos, hiszen gyorsan bevonzzák a beszélgetőtársakat („Jaj, de édes kutya! Látom, hogy segítőkutya. Hogyan segít?”) Ha rajta van a hám, akkor pedig szinte garantált, hogy „tömeg” gyűlik körénk. Mák ilyenkor mindig boldogan hátra csapja magát, és hamarosan jó néhány simogató kéz lepi el a hasát.”

„A maszk miatt nem értem, hogy mit mondanak a kedvesen érdeklődő emberek, hiszen nem tudom leolvasni a szájukról. Már alig várom, hogy újra felszabadultan beszélgethessünk Mák körül, akár az utcán, akár valamilyen rendezvényen, programon. Persze, ami a legfontosabb: ez azt is jelentené, hogy véget ért ez a nehéz időszak és már nem betegszenek meg emberek”– fejezi be Eszter.

Magyarországon körülbelül 70 ezer siket és nagyothalló van, jogilag nyelvileg és kulturálisan kisebbségnek számítanak, tehát van saját nyelvük. A kormány intézkedéseinek köszönhetően a siket jelnyelvi tolmács már külön szakma. Ezt a szép hivatást választotta Farkas Diána is.

A jelnyelvi tolmácsok munkája továbbra is nagyon fontos

„Én úgy látom, hogy a tolmácsok munkája ugyanolyan fontos mint eddig, néhányaknak még fontosabb is. Sok olyan hallássérült van, aki annyira jól olvas szájról, hogy a mindennapjaiban (szinte) semmihez nem veszi igénybe tolmácsok segítségét, de a maszkkal erre a képességükre nem támaszkodhatnak. Ebből fakadóan volt például egy bírósági munkám nemrég, ahol az ügyfélnek csak azért volt szüksége tolmácsra, mert a bírónő nem vehette le a maszkot, a hölgy pedig nem bízott eléggé a hallókészülékében, hogy mindent meg fog érteni.”

Farkas Diána jelnyelvi tolmács(Fotó: Metropol)

Olyan átlátszó maszkra lenne szükség ami nem párásodik

„Szerintem nagy segítség lenne az átlátszó maszkok szélesebb körű terjesztése, a sima orvosi maszk helyett. Sajnos az sem teljesen jó megoldás, mert nekem van ilyen maszkom, de a párásodást, kicsapódást nem lehet megakadályozni. A semminél jobb, de ahol lehet elszoktuk érni, hogy a távolság megtartásával ugyan, de a maszkokat levehessük legalább azokra az időkre, amikor fontos információátadás történik”– zárja gondolatait Diána.

Forrás: METROPOL)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ hét = 16

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 26. kedd, Jusztina napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Adalbert napja lesz.

1301. Venczel király a koronázó érseket megjutalmazza. A koronázás augusztus 27. Fejérvárott végbemenvén, a király Budán a koronázó János kal. érseknek Palocsa várat adományozta.


1777. Mária Teréziai elrendeli a nagyszombati tudományegyetem Budára a királyi várba való áthelyezését. (Az egyetemmel együtt Budára kerül az állami kezelésbe vett nagyszombati volt jezsuita nyomda egy része, és az Egyetemi Könyvtár alapját képező volt jezsuita könyvtár is.)


Petőfi Sándor: Szeptember végén

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
még zöldell a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérczi tetőt.
Még ifjú szívemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyül már,
A tél dere már megüté fejemet..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com