Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Magna Cum Laude - Azért Vannak A Jóbarátok
57
hallgató

WORLD UNSEEN – A FOTÓKIÁLLÍTÁS, AMIT NEM LÁTNI KELL

- 2024. június 25. 12:20 - 120 megtekintés

A World Unseen a vakokat, a gyengén látókat és a látókat is egyaránt megszólítja, akik begészen magával ragadó módon tapasztalhatják meg egy-egy pillanat élethű leképezését.

Világszerte mintegy 2,2 milliárd ember él valamilyen látáskárosodással – Magyarországon több mint 218 ezer látássérült van, és 33 ezer vak. Számukra a fotózás, vagy egy-egy pillanat nyújtotta kép látványának átélése többnyire elérhetetlen. A Canon most világhírű fotósok által készített fényképekből tervezett olyan kiállítást, amely élmények nemcsak látók, de a vakok és gyengén látók számára is jól érzékelhetően elevenednek meg. Ezekhez a különleges technológiával életre hívott nyomatokhoz, audio kommentár és Braille-írás is társul, mely kézzel fogható élményt nyújtva segít kapcsolódni ezekhez a hatásos képekhez és az általuk elmesélt történetekhez.
A World Unseen kiállításnak köszönhetően a látó emberek is jobban megismerhetik a gyengén látók világát, miközben a képeket szemlélve, hasonló élménnyel gazdagodnak. A nyomatok más-más technológiával készülnek, ezzel segítve a különböző típusú látáskárosodást szenvedőknek, így amellett, hogy a művészeti és kulturális terekben való hozzáférhetőségre is felhívják a figyelmet, azt is megmutatják, hogy az inkluzív tervezés hogyan emeli az élményt mindenki számára.
A kiállítás a Canon fotós márkanagyköveteinek munkáit mutatja be, a képek között pedig helyet kapott több fotóriporter alkotása, így többek között a díjnyertes dél-afrikai Brent Stirton, a brazil Sebastião Salgado, valamint a sportfotós, Samo Vidic, a divatfotós Heidi Rondak és a Pulitzer-díjas Muhammed Muheisen munkája is.
„A természetet vagy társadalmi jelenségeket megmutató fotóknak rendkívüli hatása lehet a szemlélőre. Mi azt szeretnénk, hogy ez az élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Korábban természetfotó, sajtófotó, divatfotó kiállításokat gondoztunk, hiszen a fotó akkor nyújt élményt, ha kinyomtatjuk (vagy legalábbis képernyőre kerül) és sokan megtekintik, átélik az elkapott pillanatot. Idén megkíséreljük azt, hogy mindegyik műfajból tapintható képeket nyomtatunk réteges UV technológiával – hogy a vakok vagy gyengénlátók is érzékelhessék, amit megmutat.
Ezt a kiállítást az Óbudai Múzeummal és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködve hoztuk létre, a Reactor Nyomda szakértő segítségével. Pár hete Londonban volt az első ilyen kiállítás, amely nagy sikert aratott. A hazai látogatók számára is hasonló tárlatot mutathatunk be. A látók számára is új élmény lesz a tapintható fotó, és ezen kívül különféle módon bemutatjuk számukra, milyen képet lát az, akinek a látása sérült veleszületett rendellenesség vagy betegség okozta károsodás miatt.” – mondta el Oláh Viktória a Canon Hungaria marketingkommunikációs vezetője, majd hozzátette:
„A képalkotás hálás terület, szerencsések vagyunk, hogy a mindennapi munkánk ekörül forog. Minden kampánnyal vagy eseménnyel magunk is bővítjük ismereteinket és érzékelésünket a világból, fejlesztjük kreatív készségeinket és érzékenységünket. Kollégáim közül sokan vállalják az önkéntes segítő szerepét a kiállításon, értőn segítve a vak látogatók közlekedését a kiállítói térben.”
„A World Unseen kiállítás lehetővé teszi, hogy a képek tapintásával a vakok és gyengén látó emberek is megismerjék az ikonikus képek mögött rejlő érzelmi történeteket. Nagyszerű volt együtt dolgozni a Canonnal abban, hogy felhívjuk a figyelmet a réteges nyomatok lehetőségeire, és ízelítőt kapjunk abból, hogy a technológia miként teheti elérhetővé a vizuális művészetet egy szélesebb körben a látássérültek számára is” – mondta el dr. Nagy Sándor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.
A réteges nyomtatás technológiája a Canon Arizona síkágyas digitális nyomtatójával és Prisma Elevate szoftverével valósítható meg, UV festékkel. A jól előkészített fotó nyomtatása során a színárnyalatok különféle mennyiségű festék adagolásával különülnek el és válnak érzékelhetővé. A Braille írásjeleket sokan ismerik, vagy múzeumokban, kilátópontokon találkozhattak már tapintható térképpel. Fényképeket azonban most először állítunk ki ezzel a technológiával nyomtatva.
A Canon Hungaria számára nem újkeletű, hogy nyomtatási technológiájával egy jó ügy mellé áll. A fotó-nyomtató vállalat évek óta felkarolja az Autistic Art Alapítvány tevékenységének támogatását. Digitális nyomtatási technológiája által az alapítvány által fenntartott otthonokban élők grafikáiból készítenek dekorációs és használati tárgyakat az alapítvány évente rendezett aukciójára. Emellett nyomtatók adományozásával is segíti alapítványok, civil szervezetek, oktatási intézmények működését.
A World Unseen kiállítás 2024 június 20-án ünnepélyes keretek közt nyílt meg, mely több mint két héten keresztül, július 7-ig látogatható az Óbudai Múzeum Lajos utcai épületében.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 4 = nyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 18. csütörtök, Frigyes napja van.
Az év 29. hete és 200. napja.
Holnap Emília napja lesz.

1671. A bujdosókat a szultán nem pártfogolja.


1703. Rákóczi Naményből fegyverbe szólította az ország lakosait.


Karinthy Frigyes: Előszó

" Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.

A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.

A titkot, amiért egykor titokban
Világrajöttem vérben és mocsokban,
A szót, a titkot, a piciny csodát,

Hogy megkeressem azt a másikat
S fülébe súgjam: add tovább..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com