Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bon Bon - Valami Amerika
25
hallgató

Zacher Gábor: Sz@r van a palacsintában!

- 2020. november 13. 12:57 - 344 megtekintés

„Bennem is ott bujkál a gondolat, hogy basszus, dolgozom a mentőknél, a sürgősségin, a Covid-osztályon, hatvan elmúltam, mi van, ha én is elkapom? Bele is halhatok” – mondja Zacher Gábor toxikológus őszintén bevallva, hogy ő is fél. – Hogy van? – Kicsit fáradtan. Épp készülődöm 36 órázni a hatvani kórház Covid-osztályára. – De valamennyire azért […]

„Bennem is ott bujkál a gondolat, hogy basszus, dolgozom a mentőknél, a sürgősségin, a Covid-osztályon, hatvan elmúltam, mi van, ha én is elkapom? Bele is halhatok” – mondja Zacher Gábor toxikológus őszintén bevallva, hogy ő is fél.

– Hogy van?
– Kicsit fáradtan. Épp készülődöm 36 órázni a hatvani kórház Covid-osztályára.
– De valamennyire azért elégedett közben? Már úgy értem, hogy október vége felé a járvány miatti komoly szigorításokat szorgalmazott ön is, és két lépcsőben, de lám, megérkeztünk.
– Ha egy hete kérdezi, ugyan elégedetlen hangulatban, de akkor sem kritizáltam volna a kevésbé szigorú intézkedéseket. A bejelenZacher gábor fotelbentéseket tudomásul kell venni, amit a miniszterelnök úr mond, abból kell főzni. A szigorítás pedig abba az irányba mutat, amit jómagam is szükségesnek tartok. Ezért inkább arról beszélnék, amit egy pillanatra sem szabad szem elől téveszteni, hogy a magyar egészségügy akkora terhelés alatt működik, amire nem nagyon volt még példa. Saját magunkon, a hatvani kórházon is látom, hogy micsoda prést jelent a járvány. Mi úgymond negyedik vonalban kijelölt járványellátó intézmény vagyunk, ehhez képest már a hónap elején hét vagy nyolc szabad ágyunk volt csupán a Covid-részlegen, és másfél emeletnyi helyről van szó. Az orvosok béremelése alapvetően jó döntés, csakhogy mi lesz a szakdolgozókkal? Nélkülük elképzelhetetlen az élet, hiába valaki a világ legzseniálisabb orvosa, ha nincs mellette az osztályon egy remek stáb három-négy kiváló szakdolgozóval.
– Ez egyébként okoz feszültséget?
– Szerintem ennek az egésznek most nem a feszültségről kell szólnia, hanem minden lehető fórumon a lehető leghatározottabban és leg-hangosabban ki kell állni amellett, hogy ne feledkezzünk meg róluk sem. Aki eltöltött már szkafanderben, speciális védőmaszkban, síkben, dupla kesztyűben, lábzsákban hat órát egyhuzamban, hogy még azt is kénytelen meggondolni, igyon-e műszak előtt egy pohár vizet, hiszen nem mehet csak úgy egyszerűen ki a mosdóba, pontosan tudja, hogy a szakdolgozók munkája szinte megfizethetetlen. Szó szerint mindent megérdemelnének, úgyhogy diszkrimináció, hogy a bérprogram csak az orvosokat érinti. És nem csak a fertőző osztályokról beszélek, mert ugyanez mondható el az alapellátásban vagy a mentőszolgálatnál dolgozókról is – gondoljunk bele, hogy mekkora rajtuk is a terhelés. És, talán meg fog lepődni, de pont ezért gondolom, hogy akad, amiben Orbán Viktornak igaza van.
– Úgymint? Egyébként csöppet valóban meglepődtem.
– Amikor a miniszterelnök azt mondta, hogy ezekben az időkben mindenféle pártcsatározást félre kell tenni, azzal tökéletesen egyet tudok érteni, mert a vírusnak nincs sem ilyen, sem olyan színe meg pártszimpátiája. Mindegy, miért és hogyan jutottunk oda, ahova, ezzel ráérünk később bíbelődni, most krízis van. Mindannyiunk krízise. Ugyanakkor elképesztően fontos lenne, hogy a valósággal szólítsuk meg a polgárokat, és tegyük egyértelművé, hogy emberek, szar van a palacsintában! Felszerelésből tényleg bőséges a készlet, de nekem rettenetesen hiányzik a helyzet drámaiságához illő kommunikáció. Például az orvostanhallgatóknak mondhatták volna azt is, hogy „baj van, szükség van rátok, a munkátokra” ahelyett, hogy ide-oda vezényelgetik őket.
– A többi tehát stimmel?
– Mondhatjuk így is, bár azt erősen hiányolom, hogy továbbra sem védjük kiemelten a legveszélyeztetettebbeket. Tudom, hogy meglehetősen népszerűtlen intézkedés volt tavasszal, de vissza kellene térni az idősávos vásárláshoz. Üdvös lenne, ha az önkormányzatok, pártok, civil szervezetek ismét kivennék a részüket az idősebbek segítéséből ugyanúgy, mint tették az első hullám idején. Na, itt jön újból képbe a kommunikáció. Az baromira kevés, hogy ötpercenként harsogja a média a hirdetést, miszerint együtt sikerülni fog. Arra a bizonyos „Fradi-szívre” kellene inkább hatni.
– Ezen a kommunikáción most elgondolkodtam. És valami olyasmi van a fejemben, hogy nem könnyű átélni a veszélyhelyzetet, amikor a hétköznapi életben alig tapasztaljuk magunk körül. Jó, persze a maszkviselés apró kellemetlenség úgymond, de mi, „egyszerű” állampolgárok nem tudjuk, hogy Hatvanban már csak hét ágy van szabadon. Semmit sem látunk a megfeszített küzdelemből, a szkafanderes hat órákból. Hiába csapkod a közelünkben a halál, a tragédia csak egy adat, amit reggel elolvasunk a neten, és pillanatnyi szomorúsággal megállapítjuk, hogy a fene egye meg, ismét növekedett az elhunytak száma.
– Ezen én is szoktam agyalni, hogy „odakint” annyit tudnak, ismét meghalt ennyi meg annyi, zömében idős, krónikus beteg. Csak hát közben a skizofrén negyvenes vagy a magas vérnyomással küszködő ötvenes még évtizedekig élhetett volna. Úgy vélem, fontos lenne bemutatni, hogy milyen a frontvonal. Erről eszembe jutott valami. Személyes példa. Itt járt nálunk a gázszerelő, beszélgettünk, kérdezte, hogy mi a véleményem, mert neki kicsit gyanús vagy inkább nem egyértelmű ez az egész. Elővettem egy normál, egészséges ember, egy enyhe tüneteket mutató és egy súlyos állapotban lévő Covid-beteg tüdő-CT-jét. Szegény srác, teljesen elhűlt, hogy hát ő ezt nem gondolta volna. Attól tartok, a közvéleményben – vagy inkább maradok ennél az „odakintnél” -, szóval odakint még az sincs meg, hogy a koronavírusos betegek brutálisan rosszul tudnak lenni, ráadásul elképesztő tempóban kerülnek ilyen állapotba. A délelőtt „még kedélyesen beszélgettem vele”-pácienst délután már lélegeztetőgépre kell tenni. Ez a betegség kiszámíthatatlan. Be kell vallanunk, hogy a koronavírust még tanulja a szakma, és hétről hétre, napról napra érkeznek az újabb és újabb információk. Jellemző, hogy míg az első hullámban számos gyógyszer került a javasolt kategóriába, ugyanezeknél a készítményeknél ma már a nem javasolt megjegyzés látható, mert időközben kiderült, hogy többet ártanak, mint amennyit használnak. Ahogy telik az idő, a betegség egyre több arcát fogja megmutatni, de jelenleg még arról sincs tudásunk, hogy ha valaki átesik a kórságon, milyen szövődményeket mutat később.

– Meglehetősen ijesztő belegondolni, hogy még ennyire az elején járunk.
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy megyünk bele az sűrűbe, és igencsak messze van még, amikor – mintegy drónról nézve – végre látjuk az egész erdőt. Most ott tartunk, hogy minden facsoport mögött kellemetlen meglepetés vár ránk. Csak ismételni tudom, igenis valamiképpen meg kéne mutatni, hogy zajlik egy nap az első vonalban. Talán már az is sokakat elgondolkodtatna, ha végignézhetnék a Covid-osztályon szolgálatot teljesítő szakápoló beöltözését. Igazán „jó móka”. Én kerékpáros nadrágot, eldobható papírpólót viselek a védőfelszerelés alatt, és ha rajtam van a maszk, majd a fejemre húzom a fejpáncélt, már nem tudom meghallgatni a beteget fonendoszkóppal, ezért eleve úgy megyek be vizitre, hogy bedugom a fülembe, és mint egy nagyothalló, odatartom az eszközt, ha valaki szólni szeretne hozzám, hiszen nem szeretném megbontani az öltözéket.
– Azt egyébként tudjuk, hogy a vírus mit okoz a társadalom lelkében? Úgy értem, milyen hatása lehet a járványnak, a korlátozásoknak, a félelemnek, vagy épp fordítva, a betegség tagadásának, a gazdasági megbomlásnak, szóval ennek az egész, feje tetejére állt a legkevésbé sem szép új világnak. Léteznek erre kutatások?
– Kutatás, az nincs. Adatok sincsenek. Kényelmetlen téma ez. Becsléseink vannak, illetve közvetett adatokból dolgozhatunk, például sokat elárul bizonyos gyógyszerek fogyasztásának alakulása. Ismeri a „teszek rá” tablettát?
– Még nem.
– Alpazoram? így már biztos hallott róla, nos, ez egy zseniális hatóanyag. Feszültségoldó. Az első fél évben 10 százalékkal nőtt az ebből készült legnépszerűbb termék forgalma. Emellett „jó hír”, hogy az antidepresszánsoknál „csak” 4 százalékos volt az emelkedés. De mondok még adatokat, amelyekből azért hazafelé is lehet következtetni: a briteknél 10 százalékkal nőtt a közepesen súlyos depressziós betegek száma, míg az amerikai fiatalok 70 százalékánál jelent meg a szorongás. Márpedig ha a szorongás tartós, és ez most az az állapot, hiszen a fiatalok nem feltétlenül önmaguk, hanem a szüleik, nagyszülőik miatt aggódnak, a megoldás ugyanakkor nem tőlük függ, nem rajtuk múlik, az hosszú távon komoly gondokat okozhat. Mi pedig pöröghetünk a fejünkön, oltóanyag akkor is csak fél év múlva lesz, és ez optimista becslés.
– Vagyis alaphangon még fél év össznépi szorongás.
– Úgy valahogy. Bevallom őszintén, hogy én is be vagyok szarva. Bennem is ott bujkál a gondolat, hogy basszus, dolgozom a mentőknél, a sürgősségin, a Covid-osztályon, hatvan elmúltam, mi van, ha én is elkapom? Bele is halhatok.

– Semmiképpen, szót se többet erről, nézzünk valami úgymond derűsebb témát! Mondjuk, száraz november? Az mennyire megy nekünk?
– Nem nagyon, bár – ezt most az italozást felfüggesztő száraz novembertől függetlenül mondom -a függőségek szempontjából a járvány egyetlen pozitívuma, hogy nehezebben lehet droghoz jutni, és drágább is lett a kábítószer. Az alkoholfogyasztás mennyiségéről, az alkoholizmusról viszont ugyancsak nincsenek naprakész adataink, de hát ha a közhangulat pocsék, márpedig pocsék, akkor sejtjük, miként reagál a sírva vigadó nemzet.

(megjelent: Magyar Hang, 2020. 11. 13.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 4 = tizenkettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com