Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kabaré jelenet
51
hallgató

Csak a lenyúlást vitték végig nyugdíjügyben

- 2012. augusztus 15. 16:18 - 2704 megtekintés

Teljes a fejetlenség nyugdíjügyben; újabbnál újabb ötletekkel áll elő a kormány, ám amit egyik nap kijelentenek, azt a másik nap már cáfolják. Legutóbb Révész Máriusz, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója például azt mondta, a nyugdíjak meghatározásánál figyelembe kell venni a gyermekek számát.

Kijelentése azért érdekes, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány nappal korábban egyértelművé tette: ebben a ciklusban nem változik a nyugdíjrendszer, és változatlan marad az ellátás kiszámításának módja is.

Még nem derült ki pontosan, hogy a kormány tagjai nem beszélnek egymással és a szaktárca vezetőit sem tájékoztatják az ötleteikről, vagy pedig a kabinetnek nincs fogalma arról, hogy mit akar nyugdíjügyben. Valószínűleg mindkettő igaz lehet, mint ahogy az is, hogy a szakértőket messze elkerülik.

Múlt héten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából kiderült, nem változtatnak a nyugdíjrendszeren, pedig Selmeczi Gabriella volt nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott többször kiemelte: 2012. végére kiderül, mire számíthatnak a jövő nyugdíjasai. Orbán Viktor is arról beszélt áprilisban, ha nem hoznak létre egy új rendszert, a jelenlegi összeomlik. Most a szaktárca válaszából mégis az derült ki, hogy ebben a ciklusban nem vezetik be az egyéni számlát, miközben a magánkasszák lenyúlásakor ezzel kampámnyoltak, és többek között Orbán Viktor aláírásával politikai nyilatkozat is született az ügyben. Erre emlékeztetett Mesterházy Attila is. A szocialisták elnöke Giró-Szász András kormányszóvivőt idézte, aki egy interjúban azzal védekezett, hogy az egyéni számlák kialakítására idén ugyan nem kerül sor, de később meg fog történni.

Csakhogy a minisztérium válasza nem erre az évre, hanem erre a ciklusra vonatkozott. Mesterházy szerint nyomós oka van annak, hogy a kormány letett az egyéni számlák kialakításáról. Nincs ugyanis mit vezetni rajtuk – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke. Az államadósság törlesztésére hivatkozva ugyanis elköltötték a nyugdíjvagyon nagy részét. A szörnyű valóság az – mondta -, hogy az adósság nem csökkent, és a pénz sincs már meg. Szerinte a kormány először hazudott az embereknek, amikor azt állította, hogy a magán-nyugdíjpillér rosszul működik.

Aztán megzsarolta őket, hogy a többség kilépjen ebből a pillérből. Majd ismét becsapta őket, mert nem megőrizte a pénzüket, hanem rekordidő alatt felelőtlenül felélte és ostoba gazdaságpolitikája finanszírozására fordította – fogalmazott.

Hosszú ideig a gyermekvállalás és a nyugdíj között akart párhuzamot vonni a kormány. Alapelvük az volt, hogy a gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik, és a szülőket ezért jutalmazni kell idős korukban. Büntették volna a gyermekteleneket és magas nyugdíjjal jutalmazták volna a legalább három gyereket vállalókat. A hasonló végzettségű és munkát vállaló emberek ellátása között kétszeres is lehetett volna a különbség. Azzal, hogy a szaktárca kijelentette: nem változik a nyugdíjrendszer, ez az ötlet is a feledés homályába merülhetett volna.

Sokan fellélegeztek emiatt, és a szakértők állították, a gyermekvállalásnak semmi köze a nyugdíjrendszerhez. Ám Révész Máriusz, Orbán Viktor családpolitikai tanácsadója néhány nappal később újra előhúzta a témát, mondván, a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe kellene venni a felnevelt gyerekek számát, hiszen az ő gazdasági teljesítményük tartja fenn a nyugdíjrendszert. Mint mondta, nem arról van szó, hogy „büntetem azokat, akik nem neveltek gyereket, csupán a hasznosságát kell elismerni a gyermekvállalásnak”. Most ugyanis – Révész szerint – jelentős hátrányban vannak a gyermeket nevelők, különösen az édesanyák.

Ez csak két példa arról, milyen káosz uralkodik a témában, de egyik esetben sem lehetett arról hallani, kivel, melyik nyugdíjszakértővel ült le beszélgetni a miniszterelnök, ki és miért támogatja vagy veti el az ötleteket. Amit következetesen végigvittek, az kizárólag a nyugdíjak szigorításával, elvételével kapcsolatos ötletük volt. Többek között a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elvétele, a korai- és rokkantnyugdíjak megszüntetése.

Önmagukat cáfolják

– Állítás: A nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer (Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. július 31.)
Öncáfolat 1: 2012 közepére derülhet ki pontosan, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány (Selmeczi Gabriella, 2012. január 7.)
Öncáfolat 2: A magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani. Ezért nekünk egy új nyugdíjrendszert kell létrehoznunk (Orbán Viktor, 2012, április 26.)

– Állítás: Ebben a ciklusban a nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak (Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. július 30.)
Öncáfolat 1: A gyermekvállalást el kell ismerni a nyugdíjrendszerben, ez olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül erről. (Mészáros József, a nyugdíjfolyosító főigazgatója, 2012. június 29.)
Öncáfolat 2: Garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak. (Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János politikai nyilatkozata, 2010.)

– Állítás: A nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, ehhez az úgynevezett egyéni számlás rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan, Olaszországban és Lengyelországban már kevésbé jól működik. (Varga Mihály, 2010 január 8.)
Öncáfolat 1: a Fidesz semmiféle modell bevezetését nem tervezi. Egy fontos dolog van a párt számára: a nyugdíjak értékállóságának, a nyugdíjasoknak a megvédése. (Varga Mihály, 2010 január 9.)
Öncáfolat 2: Nem fogjuk alkalmazni a svéd modellnek nevezett valamit, illetve nem vezetjük be és nem fogadjuk el a 70 éves nyugdíjkorhatárt. (Iván László fideszes képviselő, 2010 január 20.)

Adta hírül a nepszava.hu és a meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy * 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
  • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
  • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
  • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
  • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 3. szerda, Kornél, Soma napja van.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com