Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Balkán Express - Ne tünj el
24
hallgató

A műhely elgurult, a javítandó eszközök maradtak

- 2021. február 18. 7:21 - 302 megtekintés

Kátyúba jutott a kerekesszékesek hiánypótló szolgáltatása Somogy megyében. Még tavaly ősszel megszűnt az a Guruló Műhely, amely eddig külföldi mintára lehetőséget biztosított az érintetteknek a segédeszközök javítására, kölcsönzésére, valamint személyre szabott átalakítására. A projekt határideje lejárt, ezzel a mozgássérültek magukra maradtak a problémával.

Fotó: Somogy megyei hírportál

Zárt ajtókat talál Kaposváron a Kanizsai utcában, aki elektromos betegágyat vagy kerekes­széket kölcsönözne, javíttatna. A műhely telephelyét eddig a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete adta bérbe a megyeszékhelyen.

– Ha valakinek elromlik az elektromos kerekesszéke, ami 90 kiló, nem tudja a hátán behozni javíttatni – magyarázta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. – A szolgálatnak volt saját gépkocsija, amivel kimentek házhoz, és megjavították a kerekesszéket, vagy rámpán feltették az autóra és beszállították a műhelybe, aztán a munka végén visszavitték. Ezeket az eszközöket nem lehet csak úgy betenni egy személyautóba. Ha most elromlik egy kerekesszék, vagy a mozgássérült átalakíttatná a saját testére, helyben nincs rá módja.

Ami pedig elromolhat, az el is romlik, minél idősebb, annál gyakrabban. Hegedüs Lajos szerint a segédeszközök átlagéletkora hét év, ennyi idő alatt pedig többször is előfordulhat, hogy javításra, karbantartásra van szükség. – A társadalombiztosítás mindig a legolcsóbb terméket finanszírozza – mondta el az elnök –, így nyilvánvalóan nem a csúcstechnológiához jutnak hozzá a mozgássérültek, miután limitárat határoznak meg. A drágábban forgalmazott eszközöket nem támogatják, fűzte hozzá. Ebből következően nem a high-tech jut el a mozgássérült emberekhez, és ez megmutatkozik az eszközök élettartamában, javítási költségeiben is.

A Guruló Műhely hálózat egy uniós programnak köszönhetően jött létre a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) égisze alatt tíz évvel ezelőtt. Egy 2008-as uniós pályázaton nyert forrásból hét műhelyt hoztak létre az országban, egyet Kaposváron. A kötelező fenntartási időszak lejárt, és véget ért a szolgáltatás.

Legközelebb Pécsen tudják eszközeiket megjavíttatni most a mozgássérültek

Csak megbecsülni lehet, hogy Somogy megyében hány embert érint ez a probléma. A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének taglétszáma nagyjából háromezer, közülük 15-18 százalék szorul mechanikus vagy elektronikus kerekesszékre. Somogyban összesen 30-35 ezer mozgássérült lehet, arányosan szintén 15-20 százalékuknak okozhat gondot a kaposvári Guruló Műhely megszűnte. Ráadásul a kölcsönzés lehetőségétől is elesnek így a helybeliek, arról nem is beszélve, hogy a műszerészek mellett szakorvos és mozgásterapeuta is rendelkezésre állt a szolgáltatásban.

Legközelebb Pécsen működik hasonló szolgálat, ott a házi gondozást segítő eszközök kölcsönzésén túl azok javítását is ellátják. Azonban nem mindegy egy alacsony jövedelmű mozgássérültnek, hogy utaznia kell-e a szolgáltatás igénybevételéhez, a szállítás megszervezéséről nem is beszélve.

(Forrás: Somogy megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét - 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com