Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ágnes Vanilla - Most jó
66
hallgató

A rokkantsági ellátás újbóli megállapítása új jövedelem esetén

- 2021. november 10. 8:21 - 521 megtekintés

A rokkantsági ellátásban részesülők nagy részében felmerült már a kérdés, hogy miként kaphatnának magasabb összegű ellátást. Főként olyan ellátottakról van szó, akik rokkantsági ellátásuk megállapítását megelőzően alacsonyabb keresettel rendelkeztek, ezért ellátásuk összege nem éri el a kategóriájukban (B2, C2, D és E) adható maximum összeget, majd később munkájukkal nagyobb jövedelmet tudtak szerezni. Kérdésüknek külön apropót ad, hogy 2021 januárjától a rokkantsági ellátás mellett kereseti korlátozás nélkül végezhető munka. Azaz, az érintettek most már a minimálbér másfélszeresénél magasabb jövedelmet szerezhetnek anélkül, hogy tartaniuk kellene ellátásuk megszüntetésétől. Hiába azonban a magasabb jövedelem a rokkantsági ellátás összegének újraszámítását a jogszabály nem teszi lehetővé. Ezt az esetkört nem szabad összekeverni a kizárólag 2021-ben elérhető ellátás összegének újraszámítási (felülvizsgálati) lehetőségével, ami a havi átlagkereset számítási szabály változására tekintettel végezhető el. Hogyan kérhető mégis a magasabb jövedelemre tekintettel új, magasabb összegű ellátás?

A rokkantsági ellátás összegének újraszámítására jelenleg a jogszabály alapján nincs mód. Lehetőség van azonban a folyósított ellátásról lemondva új ellátást igényelni, mely esetben az ellátás összegének számítási alapja a kérelem benyújtását megelőző év havi átlagjövedelme lesz, így például ha valaki 2022 januárjában ad be kérelmet, esetében a 2021-ben elért kereseteit veszik figyelembe.

Az új ellátás megállapításához ugyanazokat a jogosultsági feltételeket kell teljesíteni, mint a korábban megállapított ellátás esetén. Ha az igénylő rendelkezik érvényes komplex minősítéssel, és ez alapján kéri az ellátás megállapítását, a hatóság az új kérelem alapján indított eljárásban az egészségi állapotot nem fogja vizsgálni.

Ha van érvényes komplex minősítés, a hatóság akkor is mindenképpen vizsgálni fogja, hogy:

  • a kérelmező rendelkezik-e elengedő biztosítási idővel (5 éven belül 1095 nap, 10 éven belül 2555 nap, 15 éven belül 3650 nap),
  • a kérelmező részesül-e rendszeres pénzellátásban, illetve
  • folytat-e keresőtevékenységet.

A hatóság az ellátást csak akkor állapítja meg az új összegben, ha a kérelmezőnek van elegendő biztosítási ideje, nem részesül rendszeres pénzellátásban és nem folytat keresőtevékenységet.

Hogyan lehet lemondani a rokkantsági ellátásról?

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 13. § (2) bekezdése szerint a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő azt kérte.

Ez a rendelkezés teszi lehetővé, hogy a rokkantsági ellátásra jogosult személy lemondjon a rokkantsági ellátásra való jogosultságáról. A jogosultságtól történő lemondás nem végleges, mivel az Mmtv. nem zárja ki, hogy az érintett ismét ellátás iránti kérelmet nyújtson be.

A lemondást a rokkantsági ellátást megállapító rehabilitációs hatósághoz kell megküldeni, mely az ellátás megszüntetéséről határozatban dönt.

Mi a teendő az ellátás újra történő megállapítása érdekében?

A rokkantsági ellátás megszüntetését követően az ’Adatlap a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránt’ elnevezésű nyomtatvány kitöltésével kérhető ismételten az ellátás megállapítása.

A hatóság az ellátást akkor állapítja meg, ha az igénylő valamennyi jogosultsági feltételt teljesíti.

Hogyan történik a rokkantsági ellátás összegének kiszámítása?

A rokkantsági ellátás összegének meghatározása az egészségi állapot kategóriában (B2, C2, D és E) kifejezett mértékétől és a kérelem benyújtását megelőző tárgy évben elért havi átlagjövedelem összegétől függ. Az igénylő minél magasabb mértékű keresettel rendelkezett, annál nagyobb összegű ellátásra számíthat. Ugyanakkor az ellátásnak a jogszabályban meghatározott minimum és maximum összeg szab határt. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kategóriában van az ellátásnak legkisebb és legmagasabb adható összege, melynél kevesebb, illetve több az ellátás nem lehet.

Az alábbi táblázat foglalja össze a 2021-ben új igénylők esetén adható legalacsonyabb és legmagasabb rokkantsági ellátás összeget (Az alapösszeg 2021-ben 107540 Ft.):

(ForrásMeosz)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kettő * 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com