Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


35
hallgató

A sokat szenvedett zsenialitás

- 2012. november 22. 14:47 - 2725 megtekintés

Az ujjai szinte közvetlenül a vállából nőnek ki. Magassága 1 méter 34 centiméter. Alsóteste deformálódott. Arca egy sokat szenvedett férfi nemes arca. Intelligens basszbariton hangját a komolyzene és a jazz rajongói 24 éven keresztül élvezhették. Idén januárban az 53 éves Thomas Quasthoff visszavonult. Azt mondta, elfáradt.
kép

Az 1950-es évek második felében terhes anyáknak a reggeli hányinger leküzdésére gyakran írták fel az akkoriban csodaszernek kikiáltott thalidomidot. 1958 és 61 között a világ 46 országában döbbenetes mértékben megnőtt a fejletlen végtaggal, sőt végtag nélkül született csecsemők száma. Az orvostudomány egyik legnagyobb tévedésének aposztrofált gyilkos gyógyszert 61-ben visszavonták, de ez már nem segített azon a közel 20 000 megnyomorított újszülöttön. Thomas Quasthoff német basszbariton 1959 novemberében született Németországban. Ő is az áldozatok egyike.

Valahányszor Quasthoff színpadra lépett, a közönségnek nem lehetett könnyű a drámai sorstól elvonatkoztatva megítélni vokális teljesítményét. Ahogy a világtalan Bocelliről csak nehezen mondja ki az ember, hogy hangja amatőr a profik között, amikor olykor klasszikus művek tolmácsolására kérik fel. Verdi Requiemjében vagy Bizet Carmenjének Don Joséjaként inadekvát, stílusidegen, nem operai hang, szerepeltetése lelkiismeretlen, üzleti szellemű visszaélés a közönség rokonszenvével, ahogy azt anno Fodor Géza megfogalmazta.

Thomas Quasthoff esetében ilyesmiről szó nincs. Ő képzett klasszikus muzsikus, adekvát hangi képességekkel. Amikor Bachot vagy Schubertet énekel, ugyanolyan hiteles, mint amikor jazzt improvizál, egyébként bravúrosan. Jó, az igaz, hogy kezdetben sokan csak azért váltottak jegyet a koncertjére, hogy szánakozhassanak és borzonghassanak a látványán, nyilatkozta egyszer. De miután tízszer-húszszor fellépett ugyanazon a helyen, a közönség már nem azért jött, hogy lássa, hanem, hogy a hangját hallja.

Egyébként még az énekes kollégák között is akadtak olyanok, akik a fejéhez vágták, csak a fogyatékosságának köszönheti a sikereit. De erre Quasthoff már a legelején rácáfolt.

www.meosz.hu/img/zseni2n.jpg

Énekesi pályáját privát leckékkel kezdi Sebastian Peschkonál, miután a Hannoveri konzervatórium azzal utasította vissza felvételi kérelmét, hogy testi fogyatékossága miatt nyilván nem tudna zongorázni.

1988-ban megnyeri a müncheni Nemzetközi Énekversenyt, utána annyi Bachot énekel, mint senki abban az időben, még a historikus specialisták sem. Azelőtt évi tizenöt fellépése volt, a verseny után évi háromszáz. 1995-ben Helmuth Rilling meghívására részt vesz az Oregoni Bach Fesztiválon. Operában is szerepel, Don Fernandót énekli Beethoven Fideliójában, Simon Rattle vezényletével. Nagy sikerrel lép fel Wagner Parsifaljában, Amfortas szerepében.

2000-ben az Anne Sofie von Otterrel, Claudio Abbadóval és a Berlini Filharmonikusokkal közösen jegyzett Mahler-lemeze Grammy-díjat kap, majd 2004-ben Schubert-produkciója szintén kiérdemli a rangos elismerést.

2006-ban harmadszor is Grammy-díjas, akkor a Bach-kantáták avatott tolmácsolásáért ítélik oda neki. A Deutsche Grammophon szerződteti, itt jelennek meg Brahms-, Liszt-, Schubert-lemezei. A berlini Hanns Eisler Zeneakadémiának máig teljes állású énektanára. Ebben az évben publikálja első jazz albumát és ebben az évben köt házasságot Claudia Schtelsick tévés újságíróval.

Van vele egy jó Brahms Requiem, szintén Rattle vezényletével. Illetve ő Haydn Teremtésének remek basszus szólistája azon a 2009-es felvételen, amit Fischer Ádám dirigál.

A Spiegel magazinnak Quasthoff nemrég azt nyilatkozta, azért hagyja abba az éneklést, mert testileg-lelkileg elfáradt. Nemrég elvesztette a testvérét, aki egyben a legjobb barátja volt, és ez rendkívül megviselte. Ráadásul gége- és hangszálgyulladást kapott, ami nem múlt el nyomtalanul.

Meg hát elege lett a sok utazásból, a szállodákból. Végre többet lehet a családjával, ismét sokat olvashat. Persze a jövőben is tanít majd, ez nem kérdés. De a varázsló eltöri pálcáját. Mostantól csak korábbi felvételeivel vigasztalhatjuk magunkat.
Adta hírül a MEOSZTV

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 9 = tizrnnégy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com