Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Rendőrök-mentők-tűzoltók - a T-Rádió műsora
39
hallgató

Akadálymentes szakmai képzések indulnak hallássérültek számára

- 2017. augusztus 23. 18:15 - 855 megtekintés

Végre megvalósul a hallássérültek akadálymentes szakmai képzése Magyarországon – mondta el rádiónknak Dubniczki Csilla, a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért szervezet kapcsolattartója. 12 szakmát tanulhatnak akadálymentesen, ehhez keresnek együttműködő partnereket a szervezők.

Magyarországon először indulhat egyszerre a hallássérültek, főleg siket emberek szakmai képzése és ezzel együtt akadálymentes betanításhoz szükséges tananyag fejlesztése a HORECA (HOtel – REstarurant –CAtering, azaz hotel-szálloda-vendéglátás) szektorban. A 2019-ig tartó projekt a nemzetközi ERASMUS + program által konzorciumban valósul meg, melynek hazai partnerszervezete Lengyelország és Görögország mellett a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért. Júniusban Görögország adott otthont a harmadik projektegyeztető találkozónak, előtte Magyarországon és Lengyelországban történt mindez.

Miért van erre szükség?

Több szempontból is fontos mérföldkőnek számít ez a program.

Ha abból indulunk ki, hogy a jelenleg munkaképes siket emberek döntő többsége azért nem tud elhelyezkedni, mert az iskolában egyáltalán nem, vagy rosszul tanultak meg jelelni, hogy nem ismerik a magyar nyelv és nyelvtan szabályait, szókincsük gyenge, hogy az általános iskola után nem tudnak minőségi képzésben részt venni, mert nincs számukra akadálymentesített szakmai képzés – akkor máris elérkeztünk a kommunikációképtelenség és ezzel az elhelyezkedés problémájához.

Megfelelő kommunikáció nélkül pedig a tanulásra sem lesznek motiváltak a hallássérültek, később pedig a munkavállalás során általában csak egyszerű betanított munkát végezhetnek. Sokan közülük hamar feladják az álláskeresést, csökken az önbizalmuk, önértékelésük a kudarcok által, hiszen hallássérültként nem tudnak érvényesülni a munkaerő-piacon, a munkaadók pedig félnek az alkalmazásuktól. Több okból is: nincs idő és türelem, nincs elég ember a betanításukhoz. A betanítás nem akadálymentesítve történik, nincs vizuális rásegítés, nincs megfelelőn vizualizált szakmai oktatóanyag.

Az ERASMUS + program lényege a siket emberek 12 szakmára való betanítása a szállodaiparban és a vendéglátás területén. Ennek a nemzetközi projektnek a 3 fő lépése:

1. Munkaadóknak szóló kézikönyv elkészítése, mely bemutatja a siket emberek világát, kultúráját, szokásait, életét és a kommunikációs lehetőségeket, a munkahelyi környezet és kommunikáció akadálymentesítésének lehetőségeit.

2. Az egyes szakmákat bemutató tananyag kidolgozása és ezeknek a jelnyelvi, feliratozott változatának elkészítése oktatóvideók formájában.

3. A 12 szakmához tartozó szakmaspecifikus jelnyelvi szótár elkészítése.

Mindez a partnerországok nyelvén is lefordítva jelenik meg, azaz angolul, lengyelül, görögül és magyarul. Ezzel a projekttel világszerte több ezer hallássérült munkavállalónak nyílik meg a lehetőség szakmát tanulni, végzettséget szerezni és méltó munkát vállalni.

Milyen szakmákat tanulhatnak a siket emberek?

A szállodaipar és a vendéglátás területén 12 szakmát sajátíthatnak el a siket és nagyothalló munkavállalók.

Ezek a szakmák:

. pincér-asszisztens
. csapos asszisztens
. barista (kávékészítő mester)
. séf
. kukta
. cukrász
. cukrász asszisztens
. portás
. pék
. szobalány
. karbantartó-asszisztens
. kertész/medencetakarító

Minden partnerszervezet vállalta a szakmák részletes tananyagának a kidolgozását. A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért 3 szakma tananyagát dolgozza ki: pék, szobalány és kertész- medence karbantartó

A barista, a pék tananyaga már elkészült és jelenleg fordítás alatt van, a barista szakmát bemutató videó pedig megtekinthető az alábbi linken:
https://www.faceb…e_internal

Hol tartunk most?

A 2019-ig tartó projekt első lépéseként – a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért szakemberei által elkészült a Siketek a munka világában című, a siket kultúrát, a siket emberek életét, szokásait, kommunikációját, munkamorálját, akadálymentesítési lehetőségeit bemutató kézikönyv a munkaadók számára. Olyan átfogó és könnyen olvasható kézikönyv, mely minden hallássérülteket foglalkoztató munkaadónak ajánlott elolvasni. Mélyebben megérti a siketek világát és ezáltal erősíti elfogadásukat, tippeket kap a kommunikáció módjaira.

Mert ne feledjük: a hallássérültek is ugyanolyan emberek, mint mások, csupán kommunikációs akadályaik vannak. Ők is képesek tanulni, tudnak és szeretnek is dolgozni, ha ehhez megfelelő segítséget kapnak. Ez a segítség és a lehetőség az ERASMUS program által végre elérhetővé válik számukra.

Az Alapítvány július elejétől megkezdte a kézikönyv eljuttatását azoknak a jelenlegi és leendő munkaadóknak, akik a későbbiekben vállalják a hallássérültek betanítását és alkalmazását a szállodaipar és vendéglátás területén.

A vélemények, tapasztalatok begyűjtésével párhuzamosan minden partnerszervezetnél zajlik az egyes szakmák tananyagának kidolgozása, majd jövő évben a feliratozott, jelnyelvi oktatóvideókon való rögzítése.

Ez egy hatalmas lehetőség a hallássérültek hazai és nemzetközi szakmai képzése terén, és Magyarországon is, hiszen ilyen jellegű képzés még nem volt.

Az Alapítvány továbbra is várja a szállodaipar és a vendéglátás területéről az együttműködő partnerek, munkaadók jelentkezését az ország egész területéről, valamint azoknak a szakembereknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben a programban. Facebook oldalainkon – Hallássérültek Munkavállalása és a Munka-Kör Alapítvány oldalon folyamatosan tesszük közzé a programmal kapcsolatos tájékoztatókat, videókat.

Elérhetőség:
Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 81.
Telefon: +36 1 274 2607
E-mail: munkakoralapitvany [KUKAC] t-online [PONT] hu
További információ:www.munkakoralap.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 - egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com