Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zámbó Krisztián - * is gondol rám
28
hallgató

Alkotmányellenes a beszédfogyatékos emberek kizárása a fogyatékossági támogatásból

- 2023. március 10. 12:08 - 52 megtekintés

Jelenleg kizárólag az a beszédfogyatékos ember jogosult fogyatékossági támogatásra, a támogatás egyéb feltételeinek fennállása esetén – az érintett fogyatékossága súlyos, állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, továbbá önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul – aki egyben hallássérült is.

A beszédfogyatékosság önmagában, a fogyatékossági támogatás egyéb feltételeinek fennállása esetén sem jogosít az ellátás igénybevételére, holott számos olyan súlyosan fogyatékos érintett van, aki éppen a beszédfogyatékossága miatt nem képes önálló életvitelre. A jelenlegi szabályozás így például az önmagukról önállóan gondoskodni nem tudó, vagy mások segítségére szoruló stroke-on átesett embereket is kizárja a jogosulti körből.

Az Alkotmánybíróság IV/1223/2022 . számú határozatában megállapította, hogy a jelenlegi szabályozás sérti az Alaptörvényt. Indokolásában a fogyatékossági támogatás törvényi fogalmából indult ki, amely szerint a fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, melynek célja, hogy a súlyosan fogyatékos személy számára anyagi segítséget nyújtson a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

A testület hangsúlyozta, hogy az egyenlő bánásmód sérelme akkor állapítható meg, ha a jogszabály az egymással összehasonlítható helyzetben lévők között anélkül tesz különbséget, hogy annak tárgyilagos mérlegelés szerinti észszerű indoka lenne, azaz a különbségtétel  önkényes. Vizsgálata során arra jutott, hogy a „más súlyosan fogyatékos személyekkel összehasonlítható állapotban lévő, kizárólag beszédfogyatékosság emberek fogyatékossági támogatásból való automatikus és teljes kizárása észszerűen nem indokolható, ezért a hatályos törvényi rendelkezés önkényesen  megkülönbözteti az érintetteket.  Amennyiben ugyanis a fogyatékossági támogatás célja a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérséklése (márpedig ezt a célt maga a jogalkotó határozta meg ekként), a kommunikációs fogyatékosságot pedig a  . maga is elismeri fogyatékosságként, sőt ha a beszédfogyatékosság más fogyatékossággal társul, úgy súlyos fogyatékosságot megalapozó tényezőként is elfogadja, akkor a beszédfogyatékossággal élő személyek fogyatékossági támogatásra való jogosultságból való teljes és automatikus kizárása alkotmányosan nem igazolható.”

A MEOSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését. A szövetség régóta küzd azért, hogy a beszédfogyatékosságot a jogalkotó más területen is ismerje el a többi fogyatékosság típussal egyenrangúnak. Míg mozgásszervi fogyatékosság esetén a kerekesszék, hallássérültség esetén a hallókészülék társadalombiztosítási támogatással vehető igénybe, addig a komplex kommunikációs szükségletű emberek számára a magyar állam a mai napig nem tette társadalombiztosítási alapon elérhetővé azokat az alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) eszközöket – például  tablet, kerekesszékre szerelhető tablettartó, kapcsoló,  kommunikációs szoftver, fejpálca – amelyek segítségével a beszédfogyatékos mozgáskorlátozott emberek is részt tudnak venni a közösségben és önálló életet élhetnek.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* kilenc = 54

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 30. csütörtök, Zalán napja van.
Az év 13. hete és 89. napja.
Holnap Árpád napja lesz.

1721. III. Károly rendeletben szabályozza a Magyarországon nyomtatott és az országba behozott könyvek cenzúráját. A cenzori jogokat a nagyszombati jezsuita egyetem kancellárja gyakorolta.


1722. Az erdélyi rendek a nőágon történő öröklést elfogadták. Ezzel Erdély megelőzte Magyarországot a Pragmatica Sanctio elfogadásában.


Radnóti Miklós: Száll a tavasz

Csúszik a jég a folyón, foltosra sötétül a part is,
olvad a hó, a nyulak meg az őzek lába nyomán már
kis pocsolyákban a nap csecsemőnyi sugár lubickol.
Száll a tavasz kibomolt hajjal, heverő hegyek ormán,
tárnák mélyein és vakondok túrta lyukakban,
fák gyökerén fut , a rügy gyöngéd hónalja tövében,
s csiklandós levelek szárán pihen és tovaszáguld.
S szerte a réten, a domb fodrán, fodros tavakon kék
lánggal lobban az ég.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com