Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
67
hallgató

Decembertől magasabb összegű GYOD-ra számíthatnak a beteg gyermeküket nevelő szülők

- 2023. november 24. 10:01 - 156 megtekintés

Megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között arról, hogy a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 000 forintra emelkedik. A megállapodás arra is kiterjedt, hogy a legkisebb keresetek az eddig megszokott januári növelésnél korábban, már 2023 decemberében emelkednek.

Ez a döntés nagy jelentőséggel bír azok számára, akiknek fizetése a minimálbérhez igazodik, vagy akik az emelésre hivatkozással magasabb fizetésben tudnak megegyezni az év végi bértárgyalásokon.

Ezen kívül jól járnak azok a pénzbeli ellátásban részesülők, akiknek olyan ellátást folyósítanak, amelynek összegét a mindenkori minimálbér alapján határozzák meg.

Minimálbér összege alapján számított pénzbeli ellátások

Keresetből élők bérszínvonalának korrigálásán túlmenően is van jelentősége a minimálbér emelésének, hiszen olyan fontos pénzbeli ellátások emelkednek általa, mint például a már említett gyermekek otthongondozási díja (GYOD) és a táppénz, de ide tartozik az álláskeresési járadék legmagasabb összege is. Ezen kívül az emelés érinti a gyermekgondozási díj (GYED) és a nagyszülői GYED, valamint a diplomás GYED felső határát. Továbbá hatással van a súlyos fogyatékosság, illetve tartós betegség esetén igénybe vehető adókedvezményre, illetve a megváltozott munkaképességű dolgozók utáni járulékfizetés-elengedés felső határára is.

 

 

Az új megállapodás szerint 2023. decembertől változó ellátások, összeghatárok:

  • a gyermekgondozási díj (GYED), illetve a nagyszülői GYED maximális összege 373 520 forintra emelkedik (a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka),
  • diplomás gyedösszege alapképzés esetén 186 760 forintra (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 228 200 forintra (a garantált bérminimum 70 százaléka) nő,
  • táppénznapi összege legfeljebb 17 787 forintra emelkedik (a minimálbér kétszeresének 30-ad része),
  • az adóalapkedvezménymértéke, amelyre a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekkel élők jogosultak, 13 300 forintra nő havonta (a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve),
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi 266 800 forintra emelkedik (ennek összege 2022-től megegyezik a minimálbér 100 százalékával),
  • az álláskeresési járadékösszege legfeljebb napi 8 893 forint lehet (a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegénél).

Megváltozott munkaképességű dolgozók utáni járulékfizetés-elengedés felső határ

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló CXCI. törvény (Mmtv.) határozza meg a cégek számára a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettséget. A rendelkezés által előírt befizetés célja az, hogy a nagyobb alkalmazotti létszámmal rendelkező vállalkozásokat ösztönözze a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására. Ez azt jelenti, hogy rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie a munkaadónak akkor,

  • ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladja a 25 főt,
  • de az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát.

A rehabilitációs hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese személyenként, évente.

2023 decemberétől az alapbér kötelező legkisebb összege a havonta fizetett bér alkalmazása esetén 266 800 forint, melynek kilencszerese 2 401 200 forint lesz.

Továbbá a minimálbérnek összegének jelentősége van a piaci szereplőket ösztönző bővített járulékkedvezmény-rendszer vonatkozásában is. Ennek célja, a megváltozott munkaképességű emberek nagyobb arányú foglalkoztatása, ami azt jelenti, hogy ilyen munkaviszony esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam. Így ez 2023 decemberétől 533 600 forint kedvezményt jelent a munkáltatóknak.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat + 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com