Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Khaled - Haya Haya
30
hallgató

Elfogyott a pénz, egyre kevesebb a guruló műhely

- 2021. január 7. 12:29 - 367 megtekintés

Állami támogatás híján folyamatosan sorvad a kerekesszékek javításával foglalkozó országos szerviz láncolat. Hétből három már be is zárt.

Ez mozgáskorlátozottak ezreit hozza nehéz helyzetbe.

– Elromlott a kerekesszéken, és fogalmam sincs, mikorra tudom megjavíttatni, ugyanis megszűnt a műhely, ahol ezzel foglalkoztak – panaszolta lapunknak egy dél-dunántúli kisvárosban élő mozgássérült nő. – Korábban Kaposváron működött úgynevezett guruló műhely, ami kifejezetten a mozgássérültek eszközeinek javítására szakosodott, s ha valami baj volt, csak felhívtam őket, kijöttek, és megoldották a problémát. Most viszont el kellene vitetnem valahová a kerekesszékemet, de azt sem tudom, hol foglalkoznak ilyesmivel, ráadásul nem is tudom nélkülözni hosszú hetekre, hiszen csak azzal tudok közlekedni.
Az úgynevezett guruló műhelyeket a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) hozta létre tíz évvel ezelőtt. Kaposváron, Szombathelyen, Székesfehérváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Mórahalmon és Budapesten alakítottak ki szerelő- és kölcsönzőhelyeket, mindezt pedig egy 2008-as uniós pályázaton nyert pénzből állták. Akkoriban 70 millió forintot költöttek a hét műhely kialakítására. A műhelyekben személyre szabva állították be használóiknak a kerekesszékeket és a speciális sporteszközöket, elvégezték a szükséges javításokat. Emellett kölcsönzéssel is foglalkoztak, így ha a fogyatékkal élő járművének reparálása hosszabb időt vett igénybe, akkor tudtak adni nSzerviz van, javÍtÁs nincseki csereszéket. Az uniós pályázat három évig dotálta a műhelyek működtetését, a finanszírozást ezután a MEREK vette át, információink szerint a szervezetnek jutó állami támogatásból. A kormányzati átalakítások következtében aztán a budapesti, Marczibányi téri intézmény a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fennhatósága alá került, s ettől kezdve egyre kevesebb pénz jutott a guruló műhelyekre.

– 2020-ban pedig többet megszüntettek – mondta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy megyei Egyesületének elnöke, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) korábbi vezetője. – Ugyanarra a sorsra jutottak, mint megannyi uniós program: csak addig tartották fenn, míg a pályázati kiírás szerint kötelező volt. Pedig annak idején, amikor elindult a projekt, arról volt szó, hogy majd az állam átveszi a finanszírozást, aztán eltelt tíz év, és mégsem így lett.
Márpedig állami támogatás nélkül ezek a műhelyek nem tudnak talpon maradni: annyi megrendelésük nincs, hogy csak a kerekesszékek és más segédeszközök javításából megéljenek. Ha viszont a munka mennyiségéhez igazítanák az árakat, akkor azt senki nem tudná megfizetni. Ráadásul Hegedűs Lajos szerint azt is figyelembe kell venni: a javításokat a társadalombiztosítás csak utófinanszírozza, megfelelő fenntartói támogatás nélkül nem tudtak például alkatrészeket vásárolni a műhelyek. Amikor pedig -tette hozzá az elnök – a társadalombiztosítási dotáció is változott, még kevesebben tudták igénybe venni a műhely szolgáltatásait.
– Kaposváron az egyesületünk adott otthont a műhelynek, így közelről láttuk, hogyan épült le a mozgássérültek életét sokáig komfortosabbá, olcsóbbá tevő szolgáltatás. Már tavaly is csak takaréklángon működött a műhely. Hivatalosan azonban 2020 júniusáig működött a program, akkor küldték el az embereket – idézte fel Hegedűs Lajos. Szerinte emiatt komoly életminőség-romlást kénytelenek elszenvedni azok a mozgáskorlátozottak, akiknek közelében megszűnt a guruló műhely. – Az egy-két hetes javítási idő hónapokra nőtt, s maguknak kell gondoskodniuk megfelelő csereszékről is. Ráadásul pluszkiadással is számolni kell, hiszen egy elromlott szék esetében nemcsak a javítási, hanem a speciális szállítási költségeket is ki kell fizetnie egy olyan rétegnek, amelynek bevétele jócskán elmarad az átlagfizetéstől -hívta fel a figyelmet Hegedűs Lajos.
Megkerestük a MEREK-et és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF) is, hogy megtudjuk, miért szűnt meg a műhelyek finanszírozása s milyen más megoldást terveznek a mintegy százezer embert érintő szolgáltatások helyettesítésére.

Az állami SZGYF szerint a nyíregyházi, a szombathelyi és a kaposvári műhely a nagyon alacsony kihasználtság miatt zárt be. Ugyanakkor a főigazgatóság állította, hogy más projekt keretében elérhető maradt a szolgáltatás: az úgynevezett logisztikai kölcsönzőhálózat Debrecenben, Miskolcon, Mórahalmon, Pécsen, Székesfehérváron, Győrben és Budapesten a házi gondozást segítő eszközök kölcsönzésén túl azok javítását is ellátja.
Ennek viszont ellentmond az: ügyfélként bejelentkeztünk három vidéki műhelybe, és kiderült, alkatrészhiány miatt csak bizonyos mechanikai javításokat tudnak elvégezni, elektronikait egyáltalán nem. Az egyik felkeresett műhely vezetője azt is hozzátette, már autójuk sincs a kiszálláshoz, és elképzelhető, hogy hamarosan őket is leépítik, mert a jelenlegi formában nem sok értelme van a műhely fenntartásának.
Az SZGYF által említett logisztikai kölcsönzőhálózat egyébként nem is javításokra jött létre, és a guruló műhelyektől függetlenül eddig is működött. Éppenséggel a guruló műhelyek projektre épülve indult el egy egymilliárdos pályázatnak köszönhetően 2013 júliusában: a program célja „a házi gondozást segítő eszközök (elektromos ágyak, higiéniai eszközök, emelők, járást, egyéb otthoni akadálymentesítést segítő eszközök) kölcsönzési rendszerben történő biztosítása az ezt igénylő személyek számára” régiónként egy településen. A javítás nem szerepelt a projektben.

(megjelent: Népszava, 2020.01.07.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 6 = hét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja van.
Ma van a(z) Drog ellenes nap, Közalkalmazottak napja.
Az év 25. hete és 177. napja.
Holnap László napja lesz.

1092. Külföldi krónikák nagy földrengésről emlékeznek. Az egyik szerint e napon nagy földrengés volt Magyarországon hol városok dőltek romba. A másik így ír: "Nagy földrengés pusztított, hegy omlott a Dunába, s a medrét megváltoztatta, más felé új hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."


1848. A király alteregójává István főherceget nevezi és a lázadást kárhoztatja. V. Ferdinánd király betegeskedésének időtartamára István főherceg királyi helytartót bízta meg az országgyűlés megnyitásával, a törvények megerősítésével, és annak kijelentésével, hogy Ő a törvényekkel ellenkező lázításokat és háborgatásokat kárhoztatja.


Heltai Jenő: Nyári éjszaka

"...Emlékszem egy édes, nyári éjszakára
Ezüstösen tűzött le a hold sugára.
A legszebb asszonnyal sétálgattam együtt,
Akácfa virágát együtt tépegettük.
Fülébe susogtam balgán udvarolva,
Pedig ölelhettem, csókolhattam volna!
Meg sem is öleltem, meg sem is csókoltam,
Istenem, istenem, de húszéves voltam!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com