Enni való topánkák
Fehércsoki-krémes szivárványtortából, cseresznyés pitéből vagy puncsöntetes vaníliafagyiból is lehet rendelni 37-est vagy akár 41-est is. A számok nem a sütemények átmérőjét vagy a magasságát jelzik, hanem – a lábméretet. Merthogy női cipőkről van szó, pontosabban édességnek maszkírozott lábbelikről. Származási helyük természetesen a sok polgárának igencsak különleges ízléséről is ismert Egyesült Államok. A történet pedig úgy […]
Fehércsoki-krémes szivárványtortából, cseresznyés pitéből vagy puncsöntetes vaníliafagyiból is lehet rendelni 37-est vagy akár 41-est is. A számok nem a sütemények átmérőjét vagy a magasságát jelzik, hanem – a lábméretet. Merthogy női cipőkről van szó, pontosabban édességnek maszkírozott lábbelikről. Származási helyük természetesen a sok polgárának igencsak különleges ízléséről is ismert Egyesült Államok. A történet pedig úgy kezdődött, hogy néhány éve egy floridai fiatalember arra jutott: „Minden nő megérdemli, hogy különlegesnek érezze magát, és ne kelljen olyan cipőkben járnia, mint bárki másnak.”
Chris Campbell ötlete nem volt teljesen előzmény nélküli, hiszen már korábban is volt dolga lábbelikkel. Egyetemistakorában ugyanis egy olyan cégnél dolgozott, amely egyedi edzőcipőket forgalmazott, és az egyes párok felsőrésze – mimikriszerűen – hol fakérget, hol vízfelszínt, hol emberi bőrt utánzott. Innen lépett tovább 2013-ban a nagyobb alkotói szabadságra vágyó fiatalember, amikor vállalkozást gründolt Shoe Bakery (Cipőcukrászda) néven, kizárólag a női vásárlók szívének és pénztárcájának a meghódítására. Az üzleti modell arra az egyszerű – és meglehetősen sztereotipikus – okoskodásra épült, hogy miután a gyengébbnek mondott nem képviselői sem a szép cipőknek, sem a kívánatos sütiknek nem egykönnyen állnak ellen, érdemes lenne ötvözni e kettőt.
A floridai Orlandóban berendezett cégközpontban Campbell neki is látott a kísérletezésnek. Kezdetnek mindjárt bekapott vagy húsz amerikai fánkot, hogy közben tanulmányozhassa a máz textúráját és a rápotyogtatott színes cukorkák elrendezését. A gondos kutatómunka meghozta az eredményt: az alapítónak és feleségének, Aieshának sikerült kidolgoznia azt a félig-meddig cukrászati módszert, amellyel az eredeti süteményekhez a megszólalásig hasonlító topánkákat tudnak előállítani. „Mindig is élveztem a kihívást, hogy a dolgokat valami másnak láttassam, mint amik valójában” – ecseteli munkája lényegét a cipőcukrász.
A teljesen lapos, tűsarkú és teli talpú változatban készített cipőkre több rétegben viszik fel az ételhatású díszítést, ami ugyan nem ennivaló, ám a még teljesebb illúzió kedvéért a matériának kellemes, a megidézett süteményekére emlékeztető (például vaníliás) illata van. A vajkrémnek, amerikai fánknak, csokoládéöntetnek, olvadozó fagylaltgombócnak vagy puha piskótának tűnő ornamentika általában néhány bejáratott formában készül, de a kinézetük maximálisan személyre szabható. Ezt a többnyire a 18 és 40 év közötti korosztályból verbuválódó vásárlók a Shoe Bakery honlapján tehetik meg, ahol megrendeléskor lényegében a szivárvány minden színéből válogatva alakíthatják ki a konfetticukorkák, szirupok, öntetek, krémek, tölcsérek és tészták összhatását. Itt dönthetnek arról is, hogy kerüljön-e ropogós cseresznye dísz a körömcipő orrára helyezett tejszínhabkarikára.
Campbell eredetileg szerény családi vállalkozásnak szánta az ötletét, és azt remélte, hogy legalább kettejüket a feleségével eltartja. A közösségi média azonban számukra is kinyitotta a világot, a befutott cég ma már több alkalmazottat foglalkoztat, és több kontinensre is szállít. Pedig a különleges alkalmakra – elsősorban esküvői vagy szülinapi partikra – rendelt egyedi lábbelikért elég mélyen a zsebbe kell nyúlni: a magassarkúak és a telitalpúak ára 250–600 dollár mozog. Az már (vagy az is) ízlés dolga, hogy ehhez választanak-e a vásárlók egy „ízvilágban” passzoló (magyarán: ugyanolyan sütinek vagy fagyinak maszkírozott) retikült is. Igaz, ezt már egy nagyságrenddel kisebb összegért tehetik.
(megjelent: HVG, 2020. 11. 12.)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41
Reklám
Keresés az oldalon
Facebook oldalunk
Mai műsor
Bejelentkezés
Mai napi információk
Időjárás
4°C
Vélemény, hozzászólás?